Меню сайту
Нові коментарі
Авторизация

Друзі сайту
Оновлення форуму
  • Закарпатська область (3)
  • Дом для Ваших родных (0)
  • Конференції, зїзди, семінари (38)
  • Наші печатні видання (15)
  • Релігії світу та екологічне виховання молоді (58)
  • Работа в интернете (1)
  • Здоров'я спини (0)
  • літературний журнал "Дніпро" (1)
  • Ділимось поезією. (2)
  • Росла собі ялиночка (5)
  • Категорії розділу
    Новини тільки дитячих організацій [623]
    Інші новини [186]
    Хмара тегів
    Вестник Мечты ЗРЗ ПИТАНИЕ МАМА-86-Запорожье здоровье Вісник Мрії ВМ-НФ електронні відходи Мама-86 Республіка Мрія Мама-86-Запоріжжя живи органично Запорожье Экомарафон екомарафон Республика Мечта Запоріжжя конкурс екоосвіта Живи органічно
    Пошук
    Календар
    «  Октябрь 2009  »
    ПнВтСрЧтПтСбВс
       1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    262728293031
    Статистика



    mail.ru

    Сегодня работали на сайте:

    Сейчас на сайте

    Онлайн всего: 1
    Гостей: 1
    Пользователей: 0

    Вітаю Вас, Гость · RSS 29.03.2024, 13:46

    Головна » 2009 » Октябрь » 7 » Міжнародний день боротьби за ліквідацію наслідків стихійного лиха.
    Міжнародний день боротьби за ліквідацію наслідків стихійного лиха.
    08:45

    http://human-rights.unian.net/ukr/detail/191658

    Депутатів закликають заборонити вирубування лісів в Україні


    Ряд українських громадських організацій закликають Верховну Раду України негайно ввести мораторій на вирубування лісів на території України і заборонити вивіз за кордон деревини і пиломатеріалів. Такі заходи, на їхню думку, з часом допоможуть зупинити повторення стихійних лих у регіонах, що страждають від повеней.

    Відповідне звернення до ВР, перших осіб країни і відповідальних чиновників підписали головний координатор Громадянської кампанії «Форум порятунку Києва» Віталій ЧЕРНЯХОВСЬКИЙ, голова Національного екологічного центру України Ігор СИРЕНКО, директор Київського еколого-культурного центру Володимир БОРЕЙКО, голова «Української Громади» Ігор ШЕВЧЕНКО.

    У зверненні, текст якого має в своєму розпорядженні УНІАН, громадські організації закликали народних депутатів України ухвалити законопроект № 3035 «Про мораторій на проведення суцільного вирубування і вивіз за кордон деревини і пиломатеріалів», який було внесено народним депутатом України від «Нашої України – Народної самооборони» Юрієм КАРМАЗІНИМ 1 серпня минулого року і відхилено Комітетом з питань екологічної політики, природокористування і ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи. Законопроект припускає введення зазначених обмежень строком на 10 років. Крім того, законопроектом вводиться постійна заборона для приватних заготівників на заготівлю деревини на пні в лісах України. При цьому до вирубування для внутрішнього користування дозволяються лише пошкоджені дерева.

    Громадські організації нагадали, що масштабні повені в західних областях України, зокрема й у липні 2008 року, є наслідком вирубування лісів у Карпатах. Втративши за останні 40 років значну частину лісового покриву, українські Карпати неспроможні утримувати вологу. Вода швидко стікає в долини, створюючи масштабні екологічні лиха. Більш густий ліс затримав би частину дощової води в горах, і вона не потрапила б до річки. Сусідні з Україною Польща, Словаччина і Румунія вже дали собі відповідь щодо цієї небезпеки і припинили промислове вирубування лісу в Татрах і Карпатах, зазначають автори звернення. У Швейцарських Альпах паводок, подібний карпатському, стався майже 200 років тому. З`ясувавши причину лиха, керівництво цієї країни вже тоді відмовилося від суцільного вирубування в горах. 

