Меню сайту
Нові коментарі
Авторизация

Друзі сайту
Оновлення форуму
  • Закарпатська область (3)
  • Дом для Ваших родных (0)
  • Конференції, зїзди, семінари (38)
  • Наші печатні видання (15)
  • Релігії світу та екологічне виховання молоді (58)
  • Работа в интернете (1)
  • Здоров'я спини (0)
  • літературний журнал "Дніпро" (1)
  • Ділимось поезією. (2)
  • Росла собі ялиночка (5)
  • Категорії розділу
    Новини тільки дитячих організацій [623]
    Інші новини [186]
    Хмара тегів
    Вестник Мечты ЗРЗ ПИТАНИЕ МАМА-86-Запорожье здоровье Вісник Мрії ВМ-НФ електронні відходи Мама-86 Республіка Мрія Мама-86-Запоріжжя живи органично Запорожье Экомарафон екомарафон Республика Мечта Запоріжжя конкурс екоосвіта Живи органічно
    Пошук
    Календар
    «  Ноябрь 2012  »
    ПнВтСрЧтПтСбВс
       1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    2627282930
    Статистика



    mail.ru

    Сегодня работали на сайте:

    Сейчас на сайте

    Онлайн всего: 1
    Гостей: 1
    Пользователей: 0

    Вітаю Вас, Гость · RSS 19.05.2024, 03:07

    Головна » 2012 » Ноябрь » 22 » Звіт з теми «Стан екологічної освіти з урахуванням діяльності дитячих екологічних організацій в Україні»
    Звіт з теми «Стан екологічної освіти з урахуванням діяльності дитячих екологічних організацій в Україні»
    10:03

    22 березня 2008 в Орхуському інформаційному центрі охорони навколишнього природного середовища Запорізької області відбулося засідання оргкомітету з підготовки 3-го Всеукраїнського з'їзду «Хортицький форум». Активно обговорювалося питання про необхідність створення дитячого екологічного руху. Було прийнято рішення надати сприяння у створенні масштабного екологічного руху, покликаного об'єднати юних захисників природи нашої України і створити дитяче екологічний рух.

    Після засідання оргкомітету в м. Житомирі відбувся X обласний екологічний фестиваль дітей і педагогів "Голос Землі" який присвячується Всесвітньому дню Землі і Дню довкілля. Одночасно з роботою фестивалю було проведено зустріч керівників дитячих екологічних організацій України. Мета зустрічі обговорення та вироблення платформи – принципів об’єднання дитячих громадських екологічних організацій України та утворення Всеукраїнського дитячого екологічного руху.

    В зустрічі взяли участь гості фестивалю «Голос Землі-2008» Багін Олександр - голова Всеукраїнського екологічного руху «Хортицький форум» м. Запоріжжя, Приступа Володимир - керівник Асоціацій дитячих екологічних організацій «Легіони Землі» м. Львів, Елькін Андрій - засновник дитячо-юнацької організації «Республика Мечта» м. Запоріжжя, Булат Тетяна  - керівник дитячої організації «Романтик» м. Суми, Агейкіна Рімма - керівник дитячої екологічної асоціації «Зелена країна» Горлівка Донецької обл., Шестакова Людмила - керівник дитячої організації «Флора» м. Кіровоград, Бартовщук Василь – керівник Попільнянської районної дитячої організації «Дивокрай» Житомирська область, Ільяшенко В’ячеслав –керівник Екоцентру «Романтик» м. Суми, О. Субботін – засновник екологічного клубу «Екос» м. Житомир.

    Учасники зустрічі обговорили та узгодили проект «Обґрунтування необхідності утворення Всеукраїнського руху екологічних дитячих організацій».

