Меню сайту
Нові коментарі
Авторизация

Друзі сайту
Оновлення форуму
  • Закарпатська область (3)
  • Дом для Ваших родных (0)
  • Конференції, зїзди, семінари (38)
  • Наші печатні видання (15)
  • Релігії світу та екологічне виховання молоді (58)
  • Работа в интернете (1)
  • Здоров'я спини (0)
  • літературний журнал "Дніпро" (1)
  • Ділимось поезією. (2)
  • Росла собі ялиночка (5)
  • Категорії розділу
    Новини тільки дитячих організацій [623]
    Інші новини [186]
    Хмара тегів
    Вестник Мечты ЗРЗ ПИТАНИЕ МАМА-86-Запорожье здоровье Вісник Мрії ВМ-НФ електронні відходи Мама-86 Республіка Мрія Мама-86-Запоріжжя живи органично Запорожье Экомарафон екомарафон Республика Мечта Запоріжжя конкурс екоосвіта Живи органічно
    Пошук
    Календар
    «  Декабрь 2012  »
    ПнВтСрЧтПтСбВс
         12
    3456789
    10111213141516
    17181920212223
    24252627282930
    31
    Статистика



    mail.ru

    Сегодня работали на сайте:

    Сейчас на сайте

    Онлайн всего: 1
    Гостей: 1
    Пользователей: 0

    Вітаю Вас, Гость · RSS 19.05.2024, 01:58

    Головна » 2012 » Декабрь » 15 » Дитяча Екологічна Асоціація "ЗЕЛЕНА КРАЇНА"
    Дитяча Екологічна Асоціація "ЗЕЛЕНА КРАЇНА"
    10:50

    Дитяча Екологічна Асоціація «Зелена Країна» (ДЕА «Зелена Країна») громадська незалежна екологічна організація заснована у 1997 р.

    ДЕА «Зелена Країна» створена з метою об’єднання та координації зусиль дорослих, дітей та підлітків у справах охорони довкілля, екологічної просвіти та освіти, вивчення та відновлення природного середовища.

    Основні завдання дитячої організації:

    - розвиток та підтримка дитячого та молодіжного екоруху;

    - залучення дітей та підлітків до природоохоронної діяльності;

    - організація та проведення природоохоронних заходів;

    - сприяння розвитку екологічного виховання та екологічної освіти;

    - організація та ведення еколого-просвітницької  діяльності;

    - видавнича діяльність, у тому числі  з метою поширення своїх ідей.

    Напрямки діяльності: життя молоді в стилі ЕКО, екологічне лідерство, екологічне навчання, практичні дії, екологічне виховання, природоохоронні акції, масові заходи, видавнича діяльність.

    Екологічна освіта та виховання спрямовані на формування культури, мислення та поведінки людини в усій багатогранності її стосунків з довкіллям.

    Мета екологічної освіти полягає у створенні та забезпеченні протягом усього життя особистості умов становлення й розвитку її екологічної культури.

    На досягнення цієї мети спрямована діяльність Дитячої екологічної асоціації «Зелена Країна». Організація постійно забезпечує інформаційну підтримку розвитку екологічної освіти та виховання дітей в учбових закладах, веде активну роботу з  реалізації екоосвітньої концепції та впровадження в навчально-виховний процес відповідного змісту форм і методів навчання. На допомогу учбовим закладам, вчителям, керівникам гуртків та вихователям дитячий садків міста, ДЕА «Зелена Країна»  спільно з департаментом освіти, молоді та спорту проводить семінари, тренінги, майстер класи, а також розробляє посібники з екологічного та енергозаощаджуючого виховання. На методичних об’єднаннях вчителів та інших заходах викладачі постійно отримують розроблені посібники, буклети, методичні комплекти які є порадниками  під час їхньої роботи.

