Харківська область - Форум
Меню сайту
Нові коментарі
Авторизация

Друзі сайту
Оновлення форуму
  • Закарпатська область (3)
  • Дом для Ваших родных (0)
  • Конференції, зїзди, семінари (38)
  • Наші печатні видання (15)
  • Релігії світу та екологічне виховання молоді (58)
  • Работа в интернете (1)
  • Здоров'я спини (0)
  • літературний журнал "Дніпро" (1)
  • Ділимось поезією. (2)
  • Росла собі ялиночка (5)
  • Хмара тегів
    Вестник Мечты ЗРЗ ПИТАНИЕ МАМА-86-Запорожье здоровье Вісник Мрії ВМ-НФ електронні відходи Мама-86 Республіка Мрія Мама-86-Запоріжжя живи органично Запорожье Экомарафон екомарафон Республика Мечта Запоріжжя конкурс екоосвіта Живи органічно
    Пошук
    Статистика



    mail.ru

    Сегодня работали на сайте:

    Сейчас на сайте

    Вітаю Вас, Гость · RSS 19.04.2024, 01:54

    [ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
    • Сторінка 1 з 1
    • 1
    Форум » Разом подолаємо кризу » "Зелена" антипремія України » Харківська область (екологічні негарзди області)
    Харківська область
    ПВПДата: Пятница, 20.11.2009, 18:06 | Повідомлення # 1
    800-1200
    Група: Керівник проекту
    Повідомлень: 856
    Репутація: 13
    Статус: Оффлайн
    My WebPage

    Отруєння гусей на Харківщині: нові подробиці

    Після виходу статті у "Селянській правді" про отруєння гусей в березні ц.р. в Харківській обл. я за підписом шеф-редактора надіслав кілька запитів з проханням надати різного роду додаткову інформацію.

    Харківська облприрода на цей запит дала відписку, зокрема, проігнорувала прохання повідомити, що вона робить для запобігання нових випадків отруєнь тварин.

    Тому довелося попросити "до мікрохвона" пана міністра (текст листа-запита із С правди - див тут http://pryroda.in.ua/lystopa....zhertvi ).

    Подіяло! Харківське управління Мінприроди надіслало толковішу відповідь, хоча й теж не повну (про систему контролю за отрутохімікатами, наприклад, усе одно нічого не говориться, зате є про наміри створити нові заказники), а також дуже цікавий документ - протокол областної комісії з техногенно-екологічної безпеки, яка збиралася з приводу тої березневої катастрофи. Зокрема, виявляється. було доручення управлінню ветмедицини провести відбір кормів з прилеглих сільгоспугідь для аналізу!!! І багато ще чого цікавого! Дивіться відповідь з облМінприроди та протокол самі:

    УКРАЇНА
    МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ НАВКОЛИШНЬОГО ПРИРОДНОГО СЕРЕДОВИЩА УКРАЇНИ ДЕРЖАВНЕ УПРАВЛІННЯ ОХОРОНИ НАВКОЛИШНЬОГО ПРИРОДНОГО СЕРЕДОВИЩА В ХАРКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ

    61022, м. Харків, пл. Свободи,5 Держпром, 4 під'їзд, 7 поверх, тел: <!--[if !vml]--><!--[endif]--><!--[if !vml]--><!--[endif]--><!--[if !vml]--><!--[endif]--><!--[if !vml]--><!--[endif]--><!--[if !vml]--><!--[endif]--><!--[if !vml]--><!--[endif]--><!--[if !vml]--><!--[endif]--><!--[if !vml]--><!--[endif]--><!--[if !vml]--><!--[endif]--><!--[if !vml]--><!--[endif]--><!--[if !vml]--><!--[endif]--><!--[if !vml]--><!--[endif]-->(057) 757-44-92<!--[if !vml]--><!--[endif]-->, факс. 705-06-16
    e-mail: ecodepart@ecodepart.kharkov.ua http://www.ecodepart.kharkov.ua

    Шефу-редактору "Селянська правда" Бокому І.
    Україна, 0460, м.Київ-60, вул. Котовського, 9/27-а

    На виконання доручення Мінприроди від 26.05. 2009 р. №7108/11/10-09 щодо загибелі гусей у березні місяці 2009р. на території Краснопавлівського водосховища Лозівського району Харківської області, держуправління повідомляє наступне.