    Як зазначають в документі громадські організації, «якщо найближчим часом не припинити злочинне вирубування лісів, то вже найближчим майбутнім Україна опиниться на межі екологічної катастрофи, тим паче, що процеси в природі вже сьогодні мають незворотний характер».

    Автори звернення акцентували увагу на першочерговій необхідності контролю за вирубуванням лісів на території українських Карпат, що відбувається, незважаючи на відповідну постанову Кабінету Міністрів України № 929 «Правила вирубування головного користування в гірських лісах Карпат», яку було прийнято після повеней яка набула чинності з 1 січня 2009 року. Зокрема, постанова обмежує суцільне вирубування і площу вирубуваних ділянок у Карпатах і західних областях України. Якщо за діючими в Україні правилами дозволено вирубування до 40–50% дерев на 1 га лісу, то для карпатських лісів цей показник становить не більше 30%.

    «Приводом для звернення стала бездіяльність профільних комітетів щодо нелегальних деревообробних і лісопильних підприємств, злочинну роботу яких продовжують фіксувати прокуратури більшості областей України. При цьому руйнівні повені 1998, 2001 і 2008 років, які принесли рекордні економічні втрати і людські смерті, не стали поштовхом для змін у лісовій політиці держави. Сьогодні повторення повеней – це реальність, якщо якнайшвидше не заборонити бездумне вирубування лісів, які стають сировиною для приватних пилорам», – зазначають у своєму зверненні громадські організації. 

    Активісти навели приклади незаконного вирубування лісів, посилаючись на дані прес-служби МВС України, згідно з якими, на Закарпатті в червні цього року працівники Державної служби боротьби з економічною злочинністю викрили службових осіб одного з лісництва державного підприємства, яке заробило на незаконному вирубуванні лісу близько 1,2 млн. грн. Згадані службовці підроблювали документи і здійснили незаконне вирубування дерев породи бук і явір (всього 531 куб. м). 

    Разом з тим, автори звертають увагу на факти незаконного вирубування лісів у Криму і на сході України: «Ліси в інших областях вирубуються частіше, ніж у Карпатах, оскільки їх там менше, відповідно – вони цінніші». 

    Також супротивники вирубування лісів звертають увагу на заяву прокурора АР Крим Володимира БОЙКА, який повідомив, що в липні цього року в Криму за прокурорськими протестами було скасовано 2 лісорубних квитка на вирубування 57,8 гектара заповідника. За його словами, як правило, вирубування заповідника в Криму ведеться під виглядом санітарного очищення лісу від наслідків пожежі. Цього року відомством порушено кримінальні справи за фактами вирубування 689 дерев. Факт знищення здорових дерев під виглядом санітарного вирубування в Ялтинському гірничо-лісовому заповіднику було зафіксовано у вересні 2008 року в районі Алупки. За даними прокуратури АР Крим, збитки від роботи лісорубів обчислюються сумами від 325 тис. грн. до 1 млн. грн. на рік.

    За даними Харківської міжрайонної природоохоронної прокуратури, в шести районах Харківської області минулого року вирубування дерев завдало державі збитків на більш як 1 млн. грн. 

    На думку громадських активістів, сьогодні необхідно прийняти загальнодержавну програму збереження лісів України, що включає розширення повноважень лісової охорони і заборону експорту круглого лісу і пиломатеріалів, що, на їхню думку, сприятиме зменшенню нелегального вирубування і стимулюватиме інвестиції в переробку лісу. 

    Суспільним і державним пріоритетом має стати доведення рівня лісистості до оптимального – понад 20% від загальної території країни, зараз рівень – 15%. 

    Громадські організації нагадують, що в квітні 2008 року уряд прийняв постанову, що забороняє зміну цільового використання лісогосподарських земель. Разом з тим вони упевнені, що створення нових лісів можливе за рахунок малопродуктивних і невживаних сільськогосподарських земель.

