Живі річки Карпат - Форум
Меню сайту
Нові коментарі
Авторизация

Друзі сайту
Оновлення форуму
  • Закарпатська область (3)
  • Дом для Ваших родных (0)
  • Конференції, зїзди, семінари (38)
  • Наші печатні видання (15)
  • Релігії світу та екологічне виховання молоді (58)
  • Работа в интернете (1)
  • Здоров'я спини (0)
  • літературний журнал "Дніпро" (1)
  • Ділимось поезією. (2)
  • Росла собі ялиночка (5)
  • Хмара тегів
    Вестник Мечты ЗРЗ ПИТАНИЕ МАМА-86-Запорожье здоровье Вісник Мрії ВМ-НФ електронні відходи Мама-86 Республіка Мрія Мама-86-Запоріжжя живи органично Запорожье Экомарафон екомарафон Республика Мечта Запоріжжя конкурс екоосвіта Живи органічно
    Пошук
    Статистика



    mail.ru

    Сегодня работали на сайте:

    Сейчас на сайте

    Вітаю Вас, Гость · RSS 25.04.2024, 13:09

    [ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
    • Сторінка 1 з 2
    • 1
    • 2
    • »
    Форум » Дитячий екологічний Рух України » Творча сторінка » Живі річки Карпат (матеріали екологічного конкурсу)
    Живі річки Карпат
    ПВПДата: Пятница, 09.08.2013, 09:55 | Повідомлення # 1
    800-1200
    Група: Керівник проекту
    Повідомлень: 856
    Репутація: 13
    Статус: Оффлайн
    Про красу Карпат знають у всьому світі. Мальовничі гори мають голубувато-зелений відтінок. Про цей край складено багато пісень та віршів.
    Також у Карпатах є ріки: Стрий, Опір, Черемош, Бистриця,що обливають великі валуни і гірське каміння надзвичайно чистою водою. Про річки Карпат я вам розповім, бо не один раз відпочивав там та купався у карпатських річках. Знаю місце, де зливаються холодна і тепла течія. Багато пісень про річки Карпат написав Володимир Івасюк. А як гарно дивитися, як в’ється річечка з висоти гір. Інколи це переходить у водоспади. Ще не одна пісня буде написана про велич Карпат та карпатських гір, якщо ви, владо, не почнете щось робити заради людей і не забирати у нас те, що дала нам природа. Хіба вам мало квартир, дач, машин? Збагачуйтесь на чомусь іншому, а річки у труби не потрібно пускати. Залиште це для нас, звичайних дітей, щоб ми мали ще чимось пишатися, щоб іноземці ще знали, що таке Україна. А я вірю, що все буде добре. А ви, посадовці, схаменіться нарешті.
    Шевчук Юрій
    5Б клас
    ЛЗШ 43 м. Львів


    vprystupa@inko.lviv.ua
     
    ПВПДата: Пятница, 09.08.2013, 09:56 | Повідомлення # 2
    800-1200
    Група: Керівник проекту
    Повідомлень: 856
    Репутація: 13
    Статус: Оффлайн
    Україна — надзвичайно красива держава, де є що подивитись і чим помилуватись.
    Мені подобаються Карпати. Вони мене чарують своєю красою. З давніх-давен гори манили до себе людей. У Карпатах є багато річок та озер. Тут беруть початок Дністер і Прут, Біла Тиса і Чорна Тиса, Черемош. Якщо спустять річки у труби, то посохнуть квіти, дерева, зникнуть тварини, загине риба. Карпати можуть втратити туристичну привабливість, бо подорожі гірськими річками стануть неможливими. Карпати приваблюють туристів круглий рік. Взимку туристів приваблює катання на лижах. Восени наповнюють свої кошики білими грибами. Адже Карпати багаті на мішані ліси, букові, соснові, смерекові. Літом їдуть сюди, щоб помилуватись красою гір, покупатися у річках, поплавати на байдарках. Хоча ви, шановні, можете легко позбавити нас цього. Подумайте, що ви робите, не керуйтеся тільки своїми потребами, послухайте нас, дітей. Адже ви кажете, що майбутнє у нас. Яке воно буде?
    Шановна владо, звертається до тебе п’ятикласниця Алінка: «Збережи цілісність Карпат!»
    Чепурна Аліна
    5-Б клас
    ЛЗШ №43 м. Львів