    Впроваджуючи сучасні методи і технології, фахівцями Дитячої екологічною асоціацією «Зелена Країна» були розроблені різні форми і методи екологічної освіти та виховання дітей, такі як екологічні ігри на природі, експедиції, екотабори, екофестивалі, конкурси, вікторини та інше. Школи і позашкільні установи міста регулярно отримують екологічну інформацію про акції та заходи, що проводяться, про міжнародні, всеукраїнські та обласні шкільні конференції в яких беруть активну участь.

    ДЕА «Зелена Країна» приймає активну участь у Кліматичному русі, Річкової мережі, конференціях та виставках ЕкоДонбас 2011, 2012 (м. Донецьк), «Довкілля для України» 2010, 2011, 2012 (м.Київ), де було представлено досвід міста Горлівки з екологічного виховання та освіти  дітей.

    Практична діяльність організації ДЕА «Зелена Країна»

    Велику увагу організація приділяє екологічному вихованню як школярів, так і молоді. Для цього проводяться природоохоронні акції, фестивалі, конкурси, семінари лідерів кліматичного руху та за здоровий спосіб життя. В результаті наприклад були видані буклети, календарі, та методичний комплект «Кліматична папка школи».

    Кліматоохоронна діяльність

    Діти повинні усвідомлювати, що клімат стрімко змінюється і в цьому винна людина. Задуматися і задати собі питання: що я особисто і кожен, можемо зробити, щоб вирішити проблему клімату? Сьогоднішні школярі завтра стануть фахівцями і керівниками, які приймають рішення і вони повинні розуміти відповідальність за збереження клімату на нашій Землі. Для цього було організовано та проведено семінар-тренінг на тему «Кліматичне лідерство» для активних школярів міста.

    Клімат змінюється - час діяти» - під таким девізом проходила робота тренінгу з кліматичною темі. Були розглянуті вже існуючі ініціативи з цього напрямку в Україні та їх плани на 2011 - 2012 рр. Що можуть діти зробити для свого міста або мікрорайону? Але багато цікавих практичних пропозицій було запропоновано. Як відомо, масові рухи - це основний двигун позитивних змін в історії. Саме такими масовими акціями в нашому місті молодь хоче зробити «Година Землі», «Зробимо Україну чистою», «День Землі» і «Акція 350.org».

    Для старшокласників міста було організовано та проведено семінар-тренінг «Кліматичне лідерство».

    Під час тренінгу діти отримали роздатковий матеріал (друковані посібники, фільми, презентації, відеоролики, а також посібники в електронному вигляді) для подальшої роботи. Проведений семінар сприяв зміцненню активної життєвої позиції його учасників і дав позитивний заряд енергії для подальшої роботи шкільних активістів у справі вирішення проблем глобального потепління і зміни клімату Землі.

    Експедиції та екскурсії діяльність

    Організацією реалізована програма експедицій для дітей «Дослідження малих річок Донецької області». В рамках програми організовані і проведені дослідні експедиції по річках Горлівського регіону: Бахмут, Кривий Торець, Казенний Торець, Корсунь. Розроблена навчально-виховна програма «Табір екологічної кар'єри», організований та проведений відбірковий конкурс дослідницьких робіт для обдарованих старшокласників шкіл міста. Розроблена програма табору «Дослідження в природі», на основі якої організований і проведений спільно з фахівцями (ботаніки, зоології, хімії, екології, геології) дослідницький табір для школярів на території Національного парку «Святі гори» у місті Святогорську. Практично унікальною стала розробка та впровадження масової форми активної екологічної самоосвіти і виховання дітей - «Екологічна біржа».

    Кампанія проти паління

    Вивчався досвід вирішення проблеми масового дитячого куріння. Підлітки курять скрізь і навіть у школах у присутності вчителів. Створюється враження, що суспільство змиритися з цією бідою. А під загрозу ставиться здоров'я цілого покоління.