    Держуправління з початку надзвичайної ситуації загибелі диких гусей на Краснопавлівському водосховищі діяло в межах своїх повноважень, та виконувало вимоги Комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Харківської обласної державної адміністрації (Копія протоколу позачергового засідання від 22.03. 2009 р. №8 додається).

    На виконання протокольного рішення комісії з питань ТЕБ та НС та розпоряджень Головного державного інспектора ветеринарної медицини Харківської області від 18 березня 2009 p., №17, від 25 березня 2009 р.№ 19 "Про організацію моніторингу високо патогенного грипу птиці", відповідно до "Інструкції з проведення вибіркового діагностичного відстрілу мисливських тварин для ветеринарно-санітарної експертизи" у т.ч. птиці, затвердженої наказом Держкомлісгоспу України від 9 жовтня 2001 р. № 94 та зареєстрованого в Мінюсті України 24жовтня 2001 року за № 900/6091 , протягом березня-квітня 2009р. Харківським обласним управлінням лісового та мисливського господарства спільно з представниками ветеринарної медицини, користувачами мисливських угідь, було організовано та проведено добування перелітної водоплавної птиці в місцях її концентрації. За вказаний період було добуто 6 гусей білолобих, 19 гуменників та 6 самців дикої качки.

    Водночас повідомляємо, що погодження держу правлінням добування диких птахів у заборонений термін, чинним природоохоронним законодавством непередбачено. За перебігом обставин, щодо порушенням за вказаним фактом кримінальної справи, провадження здійснює Державна екологічна інспекція в Харківській області.

    У зв'язку з тим, що Краснопавлівське водосховище входить в склад місцевої екомережі Лозівського району, ділянки Оріельського та Берецького екокоридорів місцевого значення які є важливими напрямками міграційного шляху північних видів гусей, держуправлінням розпочато розгляд зарезервованих територій під створення орнітологічного заказника місцевого значення "Миролюбівський" та водно-болотне угіддя "Краснопавлівське водосховище".

    Все це, надасть у подальшому знизити подібний ризик втрати диких мігруючих птахів від високого антропогенного навантаження, пов’язаного насамперед із сільськогосподарським виробництвом, техногенним забрудненням, які суттєво збіднюють орнітокомплекси.

    Додаток: в 1 прим, на 1 арк.

    Перший заступник начальника А.І. Шевчук

    Антоненко, 7050663

    КОМІСІЯ
    З ПИТАНЬ ТЕХНОГЕННО-ЕКОЛОГІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ТА НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ ДЕРЖАВНОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ

    Протокол
    позачергового засідання обласної комісії з питань ТЕБ та НС
    від 22 березня 2009 року 11.00 м.Лозова

    Головував: заступник голови обласної державної адміністрації, перший заступник
    голови Комісії В.О.Звєрєв

    Присутні: члени Комісії (за окремим списком)

    Запрошені: за окремим списком.

    Слухали: Про ситуацію, яка склалася із загибеллю диких гусей на Краснопавлівському водосховищі Лозівського району.
    (Горват Ю.І., Зеленський СВ., Гончаров ОК., Ткаченко В.І., мархай Н.Ф., Тертишний В.М., Вовк П.Г., Зінченко П.М., Пономар М.Г., Балла М.О,). Заслухавши інформацію заступника голови райдержадміністрації Горвата І.Ю., начальника Лозівського РУ ГУ МНС України в Харківській області Тертишного В.М., начальника управління ветеринарної медицини у Лозівському районі Гончарова О,К,, головного державного санітарного лікаря району Шиліни СЛ., головного лікаря КЗОЗ «Лозівська ЦРЛ» Жовтого І.Ю., заступника начальника міжрайвідділу охорони навколишнього природного середовища Північного регіону Мархай Н.Ф., начальника Краснопавлівської дільниці управління каналу «Дніпро-Донбас» Вовк П.Г., в.о, голови Лозівського районного товариства УТМР Зінченко П.М.. начальника МВ ГУ МВС України в Харківській області Пономаря М.Г.. начальника управління агропромислового розвитку Лозівської райдержадміністрації Баллу М.О., комісія відзначає, що

    на Краснопавлівському водосховищі в районі дамби о 9 годині 22.03.09 р. були виявлені трупи диких гусей близько 500 голів, про що були оповіщені районні та обласні служби.