    vprystupa@inko.lviv.ua
     
    ПВПДата: Пятница, 09.08.2013, 09:56 | Повідомлення # 3
    800-1200
    Група: Керівник проекту
    Повідомлень: 856
    Репутація: 13
    Статус: Оффлайн
    Але як же невимовно красиві пейзажі, що століттями надихали людей на подвиги, на оборону рідної землі! Дивлячись на цю красу, так не хочеться її Людина завжди прагне більше, ніж має, прагне підкорити собі природу, не задумуючись про наслідки своєї діяльності. Ось і тепер планують збудувати лінії ГЕС, керуючись «хорошими» намірами: боротись із паводками в Карпатах та виробляти багато енергії.
    кому-небудь віддавати. Але влада на це не зважає, її не хвилює доля невеликих річок. От задумайтесь, якими будуть Карпати через двадцять років. Гори, луки, дерева, трави, що їх запах лоскоче ніс, і замість річечки, що її вода повинна була відбивати сонце, побачимо труби. Таке враження, що влада знущається з людей, які живуть у Карпатах, й із самих себе. Бо будувати гідроелектростанції для збагачення держави, це те саме, що «переливати з пустого у порожнє». Адже турист, що приїхав помилуватись краєвидами, побачить тільки якісь незрозумілі труби. Він не вернеться вдруге, і друзям не порекомендує. Сучасна влада живе за принципом французького короля Людовіка ХV, який говорив: «На наш вік вистачить,а після нас хоч потоп».
    А потоп напевно буде, коли будівельники споруджуватимуть, захисники навколишнього середовища ламатимуть те, і вода під тиском почне затоплювати навколишні землі. Але невідомо чи ці захисники, люди, які ще переживають за навколишнє середовище, взагалі дозволять щось збудувати, вони стануть із плакатами, з криками та гаслами, почнуть протестувати. Ці добрі люди вже добились до того, що в Івано-Франківській області відмовились від цього плану.
    Особисто я проти цього, бо вважаю, що цей проект більш важливий ніж корисний. Шановні посадовці, подумайте, що ви робите із своїми дітьми, внуками. Не живіть, будь ласка, сьогоднішнім днем. Подумайте не про мене, не про моїх однокласників, не про всіх українців, про яких ви вже дуже давно забули, а подумайте хоча про своїх внуків і правнуків.
    А нам не потрібно річок-труб!!!
    Угрин Святослав
    8- А клас ЛЗШ 43 м. Львів


    vprystupa@inko.lviv.ua
     
    ПВПДата: Пятница, 09.08.2013, 09:57 | Повідомлення # 4
    800-1200
    Група: Керівник проекту
    Повідомлень: 856
    Репутація: 13
    Статус: Оффлайн
    Карпати — це магічне слово, що містить багато магічної краси. В мовчанні застигли величні гори. Квітнуть барвисті килими полонин. Стрімкі ялини стоять, мов почесна варта, вітаючи вас легкими помахами верховіть. Лагідні полонинські вітри, які, здається, увібрали всі запахи розкішних лук.
    Карпати – це розкішна перлина в багатій скарбниці матінки природи. Тут задумані смереки-красуні, тут цікаві історії та колоритні архітектурні шедеври, тут цілюще, настояне на запашних травах, повітря. Тут гордо, найвище в Україні, підносить свою вершину гора Говерла. Ніби намисто сяють на її схилах Прутилівські водоспади. Могутнім нестихаючим покликом лине їхній гуркіт на довгі відстані, справляючи на чужинців незабутнє враження, відлякує непрошених і заспокоює силою власної грандіозності втаємничених. Так, на тих, хто віднайшов сюди стежину, чекає неймовірне задоволення, і вже не відпустить їх вода.
    На Гуцульщині довго не вдалося магнатам приборкати селянський опір. Волелюбний гуцул, любимець Карпат, не легко піддавався гнобителю. І ось настав час, коли тільки на верхів’ях Карпат, з орлами і гірськими вітрами жила гуцульська воля. Що ж, шановні, не скорите ви цей нестримний порив волелюбних річок. Не покоряться, не зупиняться вони. Річки — символ нестримності нашого народу до волі, до просвітлення, до природи.
    Карпати — це край казкової краси гірських пейзажів, щедро вмитий кришталевою водою цілющих джерел. Це різнобарвні відблиски стрімкого Черемошу й бурхливого Прута, не раз оспівані в легендах. Це сивочолий батько Дністер, глибокі води якого доносять до нас відгомін давнини.
    Тому, я вам бажаю наступного разу керуватися таким гаслом:»Будуючи — не руйнуй». І пам’ятайте: можна повернути на місце все, що хочеш, крім природи. Природа — це здоров’я. Зберегти навколишнє середовище означає бути здоровим. Шановні, не забирайте у нас хоча б цього.
    Мірзоєва Діана
    9 – Б клас ЛЗШ 43 м. Львів


