Щодо проблеми комерційного використання дельфінів в Україні - Форум
Меню сайту
Нові коментарі
Авторизация

Друзі сайту
Оновлення форуму
  • Закарпатська область (3)
  • Дом для Ваших родных (0)
  • Конференції, зїзди, семінари (38)
  • Наші печатні видання (15)
  • Релігії світу та екологічне виховання молоді (58)
  • Работа в интернете (1)
  • Здоров'я спини (0)
  • літературний журнал "Дніпро" (1)
  • Ділимось поезією. (2)
  • Росла собі ялиночка (5)
  • Хмара тегів
    Вестник Мечты ЗРЗ ПИТАНИЕ МАМА-86-Запорожье здоровье Вісник Мрії ВМ-НФ електронні відходи Мама-86 Республіка Мрія Мама-86-Запоріжжя живи органично Запорожье Экомарафон екомарафон Республика Мечта Запоріжжя конкурс екоосвіта Живи органічно
    Пошук
    Статистика



    mail.ru

    Сегодня работали на сайте:

    Сейчас на сайте

    Вітаю Вас, Гость · RSS 20.04.2024, 01:42

    [ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
    • Сторінка 1 з 1
    • 1
    Форум » Збір подписів » Петиції, звернення, вимоги » Щодо проблеми комерційного використання дельфінів в Україні (збір підписів)
    Щодо проблеми комерційного використання дельфінів в Україні
    ПВПДата: Воскресенье, 13.12.2009, 12:38 | Повідомлення # 1
    800-1200
    Група: Керівник проекту
    Повідомлень: 856
    Репутація: 13
    Статус: Оффлайн
    My WebPage

    Щодо проблеми комерційного використання дельфінів в Україні

    Шановний Вікторе Андрійовичу!
    Шановна Юлія Володимирівно!

    Ми, що нижче підписалися, члени громадських організацій, науковці та просто свідомі громадяни України, небайдужі до проблеми комерційного використання дельфінів, звертаємося до Вас з наступним.
    Усі види дельфінів, що зустрічаються на території України, занесені до Червоної книги України. Крім того, дельфіни охороняються Міжнародною Червоною книгою, Червоною книгою Чорного моря, Конвенцією про охорону китоподібних. Їх використання та відлов у комерційних цілях заборонені Законом України «Про Червону книгу України». Вилов дельфінів у природі заборонений спеціальним мораторієм Міністерства охорони навколишнього природного середовища України з 2008 до 2011 р. Міжнародна торгівля дельфінами регулюється Конвенцією про міжнародну торгівлю видами дикої фауни та флори (СІТЕС).

    Афаліна – єдиний у фауні України вид дельфінів, що може жити у дельфінаріях, має ендемічний підвид в Чорному та Азовському морях, стан популяції якого невідомий остаточно. Чисельність дельфінів продовжує знижуватись, оскільки дельфіни заплутуються у браконьєрських сітках та нерідко гинуть від зіткнень з плавзасобами. Крім того, зміна солоності води у Азовському морі також сильно впливає на стан популяцій дельфінів.

    Утримання дельфінів у дельфінаріях, з іншого боку, є прямим порушенням статей 7, 8 та 25 Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження».

    Вміст у воді значної кількості хлору та інших антисептичних агентів для знезараження води викликає у дельфінів значні ушкодження шкіри та сліпоту. Багато дельфінаріїв, і особливо новостворені, відкриті не на морському узбережжі (Київ, Харків, Дніпропетровськ, Львів, Донецьк), і тому дельфіни в них утримуються не у морській воді, а в штучно розведеному розчині. Більшість споруджених за останні 2 роки дельфінаріїв споруджені з порушенням законодавства, а деякі навіть самовільно, шляхом самозахоплення земельної ділянки (дельфінарій «НЕМО», м. Київ). Жоден з дельфінаріїв не має повного пакету документів на право власності на дельфінів, їх походження, ветеринарних та санітарних довідок.

    В природі дельфіни протягом доби долають до 160 км. та пірнають на глибину до 200 метрів. Жоден дельфінарій не здатний забезпечити їм таку можливість. І це не говорячи про пересувні дельфінарії та ємкості, в яких здійснюється перевезення дельфінів. Дно дельфінаріїв не схоже на морське дно за фактурою, а морожена риба, якою годують дельфінів, за всіма ознаками не схожа на живу. Крім того, сонарні хвилі, за рахунок яких орієнтуються дельфіни, відбиваються від плоских стін дельфінарію, наносячи біль дельфінам, через що вони практично не спілкуються.

    В природі дельфін-афаліна живе 25-30 років, в неволі – 3-5 років, при цьому в неволі вони вкрай рідко розмножуються. Дельфінарії зовсім не є центрами екологічного виховання, оскільки сприяють скороченню чисельності морських ссавців та привчають громадян до думки, що дельфіни – мешканці дельфінаріїв, а не моря.

