Меню сайту
Нові коментарі
Авторизация

Друзі сайту
Оновлення форуму
  • Закарпатська область (3)
  • Дом для Ваших родных (0)
  • Конференції, зїзди, семінари (38)
  • Наші печатні видання (15)
  • Релігії світу та екологічне виховання молоді (58)
  • Работа в интернете (1)
  • Здоров'я спини (0)
  • літературний журнал "Дніпро" (1)
  • Ділимось поезією. (2)
  • Росла собі ялиночка (5)
  • Категорії розділу
    Новини тільки дитячих організацій [623]
    Інші новини [186]
    Хмара тегів
    Вестник Мечты ЗРЗ ПИТАНИЕ МАМА-86-Запорожье здоровье Вісник Мрії ВМ-НФ електронні відходи Мама-86 Республіка Мрія Мама-86-Запоріжжя живи органично Запорожье Экомарафон екомарафон Республика Мечта Запоріжжя конкурс екоосвіта Живи органічно
    Пошук
    Календар
    «  Октябрь 2013  »
    ПнВтСрЧтПтСбВс
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    28293031
    Статистика



    mail.ru

    Сегодня работали на сайте:

    Сейчас на сайте

    Онлайн всего: 1
    Гостей: 1
    Пользователей: 0

    Вітаю Вас, Гость · RSS 02.05.2024, 20:20

    Головна » 2013 » Октябрь » 3 » Спалювання сухої трави: шкода чи користь?
    Спалювання сухої трави: шкода чи користь?
    09:26
    http://www.boryslavmvk.gov.ua/1162-spalyuvannya-sukhoji-travi-shkoda-chi-korist
     
     
     
    Багатий людський досвід свідчить, що систематичне ігнорування навіть, на перший погляд, елементарних правил, призводить до серйозних наслідків. Одним із таких проблемних питань для України і, зокрема, для Львівщини є спалювання сміття, сухої трави, які спричинюють пожежі на торфовищах у межах міст і містечок, перетворюючи ліквідацію таких пожеж на рутинну справу, чи то й на щоденну роботу для вогнеборців. Адже, щороку навесні, як тільки тане сніг і встановлюється тепла погода, розпочинається насправді «пекельний» бум: горить суха трава на господарських угіддях, уздовж транспортних магістралей і залізничних колій, і навіть на узбіччях практично у центрі міст та сіл.

    Наші міста, села і відпочинкові зони дедалі частіше страждають від пожеж, спричинених цим горінням. Ця проблема є актуальною не лише тому, що вона докучає мешканцям, але й тому, що кожного разу виникає загроза поширення вогню на різноманітні об’єкти, розташовані поруч. Ними можуть бути як житлові будинки, споруди загально громадського значення, так і пам’ятки архітектури і, що найголовніше, дерев’яні сакральні споруди. А в невмілих, безвідповідальних, «негосподарських» руках вогонь стає справжньою небезпекою, що може спричинити масштабну трагедію.
    Оскільки наближаються Пасхальні свята, господарі активно беруться за прибирання своїх господ, розпочинаючи із спалювання сухої трави, сміття та побутових відходів, забуваючи про небезпеку таких діянь. Шкода від спалювання листя і сухої трави багатолика і украй небезпечна. Адже, при згорянні однієї тони рослинних залишків у повітря вивільняється біля 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, важкі метали та низка канцерогенних сполук. В тліючому без доступу кисню листі виділяється бензоперен, що здатен викликати у людини ракові захворювання, а з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотруйніших для нашого організму речовин. Окрім цього, саме випалювання сміття поблизу торфополів та на присадибних ділянках доволі часто стає причиною виникнення торф’яних пожеж, гасити які дуже важко. Адже, специфіка таких пожеж полягає у тому, що поклади цієї корисної копалини можуть сягати значних глибин і горіти місяцями, випалюючи небезпечні порожнини у грунті, тому поле із покладами природного палива дуже важко загасити повністю. Навіть коли ззовні вогонь приборкано, на глибині кількох метрів, цілком ймовірно, продовжується тління, яке за короткий час може перетворитися на нову пожежу. Для ліквідації цього тління необхідно сотні тонн води, а через величезні території, що охоплює полум’я, високу швидкість розповсюдження вогню, віддаленість пожежних водойм та відсутність під’їзних шляхів, створюються серйозні перешкоди для роботи вогнеборців. Все це вимагає значних матеріальних та фізичних затрат.

    Щоб не довелося задихатися у димовій пелені, кожному громадянину слід усвідомити смертельну небезпеку таких недбалих господарювань. Не раз доводиться бачити, як обабіч трас, без нагляду, горять купи трави, сміття, різноманітних відходів, утворюючи небезпечний смог і щільну димову завісу. Як наслідок - погіршення видимості на дорогах, що у свою чергу збільшує ризик виникнення дорожньо-транспортних пригод, які забирають людські життя…

    Лише за кілька днів березня пожежно-рятувальні підрозділи Львівщини здійснили 12 виїздів на гасіння сміття та 19 на гасіння сухої трави, спалювання якої вийшло з-під контролю необережних галичан. Так, 23 березня до служби «101» надійшло повідомлення про пожежу в с. Обидів Кам’янко-Бузького району в дерев’яній господарській будівлі . Вогнем було знищено господарську будівлю та стіни житлового будинку, а також перекриття та речі домашнього вжитку, що завдало власнику чималих збитків. Причиною пожежі стала необережність поводження з вогнем при спалюванні сухої трави.

    Тож , чи варта прибирання вогнем таких наслідків?

    З огляду на це, Головне управління МНС України в Львівській закликає усіх мешканців області бути вкрай обережними у поводженні з вогнем, не залишати вогнища без нагляду,а по можливості – утриматися від розпалювання багать в лісах, поблизу торфополів, сухих чагарників та трави. Слід пам’ятати й про те, що масштабне лихо може спричинити навіть необережно кинутий в суху траву недопалок або сфокусований пляшковим склом промінь сонця, завдаючи величезну шкоду здоров’ю та життю навколишнього середовища!

    Очищення вогнем занадто дорого обходиться і тим, хто запалив сірника, і тим, хто гасить полум’я. Отож, цінуйте своє життя та здоров’я, подбайте про збереження навколишнього середовища!

    Володимир Прідун, начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення міської ради
     
     
     
    Прикріплення: Картинка 1 · Картинка 2
    Категорія: Інші новини | Переглядів: 984 | Додав: ПВП | Рейтинг: 5.0/1 |
    Всього коментарів: 1
    avatar
    1
    Не вставлены коды для отражения фотографий

    $IMAGE1$

    $IMAGE2$
    avatar
    Авторське право належить керівникам проекту та авторам матеріалів © 2024
    Сайт управляється системою uCoz