    vprystupa@inko.lviv.ua
     
    ПВПДата: Пятница, 09.08.2013, 09:57 | Повідомлення # 5
    800-1200
    Група: Керівник проекту
    Повідомлень: 856
    Репутація: 13
    Статус: Оффлайн
    Шановна владо, просимо зберегти казкові річки Карпат. Карпати – значне джерело прісних вод та чистого повітря.
    Гори Карпати — це справжня перлина, створена природою. Це край казкової краси гірських пейзажів, щедро вкритий кришталевою водою цілющих джерел. Це різнобарвні відблиски стрімкого Черемошу й бурхливого Прута. Це сивочолий батько Дністер, води якого розказують нам про давні часи.
    Гірські річки, що протікають в горах, мають круті береги і кам”янисті русла. Дністер, Опір, Прут, Свіча, Тиса, Черемош й інші назви викликають приємні відчуття про цей величний край, що асоціюється з давньою казкою, тоді виринає в серці колись почута гуцульська мелодія про високі гори, бурхливі річки, а голос трембіти кличе відвідати цю чарівну землю.
    Це край, що є унікальною скарбницею світового значення, тому потрібно зберегти та примножити самобутню природу для майбутніх поколінь. Не руйнуйте цього, будь ласка.
    Дякунчак Діана
    5 - б клас ЛЗШ №43 м. Львів


    vprystupa@inko.lviv.ua
     
    ПВПДата: Пятница, 09.08.2013, 09:57 | Повідомлення # 6
    800-1200
    Група: Керівник проекту
    Повідомлень: 856
    Репутація: 13
    Статус: Оффлайн
    На мальовничих схилах Карпатських гір бере початок багато річок, струмків, потоків. Кожна із карпатських річок має щось неповторне, що змушує повертатись до них знову і знову, а вони кожного разу постають перед тобою в іншому вигляді.
    Карпатам загрожує небезпека. Нова і, як на перший погляд, неочікувана. Цю небезпеку несуть так звані об’єкти земної енергетики — малі гідроелектростанції (ГЕС). Плани будівництва малих ГЕС у Карпатах лякають своїми масштабами, виконання яких означатиме фактичну смерть карпатських рік.
    Шановні люди, які хочуть пустити карпатські ріки у труби, не робіть цього. Подумайте про чудову природу України, згадайте себе у дитинстві, згадайте річки, де ви купались. Які вони були? Чи ви у трубі плавали? Подумайте, що таке Карпати? Карпати — це ж візитна катка України. Уявіть себе без чогось найдорожчого у вашому житті й подумайте, як будете без цього жити. А як Україна без карпатських річок житиме???
    Гнат Ілона
    5-Бклас ЛЗШ 43 м. Львів


    vprystupa@inko.lviv.ua
     
    ПВПДата: Пятница, 09.08.2013, 09:58 | Повідомлення # 7
    800-1200
    Група: Керівник проекту
    Повідомлень: 856
    Репутація: 13
    Статус: Оффлайн
    Такої краси, що панує в природі Карпат, немає ніде у світі. Ця краса виявляється в усьому: у тихому шелесті віковічних дубів та смерек, у зеленому вбранні модрини та явора, у дзюрчанні шумного гірського потічка, у вмілому поєднанні гірських вершин та ошатних, обжитих схилах та підніжжях Карпатських гір. А яке ехо проживає між височинами. Це просто не описати словами, це потрібно чути.
    Хто хоч раз побував у цих чарівних гірських краях, ніколи не зможе забути красу Карпат. Чи зустріч відбулась у засніжених горах, чи знайомство сталось у літні прохолодні дні. Ця краса буде манити до себе знову і знову.
    Проте тільки чийсь невмілий розчерк пера може одним махом знищити всю цю красу. Тільки давши дозвіл будувати на гірських річках Стрий, Черемош, Прут, Уж чи Дністер нові гідроелектростанції, чиновницька гвардія України може своєю бездарністю перекреслити все чарівне та прекрасне, що панує в горах Карпат. Ліси почнуть сохнути та згинуть, схили можуть осунутись, звірі загинуть та вимруть.
    Невже людська істота хоче смерті всієї живої та неживої природи Карпат. Невже людство дозволить підняти руку і знищити той, край, де «стрімкі потоки й річки»? Невже блага цивілізації вартують більше, ніж краса і чарівність гір?
    Не дозвольте, повернути гірські русла в інші сторони, захистіть природу Карпат.
    Чавс Остап
    8 – а клас ЛЗШ №43 м. Львів


