Меню сайту
Нові коментарі
Авторизация

Друзі сайту
Оновлення форуму
  • Закарпатська область (3)
  • Дом для Ваших родных (0)
  • Конференції, зїзди, семінари (38)
  • Наші печатні видання (15)
  • Релігії світу та екологічне виховання молоді (58)
  • Работа в интернете (1)
  • Здоров'я спини (0)
  • літературний журнал "Дніпро" (1)
  • Ділимось поезією. (2)
  • Росла собі ялиночка (5)
  • Категорії розділу
    Новини тільки дитячих організацій [623]
    Інші новини [186]
    Хмара тегів
    Вестник Мечты ЗРЗ ПИТАНИЕ МАМА-86-Запорожье здоровье Вісник Мрії ВМ-НФ електронні відходи Мама-86 Республіка Мрія Мама-86-Запоріжжя живи органично Запорожье Экомарафон екомарафон Республика Мечта Запоріжжя конкурс екоосвіта Живи органічно
    Пошук
    Календар
    «  Ноябрь 2016  »
    ПнВтСрЧтПтСбВс
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    282930
    Статистика



    mail.ru

    Сегодня работали на сайте:

    Сейчас на сайте

    Онлайн всего: 1
    Гостей: 1
    Пользователей: 0

    Вітаю Вас, Гость · RSS 25.04.2024, 12:43

    Головна » 2016 » Ноябрь » 25 » Для успіху екологічних ініціатив потрібна співпраця зацікавлених сторін - Семінар, фото
    Для успіху екологічних ініціатив потрібна співпраця зацікавлених сторін - Семінар, фото
    20:19

    24 листопада 2016 в Запорізькому навчально-виховному комплексі №19 (ДЮЕГО «Республіка Мрія») для заступників директорів шкіл міста Запоріжжя, що опікуються екологічним напрямком роботи в навчальних закладах, з метою ознайомлення з  досвідом роботи щодо організації та підтримки екологічних ініціатив в освітньому процесі, умовами співпраці з громадськими екологічними організаціями для реалізації екологічних проектів та активізації природоохоронної діяльності учнівської молоді відбувся практико-орієнтовний семінар «Екологічні ініціативи в умовах освітнього простору».

    Семінар вітальними словами відкрили  Тетяна Круть, методист НМЦ департаменту ОіН, та Ганна Тандура, директор ЗНВК №19. Вони підкреслили значення та актуальність підтримки екологічних проектів в освітній системі міста. Саме Запорізький НВК №19 є зразковим прикладом побудови екологічної проектної діяльності з залученням ресурсного потенціалу зацікавлених сторін. У школі з 2002 року розвивається та ефективно діє Дитячо-юнацька екологічна громадська організація «Республіка Мрія». За роки роботи громадське об’єднання реалізувало чимало цікавих природоохоронних та просвітницьких проектів. З 2013 року «Республіка Мрія» в якості асоційованого члена увійшла у національну мережу Всеукраїнської екологічної громадської організації (ВЕГО) «МАМА-86». З тих пір «Мрія» отримує по-справжньому всебічну підтримку з боку цієї впливової в Україні НУО. Педагоги навчаються у тренінгових програмах, підвищують свій професійний рівень з питань проектного менеджменту, здійснення екологічної політики на місцевому рівні, моніторингу та оцінки, роботи з волонтерами. Колектив школи бере участь в обласних та національних конкурсах, виконує завдання регіональних програм мережевих проектів «МАМА-86».

    Про структуру інтеграції екологічної освіти в системі навчально-виховного процесу школи-комплексу розповіла Ірина Старова, заступник  директора  ЗНВК №19. У своїй презентації вона узагальнила величезний досвід школи «Мрії» у сфері екологічної освіти, просвіти та виховання підростаючого покоління за багато років. Більш детально у відеозвіті ІВ «Вісник Мрії».

    Андрій Єлькін, директор запорізького регіонального осередку ВЕГО «МАМА-86», високо оцінив зусилля педагогів та громадських підрозділів ДЮГО "Республіка Мрія". Він ознайомив учасників з найбільш значущими проектами запорізького осередку ВЕГО «МАМА-86» та розповів про інноваційну діяльність школи-комплексу в рамках медіаосвітнього проекту «Вісник Мрії – Новий Формат».  За його словами, повноцінна екологічна освіта можлива сьогодні лише за умови об’єднання ресурсних потенціалів усіх зацікавлених сторін. В Запорізькій області в загальноосвітніх навчальних закладах у 1-11 класах викладається регіональний курс «Екологія рідного краю», але на думку експертів громадських організацій, - каже Андрій Єлькін, -  підручники та програми цього курсу потрібно переглянути та адаптувати до сучасних вимог і стандартів.