    Необхідність створення Всеукраїнського руху екологічних дитячих об’єднань обґрунтовується наступними обставинами:

    А) станом навколишнього природного середовища в Україні;

    Б) станом наявного екологічного дитячого руху (який на сьогоднішній день знаходиться під контролем та тиском міністерства освіти та науки України);

    В) необхідністю надання переваг неформальному екологічному вихованню;

    Г) необхідністю налагодження співпраці державних і недержавних організацій у сфері неформальної освіти та виховання;

    Д) необхідністю підготовки та виховання активної громадянської позиції майбутнього покоління.

    Метою екологічного дитячого руху є:

    • Виховання екологічної культури дітей та підлітків, формування навичок, фундаментальних екологічних знань, екологічного мислення і свідомості, що ґрунтуються на ставленні до природи як універсальної, унікальної цінності.

    • Створення сприятливих політичних, соціальних, економічних, законодавчих, фінансових та організаційних передумов для життєвого самовизначення і самореалізації молоді, розв'язання їх нагальних проблем.

    • Сприяти формуванню збалансованої та ефективної екологічної політики в Україні та підвищенню її пріоритетності, впровадженню засад сталого (збалансованого) розвитку шляхом підвищення рівня екологічної обізнаності та свідомості, розвитку колективного лобіювання та інших колективних дій:

    • Об’єднання зусиль членів руху для сприяння захисту екологічних прав та свобод людини (громадянина).

    Організаційна структура дитячого руху передбачає:

    • Добровільне поза політичне об'єднання самостійних дитячих екологічних громадських організацій, спілок, асоціацій, інших формувань з метою спільної програмної діяльності, вирішення питань розвитку дитячого екологічного громадського руху та захисту інтересів дитячих громадських об'єднань.

    • Керівні органи: Форум; Координаційна Рада в складі 9 чоловік; Голова Координаційної ради (обирається із складу членів координаційної ради, терміном на 3 роки); для виконання програм Всеукраїнського дитячого екологічного руху створюються виконавчі органи; та місцеві дитячі громадські формування–члени Всеукраїнського руху екологічних дитячих організацій «_______________», які діють на принципах партнерства за спільними програмами, проектами; представляють інтереси Всеукраїнського дитячого екологічного руху відповідно на всеукраїнському та місцевих рівнях;

    • Всі члени Всеукраїнського екологічного дитячого руху мають рівні організаційні можливості;

    • Безумовне дотримання етичних принципів.

    • Діяльність всіх перелічених організаційних структур здійснюється на підставі Статуту Всеукраїнського руху екологічних дитячих організацій та Положень, які приймаються форумом.

    Діяльність дитячих екологічних організацій координується на платформі web-сайту «Дитячий Екологічний Рух України», який працює з 2008 року.  Сайт адмініструється на волонтерських засадах силами Дитячо-юнацької громадської організації «Республіка Мрія» (власник і головний редактор А.В.Єлькін). Ресурс не мав підтримки з боку держави та бізнесу, тому розвивається лише за участю обмеженого коло дитячих екологічних громадських організацій. Активно контент наповнюють «Республіка Мрія» (Запоріжжя), Зелена країна (Горлівка), Легіони Землі (Львів) та інші організації. На сайті можна ознайомитись з багатоманітною діяльністю найбільш ефективних об’єднань. Є модулі «новини», «статті», «фото».  

    Адреса сайту http://ecorezerv.ucoz.ua/ 

    Важливо відмітити, що в Запорізької області курс «Екологія рідного краю» вивчається з першого по одинадцятий клас, є обов’язковим компонентом шкільної програми. Розроблені програми та навчальні посібники. Але цього, як показує практичний досвід, не достатньо для досягнення головної мети – сформувати екологічно свідому особистість, яка зможе співіснувати у навколишньому соціальному та природному середовище в умовах сталого розвитку.  

    Цікавим досвідом екологічної освіти, просвіти та виховання молоді є інноваційний проект Громадської організації «Республіка Мрія», який має назву «Вісник Мрії – новий формат» (ВМ-НФ) (Місто Запоріжжя, керівник проекту А.В.Єлькін).

