21 березня - Форум
Меню сайту
Нові коментарі
Авторизация

Друзі сайту
Оновлення форуму
  • Закарпатська область (3)
  • Дом для Ваших родных (0)
  • Конференції, зїзди, семінари (38)
  • Наші печатні видання (15)
  • Релігії світу та екологічне виховання молоді (58)
  • Работа в интернете (1)
  • Здоров'я спини (0)
  • літературний журнал "Дніпро" (1)
  • Ділимось поезією. (2)
  • Росла собі ялиночка (5)
  • Хмара тегів
    Вестник Мечты ЗРЗ ПИТАНИЕ МАМА-86-Запорожье здоровье Вісник Мрії ВМ-НФ електронні відходи Мама-86 Республіка Мрія Мама-86-Запоріжжя живи органично Запорожье Экомарафон екомарафон Республика Мечта Запоріжжя конкурс екоосвіта Живи органічно
    Пошук
    Статистика



    mail.ru

    Сегодня работали на сайте:

    Сейчас на сайте

    Вітаю Вас, Гость · RSS 20.04.2024, 14:13

    [ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
    • Сторінка 1 з 1
    • 1
    Форум » Дитячий екологічний Рух України » Екологічний календар » 21 березня (Всесвітній день лісів)
    21 березня
    ПВПДата: Суббота, 13.02.2010, 13:16 | Повідомлення # 1
    800-1200
    Група: Керівник проекту
    Повідомлень: 856
    Репутація: 13
    Статус: Оффлайн
    My WebPage

    Всесвітній день лісівництва - початок Всеукраїнської акції "Майбутнє лісу у твоїх руках". 21 березня 2008


    Всесвітній день лісівництва – початок Всеукраїнської акції «Майбутнє лісу у твоїх руках».

    21 березня, з ініціативи Державного комітету лісового господарства України, Товариства лісівників України та за підтримки Міністерства освіти і науки стартує щорічна Всеукраїнська акція «Майбутнє лісу у твоїх руках». Світовій спільноті 21 березня відоме як Всесвітній день лісівництва. Цей день відзначає значення і внесок лісів та лісового господарства в життя суспільства.

    У Декларації тисячоліття, яку 8 вересня 2000 року на Генеральній Асамблеї ООН підтримали керівники країн світу, поставлено за мету активізувати колективні зусилля з лісовпорядкування, збереження всіх типів лісів та стійкого розвитку лісового господарства.

    Третій рік поспіль лісівники України, підтверджуючи вагомість та неоціненні корисності лісів, з метою їх збереження для нинішнього та майбутніх поколінь, підвищення екологічного виховання та усвідомлення учнівською молоддю ролі та значення лісових насаджень, саме 21 березня розпочинають проведення Акції зі створення нових лісів «Майбутнє лісу у твоїх руках». Акція триватиме до Дня Довкілля, який цього року в Україні відмічається 19 квітня.

    Започаткована Держкомлісгоспом акція спрямована на виховання у підростаючого покоління шанобливого ставлення до природи, ознайомлення та безпосередню участь шкільної молоді у створенні нових лісів, роз’яснення широким колам громадськості важливості створення лісових насаджень, як одного з основних компонентів збереження біорізноманіття та екологічної рівноваги на планеті.

    Головною метою Акції є не стільки збільшення площі лісових насаджень, як підвищення рівня екологічної свідомості молоді. Для цього лісівники запрошують учнівську молодь, громадськість, представників органів влади та ЗМІ на практиці прийняти участь у посадці молодих дерев на лісових ділянках.

    Лісогосподарськими підприємствами розроблено ряд заходів спрямованих на роз’яснення процесу вирощування лісів, ознайомлення школярів з особливостями ведення лісового господарства. На підприємствах галузі будуть проведені екскурсії, зустрічі в музеях лісу, екскурсії екологічними стежками, у підвідомчих навчальних закладах – дні відкритих дверей. Представники громадськості, громадських організацій, ЗМІ будуть запрошені до участі в круглих столах, зустрічах на лісогосподарську тематику.

