перегляд планів розвитку енерної енергетики в Україні - Форум
Меню сайту
Нові коментарі
Авторизация

Друзі сайту
Оновлення форуму
  • Закарпатська область (3)
  • Дом для Ваших родных (0)
  • Конференції, зїзди, семінари (38)
  • Наші печатні видання (15)
  • Релігії світу та екологічне виховання молоді (58)
  • Работа в интернете (1)
  • Здоров'я спини (0)
  • літературний журнал "Дніпро" (1)
  • Ділимось поезією. (2)
  • Росла собі ялиночка (5)
  • Хмара тегів
    Вестник Мечты ЗРЗ ПИТАНИЕ МАМА-86-Запорожье здоровье Вісник Мрії ВМ-НФ електронні відходи Мама-86 Республіка Мрія Мама-86-Запоріжжя живи органично Запорожье Экомарафон екомарафон Республика Мечта Запоріжжя конкурс екоосвіта Живи органічно
    Пошук
    Статистика



    mail.ru

    Сегодня работали на сайте:

    Сейчас на сайте

    Вітаю Вас, Гость · RSS 19.04.2024, 05:06

    [ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
    • Сторінка 1 з 1
    • 1
    Форум » Збір подписів » Петиції, звернення, вимоги » перегляд планів розвитку енерної енергетики в Україні (направляємо листи)
    перегляд планів розвитку енерної енергетики в Україні
    ПВПДата: Среда, 23.03.2011, 17:11 | Повідомлення # 1
    800-1200
    Група: Керівник проекту
    Повідомлень: 856
    Репутація: 13
    Статус: Оффлайн
    Шановний Вікторе Федоровичу!
    Звертаємося до Вас як до гаранта Конституції України і Глави держави, яка є важливим суб’єктом міжнародного права у питаннях розвитку ядерної енергетики.
    Недавні трагічні події на японській АЕС «Фукусіма - 1», так само, як і трагедія на ЧАЕС 1986 року, аварія 1979 року в США та багато інцидентів на інших АЕС світу свідчать про те, що існуючі ядерні енергогенеруючі установки, незважаючи на високий рівень технологічної досконалості, не є достатньо безпечними для людини і для природи.
    У цьому зв’язку Громадські екологічні організації України стурбовані планами Уряду України щодо будівництва нових атомних реакторів, створених на базі науково-технічних розробок 60-х - 70-х років минулого століття, та подовження терміну експлуатації енергоблоків вітчизняних АЕС у понад проектний термін.
    Ми вимагаємо скликання невідкладного спеціального засідання Ради національної безпеки та оборони України з широким залученням фахівців і української громадськості для всебічного обговорення перспектив і ризиків подальшого розвитку атомної енергетики України.
    Події, що розгорнулись в Японії, з 11 березня 2011 року сколихнули весь світ і черговий раз змусили людство переоцінити роль та безпеку ядерної енергетики. Той факт, що увага всього світового співтовариства й досі звернена більше на події навколо АЕС «Фукусіма-1» ніж на колосальні жертви та руйнування, які спричинив землетрус та цунамі, свідчать про ступінь реального занепокоєння як фахівців, так і звичайних громадян щодо небезпеки об’єктів атомної енергетики. На згаданій японській АЕС катастрофа була спричинена потужним не прогнозованим землетрусом, який являє лише одну із загроз, що призводять до нештатних ситуацій на АЕС. До аварій можуть призводити й інші непередбачені чинники, про що свідчить світовий досвід використання «мирного атома». Жодний з існуючих типів реакторів не розрахований на всі непередбачувані ситуації, а нові – підвищують ступінь безпеки, але абсолютно не виключають ризики.
    Події в Японії спровокували дискусії з переосмислення ролі та безпеки ядерної енергетики в світі. Країни ЄС, зокрема Франція, Німеччина, Велика Британія та Болгарія, а також інші держави вже заявили про перегляд норм ядерної безпеки в своїх країнах. Франція, серед іншого, ухвалила рішення про заміщення всіх існуючих реакторів на більш безпечні реактори 3-го покоління. Російська Федерація запроваджує додаткові заходи безпеки. Уряди Швейцарії, Венесуели та КНР призупинили свої ядерні програми. У ФРН призупинено роботу 7-ми ядерних блоків. В рамках міжнародних ініціатив, Франція та Німеччина ініціюють обговорення перспектив розвитку ядерної енергетики у групі G20.
    Україна, як країна, котра найбільше постраждала від безпрецедентної в історії людства техногенної аварії, мала б першою зробити відповідні висновки з аварії на АЕС «Фукусіма» та переглянути національні плани розвитку атомної енергетиці (Енергетична стратегія України на період до 2030 року, яка передбачає будівництво 22 нових ядерних реакторів є однією з найамбітніших програм ядерного розвитку в світі). На жаль, поведінка та риторика Уряду України після японської катастрофи дивує. Так, 14 березня 2011 року Прем’єр-міністр України Азаров, перебуваючи у Туреччині, заявив, що темпи розвитку ядерної енергетики України не будуть переглянуті. При цьому М.Я. Азаров навіть не згадав проблем безпеки на АЕС! На думку громадських екологічних організацій, подібні заяви є абсолютно безвідповідальними та аморальними як для країни, яка вже 25 років не може подолати наслідки аварії на Чорнобильській АЕС.
    Рішення Уряду України щодо планів розвитку ядерної енергетики ґрунтуються на науково-технологічній базі 70-х років, що робить їх морально застарілими, неефективними та в кінцевому рахунку небезпечними. В подібній ситуації ядерна енергетична галузь завжди буде потребувати значних державних дотацій. Зараз в Україні є надлишкові встановлені потужності, що дає шанс та час на впровадження енергоефективних заходів та підготовки країни до переходу на сучасні рішення. Найближче десятиріччя економіка України може зростати без збільшення попиту на електроенергію
    Шановний пане Президент! Звертаємося до Вас з проханням втрутитись у ситуацію та вимагаємо:
    • Невідкладно скликати спеціальне засідання Ради національної безпеки та оборони України з широким залученням незалежних експертів та громадськості для наданні оцінки подіям в Японії та вироблення рішення щодо Національної енергетичної стратегії, зокрема, атомного промислового комплексу України;
    • Зупинки реалізації Угоди між Урядами України та Російської Федерації щодо добудови енергоблоків №3-4 Хмельницької АЕС з метою більш ґрунтовного опрацювання питань безпеки;
    • Запровадити мораторій на подовження експлуатації енергоблоків АЕС України у понадпроектний термін.
    Нагадуємо Вам, що нехтування думкою громадськості, усунення її від прийняття найважливіших державних рішень (до яких, безумовно, належать і питання розвитку ядерного комплексу країни) призводить до напруги у суспільстві, недовіри до влади та органів державної влади, відповідальних за безпеку експлуатації ядерних об’єктів України, порушення прав людини відповідно до Оргуської конвенції, та спричинює додаткові ризики для життя й здоров’я нинішніх і прийдешніх поколінь.


    vprystupa@inko.lviv.ua
     
    Форум » Збір подписів » Петиції, звернення, вимоги » перегляд планів розвитку енерної енергетики в Україні (направляємо листи)
    • Сторінка 1 з 1
    • 1
    Пошук:

    Авторське право належить керівникам проекту та авторам матеріалів © 2024
    Сайт управляється системою uCoz