Луганська область - Форум
Меню сайту
Нові коментарі
Авторизация

Друзі сайту
Оновлення форуму
  • Закарпатська область (3)
  • Дом для Ваших родных (0)
  • Конференції, зїзди, семінари (38)
  • Наші печатні видання (15)
  • Релігії світу та екологічне виховання молоді (58)
  • Работа в интернете (1)
  • Здоров'я спини (0)
  • літературний журнал "Дніпро" (1)
  • Ділимось поезією. (2)
  • Росла собі ялиночка (5)
  • Хмара тегів
    Вестник Мечты ЗРЗ ПИТАНИЕ МАМА-86-Запорожье здоровье Вісник Мрії ВМ-НФ електронні відходи Мама-86 Республіка Мрія Мама-86-Запоріжжя живи органично Запорожье Экомарафон екомарафон Республика Мечта Запоріжжя конкурс екоосвіта Живи органічно
    Пошук
    Статистика



    mail.ru

    Сегодня работали на сайте:

    Сейчас на сайте

    Вітаю Вас, Гость · RSS 29.03.2024, 00:27

    [ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
    • Сторінка 1 з 1
    • 1
    Форум » Разом подолаємо кризу » "Зелена" антипремія України » Луганська область (екологічні негаразди області)
    Луганська область
    ПВПДата: Пятница, 20.11.2009, 07:30 | Повідомлення # 1
    800-1200
    Група: Керівник проекту
    Повідомлень: 856
    Репутація: 13
    Статус: Оффлайн
    My WebPage

    На Луганщині всі полігони ТПВ переповнені. Вони діють з порушеннями екологічних норм
    21.10.2009
    Об'єм твердих побутових відходів в області перевищує 10 млн. тонн. Про це сьогодні заявив начальник державного управління охорони навколишнього середовища в Луганській області Олександр Арапов.

    Тільки за 2008 рік об'єм відходів, що знов утворилися, складає 4 млн. тонн.

    При цьому система санітарного очищення охоплює 67% населення області. Тільки 55 населених пунктів мають схеми санітарного очищення. Всі полігони, що навіть діють, переповнені і експлуатуються з порушенням екологічних і санітарних норм.

    Нагадаємо, що в січні цього року на сесії обласної ради була прийнята обласна програма «Поводження з ТПВ». Вона розроблялася під інвестиційні проекти.

    «Передбачалося, і були охочі 2 компанії, які хотіли увійти на цей ринок в Луганській області», - розповів Олександр Арапов.

    Це італійсько-польська і російська фірми. Олександр Арапов відзначив, що італійці з урахуванням кризи відклали свої плани по Луганській області. Що ж до росіян, Арапов підкреслив: «Є надія, що найближчим часом вони повинні до нас зайти для підписання договорів».

    Програмою передбачений двохетапний збір ТПВ. Повинна бути обмежена кількість полігонів. Область була розбита на 6 зон, де повинні бути крупні полігони, на яких повинні бути обов'язково сортування, відбір органічного сміття для отримання біогазу і подальше пресування і утилізація того, що залишається на полігоні.

    «Тобто близько 80% повинно було перероблятися і лише 20% підлягає похованню на полігоні», - додав Олександр Арапов.

    На місцях планувалося побудувати перевантажувальні станції. Цією програмою охоплена вся область.

    Також Олександр Арапов відзначив, що в області відсутні сміттєпереробляючі і сміттєспалюючі заводи.

    При цьому він додав, що є категоричним супротивником сміттєспалювальних заводів. «Для того, щоб придбати справжній сучасний сміттєспалювальний завод, потрібні колосальні кошти. Вони коштують 100 мільйонів доларів і більше... Якщо купувати нам, можете уявити собі, який у нас повинен бути тоді тариф по збору сміття», - підкреслив він.

    За словами Олександра Арапова, вже починається реалізація проекту по будівництву біогазових установок, завдання яких — вести розробку метану у вугільних пластах і утилізувати газ звалища, зокрема, на Александрівському полігоні ТПВ.

    Джерело: lugansk.proua.com


    vprystupa@inko.lviv.ua
     
    ПВПДата: Воскресенье, 21.02.2010, 14:22 | Повідомлення # 2
    800-1200
    Група: Керівник проекту
    Повідомлень: 856
    Репутація: 13
    Статус: Оффлайн
    http://maidanua.org/static/news/2010/1264271431.html

    Заповідний степ на Луганщині в небезпеці


    • Луганщина • Довкілля •

    Майдан-ІНФОРМ: 23-01-2010 20:30 // URL: http://maidan.org.ua/static/news/2010/1264271431.html
    Версія до друку // Редагувати // Стерти

    Стало відомо, що на Луганщині варварськи розорано з метою заліснення 1/6 території заповідника «Трьохізбенський степ». На сьогодні цей факт є найбільш зухвалим і жорстоким ударом по останнім залишкам цілинних степів в Україні. Природоохоронці вбачають необхідність суворого покарання винних у порушенні.