    Очевидно, що суспільство в даний час недостатньо приділяє увагу вихованню дітей і формуванню їх культури, а також ставлення до власного здоров'я.

     «Зелена Країна» в школах і навчальних закладах міста проводить кампанії проти куріння дітей та молоді. Мета кампанії полягає в тому, щоб залучити самих дітей до вирішення проблеми дитячого куріння, а також в пошук ефективних методів профілактики цієї шкідливої звички. В результаті був організований і проведений міський конкурс педагогічних ідей «Школа без куріння». У подальшому було видано збірник конкурсних робіт, також проведено семінар-тренінг для педагогів природничого циклу на тему: «За здорове покоління». Організовано та проведено серед школярів міста конкурс екологічних плакатів - «Ні тютюнового диму», круглий стіл для старшокласників міста «Молодь проти куріння». Провели соціологічну дослідницьку роботу по виявленню причин дитячого куріння і видали аналітичний збірник.

    «НІ» - пластиковим пакетам

    Юними екологами Горлівки був зроблений перший крок проти забруднення міста пластиковими відходами. Вони сказали «НІ» - пластиковим пакетам і пошили багаторазові сумки. У місті організували конкурс і оформили виставку багаторазових сумок, а в школах працювали майстер-класи з їх пошиття. Діти показували як це зручно, міцно, модно і екологічно мати такі сумки.

    Молодші школярі стали для змінного взуття використовувати багаторазові сумки, проте поки тільки в тих класах і школах, в яких вчителі проявили ініціативу і підтримали цю ідею. Сміття в місті продовжує накопичуватися. Він всюди: у парках, скверах, в лісопосадках. Практично все доросле населення міста використовує пластикові пакети, продовжує їх купувати з кожною новою покупкою, тим самим, збільшуючи обсяги сміття на звалищах.

    Тому юні екологи організували та провели на площі Перемоги міста екологічну акцію «Наш вибір - екоторби».

    Діти вирішили звернути увагу жителів міста Горлівки на проблему сміття з пластику. Кольоровими пакетами прикрашені всі посадки уздовж доріг на в'їздах у місто. Небайдужі школярі запропонували альтернативу пластиковим пакетам у вигляді тканинних сумок, які можна використовувати багаторазово. У європейських країнах еко-сумки вже стали символом дбайливого ставлення до природи і користуються там великою популярністю. У Каліфорнії (США) взагалі заборонили виробництво пластикової упаковки та її продаж. В Україні ж еко-сумки поступово починають входити в моду, однак поки ще не так часто зустрічаються.

    Однак основна ж мета акції - привернути увагу не тільки жителів міста, а й міської влади до проблеми забруднення навколишнього середовища і міста поліетиленовими пакетами і пластиковими упаковками.

    Під час акції на вулиці були розставлені інформаційні стенди і використовувалися плакати з екологічних проблем Горлівки. Діти наочно продемонстрували альтернативи пластиковій упаковці - багаторазові екологічні сумки. Жителі міста звернули увагу на акцію школярів. Вони зупинялися, читали плакати, замислювалися, вступали в діалог з хлопцями і ставили запитання. Городяни з цікавістю поставилися до акції.

    Спілкуючись з людьми на вулиці, хлопці грамотно аргументували свою відмову від поліетиленових пакетів. Більшості перехожих навіть і невтямки, що будь викинутий пластиковий пакет переживе будь-якого довгожителя, та ще й життя йому зіпсує. Дуже багато дорослих погоджувалися з тим, що школярі підняли дуже важливу та актуальну проблему і не тільки для нашого міста, але й для країни. Представники старшого покоління з ностальгією згадували багаторазові сумки минулих часів.

    Під час акції, на пам'ять мешканцям, учасники роздавали календарики з нагадуванням - «Еко-сумки замість пластикових пакетів».

