11 листопада - Форум
Меню сайту
Нові коментарі
Авторизация

Друзі сайту
Оновлення форуму
  • Закарпатська область (3)
  • Дом для Ваших родных (0)
  • Конференції, зїзди, семінари (38)
  • Наші печатні видання (15)
  • Релігії світу та екологічне виховання молоді (58)
  • Работа в интернете (1)
  • Здоров'я спини (0)
  • літературний журнал "Дніпро" (1)
  • Ділимось поезією. (2)
  • Росла собі ялиночка (5)
  • Хмара тегів
    Вестник Мечты ЗРЗ ПИТАНИЕ МАМА-86-Запорожье здоровье Вісник Мрії ВМ-НФ електронні відходи Мама-86 Республіка Мрія Мама-86-Запоріжжя живи органично Запорожье Экомарафон екомарафон Республика Мечта Запоріжжя конкурс екоосвіта Живи органічно
    Пошук
    Статистика



    mail.ru

    Сегодня работали на сайте:

    Сейчас на сайте

    Вітаю Вас, Гость · RSS 20.04.2024, 04:04

    [ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
    • Сторінка 1 з 1
    • 1
    Форум » Дитячий екологічний Рух України » Екологічний календар » 11 листопада (1790 — В Англію з Китаю вперше завезені хризантеми.)
    11 листопада
    ПВПДата: Воскресенье, 08.11.2009, 10:53 | Повідомлення # 1
    800-1200
    Група: Керівник проекту
    Повідомлень: 856
    Репутація: 13
    Статус: Оффлайн
    My WebPage
    Хризантема

    Колись, багато століть назад, правил в Китаї могутній імператор. Нічого на світі він не боявся, окрім старості і лише про одне думав: правити і жити якомога довше.

    І ось призвав він свого головного лікаря і наказав приготувати зілля, яке продовжило б його молодість. Хитрий лікар низько схилився перед імператором:

    - О, могутній повелитель, - промовив він. - Я міг би приготувати такий еліксир, але для цього треба дістати чудові квіти, які ростуть на сході, на далеких островах...

    А- Я накажу негайно доставити ті квіти! - закричав імператор.

    - Ах, якби це було так просто, - зітхнув лікар. - Весь секрет в тому, що зірвати їх повинна людина з чистим серцем - тільки тоді рослина дасть свою чудійну силу... Задумався імператор: знав, що ні він сам, ні його придворні не годяться для того, щоб виконати цю умову. І тоді вирішив він відправити на острови 300 хлопців і 300 дівчат: вже напевно серед них знайдеться немало людей з чистим серцем!

    Так і зробили - спорядили багато кораблів і відправили їх на чолі з імператорським лікарем до островів - туди, де тепер знаходиться Японія. На одному з них знайшли вони прекрасну квітку - хризантему і не могли намилуватися нею!

    - Не знаю, чи годиться ця квітка для еліксиру, - вигукнув лікар, - але, без сумніву, він радує серце і молодить душу!

    Мудрий лікар добре знав підступну і жорстоку вдачу свого імператора. "Напевно, - роздумував він, - імператор подумає, що я і мої супутники першими спробували еліксир, і накаже всіх нас стратити, як тільки одержить зілля".

    І тоді всі вирішили не повертатися назад. Вони залишилися жити на островах і заснували там нову державу. Невідомо, приготували вони чудовий еліксир чи ні, але хризантема стала для них улюбленою квіткою...

    *** *** ***

    Слово хризантема походить від грецьких слів “хрісос” і “антемон” - золота квітка або квітка - сонце.

    Історія хризантеми починається від 15 ст. в Китаї. Легенда свідчить, що старіючий імператор почув про дивовижну квітку, що дарує вічну молодість. Квітка ця росте на острові і зірвати її може тільки хлопець. Імператор відправив на острів 24 хлопці, які знайшли на острові єдину квітку - золоту хризантему. Конфуцій описав хризантему - “жовту славу”, в своїй праці Лі-Ку. Вважається, що після цього хризантеми почали культивувати. У Китаї хризантема втілює мудрість і довголіття, у В'єтнамі - душевну чистоту і ясність розуму, Японії - щастя, успіх і успіх

    У 8 ст. хризантема з 16 пелюстками стала символом Японії. Слово «хризантема» і «сонце» позначаються в японській мові одним і тим же ієрогліфом. Згідно стародавній легенді японський народ походить від Сонця. Тому хризантема - національний символ країни. Її зображення вважається священним, воно прикрашало клинок мікадо ще в XII в. Сам герб Японії - стилізоване зображення хризантеми; її символ прикрашає грошові знаки цієї країни. До недавнього часу навіть одяг із зображенням хризантеми вважався священним, і його могли носити тільки члени імператорського прізвища. Порушення цього закону каралося стратою. Правда, священним було тільки зображення хризантеми з шістнадцятьма пелюстками. Квітки ж з іншою кількістю пелюсток зображати дозволялося, і японські художники з радістю користувалися цією можливістю.

    Японський орден Хризантеми на Великій стрічці призначений для нагородження японців і іноземців з числа членів імператорських і королівських сімей і вищої аристократії, а також глав іноземних держав.