    Станом на 10 годину на місце виявлення загиблої птиці виїхали члени обласної Комісії ТЕБ та НС та фахівці відповідних служб. На місці події членами комісії були визначені попередні заходи щодо організації проведення превентивних заходів для локалізації ситуації, що виникла. Фахівцями Управління ветеринарної медицини у їїозівеькому районі відібраний матеріал загиблої птиці, для проведення лабораторних аналізів, фахівцями районної санепідстанції та КП ВТП «Вода» відібрані проби води для аналізів.

    Для недопущення доступу населення з охоронну санітарну зону каналу «Дніпро-Донбас» виставлено 3 стаціонарних, та 1 мобільний пост співробітників ДПС Лозівського МВ ГУ МВС України в Харківській області. Представниками Лозівської ради УТМР організовано обстеження прилеглої території водосховища з метою виявлення загиблої птиці та упередження випадків браконьєрства. Районним управлінням МНС забезпечено захисними костюмами співробітників, що задіяні безпосередньо на роботах по збору та утилізації загиблої птиці.

    Комісією по ліквідації ситуації було визначено спосіб та місце утилізації загиблої птиці та надане відповідне технічне забезпечення.

    Фахівцями районної Державної лабораторії ветеринарної медицини, за результатами попереднього отриманого аналізу реакції РГА не підтверджена наявність пташиного грипу та хвороби Ньюкасла.

    Враховуючи вищезазначене,

    КОМІСІЯ ВИРІШИЛА:

    1.Надзвичайну ситуацію, що виникла, віднести до надзвичайної ситуації місцевого рівня.

    2.Керівникам Головного управління ветеринарної медицини (Балим Ю.П.). обласної CEC (Савенков СВ.). ГУ МНС в Харківській області (Одарюк П.В.). ГУ МВС України в Харківській області (Развадовський ВИ.). Державної екологічної інспекції (Лученко СВ.), Державному управлінню ОНПС в Харківській області (Бакуменко В.Б.). Управлінню каналу «Дніпро-Донбас» (Михайлик Л.Д.) організувати постійний моніторинг за станом справ в районі виникнення ситуації та постійно інформувати відповідні служби та обласну Комісію.

    3.Для проведення утилізації створити комісію у складі; Горват Ю.І. - заступник голови Лозівської райдержадміністрації, Мархай Н.Ф. - заступник начальника між райвідділу охорони навколишнього природного середовища Північного регіону, Тертишний В.М. - начальник Лозівського РУ ГУ МНС України в Харківській області, Пономар М.Г. - начальник Лозівського MB ГУ МВС України в Харківській області, Вовк П.Г. - начальник дільниці Краснопавлівського УК «Д-Д».

    4.Головному управлінню ветеринарної медицини (Балим Ю.П.) систематично інформувати комісію про результаїи отриманих аналізів та провести відбір кормів з прилеглих сільгоспугідь для аналізу.

    5. Управлінню каналу «Дніпро-Донбас» (Михайлик Л.Д.) посилити контроль за станом води в Краснопавлівському водосховищі, за результатами аналізів інформувати Комісію. В разі виявлення загиблої птиці, забезпечити негайне її вилучення із водного середовища для подальшої утилізації.

    6. Обласному управлінню лісового господаре г ва (Овчаренко Д.О.) вирішити питання щодо видачі дозволу для проведення діагностичного відстрілу дикої перелітної птиці на території Лозівського району на термін дії HC.

    7.Голові Лозівської райдержадміністрації (Зеленському С.В.):

    - визначити місце проведення утилізації та забезпечити проведення заходів необхідними технічними засобами;

    - через засоби масової інформації проінформувати місцеве населення про ситуацію, що склалася на Краснопавлівському водосховищі.