    Конкурс «Пригоди Зеленого гаманця у Горлівці»

    Діти отримали завдання придумати веселі, добрі сюжети, казки, повчальні історії, в яких головним захисником природи виступав б «Зелений гаманець». У цікавій формі вони розповідали, як «Зелений гаманець» вчить людей збирати макулатуру, економити папір, озеленювати свої двори, не купувати товар упакований у пластик відмовившись від нього, ходити в магазин з багаторазовою еко-торбиною, що таке екологічна сумка і як її зшити, замість транспорту використовувати велосипед, утеплювати свій будинок, економити електроенергію і воду, захищати і чистити річки, як правильно відпочивати на природі, прибирати від сміття і рятувати від вирубки сквери, парки, ліс.

    Тематика сюжетів зачіпала самі різні аспекти охорони навколишнього середовища та вирішення екологічних проблем нашого міста. Головне, що пропоновані дітьми рішення тієї чи іншої проблеми примушували задуматися їх про екологічний стиль життя, а дорослих  до реальної економії грошей і природних ресурсів.

    Співпраця з Департаментом освіти

    Однією з актуальних проблем початкового навчання, що вимагає своєчасного вирішення, є розвиток творчих здібностей молодших школярів.

    У динамічному, мінливому світі, суспільство значно частіше переосмислює соціальне замовлення школі, коригує або змінює цілі й завдання шкільної освіти. Головна мета раніше визначалася як формування основ усебічно і гармонійно розвиненої особистості, зараз бачиться в тому, щоб зробити акцент на виховання особистості активної, творчої, яка усвідомлює глобальні проблеми людства, готової посильно брати участь у їх вирішенні. Стратегія сучасної освіти полягає в тому, щоб дати можливість всім без винятку учням виявити свої здібності і весь свій творчий потенціал. Основи екологічної освіти необхідно закладати з раннього віку - від емоційного виховання, творчого розвитку особистості дитини до активних дій.

    «Поляна Екологічної Гри»

    ДЕА «Зелена Країна» спільно з Методичним Центром Департаменту освіти, молоді та спорту організувала і провела міський захід для дітей «Поляна Екологічних Ігор». Під час заходу працювали майстер-класи «Солоне тісто», «Квіллінг», «Аплікація», «ІЗО», де діти та їх батьки змогли взяти активну участь і навчитися багатьом цікавим прийомам. Малюки освоїли техніку квілінгу, навчилися робити захоплюючі вироби із солоного тіста, малювати ниткою, вміло працювати з ножицями і виготовляти яскраві вироби з паперу. Під час роботи «Веселої майстерні» діти навчилися використовувати кольорові плями, а потім фантазували і представляли казкових і фантастичних звірів, птахів, комах, придумували екологічні казки. Всі учасники майстер-класу отримали грамоти та призи.

    На Поляні Екологічних Ігор фахівці ДЕА «Зелена Країна» навчили дітей грати в екологічні ігри. Всім відомо, що граючи, дитина вчиться. Ігрові ситуації діти сприймають більш природно, ніж просту передачу знань. Під час гри, за кілька хвилин, вони засвоюють стільки, що іншим способом не вивчать і за годинник. Як же навчити екологічному поведінці малюків цікаво, захоплююче, доступно і зрозуміло? Звичайно ж у цьому допоможе гра. Діти та їхні батьки спільно грали в ігри, вирішували екологічні проблеми і з користю провели вихідний день.

    Час на Поляні Екологічних Ігор пролетів швидко і непомітно, так як все проходило у цікавій та захоплюючій формі.

    Молодіжні акції та компанії

    За ініціативи ДЕА «Зелена Країна» молодь міста Горлівка прийняла участь у міських та міжнародних природоохоронних акціях, таких як:

     - Діти Горлівки кажуть НІ пластиковим пакетам;

    -  ВЕЛОФЕСТИВАЛЬ на кубок голови;

    -  Фестиваль повітряних зміїв;

    -  Акція 350.org  у Горлівці;

    -  Малюки рухають Планету у вірному напрямку;

    -  Довкілля та збереження енергії;

    -  Година Землі;

    -  Ми за живу  ялинку;  та ін.