    Звернення із зазначеними пропозиціями громадські організації направили народним депутатам України, Президенту України Віктору ЮЩЕНКУ, голові Верховної Ради України Володимиру ЛИТВИНУ, прем`єр-міністру України Юлії ТИМОШЕНКО, генеральному прокурору України Олександру МЕДВЕДЬКУ і міністру охорони навколишнього природного середовища України Георгію ФИЛИПЧУКУ.

    Як повідомляв УНІАН, 23-27 липня 2008 року в Івано-Франківській, Львівській, Вінницькій, Чернівецькій, Закарпатській і Тернопільській областях унаслідок стихійного лиха (дуже сильні дощі, що призвели до різкого підняття рівня води в річках Карпатського басейну) було підтоплено 784 населених пункти і 44 тис. 945 будинків.


    http://woodex.ua/news/wood/8066/

    Верховну Раду закликають заборонити вирубування лісів в Українських Карпатах 
    Ряд українських громадських організацій закликають Верховну Раду України негайно ввести мораторій на вирубування лісів на території України і заборонити вивіз за кордон деревини і пиломатеріалів. Такі заходи, на їхню думку, з часом допоможуть зупинити повторення стихійних лих у регіонах, що страждають від повеней.

    Відповідне звернення до ВР, перших осіб країни і відповідальних чиновників підписали головний координатор Громадянської кампанії "Форум порятунку Києва" Віталій Черняховський, голова Національного екологічного центру України Ігор Сиренко, директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко, голова "Української Громади" Ігор Шевченко.

    У зверненні громадські організації закликали народних депутатів України ухвалити законопроект № 3035 "Про мораторій на проведення суцільного вирубування і вивіз за кордон деревини і пиломатеріалів", який було внесено народним депутатом України від "Нашої України – Народної самооборони" Юрієм Кармазіним 1 серпня минулого року і відхилено Комітетом з питань екологічної політики, природокористування і ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи. Законопроект припускає введення зазначених обмежень строком на 10 років. Крім того, законопроектом вводиться постійна заборона для приватних заготівників на заготівлю деревини на пні в лісах України. При цьому до вирубування для внутрішнього користування дозволяються лише пошкоджені дерева.

    Громадські організації нагадали, що масштабні повені в західних областях України, зокрема й у липні 2008 року, є наслідком вирубування лісів у Карпатах. Втративши за останні 40 років значну частину лісового покриву, українські Карпати неспроможні утримувати вологу. Вода швидко стікає в долини, створюючи масштабні екологічні лиха. Більш густий ліс затримав би частину дощової води в горах, і вона не потрапила б до річки. Сусідні з Україною Польща, Словаччина і Румунія вже дали собі відповідь щодо цієї небезпеки і припинили промислове вирубування лісу в Татрах і Карпатах, зазначають автори звернення. У Швейцарських Альпах паводок, подібний карпатському, стався майже 200 років тому. З`ясувавши причину лиха, керівництво цієї країни вже тоді відмовилося від суцільного вирубування в горах.

    Як зазначають в документі громадські організації, "якщо найближчим часом не припинити злочинне вирубування лісів, то вже найближчим майбутнім Україна опиниться на межі екологічної катастрофи, тим паче, що процеси в природі вже сьогодні мають незворотний характер".

    Автори звернення акцентували увагу на першочерговій необхідності контролю за вирубуванням лісів на території українських Карпат, що відбувається, незважаючи на відповідну постанову Кабінету Міністрів України № 929 "Правила вирубування головного користування в гірських лісах Карпат", яку було прийнято після повеней яка набула чинності з 1 січня 2009 року. Зокрема, постанова обмежує суцільне вирубування і площу вирубуваних ділянок у Карпатах і західних областях України. Якщо за діючими в Україні правилами дозволено вирубування до 40–50% дерев на 1 га лісу, то для карпатських лісів цей показник становить не більше 30%.