    За повідомленням директора Луганського природного заповідника Т.В. Сови у листі до Національного екологічного центр України, відділення заповідника "Трьохізбенський степ" у Новоайдарському районі може вже найближчим часом втратити природну цінність, задля якою його створювали.

    Трьохізбенський степ - піщаний степ, що займає 310 га, один з останніх залишків цілинних степів на сході України. Однак, у травні 2009 р. Державним підприємстовм "Новоайдарське лісове мисливське гомподарство" тут здійснено заліснення 50 га степу (1/6 всієї площі заповідника!). Залісненню передувало розорювання території. Шансів на збереження зникаючих видів рослин на цій територій практично немає. У листопаді 2009 р. факт заліснення повторився. Заліснюючи сусідіню з заповідником територіюлісгосп знов "не помітив" кордону заповідника і провів заліснення там. Площа залісненного заповідного степу поки остаточно не обрахована. Важливо відмітити і те, що територія, яку Новоайдарський лісгосп заліснює поряд з кордоном заповідника є також цінними степовими ділянками, які в майбутньому мають увійти до складу заповідника а поки повинні становити його охоронну зону! Лишається загроза повторення ситуації вже навесні 2010 року.

    На превеликий жаль, практика заліснення степових ділянок все частіше трапляється в Україні і має офіційну протекцію керівництва Державного комітету лісовогогосподарства України.

    На думку природоохоронних організацій що працюють в рамках громадської кампанії «Збережемо українські степи!», безпрецедентний випадок у заповіднику «Трьохізбенський степ» повинен завершитись показовим покаранням винних. Нищення території природного заповідника, що є найвищою категорією заповідності в України, передбачає покарання згідно із ст.252 Кримінального кодексу України (до 5 років позбавлення волі). Природоохоронці звернулись до контролюючих органів з проханням вжити заходів по відношенню до порушників та притягнути їх до відповідальності з максимальною суворістю.
    Про подальший розвиток подій буде повідомлено додатково.

    Василюк Олексій
    0971000473
    vasyliuk@gmail.com

    Національний екологічний центр України.
    www.necu.org.ua

    Громадська кампанія «Збережемо українські степи!»
    www.pryroda.in.ua/step


    vprystupa@inko.lviv.ua
     
    ПВПДата: Пятница, 24.09.2010, 09:51 | Повідомлення # 3
    800-1200
    Група: Керівник проекту
    Повідомлень: 856
    Репутація: 13
    Статус: Оффлайн
    My WebPage

    Сіверський Донець: екологічні проблеми минулого і сьогодення



    На сході України днями відзначили День Сіверського Дінця. Для трьох областей України ріка має особливе значення, адже є основним поверхневим джерелом прісної води. Варто лише сказати, що в Луганській області близько 30 відсотків всієї питної води береться безпосередньо з Сіверського Дінця. Та попри це, найбільша водна артерія Лівобережжя продовжує потерпати від недбалого ставлення до себе.

    Сильно Сіверський Донець постраждав ще у XVIII столітті, коли були вирубані вікові дуби вздовж русла. В XIX столітті, через активну розробку корисних копалин на Донбасі, рівень підземних вод впав і річка скоротилася на 20 кілометрів. Шахти і сьогодні найбільше дошкуляють Дінцю. Вода з копалень, яка потрапляє в річку та її притоки, містить надмірну кількість солей,

    «Десь 70 відсотків від загальної кількості забруднення припадає саме на підприємства вугледобувного комплексу», – зазначає начальник відділу водних ресурсів обласного управління екології Максим Никитенко.

    Немало клопоту завдає і вічно занедбане житлово-комунальне господарство. Очисні споруди вже давно застарілі, тож каналізаційні стоки часто ллються не доочищеними.

    Браконьєри відчувають безкарність

    Від людини зазнає біти не лише вода Сіверського Дінця, а й рибні ресурси. Член громадської організації «Луганщина – за чисту екологію» Вадим Герасимов стверджує, браконьєри на Луганщині зараз як ніколи відчувають свою безкарність. Місця для рибальства, за його словами, продаються і купуються у заповідних зонах. В тому числі і на Сіверському Дінцю, в іхтіологічному заказнику.