    8.Управлінню агропромислового розвитку Лозівської РДА (Балла М,0.) надати письмову інформацію до Комісії про проведення в районі робіт щодо застосування ядохімікатів та мінеральних добрив на полях району.

    9.Лозівському MB ГУ МВС України в Харківській області (Пономар М.Г) забезпечити цілодобове чергування в санітарній зоні Краснопавлівського водосховища з метою недопущення населення до місця виникнення надзвичайної ситуації.

    10.Головам Близнюківської, Первомайської. Сахнозщинської. Барвінківської, Зачепилівеької райдержадмінісграцій організував огляд територій з метою виявлення загиблої перелітної дикої птиці.

    11.Лозівському районному управлінню ГУ МНС України в Харківській області (Тертишний В.М.) організувати контроль за виконанням робіт по проведенню збору і утилізації загиблої птиці.

    12.Контроль за виконанням рішень обласної Комісії залишаю за собою.

    Заступник голови обласної державної адміністрації, перший заступник голови обласної Комісії В.ЗВЄРЄВ

    Відповідальний секретар обласної Комісії О. РЯПОЛОВ

    Олег Листопад


    vprystupa@inko.lviv.ua
     
    ПВПДата: Суббота, 20.02.2010, 16:32 | Повідомлення # 2
    800-1200
    Група: Керівник проекту
    Повідомлень: 856
    Репутація: 13
    Статус: Оффлайн
    My WebPage

    ТОП-5 “екологічних” подій 2009 року
    Минулий рік був доволі яскравим та насиченим різноманітними подіями. Запам’ятався він і співробітникам Державної екологічної інспекції в Харківській області. Протягом всього року вони виїжджали на планові й позапланові перевірки, ловили бракон’єрів, виявляли й притягали до відповідальності порушників природоохоронного законодавства, насамкінець, й самі висаджували дерева та брали участь в ліквідації сміттєзвалищ.
    Нижче ми представляємо п’ять найбільш резонансних “екологічних” подій 2009 року в Харківщині за версією Держекоінспекції.