    "Приводом для звернення стала бездіяльність профільних комітетів щодо нелегальних деревообробних і лісопильних підприємств, злочинну роботу яких продовжують фіксувати прокуратури більшості областей України. При цьому руйнівні повені 1998, 2001 і 2008 років, які принесли рекордні економічні втрати і людські смерті, не стали поштовхом для змін у лісовій політиці держави. Сьогодні повторення повеней – це реальність, якщо якнайшвидше не заборонити бездумне вирубування лісів, які стають сировиною для приватних пилорам", – зазначають у своєму зверненні громадські організації.

    Активісти навели приклади незаконного вирубування лісів, посилаючись на дані прес-служби МВС України, згідно з якими, на Закарпатті в червні цього року працівники Державної служби боротьби з економічною злочинністю викрили службових осіб одного з лісництва державного підприємства, яке заробило на незаконному вирубуванні лісу близько 1,2 млн. грн. Згадані службовці підроблювали документи і здійснили незаконне вирубування дерев породи бук і явір (всього 531 куб. м).

    Разом з тим, автори звертають увагу на факти незаконного вирубування лісів у Криму і на сході України: "Ліси в інших областях вирубуються частіше, ніж у Карпатах, оскільки їх там менше, відповідно – вони цінніші".

    Також супротивники вирубування лісів звертають увагу на заяву прокурора АР Крим Володимира БОЙКА, який повідомив, що в липні цього року в Криму за прокурорськими протестами було скасовано 2 лісорубних квитка на вирубування 57,8 гектара заповідника. За його словами, як правило, вирубування заповідника в Криму ведеться під виглядом санітарного очищення лісу від наслідків пожежі. Цього року відомством порушено кримінальні справи за фактами вирубування 689 дерев. Факт знищення здорових дерев під виглядом санітарного вирубування в Ялтинському гірничо-лісовому заповіднику було зафіксовано у вересні 2008 року в районі Алупки. За даними прокуратури АР Крим, збитки від роботи лісорубів обчислюються сумами від 325 тис. грн. до 1 млн. грн. на рік.

    За даними Харківської міжрайонної природоохоронної прокуратури, в шести районах Харківської області минулого року вирубування дерев завдало державі збитків на більш як 1 млн. грн.

    На думку громадських активістів, сьогодні необхідно прийняти загальнодержавну програму збереження лісів України, що включає розширення повноважень лісової охорони і заборону експорту круглого лісу і пиломатеріалів, що, на їхню думку, сприятиме зменшенню нелегального вирубування і стимулюватиме інвестиції в переробку лісу.

    Суспільним і державним пріоритетом має стати доведення рівня лісистості до оптимального – понад 20% від загальної території країни, зараз рівень – 15%.

    Громадські організації нагадують, що в квітні 2008 року уряд прийняв постанову, що забороняє зміну цільового використання лісогосподарських земель. Разом з тим вони упевнені, що створення нових лісів можливе за рахунок малопродуктивних і невживаних сільськогосподарських земель.

    Звернення із зазначеними пропозиціями громадські організації направили народним депутатам України, Президенту України Віктору Ющенку, голові Верховної Ради України Володимиру Литвину, прем`єр-міністру України Юлії Тимошенко, генеральному прокурору України Олександру Медведьку і міністру охорони навколишнього природного середовища України Георгію Филипчуку.
     

    http://gazeta.ua/index.php?id=303397

    Рада може ввести мораторій на вирубування лісів
    10.08.2009 17:43
    Народні депутати вважають, що введення мораторію на вирубку лісів і заборона вивозити за кордон деревину допоможе уникнути стихійного лиха у регіонах, що потерпають від повеней. 

    “Це загалом оздоровить екологічну ситуацію в Україні”, – зазначає нардеп від блоку НУ-НС, автор законопроекту "Про мораторій на проведення суцільних рубок та вивезення за кордон деревини та пиломатеріалів" Юрій Кармазін. 