            

              Міжнародна акція «Рухай Планету»

    Дитинство - це та пора, коли в маленької людини необхідно закласти основи екологічного світогляду, який допоможе йому в майбутньому будувати стійке суспільство. І ми - дорослі, насамперед, повинні виховувати в дітях почуття особистої відповідальності за те, яким буде це майбутнє.

    Наше нинішнє ЗАВТРА підростає і виховується за шкільними партами вже сьогодні. У вересні 2011 малюки міста Горлівка приєдналися до Міжнародної Акції «Рухай Планету» і взяли активну участь. Учні підготувалися до практичної акції Рухай Планету. Провели класні години, де говорили про зміну клімату, про екологічний стиль життя, довідалися про міжнародну акцію «Рухай ПЛАНЕТУ», склали свої правила «Чим я можу допомогти природі та як їй не нашкодити». Попрацювавши в групах, зробили аплікації логотипу акції, малювали екологічні емблеми із закликом, малювали малюнки, листівки, стрілки, готувалися до акції, а потім вийшли на вулицю, де роздавали свої листівки та закликали жителів міста, що б приєднайся до їх акції, зробити своє місто чистішим, садити дерева, упорядковувати свої двори і жити в стилі ЕКО.

    Міжрегіональний фестиваль велокультури «Donbass Bike Fest»

    Системна робота по екологічному вихованню та освіті дітей молодшого шкільного віку, прилучення їх до практичних природоохоронних акціях, обов'язково реалізує свої завдання. У свідомості дитини закріпляться знання, правила побудови світу, поведінки в природі, розуміння природних явищ. Подорослішавши, така людина навряд чи стане шкодити природі, тому як навіть найпростіші екологічні знання та вміння допоможуть йому правильно оцінювати результати свого впливу на навколишнє середовище. Важливо, щоб в молодшому шкільному віці у нього закріпилася в свідомості досить повна інформація про екологічні правила і поведінці в стилі ЕКО.

    Вже другий рік поспіль ДЕА «Зелена Країна» приймає участь в організації та проведенні Міжрегіонального фестиваля велокультури «Donbass Bike Fest», який підтримує  горлівський міський голова Клеп Євген Вікторович. Взяти участь у фестивалі та змаганнях з'їхалося більше 200 професіоналів і любителів велоспорту з 16 міст України: Донецьк, Ясинувата, Маріуполь, Єнакієве, Артемівськ, Светлодар, Краматорськ, Дніпропетровськ, Кривий Ріг, Костянтинівка, Зоря, Димитров, Желанне, Київ, Сімферополь та, звичайно ж, Горлівка. Учасники фестивалю змогли проявити не тільки навички їзди на велосипеді, але і кмітливість, взявши участь у вело квесті. Для маленьких велосипедистів від 3 до 15 років була організована дитяча велогонка, яка пройшла в рамках Всеукраїнської дитячої гонки «Дівогонка». Кожен з учасників показав чудовий результат, проявив волю до перемоги і наполегливість у боротьбі за 1 місце. Така чудова традиція, молодь за здоровий спосіб життя, набирає темп у нашому місті.

    Молодіжна школа «Нові медіа як інструмент громадської  активності у вирішенні екологічних питань»

    Відділом преси, освіти та культури Посольства США в Україні та ЗООО «ОПП «ВЗАЄМОДІЯ» у вересні та жовтні 2011 в Криму на базі молодіжного табору «Мандарин», було проведено Осінню молодіжну школу «Нові медіа як інструмент громадської активності у вирішенні екологічних питань». Її учасниками стали 40 українських учнів шкіл та студентів віком 17-21 рік, які цікавляться вивченням ролі громадської думки, зв’язків із громадськістю, діяльності медіа тощо. Основною метою проекту було оволодіння навичками запуску кампаній громадянської активності, що включають розробку кампанії, використання можливостей соціальних мереж та інших веб-ресурсів для формування громадської думки та активності, досягнення результативності дій. Формат школи передбачав проведення семінарів, тренінгів, а також ігор.

