День Бога Творця - Форум
Меню сайту
Нові коментарі
Авторизация

Друзі сайту
Оновлення форуму
  • Закарпатська область (3)
  • Дом для Ваших родных (0)
  • Конференції, зїзди, семінари (38)
  • Наші печатні видання (15)
  • Релігії світу та екологічне виховання молоді (58)
  • Работа в интернете (1)
  • Здоров'я спини (0)
  • літературний журнал "Дніпро" (1)
  • Ділимось поезією. (2)
  • Росла собі ялиночка (5)
  • Хмара тегів
    Вестник Мечты ЗРЗ ПИТАНИЕ МАМА-86-Запорожье здоровье Вісник Мрії ВМ-НФ електронні відходи Мама-86 Республіка Мрія Мама-86-Запоріжжя живи органично Запорожье Экомарафон екомарафон Республика Мечта Запоріжжя конкурс екоосвіта Живи органічно
    Пошук
    Статистика



    mail.ru

    Сегодня работали на сайте:

    Сейчас на сайте

    Вітаю Вас, Гость · RSS 28.03.2024, 13:51

    [ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
    • Сторінка 1 з 1
    • 1
    Форум » Збір подписів » Петиції, звернення, вимоги » День Бога Творця (звернення)
    День Бога Творця
    ПВПДата: Пятница, 16.09.2011, 11:35 | Повідомлення # 1
    800-1200
    Група: Керівник проекту
    Повідомлень: 856
    Репутація: 13
    Статус: Оффлайн
    Звернення Бюро Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ із питань екології з нагоди дня Бога Творця (2011 р. Б.)

    Дорогі брати і сестри!

    Відповідно до доручення Синоду єпископів, Українська Греко-Католицька Церква відзначає в перший день нового церковного року – День Бога Творця (1/14 вересня). Прославляючи Бога Творця всесвіту, переосмислюємо своє християнське покликання до мудрого управління Божими дарами видимого світу та до їх відповідального використання.

    Генеральна Асамблея ООН проголосила 2011 рік Міжнародним роком лісів, щоб підвищити рівень обізнаності громадськості про проблеми збереження лісів та про їх важливість для забезпечення людської життєдіяльності, а також, щоб нагадати, що саме люди відповідальні за раціональне використання і збереження лісів.

    Міжнародний рік лісів 2011 покликаний показати багатогранну цінність лісів. Ліси – це частина створеного Богом світу, в якій проживають близько ¾ всіх видів тварин, рослин та грибів, що існують на нашій планеті. Ліси – це легені планети, які поглинають вуглекислий газ і виділяють життєдайний кисень. Ліси – це частина культурно-історичного середовища, під впливом якого формується культура і звичаї цілих народів. Ліси – це джерело роботи і матеріального благополуччя значної частини населення.

    Особливе значення для біосфери має водоохоронна, ґрунтозахисна і кліматорегулююча роль лісів. Їх вирубка у безпосередній близькості до рік підвищує небезпеку весняних паводків і обміління рік у літній період. Ліси затримують поверхневий стік талих і дощових вод, послаблюють силу вітру, захищають ґрунт від розмиву та від вивітрювання його поверхневого родючого шару, вони пом’якшують клімат, роблять його більш вологим.

    Ліси мають також велике естетичне значення і відіграють важливу роль в охороні здоров’я. Відпочинок у лісі облагороджує почуття, зміцнює здоров’я, дарує життєдайну енергію, натхнення до праці та творчості.

    Для людини ліс – одне з найбільших багатств, яке, на превеликий жаль, далеко не завжди цінується належним чином. Кожного року знищуються мільйони гектарів лісів. За даними ООН їх площа зменшується щорічно на 25 мільйонів гектарів, що складає 1% від наявних сьогодні лісів. Широкомасштабне знищення лісів порушує рівновагу біосфери Землі, спричинює зростання ерозії ґрунтів, повеней, посух, прискорення росту пустель...

    Далеким від ідеального є стан лісів у нашій державі. Україна – лісодефіцитна держава. На одного жителя припадає всього 0,20 га проти 1,35 га світового рівня. Лісистість України складає 14, 3% проти 25% у світі загалом. Особливе занепокоєння викликають непродумані, а то й халатні вирубки лісу в Карпатах, трагічні наслідки яких пожинаємо з року в рік у вигляді повеней, що стають більш широкомасштабними та руйнівними для людей та їх природного довкілля.

    Екуменічно-екологічне свято, яке численні християнські церкви відзначають у день початку нового церковного року є доброю нагодою для того, щоб застановитися над актуальними екологічними питаннями, а цього року, зокрема, над проблемами прекрасного та величного Божого створіння – лісу.