    Нещодавно кілька громадських організацій, серед яких громадянська кампанія "Форум порятунку Києва", Національний екологічний центр України, Київський еколого-культурний центр та "Українська Громада" звернулися до уряду й Верховної Ради із проханням заборонити вирубку лісів на території України. Вони закликали народних обранців підтримати законопроект Кармазіна, який він вніс ще в серпні минулого року і який відхилив Комітет Верховної Ради з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи. 

    Там, зокрема, передбачалося введення заборони на вирубку лісів і заборони вивезення за кордон деревини і пиломатеріалів терміном на 10 років. До рубки для внутрішнього користування дозволяються лише пошкоджені дерева.

    “Вирубуючи ліси, ми втрачаємо сотні мільярдів доларів на здоров'ї наших громадян, – говорить депутат-"нунсівець". – Якщо ми припинимо суцільну вирубку лісів, то, по-перше, збережемо природу, по-друге – покращимо стан здоров'я нації, по-третє – завдяки забороні експорту пиломатеріалів буде створено умови для розвитку вітчизняного меблевого виробництва”.

    Нардеп вважає, що зміни в кліматі, а саме – глобальне потепління, багато в чому є результатом варварської вирубки лісів. 

    Його підтримує "бютівець" Дмитро Ветвицький. За його словами, тотальну вирубку лісів, що проводиться нині, треба зупинити негайно. При цьому, на його думку, вирубка лісів має не лише екологічні та економічні, а й моральні наслідки. 

    “Тотальну вирубку треба заборонити однозначно – потрібно зупинитися і підходити до цього питання з максимальною долею розсудливості, – зазначає Ветвицький. – Чистити ліс треба не гектар за гектаром, а відновлюючи насадження, даючи можливість вирости новому лісу для майбутніх поколінь. Це слід прописати в законі, щоб на законних підставах нічого не можна було зробити з бензопилою під шумок”.

    Ветвицький каже, що в разі, якщо буде введений мораторій на вирубку лісів, то близько 10 тисяч працівників, зайнятих рубкою і валянням лісу, переробкою деревини, можуть бути задіяні в лісорозведенні і лісовідновленні. Нардеп сподівається, що питання із забороною вирубки лісів буде вирішено вже на наступній сесії парламенту.

    Валерій Бондик із Партії регіонів підтримує колег із інших фракцій.

    “Ми маємо думати про майбутні покоління. На Землі немає невичерпних ресурсів. Тому ми маємо дбайливо ставитися до того, що нас оточує”, - наголошує він.

    Головний координатор громадянської кампанії "Форум порятунку Києва" Віталій Черняховський каже, що Україна зазнає величезних збитків через діяльність дроворубів.

    “Шкідницька діяльність бариг-дроворубів має бути однозначно припинена. Зупиняючи вирубку лісів, ми рятуємо людей від екологічної біди, – зазначає Черняховський. – Через деякі види "комерції" – алкогольної, тютюнової, гральної – темпи скорочення населення стали настільки приголомшливими, що робочої сили вже не вистачає. Припинивши вирубку, ми врятуємо українських громадян”. 

    За його словами, за лісистістю Україна поступається переважній більшості країн Європи. Зокрема, наша країна має в три рази меншу лісистість, ніж Латвія і у два рази меншу, ніж Німеччина, Чехія, Франція, Італія. 

    Gazeta.ua

    http://www.bbc.co.uk/ukrainian/forum/story/2008/07/080730_floods_ukraine_im.shtml

    Ваша думка про стихійні лиха в Україні 
      
      
    Повені в Західній Україні 
    Останні повені в Україні вважають найпотужнішими за останні 100 років. У вражених стихійним лихом районах запроваджено надзвичайний екологічний стан. Збитки оцінюються в мільйони доларів.
    Чи зазнавали Ви будь-коли екологічної катастрофи? Чи доводилося Вам бодай-колись долати наслідки стихії і отримувати допомогу в держави? 