    Проект здійснюється на базі Запорізького навчально-виховного комплексу №19 та є пріоритетною складовою виховної роботи навчального закладу.

     Адреса сайту http://school19-vm.at.ua/

    В концепції національної екологічної політики України на період до 2020 року визначено, в якості пріоритетного,  наступне завдання: підвищення громадянської свідомості в питаннях охорони природи. Таке підвищення, вважають організатори проекту ВМ-НФ, повинно безпосереднє починатися з дитинства, зі шкільної парти. Є кілька можливостей реалізації вищезазначеного завдання. Це (мета проекту): Формування достатнього інформаційного простору з питань збереження навколишнього середовища, реалізація екологічно спрямованої  освітньої політики і забезпечення сталого розвитку. Цьому без сумніву  буде сприяти утворення дієвої системи інформування учнів, вчителів та батьків про стан навколишнього середовища та планування і виконання заходів з покращання його екологічного стану. З другого боку, конструктивний вплив на свідомість юних громадян є можливим лише, коли вони самі будують такий потужний інформаційний простір, не залишаються в стороні від сучасних тенденцій щодо розвитку засобів масової інформації. Тому екологічний проект ВМ-НФ отримав статус медіа освітнього проекту.

     

    Керівництво проекту ВМ-НФ стверджує: важливо приділяти увагу  питанню залучення шкільної громадськості до процесів вирішення екологічних питань, проведення позашкільних практичних занять з учнями, вчителями та батьками відносно рішень, направлених на покращання стану навколишнього середовища та активне формування у населення громадянської свідомості з питань охорони навколишнього середовища. Адже є такий вдалий вислів: "Той, хто володіє інформацією, володіє Світом". На разі існує чимало засобів бути обізнаним у будь-яких сферах. Найновішим, максимально неупередженим та швидким засобом масової інформації є Інтернет.

    На цей час  «Портал шкільної преси ЗНВК № 19» - проект ВМ-НФ об’єднує в собі двадцять періодичних видань дитячих ЗМІ. Сьогодні в проекті працює більш 100 учнів и 20 педагогів, які створюють цікавий інформаційний екологічний простір, вивчають медійні технології та розповсюджують корисну інформацію про свою природоохоронну діяльності, підвищують екологічну свідомість читача. 

    Сайт  має багаторівневий контент зі зручною навігацією та дозволяє реалізувати розміщення та доступність як текстових, так відео і фото-інформаційних джерел. Сайт має детальне меню, що активує розділи «Новини», «Каталог статей», фотогалерею (модуль фоторепортажів), Каталог статей, сторінку дистанційного навчання.

    Кожна газета має власний контент, де оперативно розміщуються новини, фоторепортажі, статті, відеоролики, розповідає своїм читачам про екологічні акції, природоохоронні заходи, про конкурси та агітаційну роботу серед населення.

    Окрема сторінка сайту «Новини проекту ВМ-НФ» періодично оновлюється матеріалами про нові міські, обласні, національні проекти та конкурси журналістської та екологічної спрямованості. Ми намагаємося своєчасно інформувати наших читачів про можливості реалізації крупних та значущих проектів. З недавніх пір ми почали розміщувати навчальні матеріали, які допомагають учням удосконалити необхідні уміння та навички. На сайті розміщуються гіперпосилання та банери дружніх Інтернет ресурсів – сайтів урядового та неурядового секторів. Це дає можливість користувачу отримати оперативну навігацію для необхідного пошуку запитуваної інформації, а нашому ресурсу взаємокорисну співпрацю. З будь-якої сторінки сайту Ви можете перейти на Інтернет ресурси освітнього і екологічного змістового формату.

    Портал має експертну раду, до складу якої входять адміністрація навчального закладу і керівники найефективніших в Запорізькій області екологічних НГО, письменники – офіційні автори Мрії, а також представники Орхузького центру Держуправління охорони навколишнього середовища в Запорізької області.  Експертна рада здійснює оцінювання зусиль шкільних редколегій, допомагає в організації екологічно значущої діяльності, веде пошук та забезпечує матеріальну підтримку,  формулює рекомендації щодо подальшого розвитку видань.