    vprystupa@inko.lviv.ua
     
    ПВПДата: Пятница, 09.08.2013, 09:58 | Повідомлення # 8
    800-1200
    Група: Керівник проекту
    Повідомлень: 856
    Репутація: 13
    Статус: Оффлайн
    Українські Карпати
    Вже сама назва викликає приємні відчуття, нагадує чарівні ліси, цей унікальний і величний край, який асоціюється з дивною, давньою-прадавньою казкою, і тоді виринає мелодія про оброслі смерековими ясновидами високі гори, а голос трембіти кличе відвідати цю благодатну, незбагненну і чарівну землю.
    Карпатська гірська система розташована в центрі Європи і належить до північної гілки Альпійського складчастого поясу. Дуга Карпатських гір кілометрів перетинає територію Румунії, України, Польщі, Словаччини, Чехії, Угорщини і сягає аж Сербії та Чорногорії. Карпатська гірська система є унікальною скарбницею не тільки європейського, але й світового значення. Карпати поряд з Альпами і Балканами характеризуються найбільшою біологічною різноманітністю, потужним природно-ресурсним потенціалом, високим рівнем збереженості дикої природи та самобутнім культурним спадком.
    Від горбистих ландшафтів передгір’я із квітучими садами та виноградниками Карпати становлять неймовірну цінність та служать притулком для великої кількості рослин та тварин. Популяції невловимої рисі, вовка та ведмедя не мають рівних у Європі. Величезна кількість рослин і тварин, більш ніж; 40 видів чагарників та дерев складають основу цих екосистем. Третину Карпатського регіону займають напівприродні території, включаючи пасовища та високогірні луки — полонини, які, завдяки традиційним гірським способам ведення сільського господарства, мають одне з найвищих у світі видове різноманіття.. Східнокарпатський бузок, пенінська хризантема, рівнинна популяція нарциса вузьколистого належать до небагатьох видів та угруповань, що зустрічаються в Карпатському регіоні.
    Величезне значення для природи та населення Європи має густа мережа річок, потоків і льодовикових озер. Карпати — значне джерело прісних вод та чистого повітря, потужний кліматоутворюючий та водорегулюючий фактор на континенті. Це справді "зелене серце" Європи.
    Карпати служать домівкою майже для багатьох людей, формують спосіб їх життя. Традиційні ландшафти, що сформовані тисячоліттями, мають величезну цінність для природи.
    Таким чином, природоохоронні території служать для примирення людини з природою, забезпечують знаннями про помилки у стосунках з природою в минулому.. Зачаровані Карпати запрошують до захоплюючої подорожі цими чарівними закутинами у центрі Європи, дають можливість глибше пізнати карпатські заповідні місця, торкнутися серцем краси високих гір, зелених полонин, стрімких смерек і дзвінких потоків, побувати серед працьовитих, старанних, талановитих людей, які тут живуть і бережуть неповторну природу та самобутню культуру рідної землі.
    Загурська Лідія
    Учениця 11-У класу ЛЗШ №43 м. Львів