    Що стосується виконання робіт з лісовідновлення та лісорозведення, то в минулому році лісогосподарськими підприємствами Держкомлісгоспу відтворено лісів на площі майже 64 тис.га, у тому числі посаджено 24,5 тис.га нових.

    Одночасно із проведенням Акції «Майбутнє лісу у твоїх руках», за підтримки Міністерства освіти і науки, Держкомлісгоспом України та Товариством лісівників України буде проведено конкурс на кращий малюнок серед школярів молодших класів та кращий твір серед учнів старших класів. Перший етап конкурсів відбудеться в кожній області на рівні державних лісогосподарських підприємств. Переможців конкурсу буде нагороджено цінними подарунками, а їхні роботи прийматимуть участь у конкурсі на обласному та всеукраїнському рівні.

    Ліси забезпечують суспільство багатьма цінностями. Це не лише чиста прісна вода, безпечна домівка для нашої флори та фауни, деревина для наших будівель, сировина для паперу, пилок та нектар для бджолярства, неймовірна кількість безцінних археологічних, історичних та культурних об’єктів. Це – саме життя. Тому любіть ліс, приєднайтесь з 21 березня по 19 квітня до Всеукраїнської акції «Майбутнє лісу у твоїх руках», посадіть своє дерево та святкуйте це чудове свято разом із працівниками лісової галузі України.

    Довідка:

    Традицію відзначати 21 березня як Всесвітній день лісівництва було започатковано в 1971 році під час загальних зборів Європейської конфедерації сільського господарства, метою яких було обговорення важливості вміння цінувати значення власних лісових ресурсів. Так і зародилася ідея проголошення Всесвітнього дня лісівництва, яка одразу ж була підтримана Організацією ООН з питань продовольства та сільського господарства (ФАО). Європейська конфедерація сільського господарства зазначила, що цей день має бути набагато важливішим за Всесвітній день дерева. «Всесвітній день лісівництва потрібно використовувати для розповсюдження інформації щодо всіх аспектів багатства лісу, представлених з трьох точок зору: виробництво, захист та відновлення, а також їх зв’язок із заповіданням», – було зазначено конфедерацією.

    Всесвітній день лісівництва святкується в день весняного рівнодення в Північній півкулі, що за традицією вважається першим днем весни і є символом нового життя та нових починань. Хоча в Південній півкулі цей день є днем осіннього рівнодення, але в будь-якому випадку даний період є сприятливим для посадки та росту дерев.

    З того часу багато країн перейняло цю практику. В школах і громадських закладах Нігерії з’явилися афіші на честь Всесвітнього дня лісівництва, які містили заголовок «Наша лісова спадщина». В США в Президентській промові щодо підсумків роботи за тиждень було відмічено Всесвітній день лісівництва та проведення церемоній, з метою висвітлення ролі лісів та лісового господарства в житті кожної людини.

    В Австралії національний комітет, з метою репрезентації регіонів, територій, університетів та лісопромислових підприємств, розпочав кампанію, що включала безкоштовне розповсюдження буклетів («Ліси назавжди», «Лісове господарство – екологічно допустима промисловість») та 15-хвилинного відеофільму.

    В багатомовній Швейцарії преса, радіо та телебачення заохочувалися та підтримувалися інформаційними службами органів державного управління в лісовому господарстві. Інформаційні випуски французькою, німецькою та італійською мовами роз’яснювали наскільки важливу роль відіграють ліси та лісове господарство в економіці, в захисті та збереженні навколишнього природного середовища, в гірській спадщині, а також в культурі населення Швейцарії.

    21 березня світова спільнота відмічає також як Всесвітній день Землі. Свято проголошене Генеральним секретарем ООН у березні 1971 року. Відмічається щорічно в день весняного рівнодення. У цей день за традицією лунає «Дзвін миру». У Дзвін прийнято дзвонити двічі на рік: у перший день весни - день весняного рівнодення, та 21 вересня – Міжнародний день Миру.



    vprystupa@inko.lviv.ua
     
    Форум » Дитячий екологічний Рух України » Екологічний календар » 21 березня (Всесвітній день лісів)
    • Сторінка 1 з 1
    • 1
    Пошук:

    Авторське право належить керівникам проекту та авторам матеріалів © 2024
    Сайт управляється системою uCoz