    Чому на Вашу думку Україна так часто потерпає від природніх і техногенних катастроф і що треба зробити, аби цього уникнути?

    Напишіть нам про свої життєві історії. Нам також можна дзвонити і залишати свої повідомлення за безкоштовним з України телефоном 8800-301-5050, текстувати 10-4200 (вартість залежить від вашого оператора). 

    Якщо ви залишите свій номер телефону, ми передзвонимо вам з лондонської студії.

    Ваші думки, коментарі та життєві історії можуть пролунати у нашій інтерактивній програмі 1 серпня. 

    Ми будемо вести її в прямому ефірі в п'ятницю, 1 серпня з 21:00 до 22:00 години з Івано-Франківщини, яка постраждала від повені найбільше. 

    Дописи

    Подібна біда вже була на Галичині на прикінці 60 років минулого століття, але не про все можна було говорити. Моя бабця мешкала в одному з міст Прикарпаття, майже на березі однієї з гірських річок(приблизно 70 метрів від русла). За часів панської Польщі на цій річечці були укріплені береги,були зроблені перепади, які зменшували швидкість течії. Був навіть штучний водоспад. Коли сталася ця стихія, про яку я згадав, то вода знищила тоді все.З того часу пройшло 40 років, а біда повторилася знову. Щоби залікувати рани людські і рани природи,потрібен час. На мій погляд потрібно зробити слідуюче: 1.Прийняти закон про заборону промислової рубки лісу. 2.Всі лісові насадження повинні бути у державній власності. 3.Ліквідувати усі ліцензії на рубку лісів приватними компаніями та фізичними особами. 4.Заборонити добування каменю, гравію та піску з русел та берегів річок. 5.Посилити адміністративну та кримінальну відповідальність за порушення природоохоронного законодавства. 6.Ліквідувати неефективні природоохоронні інспекціїта служби. 7.Охорону національного багатства доручити відродженній Національній Гвардії України. 8.Розробити 15 річну програму по охороні навколишнього середовища. Ну а тим, хто хоч трішки відчуває свою провину за те що сталося ,щиро покаятись і посадити хоч б одне деревце.
    Зенон, Львів

    Шановні панове ! Всі ми знаємо про наслідки стихійних лих в Україні в різні роки...Хотілося б почути про успіхи (?!?) у протистоянні стихії (попередження та ліквідація наслідків) на рівні побутовому та державному з уст звичайного українця та держслужбовця.
    Микола, Львів

    А чому лиш на Україні? Повені, смерчі, землетруси проходять по цілому світі там де води,гори в основному. Вирубування лісів та глобальне потепління. А також Божа образа за гріхи всього світу - це основне.
    О л ь г а, Івано-Франківськ

    Стихійні лиха - це наслідок дій людей, які не думають про майбутнє плюс глобальне потепління та надмірне вирубування "Карпатських лісів", а передує цим явищам людська байдужість і знищені храми у роки СРСР.
    Андрій Яцків, Україна

    Цього року від повеней і стихійних катастроф потерпає багато країн. Південно-західні частини США, Китай, Індонезія, а тепер Західня й Південна Україна. Причин теж чимало: потепління підсоння Замлі, забруднення повітря індустріальними й техногенними випарами, вирубання лісів...Подібні стихійні лиха в більшій чи в меншій мірі траплялися від початку світа, включно зі згаданим у Біблії Ноєвим Потопом. Але, помимо того , життя на землі продовжується і люди знаходять способи боротьби за виживання. Стихійні лиха часто об'єднують людей в боротьбі за відбудову житла, зруйнованих доріг і засобів комунікації. Державна влада теж зосереджується на допомозі потерпілим від стихійного лиха громадянам. От і сьогодня Президент, Виконавчий Уряд і Верховна Рада України, слава Богу обєдналися і роблять всі потрібні речі, щоб зарадити цьому лиху. Уряди закордонних держав теж заявили про свою готовність допомоги. Всі українці в діаспорі теж допоможемо чим можемо нашим постраждалим братам і сестрам Львівської, Івано-Франківської, Тернопільської, Чернівецької й Вінницької областей. Не падаймо духом і не звинувачуймо нікого в тому, бо всі ми грішні перед Господом Богом. Молімось і просімо його благословен! ня подолати всі стихійні нещастя та навчімся шанувати його одвічні закони.
    Стефанія, Торонто, Канада