    1.Отруйне сусідство
    Початок 2009 року став для співробітників Держекоінспекції в Харківській області дійсно яскравим. В лютому біля селища Єкатеринівка Лозівського району Харківської області зайнявся склад із простроченими пестицидами. Біля 220 тон отрути стали реальною загрозою для здоров’я мешканців цілого селища. Чутки про пожежу швидко розійшлися не тільки по області але й по країні.
    За версією співробітників Держекоінспекції, склад зайнявся через те, що на хімікати із-за неправильного зберігання потрапила волога та пройшла хімічна реакція.
    ЧП була швидко ліквідована. Та ще й досі проблема зберігання прострочених пестицидів в Харківській області залишилась невирішеною. На цей час по всій області “розкидані” такі ж склади. Тож не факт, що подібна аварія не виникне наступного 2010 року.
    2.Дикі гусаки тут не літають
    Черговою “пам’ятною” подією року стала масова загибель диких гусаків. Вранці 22 березня на дамбі Краснопавлівського водосховища були знайдені більш 500 мертвих диких гусаків. Наступної доби було виявлено ще 400 мертвих птахів.
    Сказати, що подія викликала масовий резонанс – не сказати нічого. Адже птахи мали необережність загинути в Лозівському районі, в тому самому де нещодавно виникло займання пестицидів.
    Та як виявилось, ці дві події не були пов’язані між собою. За висновками спеціалістів, гусаки отруїлись фосфідом цинку, який потрапив до їх шлунків разом із протравленим зерном.
    Де саме гусаки могли з’їсти отруєне зерно, так і не виявили. За підрахунками співробітників Державної екологічної інспекції в Харківській області збитки, спричинені внаслідок знищення диких гусаків, склали 736 500 грн.
    3.Стає все чистіше й зеленіше
    2009 рік запам’ятався не тільки аваріями та надзвичайними подіями. Були й позитивні моменти. Так, наприклад, минулого року у переддень Дня навколишнього середовища співробітники Держекоінспекції в Харківській області висадили в Чугуївському питомнику біля п’яти тисяч дерев, серед яких були туі, верби та берези. Цей питомник керівництво Інспекції вибрало не просто так. Адже він є в своєму роді унікальним та надзвичайно важливим для Харківщини об’єктом – забезпечує “молодняком” не тільки ліси Харківської області але й зелені насадження сусідніх регіонів, зокрема, Донбасу.
    4. Через суд – до справедливості
    Одним із досягнень Держекоінспекції в Харківській області в минулому році стала виграна справа проти порушника природоохоронного законодавства в Вищому господарському суді.
    Ще в 2008 році при обстеженні території Бірківської селищної ради Змієвського району співробітники Інспекції виявили несанкціоноване звалище відходів. Шкода нанесені державі внаслідок порушення природоохоронного законодавства склала 54 тисячі гривень. Оскільки добровільно сплатити суму шкоди Бірківська селищна рада відмовилась, Держекоінспекції довелось “дійти” аж до Вищого господарського суду, який повністю задовольнив позов Інспекції.
    5.Жихаревський пісок оцінили в три мільйони
    Наприкінці 2009 року “спалахнула” проблема із якою Інспекції доводиться боротися практично щороку – незаконна розробка кар’єрів.
    Обстеживши територію Бабаївського лісництва, співробітники Держекоінспекції виявили недалеко від селища Жихар сім піщаних кар’єрів. Окрім цього інспектори побачили в зоні розкопок гори сміття. Тобто пісок не тільки незаконно вивозили з кар’єрів, але й попутно засипали розроблені ділянки завезеними з міста будівельними відходами.
    За підрахунками держекоінспекторів, шкода від незаконної розробки кар’єрів склала 804 540 гривень. Що стосується засміченої території, то після отримання нормативної грошової оцінки земельних ділянок, на яких складувались будівельні відходи, держекоінспекторам удалось встановити й суму цієї шкоди. Вона, по підрахункам Інспекції, склала 2 млн. 495 тисяч гривень.
    Наразі матеріали справи із розрахунками нанесеної навколишньому середовищу шкоди передані в Харківську міжрайонну природоохоронну прокуратуру, яка завела по факту самовільного заняття земель лісового фонду кримінальну справу.


    vprystupa@inko.lviv.ua
     
    ПВПДата: Среда, 13.04.2011, 15:21 | Повідомлення # 3
    800-1200
    Група: Керівник проекту
    Повідомлень: 856
    Репутація: 13
    Статус: Оффлайн
    http://www.menr.gov.ua/content/article/8063

    7 квітня спеціалісти Держекоінспекції у Харківській області спільно з представниками Головного управління надзвичайних ситуацій Харківської облдержадміністрації під час обстеження водоймища, яке знаходиться на території Уплатнівської сільської ради Близнюківського району, виявили близько 100 тонн загиблої риби. Зокрема: 9 тис. 312 особин коропа, 51 тис. 328 особин товсто лоба, 15 тис. 245 особин білого амура та 61 європейського сома. Сума збитків заподіяних державі підраховується. Ставок перебуває в оренді фізичної особи підприємця.

    За результатами лабораторного обстеження проб води встановлено перевищення нормативів для водойм рибогосподарського призначення по амонію сольовому (у 60 разів), фосфатам (у 64 рази), сульфатам (6,85 разів) та іншим речовинам.

    З метою встановлення винуватців замору водних живих ресурсів Держекоінспекція створила оперативну групу та, відповідно до вимоги природоохоронного прокурора Харківської області, проведе перевірку підприємств, що знаходяться поблизу водойми на території Уплатнівської сільської ради (Близнюківський район), які можуть бути причасними до загибелі риби. Матеріали по справі передані до Близнюківського райвідділу ГУМВС України в Харківській області.


    vprystupa@inko.lviv.ua
     
    Форум » Разом подолаємо кризу » "Зелена" антипремія України » Харківська область (екологічні негарзди області)
    • Сторінка 1 з 1
    • 1
    Пошук:

    Авторське право належить керівникам проекту та авторам матеріалів © 2024
    Сайт управляється системою uCoz