Меню сайту
Нові коментарі
Авторизация

Друзі сайту
Оновлення форуму
  • Закарпатська область (3)
  • Дом для Ваших родных (0)
  • Конференції, зїзди, семінари (38)
  • Наші печатні видання (15)
  • Релігії світу та екологічне виховання молоді (58)
  • Работа в интернете (1)
  • Здоров'я спини (0)
  • літературний журнал "Дніпро" (1)
  • Ділимось поезією. (2)
  • Росла собі ялиночка (5)
  • Категорії розділу
    Новини тільки дитячих організацій [623]
    Інші новини [186]
    Хмара тегів
    Вестник Мечты ЗРЗ ПИТАНИЕ МАМА-86-Запорожье здоровье Вісник Мрії ВМ-НФ електронні відходи Мама-86 Республіка Мрія Мама-86-Запоріжжя живи органично Запорожье Экомарафон екомарафон Республика Мечта Запоріжжя конкурс екоосвіта Живи органічно
    Пошук
    Календар
    «  Март 2011  »
    ПнВтСрЧтПтСбВс
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    28293031
    Статистика



    mail.ru

    Сегодня работали на сайте:

    Сейчас на сайте

    Онлайн всего: 1
    Гостей: 1
    Пользователей: 0

    Вітаю Вас, Гость · RSS 20.04.2024, 13:14

    Головна » 2011 » Март » 1 » Перші кроки проекту «Екологічна освіта для сталого розвитку»
    Перші кроки проекту «Екологічна освіта для сталого розвитку»
    16:07

    Зараз, коли так очевидно вплив діяльності людини на стан навколишнього середовища, а значить і на якість життя, необхідно вести мову про цілеспрямоване конструювання майбутнього, про гармонізацію соціально-економічного сталого розвитку, про врахування інтересів і потреб не тільки нинішнього, а й майбутніх поколінь. Тому екологія включає в себе весь комплекс взаємодіючих чинників - як природних і технологічних, так і соціальних, громадських та моральних. Екологічні проблеми, проблеми деградації природного середовища - це передусім моральні проблеми, і в цьому сенсі екологічна освіта несе в собі колосальний потенціал. Найважливішу роль у вирішенні завдань екоосвіти відіграють громадські екологічні та природоохоронні організації.

    З ініціативою щодо вивчення і поширення досвіду розвитку екологічної освіти в Україні, виступили громадські екологічні організації Запорізької області: Екологічна Асоціація «Зелений рух Запоріжжя» та Асоціація Екологічна Освіта (АсЕкО), які входять до Всеукраїнського екологічного руху «Хортицький Форум». Як результат, за фінансової підтримки Міжнародного фонду «Відродженння» в рамках програми «Схід-Схід»: партнерство без кордонів» у лютому 2011 року стартував проект «Екологічна освіта для сталого розвитку». А вже 19 лютого в Донбасі, в місті Горлівка відбувся регіональний семінар з обміну та поширенню успішного досвіду, а також практик у сфері екологічної освіти та виховання дітей в інтересах сталого розвитку.

    Для представлення свого досвіду і роботи, були запрошені педагоги та представники громадських організацій з Донецька, Артемівська, Дружківки, Добропілля, Дзержинська, Єнакієво, Костянтинівки, Красноармійська, Луганська, Горлівки і звичайно ж Запоріжжя.

    Учасники семінару представили наочні презентації зі свого досвіду роботи в дошкільних закладах: Андріянова О.М. я\с № 38, Грібачева Г.В. я\с № 12 (м. Горлівка), Устінова А.І. я\р № 34 (м. Костянтинівка), Белошенко С.В. я\с № 1 (м. Дружківка), які викликали величезний інтерес. Педагоги початкових класів Чмона А.А. НВК № 3 (м. Єнакієве) і Крішун С.Д. ЗОШ № 10 (м. Горлівка) представили свій досвід і досягнення по роботі з дітьми молодшого шкільного віку. Тетяна Васильєва, керівник проекту і представник Екологічної асоціації «Зелений рух Запоріжжя» (м. Запоріжжя), презентувала свій авторський проект «Екосемья» (ПАПА, МАМА, Я - екологічна сім'я) та ознайомила педагогів, як можна дистанційно працювати за цією програмою.

    Учасники регіонального семінару, а запросили 22 фахывця, переконалися, що велика робота з екологічної освіти та виховання дітей проводиться у позашкільних установах, а для максимального ефекту використовуються новітні технології: Інтернет, скайп, сайти, комп'ютерні технології та мультимедійні засоби. У багатьох випадках, в процесі навчання, діти самі створюють фільми, мультфільми, презентації та слайд-шоу. Активно використовуються і традиційні методи ековиховання - ігри на природі, зоо- і еко- гутка, екотабори, експедиції, дослідницька робота, природоохоронні акції та кампанії. При цьому всі були одностайні в тому, що формувати активну життєву позицію в пізнанні і захисту навколишнього світу необхідно з дошкільного віку.

    Шкільними вчителями були представлені посібники, авторські розробки, а також не повозрасту серйозні роботи своїх учнів. На наочному матеріалі, відеороликах і презентаціях педагоги побачили, як проходить в різних установах практична робота з екоосвіти підростаючого покоління. Для подальшої роботи учасники семінару отримали роздатковий матеріал та методичну літературу. Крім того, для них було проведено міні-тренінгу з написання проектів, проведення компаній і по роботі з місцевою владою, а також як використовувати у своїй діяльності Інтернет і сайт-ресурси.

    Під час обговорення існуючих проблем екологічної освіти педагоги з'ясували, що в основному вони працюють добровільно, за власною ініціативою. Тому прийшли до єдиної думки, що немає сенсу «варитися у власному соку», необхідно об'єднуватися, обмінюватися досвідом, координувати спільну роботу і зусилля. Було підтримано пропозицію про створення мережі фахівців шкіл, дитячих садів, позашкільних установ та громадських організацій що працюють у сфері екоосвіти. Допомогу у створенні такої мережі, нададуть досвідчені активісти Всеукраїнського Екологічного Руху «Хортицький Форум», Дитячої Екологічної Асоціації «Зелена Країна», Зелений рух Донбасу та Запоріжжя, які реально підготували і організували цей семінар.

    Регіональний семінар завершив роботу, але проект «Екологічна освіта для сталого розвитку» тільки розпочався. Попереду чекає робота з проведення аналогічних тренінгів в Сумській, Херсонській, Львівській областях, а також у Запоріжжі.

     

    Координатор проекту в Донецькій області

    Римма Агейкіна, ДЕА «Зелена Країна»

    Керівник проекту Тетяна Васильєва.

    ОЕА «Зелений рух Запоріжжя»

    Категорія: Новини тільки дитячих організацій | Переглядів: 1720 | Додав: ecorezerv | Теги: екоосвіта, ЗРЗ, семінар-тренінг | Рейтинг: 5.0/2 |
    Всього коментарів: 0
    avatar
    Авторське право належить керівникам проекту та авторам матеріалів © 2024
    Сайт управляється системою uCoz