    Свято хризантеми в країні Сонця - це особливий ритуал: виконуючи його треба милуватися кожним відтінком суцвіть, при цьому необхідно глибоко роздумувати про пройдений шлях і сенс життя. Стародавні японські поети оспівували хризантему в своїх віршах. Не залишилася «золота квітка»без уваги російських поетів. Вже без близько сто років звучить старовинний сумний романс Миколи Харіто «Відквітнули давно вже хризантеми в саду» (1910).

    До Європи хризантема потрапила в XVII столітті. Відома навіть точна дата- 1676 рік, коли голландець Рєєде привіз цю рослину до Англії. Пьер Бланшар доставив її до Франції, Марселя. Садівники не відразу звернули увагу на "іноземку", тому що привезені квіти не представляли нічого особливого, вони були схожі на звичайну ромашку. Але на початку XIX століття садівник з Телузи Берні почав розводити хризантеми з насіння і одержав багато нових красивих сортів.

    У Японії і Китаї хризантема не тільки є магічною рослиною, згадки про яку зустрічаються ще в стародавніх повір’ях, але і активно використовується в кулінарії і для прикрашання приміщень. Хризантема - улюблена квітка японців, важлива частина їх культури і символ довголіття. Рослина також використовується як лікарська.

    My WebPage

    Хризантеми

    В другій половині літа – на початку осені, в час, коли сонечко все швидше ховається за обрій, скорочуючи день, настає пора хризантем. Історія цієї квітки почалася на Сході ще 2000 років тому. Садові хризантеми шанувалися в Китаї за їх красу і витривалість, символізуючи перемогу над силами зими. Хризантема стала національною квіткою Китаю і до початку ХХ ст. була квіткою китайського імператора. Її іменем навіть назвали дев’ятий місяць китайського року. Тут вірять, що квітка, зірвана в дев’ятий день цього місяця, має магічну силу і з неї можна приготувати чудовий засіб, що зберігає вічну молодість.

    Культурні хризантеми вперше побачили у Європі у 1676 р, але до початку ХІХ ст. вони залишалися маловідомою заморською дивиною, аж доки садівник із Тулузи Берне не почав розведення цих рослин за допомогою насіння, що призвело до утворення нових небачених досі сіянців. Уже за декілька десятиріч кількість сортів перевищила три сотні. У Європі почалася хризантемоманія. Лондон і Париж один наперед одного почали влаштовувати виставки хризантем, котрі стали улюбленими зимовими квітами. Цікавість селекціонерів не згасала. Вдалося створити безліч сортів із розмаїтим забарвленням квітів (окрім синього та блакитного), дивовижною формою суцвіть, рослини з незвичайною формою куща - подушковидні, каскадні, штамбові, колоновидні, котрі всіяні квітами від верхівки до самого низу.

    Вирізняють великоквіткові індійські хризантеми, що можуть зимувати лише у теплиці і дрібноквіткові - корейські, котрі зимують у відкритому грунті. Особливою популярністю почали користуватися хризантеми мультифлора. Невеликі сформовані кущики, геть всіяні квітами, висаджують у контейнери. З початком осені, коли перестають рясно квітувати на балконах теплолюбні сурфінії та бегонії, менш нарядно виглядають герані - починається царювання хризантем, котрим не страшні невеликі короткочасні нічні зниження температури, а прохолодні дні сприяють довгому і рясному цвітінню.

    Догляд за рослиною не складний і не займає багато часу. Коли ми придбали красуню рослину перше питання, що виникає, - куди поставити? Найкраще кущики почувають себе у світлому прохолодному приміщенні чи на балконі, веранді, у палісаднику приватного будинку. Хризантеми, що прикрашають кімнату тримають у світлому місці і щоденно збрискують водою.

    Чи варто пересаджувати? Якщо рослина вирощена у просторому горщику пересаджувати немає потреби. Маскують непримітний горщик поставивши його у декоративне кашпо. Можна взагалі обійтися без горщика,- висадивши хризантеми на клумбах, де вони квітуватимуть до морозів. Пересаджують у тому випадку, коли рослина висаджена у легкий торфовий грунт, котрий надто швидко пересихає в умовах кімнати, окрім того майже не містить у собі поживних речовин. Тоді рослини пересаджують у поживний універсальний грунт до якого добре додати 1/4 частини глини. У доброму грунті куплені квітучими хризантеми можна не підживлювати. Догляд за рослиною полягає у регулярному поливанні. При цьому слідкують, щоб не було застою води, особливо при невисокій температурі повітря. Якщо акуратно видаляти квіти, що відцвіли, квітування буде триваліше і рясніше, та й зовнішній вигляд рослини буде набагато кращим. Після закінчення цвітіння рослину обрізають на висоті приблизно 10-15 см. Висаджені у грунт рослини добре перезимовують у відносно теплі зими, що були останніми роками. Рослини у горщиках заносять у підвали де температура не вище 6-8 градусів чи прикопують( залишені на вулиці горщики промерзають наскрізь і коріння гине).

    Корейські хризантеми – це знахідка для ландшафтних дизайнерів. Осінні альпінарії, альпійські гірки та звичайні тераси неможливо уявити собі без цих дивовижних створінь природи.

    Надія Смолій


    vprystupa@inko.lviv.ua
     
    Форум » Дитячий екологічний Рух України » Екологічний календар » 11 листопада (1790 — В Англію з Китаю вперше завезені хризантеми.)
    • Сторінка 1 з 1
    • 1
    Пошук:

    Авторське право належить керівникам проекту та авторам матеріалів © 2024
    Сайт управляється системою uCoz