    За допомогою таких проектів ми вирішуємо наступні питання. По-перше, інформуємо шкільну громадськість  про стан навколишнього середовища в мікрорайоні, в місті, інформуємо про екологічні небезпеки та ризики, що сприяє формуванню екологічно грамотного світогляду наших вихованців. По-друге, підвищуємо компетенції наших учнів з точки зору вмінь в області сучасних електронних технологій, формуємо культуру спілкування та надання інформації в Всесвітньої мережі Інтернет. По-третє, за рахунок інтерактивних форм організації видавницького процесу (ігрових стимулів) створюємо цікаву та привабливу для учнів розвиваючу освітню програму, яка заохочує все більш прихильників з боку школярів та їх батьків. Крім того портал дозволяє шукати партнерів та однодумців, з якими ми активно обмінюємося різноманітним досвідом.  Але саме головне те, що інтерактивне  (віртуальне) середовище дозволяє організовувати та координувати на практиці природоохоронну діяльність дітей (проведення толок, прибирань зелених зон, агітаційних акцій тощо)

    Головний редактор порталу шкільної преси, Андрій ЄЛЬКІН, є директором міжнародного громадського екологічного видавництва «ВІСНИК МРІЇ» (головним редактором світоглядного журналу «Вісник Мрії», автором нової ідеології, яка теж має назву «Ідеологія Мрії»), він є випускником міжнародних освітніх програм, двічі навчався у Сполучених Штатах Америки (2008 та 2010 році),  має сертифікати Центру лідерства Бібліотеки Конгресу США «Open World» та з програми Community Connections. Ці програми, крім всього,  передбачали ознайомлення делегатів з діяльністю електронних засобів масової інформації та  з можливостями використання інформаційних технологій для вирішення питань зберігання навколишнього середовища у безпечному для життя стані.

    Висновок:

    На сьогоднішній день Інтернет ресурс забезпечує можливість презентувати у Всесвітній мережі матеріали двадцяти екологічних (дитячих) періодичних видань – щомісячних газет, які випускають редколегії всіх 5 – 11 класів школи. Таким чином, кожна газета загальношкільного проекту «ВМ-НФ» має як друкарську, так і електронну версію. Сам проект «Вісник Мрії – новий формат може визнаватися як інноваційна модель створення ефективного освітнього простору, що вирішує питання формування медіа грамотності та екологічно збалансованого світогляду підростаючого покоління.

    Проект «ВМ-НФ» перш за все, вирішує освітні завдання, пріоритетне місце серед яких належить формуванню екологічно грамотного світогляду. Сотні сторінок сайту містять авторські матеріали юних журналістів, що інформують читача про діяльність дитячо-юнацької екологічної громадської організації «Республіка Мрія» ЗНВК № 19. Героями публікацій стають однокласники – учасники екологічних марафонів, туристичних зльотів, природоохоронних волонтерських акцій.  

    Освітні можливості Інтернет проекту «ВМ-НФ» включають широкий спектр навчальних, просвітницьких та виховних заходів, що дозволяє не лише формувати компетенції майбутніх журналістів, але і розвивати уміння в області сучасних веб- технологій. Ресурс є першим і доки єдиним порталом шкільної преси (ресурсом шкільної медіа екологічної освіти) в Україні і має високу популярність в Інтернеті. За нетривалий період роботи до травня 2012 року згідно із статистичними даними сайт набрав 511 000 переглядів і 120 000 відвідувачів.

    Категорія: Новини тільки дитячих організацій | Переглядів: 589 | Додав: ecorezerv | Рейтинг: 5.0/1 |
    Всього коментарів: 0
    avatar
    Авторське право належить керівникам проекту та авторам матеріалів © 2024
    Сайт управляється системою uCoz