    Перш за все ми повинні задіяти компетентнісний підхід, коли діти не тільки «знають та вміють», але й коли формуються світоглядні цінності і потреби діяти у практичній площині заради вирішення конкретних проблем у своєму житті та житті своєї громади. В цьому дуже корисними є саме професійні громадські організації. Вони зосереджуються на проблемах, які вирішують, спираючись на проектні технології. Таким чином, шкільна освіта дає учням базові знання, а позаурочна робота педагогів і учнів та їх участь в проектах громадських організацій дозволяє отримати компетенції при виконанні корисних практик, направлених на вирішення природоохоронних завдань. Така синергія, на думку Андрія Єлькіна, може прогресивно сказатися на процесах реалізації цілей шкільної екологічної освіти.

    Координатор проектів МЕГО «Мама-86-Запоріжжя» та педагог Запорізького НВК №19, Лілія Кожокар, розповіла про активність Запорізької громади в рамках Всесвітнього тижня екологічного споживача, який на національному рівні координує ВЕГО «МАМА-86», а на глобальному Шведське товариство охорони природи SSNC. Заходи ТЕС «Живи органічно» в цьому році проходили 3-9 жовтня. В Запоріжжі були проведені інформаційно-просвітницькі акції, обласні конкурси, соціологічні дослідження, роз’яснювальні кампанії, уроки та позакласні заходи для дітей. Лілія Кожокар підкреслила, що вже третій рік поспіль Запорізький регіон бере активну участь у ТЕС, й такі активні громадські об’єднання як «Республіка Мрія» вже готові ділитися досвідом та презентувати свої інформаційно-просвітницькі наробки з питань органічного виробництва та харчування для зацікавлених аудиторій.

    Не менш цікавим був виступ Світлани Походєєвої, керівника громадського підрозділу ДЮЕГО «Республіка Мрія» та педагога Запорізького НВК №19, з теми «Школа лідерів для громадських екологічних організацій ВЕГО «МАМА-86». Світлана два тижня навчалася в школі лідерів, отримала знання з проектного менеджменту, що дозволило їй розробити власний проект та запустити його в роботу. Наразі вона готується створити сучасну шкільну модель сортування ТПВ. Крім того, як каже Світлана, її навчання за сприяння «МАМА-86» буде продовжено: у грудні відбудеться стажування у Швеції.

    Дуже сподобався учасникам семінару досвід участі Запорізької загальноосвітньої школи №20 у Всеукраїнському екологічному проекті «Школа енергії», який представила Баранова В.В., вчитель фізики ЗЗШ №20. Цей досвід обов’язково треба вивчати та поширювати, - кажуть учасники семінару. Адже енергозбереження сьогодні дуже актуальна тема для всіх в Україні. Більш детально у відеозвіті ІВ «Вісник Мрії».

    Керівник координаційного центру ОГЕО «Укрприрода» Ніхотіна І.М. розповіла про співпрацю навчальних закладів, міських освітніх установ та громадських екологічних організацій у реалізації екологічних проектів. Вона підкреслила, що саме дотримання принципу партнерства є підґрунтям активізації  екологічних ініціатив для поліпшення екологічного стану довкілля. Більш детально у відеозвіті ІВ «Вісник Мрії».

    Учасники семінару отримали багато цікавих видань, які видані зусиллями Департаменту освіти і науки, ІАМЦ, ВЕГО «МАМА-86», ГЕО «Укрприрода».  

    В рамках семінару працювала виставка екологозмістовного педагогічного досвіду Запорізького навчально-виховного комплексу №19 та матеріалів учнівської творчості, яку презентували  учасникам Ірина Старова , заступник  директора  ЗНВК №19, та Людмила Федченок, вихователь – методист  ЗНВК №19.

    ІВ «Вісник Мрії» готує відеоконтент про хід семінару. 

     

     

    Категорія: Новини тільки дитячих організацій | Переглядів: 423 | Додав: ecorezerv | Теги: Мама-86, екоосвіта, семінар, Республіка Мрія, Запоріжжя | Рейтинг: 5.0/1 |
    Всього коментарів: 0
    avatar
    Авторське право належить керівникам проекту та авторам матеріалів © 2024
    Сайт управляється системою uCoz