    «Там фактично ловлять рибу з дозволу начальника обласної рибінспекції Сергієнка. Вони ловлять спокійно і залишають сміття, – розповідає Вадим Герасимов. – Прості смертні туди не їздять, а ті у кого є гроші – купили і поїхали, спокійно відпочивають. Сміття залишили і поїхали. На них протокол ніхто не складає, ніхто не ганяє»

    Рікою мають опікуватися на міждержавному рівні

    Громадська організація з такими фактами вдіяти нічого не може. Кажуть, за бездіяльністю рибінспекції начебто стоять високі покровителі. Тим часом екологи готують спеціальну програму з використання і захисту ресурсів ріки. Щоправда, Сіверський Донець протікає не лише на Луганщині, а й в Донецькій і Харківські областях. При цьому бере свій початок і закінчується на території Росії. До речі, Україна на кордоні отримує воду в Дінці третьої категорії, а вже повертає росіянам – четвертої, тобто нижчої якості. Тож без взаємодії всіх регіонів і обох держав проблеми річки не вирішити.

    Джерело : Радіо Свобода

    Автор : Андрій Кузнецов


    vprystupa@inko.lviv.ua
     
    ПВПДата: Среда, 06.07.2011, 09:11 | Повідомлення # 4
    800-1200
    Група: Керівник проекту
    Повідомлень: 856
    Репутація: 13
    Статус: Оффлайн
    http://ua.life.comments.ua/2011....am.html

    У Свердловському районі Луганської області радіоактивний вугільний шлам залив ціле селище: за попередніми підрахунками, у городи та двори людей потрапило близько 1 тис. тонн відходів вуглезбагачувального виробництва

    Отрута потрапила і до місцевого водоймища, тож нині фахівці з`ясовують, чи не дісталася вона ґрунтових вод. Загалом чорна рідина вкрила майже трикілометрову територію, земля під нею майже отруєна.

    Чорна рідина — суміш вугільного пилу та води з хімікатами. Таким чином із відпрацьованої породи видобувають залишки корисних речовин. Підприємство, на якому стався викид, запевнило селищну раду - для хвилювання немає підстав. Однак на територію знімальну групу телевізійників не пропустили.

    Як заявив Денис Хлякін, технічний директор збагачувальної фабрики, це позаштатна ситуація, оскільки були морози.

    «(Шлам) пішов під льодом. Як тільки помітили це, перейшли на перетікаючі ілонакопичувачі», - пояснив Хлякін та додав, що наразі ситуація під контролем

    Шар завтовшки 2 сантиметри знімуть погрузчиком та вивезуть у спеціально підготоване для нього місце.

    Однак місцеві мешканці кажуть, що верхній шар ґрунту – лише верхівка токсичного айсберга: бруд просочився углиб. Наочний приклад небезпеки шламової хвилі - риба, що поспливала догори черевом у ставку, куди стікали отруйні води.

    Селищна рада створила спецкомісію, яка має визначити обсяг завданої шкоди. Доки тривають аналізи, екологи рекомендують людям утриматися від вживання місцевої води.

    «Нам потрібно 2 доби, щоб визначитися з масштабом. Починаємо перевірку підприємства, визначимо розміри збитку і вживемо заходів у відповідності до закону», - заявив Геннадій Москвітін, начальник відділу екологічного контролю Свердловського регіону Держекоінспекції Луганської області.

    Власну перевірку інциденту розпочала і районна прокуратура.

    Нагадаємо, у Луганській області після екологічної катастрофи в Угорщині теруправління Держгірпромнагляду розпочало позапланові перевірки шламовідстійників промислових підприємств.

    Як відомо, 4 жовтня 2010 в Угорщині на великому глиноземному комбінаті стався вибух, який зруйнував греблю резервуара з отруйними відходами - «червоним шламом». З резервуара вилилося приблизно 1,1 млн кубометрів токсичних речовин. Отруйні відходи досягли Дунаю. За останніми даними, жертвами екологічної катастрофи стали 7 осіб, ще 120 постраждали.


    vprystupa@inko.lviv.ua
     
    Форум » Разом подолаємо кризу » "Зелена" антипремія України » Луганська область (екологічні негаразди області)
    • Сторінка 1 з 1
    • 1
    Пошук:

    Авторське право належить керівникам проекту та авторам матеріалів © 2024
    Сайт управляється системою uCoz