    Ряд країн світу, наприклад, частина штатів США, Бразилія, Коста-Ріка заборонили дельфінарії, як заклади, що не відповідають життєвим потребам дельфінів. В Англії дельфінарії були закриті під тиском громадськості. Зведення нових дельфінаріїв – гуманітарна проблема, оскільки людина свідомо знищує унікальних представників фауни України заради грошей. Тому вирішення цієї проблеми повинно мати в основі усвідомлення масами важливості цієї проблеми.

    Важко заперечити радість дітей від спілкування із дельфіном, хоча сама ефективність дельфінотерапії легко піддається критиці. Достатньо зауважити хоча б те, що дельфінотерапія рекомендується при хворобах (наприклад, ДЦП), які є невиліковними. Багато спеціалістів-медиків заперечують ефективність дельфінотерапії, якщо процедури відбуваються поза морською водою, де дельфіни почувають себе комфортно. При цьому, дельфінотерапія передбачає провідну участь у лікуванні психотерапевтів, які в штаті більшості дельфінаріїв взагалі відсутні.

    Як ми вже зазначили, починаючи з 2008 року діє трирічний мораторій на вилов дельфінів в Україні. Починаючи з 2003 року, згідно з конвенцією СІТЕС (Вашингтонська конвенція) в Росії діє нульова квота на експорт дельфінів в інші країни. Дельфіни не розмножуються в неволі (за одиничними виключеннями). То звідки беруться тварини у дельфінаріях, які «плодяться» протягом останніх 2 років, як гриби, всією територією України?

    Ми в жодному разі не вимагаємо негайного повернення дельфінів, що утримується зараз у дельфінаріях, до природного середовища. Це призвело б до їх неминучої загибелі. Наша мета – досягнення того стану, за якого дельфінарії почнуть припиняти роботу з огляду на відсутність поповнення новими тваринами, а також за умов вилучення тих дельфінів, які утримуються в дельфінаріях без належних документів. Саме так і має статися за умов дотримання чинного законодавства України, та статті 6 Конвенції про охорону дикої флори та фауни і природних середовищ існування в Європі (1979 р.).

    Просимо Вас максимально відповідально поставитись до цієї проблеми, оскільки це не лише проблема самих дельфінів, це – проблема українського соціуму і міжнародного іміджу України.

    Переходячи до конкретики, Просимо Вас:
    1. Доручити Міністерству охорони навколишнього природного середовища України безстроково продовжити мораторій на вилучення дельфінів із природного середовища в територіальних водах України.
    2. Доручити Генеральній прокуратурі України, Міністерству охорони навколишнього природного середовища України, Державному митному комітету України та Державному комітету ветеринарної медицини України провести перевірки документів щодо законності вилову, придбання, утримання та використання морських тварин у всіх дельфінаріях України.
    3. Доручити Міністерству охорони навколишнього природного середовища України розробити та затвердити нормативно-правові акти щодо забезпечення належного обліку та ідентифікації дельфінів, що утримуються в неволі, шляхом вживляння мікрочіпів, міток чи іншим відповідним способом.
    4. Доручити Міністерству охорони навколишнього природного середовища України спільно з громадськістю розробити правила та нормативи утримання дельфінів у неволі на території України.
    5. Заборонити утримання у дельфінаріях тварин у воді, що не є морською та у дельфінаріях, що не можуть забезпечити дельфінів морською водою та необхідним життєвим простором, а також заборонити пересувні дельфінарії.
    6. Заборонити імпорт дельфінів комерційним структурам з метою, іншою від наукової.
    7. Підготувати та внести на розгляд Верховної Ради України законопроект про внесення змін до Закону України «Про Червону книгу України» щодо заборони будь-якого комерційного використання видів, занесених до Червоної книги України;
    8. Ввести обмеження на володіння дельфінами з комерційною метою, згідно статті 6 Конвенції про охорону дикої флори та фауни і природних середовищ існування в Європі;
    9. Заборонити продаж і використання риболовних сіток, небезпечних для дельфінів;
    10. Міністерству охорони навколишнього природного середовища провести наукові дослідження з метою з’ясування реального стану популяцій дельфінів в Чорному та Азовському морях, та основних загроз для існування популяцій дельфінів, а також шляхи зменшення цих загроз.

    З повагою,
    ті, що підписалися нижче.


    vprystupa@inko.lviv.ua
     
    Форум » Збір подписів » Петиції, звернення, вимоги » Щодо проблеми комерційного використання дельфінів в Україні (збір підписів)
    • Сторінка 1 з 1
    • 1
    Пошук:

    Авторське право належить керівникам проекту та авторам матеріалів © 2024
    Сайт управляється системою uCoz