    Необхідно усвідомити, що проблеми екології, це не щось другорядне чи питання моди, але, що мова йде про екзистенціальне питання: бути чи не бути, адже ми творимо інтегративну цілісність із всім створінням. Більше того, необхідно усвідомити, що наше особисте повсякденне ставлення до створеного Богом світу, споживацький стиль життя, використання природних ресурсів, спосіб господарювання та навантаження на довкілля у вигляді відходів та сміття мають не тільки морально-духовний, але й есхатологічний вимір. Своєю екологічно шкідливою поведінкою людина руйнує організм Божого створіння, невід’ємною частиною якого є вона сама, і таким чином грішить не тільки стосовно створіння, але й стосовно самої себе, своїх ближніх, майбутніх поколінь, а також проти Бога – Творця всесвіту.

    Важливо не забувати про те, що прекрасний світ природи, який оточує нас є Божим створінням, а його використання та споживання дарованих Богом природних ресурсів має носити євхаристійний характер. З іншого боку важливо усвідомити, що ставлення до створеного Богом світу, виключно як до матерії, зловикористання Божих дарів природи, виснаження, забруднення та руйнування природного довкілля є гріховним.

    Цим зверненням закликаємо серйозно задуматися над станом нашої планети, над християнським покликанням бережливого ставлення до створеного Богом світу, а також помолитися за збереження всього світу, а зокрема лісів з різноманіттям їхніх екологічних систем та численних мешканців, і зробити свій особистий внесок для покращення стану природного довкілля.

    д-р Володимир Шеремета,

    керівник Бюро Києво-Галицького

    Верховного Архиєпископства УГКЦ із питань екології

    13 вересня 2011 р. Б


    vprystupa@inko.lviv.ua
     
    ПВПДата: Пятница, 16.09.2011, 11:44 | Повідомлення # 2
    800-1200
    Група: Керівник проекту
    Повідомлень: 856
    Репутація: 13
    Статус: Оффлайн
    http://ecoburougcc.org.ua/ekologi....011-r-b

    vprystupa@inko.lviv.ua
     
    MychailДата: Понедельник, 23.01.2012, 16:48 | Повідомлення # 3
    0-20 сообщений
    Група: Пользователи
    Повідомлень: 12
    Репутація: 0
    Статус: Оффлайн
    Непогано було б у всіх Церквах візантійського обряду і України і інших країн СНД ввести обовязкове згадування 14 (1) вересня про те, що це є також і День Творця. Адже цей день і так святковий - початок нвого Літургійного циклу, і він обовязковий для відвідування християнами Літургії... Всього-навсього священикам залишається в проповіді не оминути це важливе наголошення про День Творця і створіння, про збереження довкілля в часи екологічної кризи, що звязано з духовною кризою, про шлях вирішення проблеми і відновлення гармонії суспільства людського зі всім інши створінням...

    Звичайно подібні проповіді можна робити круглорічно в звяхзку з тими чи іншими святами... Адже Бог проявляється і в створінні.
    Наприклад: http://www.credo-ua.org/2012/01/57348

    Але цей день Творця міг би бути особливим. Оскільки це почток Літургійного року, то всякий початок дає надію, а надія надихає на працю, на старання, на намагання жити


    Institute of Ecological and Religious Studies
    of Uzhhorod National University
    Sq. Bachinskogo, 1
    Uzhhorod-88000, Ukraine

    http://www.ie-rs.org/
     
    ПВПДата: Понедельник, 23.01.2012, 18:00 | Повідомлення # 4
    800-1200
    Група: Керівник проекту
    Повідомлень: 856
    Репутація: 13
    Статус: Оффлайн
    Екологічним можна зробити будь яке релігійне свято в Україні. Чому лише День Бога творця? Потрібно повертати давні традиції нашого народу, як то наприклад прибирання території до свята. Памятаю ще з дитинства як ми (я виріс в селі) перед святами прибирали не лише своє подвіря, але і дорогу (кожен перед своїм подвірям).
    Стосовно церкви так тут й невеличкі недоліки є. Наприклад "зелені свята" чи "вербна неділя" - погляньоте скільки в ці дні нищиться, вирубується, ламається залених насаджень. Так саме церква має сказати своїм парафіянам що цього робити не можна. І має при цьому показати приклад.


    vprystupa@inko.lviv.ua
     
    Форум » Збір подписів » Петиції, звернення, вимоги » День Бога Творця (звернення)
    • Сторінка 1 з 1
    • 1
    Пошук:

    Авторське право належить керівникам проекту та авторам матеріалів © 2024
    Сайт управляється системою uCoz