    vprystupa@inko.lviv.ua
     
    ПВПДата: Пятница, 09.08.2013, 09:59 | Повідомлення # 9
    800-1200
    Група: Керівник проекту
    Повідомлень: 856
    Репутація: 13
    Статус: Оффлайн
    Біля Карпат розпочалося бурхливе та чарівне життя України. Стоянка Королеве, що на Закарпатті, слугувала домівкою для перших поселень на території нашої Батьківщини. У цих місцях зібрані багатовікові культури, без яких важко уявити існування сучасної України. Без Карпат та їхніх мешканців яскраві барви нашої країни тьмянітимуть, що призведе до занепаду такої чарівливої країни. Ці гори подарували життя багатьом поколінням та виховали в них патріотичні й героїчні риси характеру, що дають нам змогу захоплюватися населенням тих країв. Природа Карпат дає їм усе необхідне для життя: воду, їжу та притулок. Без цих дарунків складно навіть уявити їхнє життя, адже воно протікає в неймовірній єдності з природою.
    Карпати викликають захоплення та надихають людей на рішучі вчинки, цей вплив на собі відчув відомий український письменник Михайло Коцюбинський, який порівнював їх з казкою. Він помітив, що мешканці цих місць, живучи серед такої мальовничої, майже казкової природи, стають частиною її і відносяться до неї, як до дійсно живої істоти, якій притаманні такі людські риси, як здатність відчувати біль, радість, сум, здатність народжуватись і помирати. І справді, гори захоплюють подих та дивують своїми різноманітними барвами. Побувавши в Карпатах, я вважаю, більшість повернеться сюди знову. Будучи домівкою для безлічі живих створінь, гори дають їм безмежний простір для існування. Будь-які необдумані вчинки здатні нанести непоправний вплив на життя. Отже, я вважаю, що, наносячи шкоду цій красі, ми позбавляємо себе нашої ж історії.
    Українці завжди були надзвичайно патріотичним народом, проте чому ми зараз самі нищимо свою державу. Повені в Карпатах – не рідкість, тому, вирубавши ще мільйони дерев, люди поставлять під загрозу життя всіх мешканців тих країв. Проте чиновники прикриваються тим, що розміщення в горах малих ГЕС зменшить кількість та масштаби паводків. Будування такої великої кількості міні-гідроелектростанцій , а саме близько 500, понесе за собою великий ряд жахливих наслідків: висихання русел, зникнення риби та зміна природного середовища. У Карпатах і так немає багато великих річок,а після таких змін жодної з них може не залишитися. Будування малих ГЕС, насправді, я вважаю, принесе більше шкоди, ніж користі, адже вони мають жалюгідний енергетичний потенціал, а кривда природі буде надзвичайна. Сучасні дослідники вважають більш перспективним варіантом використання енергії сонця та вітру. Я гадаю, що слід прислухатися до таких думок, звичайно, будівництво цих електростанцій обійдеться дорожче, проте такої шкоди природа не відчує на собі.
    Отже, побудувавши таку кількість малих ГЕС ми підпишемо вирок красі та привабливості Карпат, вб’ємо надзвичайно багато живих створінь, які заслуговують на щасливе життя в мальовничих горах. Мільйони людей, які надають перевагу відпочивати та оздоровлюватися в тих краях, втратять назавжди цю можливість. Від цих гір залежить існування Західної України, вони для них джерело води, їжі та життєвої сили, без якої їхнє життя опиняється під загрозою.
    Вбиваючи Карпати, ми вбиваємо себе!
    Байдіна Анастасія
    Учениця 11-у класу ЛЗШ №43 м. Львів


    vprystupa@inko.lviv.ua
     
    ПВПДата: Пятница, 09.08.2013, 09:59 | Повідомлення # 10
    800-1200
    Група: Керівник проекту
    Повідомлень: 856
    Репутація: 13
    Статус: Оффлайн
    КАРПАТИ
    Я приїхала в Карпати,
    Подивитись, що тут, як
    А, приїхавши, дивлюся, -
    Тут будують на річках!

    Тут пилюка і каміння,
    Тут засушені річки.
    Так не можна, це ж природа!
    Вона гарна на весні.

    Ви ж вбиваєте природу,
    Ну навіщо ж ви ось так?
    Ви не вмієте любити,
    Ту красу, що є в річках?!
    Бабенко Євгенія
    8 клас СШ №7 м. Львів


    vprystupa@inko.lviv.ua
     
    ПВПДата: Пятница, 09.08.2013, 10:00 | Повідомлення # 11
    800-1200
    Група: Керівник проекту
    Повідомлень: 856
    Репутація: 13
    Статус: Оффлайн
    КАРПАТСЬКА РІЧКА
    Карпатська річка дуже чиста.
    В неї течія швидка.
    Її берег кам’янистий,
    В ній купається зоря.

    Стрімкі потоки, ці мандрівники,
    Несуть із гір каміння.
    Несуть, й не загороджують ріки,
    Купає сонце в ній проміння.