    Дитячий екологічний рух та його значення

    Економічний розвиток держави обов’язково має супроводжуватися збереженням і відновленням довкілля, інакше під загрозу ставиться життєдіяльність суспільства в цілому і кожної людини зокрема. Сьогодні потрібно розуміти, що невирішені екологічні проблеми становлять серйозну небезпеку повноцінному існуванню будь-якої країни. Україна вже відчула це на практиці.

    Екологічна освіта розглядається сьогодні як один із найпотужніших важелів повороту людства в його ставленні до навколишнього середовища від руйнівного, споживацького до конструктивного, дбайливого, бережливо-відновлювального. Наукові дослідження та педагогічна практика свідчать про складний і дуже повільний розвиток екологічної освіти в Україні.

    Більшість вчених світу, причетних до вирішення екологічних проблем, збагнула, що запобігти екологічній катастрофі можна лише за умови тотальної конверсії екологічної свідомості людей за суттєвого підвищення екологічної культури населення та формування певної "критичної маси” людей, вихованих на ідеях екологічної філософії життя і здатних піти шляхом екологізації усіх сфер своєї діяльності.

    Дитячий екологічний рух є вдалою системою для формування людини з високими показниками громадської активності та громадянської відповідальності. Саме в дитячому об’єднанні, дитина виявляє якнайбільше якостей особистості, за допомоги дорослих та однолітків набуває вміння та навички, поступово будує власний світогляд.

    Дитячі  громадські екологічні об'єднання є інститутами соціального виховання, які мають соціально-педагогічний потенціал впливу на школярів та студентську молодь і є важливим чинником соціалізації особистості.

    Залучаючи дітей до активної громадської діяльності,  можливо з часом і вдасться змінити екологічну ситуацію в Україні на краще. Можливо прийде той час коли на захист природи стануть не лише екологи-науковці, а й прості громадяни, робітники різноманітних професій, яким в дитинстві пробудити любов до своєї землі, до свого міста, до своєї планети. Коли на боротьбу за чисте довкілля піднімуться не лише ті хто своє життя присвятив вивченню екології як науки, а й ті хто з дитинства захоплювався математикою або літературою, хто ще в дитинстві відчув  біль природи, її красу та велич. Може тоді і наступить той переломний момент у становленні не лише людини розумної, а й становленні людини екологічної.

    Виховання екологічно свідомої особистості через організацію цікавої екологічної роботи з дітьми та молоддю, природоохоронних акціях, допомога новому поколінню в усвідомленні себе частинкою світу, у якому ми живемо.

    Завдяки природоохоронним практичним акціям: 

    - відбувається формування важливих громадянських якостей особистості та екологічної свідомості у дітей;

    -  сприяє забезпеченню реалізації принципів безперервності і наступності виховного процесу,

    - здійснюється зорієнтований вплив на молодь, який сприяє їх самореалізації і професійному самовизначенню, сприйняттю і усвідомленню своєї громадянської позиції в питаннях збереження і примноження природного довкілля.

    Уряди мають надавати підтримку неформальному навчанню й освіті, оскільки наявність поінформованих громадян і обізнаних споживачів є найважливішим фактором реалізації заходів.

    Римма  Агейкіна

    Голова Дитячої Екологічної

    Асоціації «Зелена Країна»

    Категорія: Новини тільки дитячих організацій | Переглядів: 1137 | Додав: Пчелка | Рейтинг: 5.0/5 |
    Всього коментарів: 0
    avatar
    Авторське право належить керівникам проекту та авторам матеріалів © 2024
    Сайт управляється системою uCoz