    Цілком згоден з Марією Якубович. В Карпатах йде знищення лісу варварськими методами. В цьому винна як влада так і самі жителі, які вирубують ліс, Але і їх можна зрозуміти. Там іншим сім'ю не прогодуєш.
    Jeka

    Дякую Вам, панове, за можливість висловитись ! Стихійні лиха були і будуть допоки існує жива планета Земля..Нам варто поставити інше питання : чому частіше всього ми виявляємось не готові до таких природних явищ ?
    Микола, Львів

    В Карпатах дуже багато вирубали лісу. Одне хвойне дерево може утримувати 4-6 тонн води. А коли гори лисі? Хто втримає воду? Можна зрозуміти, що деревина потрібна для промисловості. А скільки дерев посаджено взамін вирубаних? Ведеться така статистика? За одне вирубане дерево потрібно, щоб посадили 10-20. За одне незаконно вирубане дерево притягати до кримінальної відповідальності. На лихові негоже наживатися.
    Роман Бронецький, Івано-Франківськ

    STOP! Припиніть вирубування дерев в Карпатах. Деякі люди за гроші кривдять природу, а інші від цього страждають. Уряд повинен припинити нищити ліси в Карпатах.
    Тамара Кононенко, США

    Ми потерпаємо через свою кричущу незорганізованість і професійне недбальство в усіх сферах суспільного життя:від лісоруба та шахтаря до Перших Осіб.
    Євген Борденюк, Мелітополь

    Я народився і жив 24 роки у с. Побережжя, яке затопв Дністер. У нас була дамба побудована на початку 60-х років. Вода ніколи її не переходила, хоча були великі повені. Цього разу дамба не спасла. Думаю що ця історична повінь є наслідком продажу карпатських лісів, а також великі опади від глобального потепління, тому що по усій землі погода змінилася. Пан Призидент Віктор Ющенко коли відвідав наше село пообіцяв допомогти поновити дамбу, як ми її називали постійно "вал". Село Побережжя дуже красиве, там пройшло моє дитинство, мені тепер у США часто сниться Дністер.
    ПЕНФІЄЛД, США

    Катастрофи почастішали в усьому Світі, а не лише в Україні. Але особисто я маю сумніви, що катастроф так вже й побільшало. Мені довелося колись опинитися у епіцентрі дуже серйозної природньої катастрофи: сталося це влітку 1974 року у місті Харкові, коли над містом пройшов страшний буревій. Тоді місто було просто завалено деревами, що вітер повиривав з корінням та закинув на дахи. Щонайменше 2/3 всіх будинків у місті, що нараховувало понад мільйон жителів, зазнали руйнувань. Наш будинок дивом вцілів і виявився єдиним неушкодженим у нашому районі. Після стихії жодної допомоги ні нам, ні нашим сусідам ніхто не надавав - самі знімали з дахів дерева, самі ці дахи ремонтували. Лише через два місяці у нашому районі було відновлено енергопостачання - а до того ми палили свічки. Коли потім розповідав знайомим і родичам, що жили у інших містах України про цю подію, з'ясував, що вони про неї навіть не чули - влада СРСР вирішила, що Країні не треба про цю катастрофу знати! Лише за правління Горбачова інформація про стихійні лиха перестала бути державною таємницею і стала потрапляти до інформаційних випусків. Тож, не стільки катастроф побільшало, скільки інформації про ці катастрофи.
    Володимир Волков, США

    Я дуже вдячний Бі-Бі-Сі за подібні форуми, але, чесно кажучи, мені постійно здається, що ми топчимось на одному й тому ж самому місці, коли обговорюємо певну проблему? Насправді всі біди від менталітету українців. Я просто спостерігаю за своїм рідним селищем Вороніж, що на Сумщині. Я бачу, як практичність і винахідливість деяких Вороніжців на стільки егоїстична, що вона вже приносить зло іншим людям. Наприклад, замість того, щоб переформувати зачинений дитсадок на квартири, його було розібрано по цеглині. І це тільки єдиний приклад української безалаберної винахідливості. Власне кажучи, та людина, яка продасть цю цеглу, вона, звичайно-що, принесе в свій дім комфорт разом з побутовою технікою, але іншим від цього краще не буде... Вороніж буде ще більше зменьшуватись і тим самим нагадувати більш розвалини після Великої Вітчизняної Війни. Немає у нас відповідальності за українське суспільство, за один одного. Нам легше перегристися, бути циніками і виживати заради спустошливого комфорту. Я не перебільшую, панове. Я кажу так, як я бачу по своєму селищу, яке постійно деградується і за яким у мене, звичайно, що болить серце. Бо я не бачу поки-що ніякого майбутнього. Дещо схожа ситуація і цим лихом на заході України. Отримуємо по своїм ділам!!! Радше за наші хати скраю і за цю низьку пасивність. Будь ласка, хто-небудь скажіть, що я не правий, бо іноді важко бачити те, що є.
    Микола, Київ

    Нам з сім"єю два рази доводилося бути жертвами страшного граду - розміром з яйце. Перший раз на Львівщині років 8-9 тому, коли гостювали у батьків. Другий раз в 2007 в Миколаєві був такий же град. Дах в нашій хаті став буквально решетом! На це нам виділила держава шифер через ПІВРОКУ! Який нам вже і не потрібен був, звичайно. То у нас його за півціни і прийняли на тій же базі. А сусідці-пенсіонерці, учасниці бойових дій, одинокій жінці 80 років не виділили ні копійки! А причину в таких частих катастрофах в Україні вбачаю в безгосподарності, байдужості та непрофесіоналізмі влади.
    Ірина, Миколаїв

    Мене вражає недосконалість і непослідовність українського законодавства. Зараз живу в Польщі і можу порівняти вплив законодавства на життя кожного громадянина. В Польщі законодавство єдине для цілої території Польщі, не завжди воно виконується, але завжди вимагається. Кожна людина може керуватися цим законодавство в залежності від своєї обізнаності. Обізнаність польських громадян в справах законодавства є висока. Громадянин України в переважній більшості не обізнаний з українським законодавством і знає, що єдиним вагомим критерієм є хабар. При допомозі хабарів ведуться масові захоплення територій, земель - негосподарне використання їх приводить до екологічних катастроф. Чому зараз масово вирубуються ліси в Карпатах, адже ніхто не думає про наслідки цього вирубування? Хто дає дозволи на захоплення територій в Карпатах? Те, що зараз 6 областей названо областями стихійного лиха не означатиме на Україні посилену допомогу для людей що постраждали від цього лиха. А означатиме витягування коштів з бюджету найбільш захланними представниками місцевих влад і вкладення тих коштів до власної кишені. Чи не є стихійним лихом масове опустошіння українських сіл, які не можуть вижити в існуючих умовах, чи хтось у Києві ще пам"ятає про українські села, про їх жителів?
    Марія Якубович, Варшава, Польща
     



    Переглядів: 2190 | Додав: ПВП | Рейтинг: 0.0/0 |
    Всього коментарів: 0
    avatar
    Авторське право належить керівникам проекту та авторам матеріалів © 2024
    Сайт управляється системою uCoz