    Зелені сосни, наче вартові,
    Сторожать цей дзвінкий потік.
    Пташки співають навесні,
    Карпати славлячи навік!
    Тютюнік Ірина
    6-Б клас СШ№7 м. Львів


    vprystupa@inko.lviv.ua
     
    ПВПДата: Пятница, 09.08.2013, 10:00 | Повідомлення # 12
    800-1200
    Група: Керівник проекту
    Повідомлень: 856
    Репутація: 13
    Статус: Оффлайн
    Тече річка з гір високих
    Тече річка з гір високих,
    швидким нестримним бігом
    перевертає камінці
    і виживає навіть під глибоким снігом!

    Вічнозелені сосни та ялини
    Стоять, мов зелені мури.
    І звір, і птах спішить
    На водні процедури.

    Проміння сонячні іскряться
    У дзеркалі холодної води
    Тож не даймо зруйнувати
    Чистої карпатської краси!
    Нестор Марта, м. Львів СШ №7, 6б


    vprystupa@inko.lviv.ua
     
    ПВПДата: Пятница, 09.08.2013, 10:00 | Повідомлення # 13
    800-1200
    Група: Керівник проекту
    Повідомлень: 856
    Репутація: 13
    Статус: Оффлайн
    Люблю дивитись на Карпатські ріки,
    Що так бурхливо в далечінь течуть.
    І Черемоша хвилі, мов трембіти,
    Мелодії для серця виграють!
    І хвилі Прута біжать кудись далеко,
    Срібляться води як кристальний дзвін,
    Тут прилітають гніздитись лелеки
    З невидимих, нам сторін!
    Як багато є краси у світі, особливо у рідних, мальовничих Карпатах, що пишаються своїми багатствами – річками. Скільки радості,скільки глибоких, найдорожчих почуттів принесли моєму серцю рідні води Карпат! Скільки невимовної краси відкрилося мені на їх берегах. Скільки ніжності, ласки у вітрах над ними. Скільки життя і зворушливої поезії у прозорих джерелах! І очі мої і мій слух – усі почуття заспокоєні біля хвиль Карпатських річок.
    На мальовничих схилах Карпатських гір бере початок багато річок, струмків, потоків і джерел, які стікають у Чорне море. Річки Карпат мають гірський характер: вони відрізняються значними нахилами русел, швидкими течіями, невеликою глибиною, звивистими шляхами та чарівною природою.
    Особисто мене приваблює природа гірських річок, їхній плескіт хвиль,їхнє шумне дзюрчання. І від цієї бурхливості каміння, що так тихо спочиває у річках, стає гладеньким – гладеньким і виблискує на сонечку, мов золото!
    Український народ так переповнений любов’ю до Карпатських річок , що не почуває нічого безмежно красивого і радісного як зв’язок між ними! Уклоняюся тобі за ласку, за багатство, що дала моєму серцю,я обіцяю любити Тебе все життя, річко моя дорогих Карпат!
    Виконала:учениця 9 класу, СЗШ № 7
    Радюк Мар’яна Іванівна


    vprystupa@inko.lviv.ua
     
    ПВПДата: Пятница, 09.08.2013, 10:01 | Повідомлення # 14
    800-1200
    Група: Керівник проекту
    Повідомлень: 856
    Репутація: 13
    Статус: Оффлайн
    Кажуть: «Побачити Париж і померти», я ж цю фразу переводжу на дещо інший лад: «Хто не бачив карпатських річок, той власне нічого не бачив». Здавалося б, нічого особливого: звичайні водойми зі звичною будовою. Але серце бачить те, чого не бачать очі.
    Карпати – серце природної чистоти, незайманості та первинності. Тільки тут можна відчути себе маленькою частинкою чогось безмежного, неосяжного. Дивлячись на всю цю красу, душа покидає тіло і летить кудись далеко, у безтурботний і романтичний світ мрій, надій, сподівань. Ці відчуття важко описати, їх не купити на ярмарку і не отримати в подарунок. Це щось більше ніж відпочинок. Це ейфорія душі, свято серця. А річки – невід’ємні частинки цього досконалого Божого творіння. Вони оживляють і надають краю ясності, природної чіткості. Це як пазл, якого не вистарчало. Як останній штрих ідеального витвору неземного мистецтва.
    Серед вікових лісів тече собі нічим не примітна річечка. Так дивно…куди вона тече? Для чого? Яка її роль у цьому широкому світі? Я не знаю. І мабуть, не знає ніхто. Але стає страшно, коли хоч на мить уявляю, що її нема: не чути бурхливого водограю, не б’ються могучі води об каміння, не несеться в світи слава української землі.
    Річка – символ справжнього життя, насиченого, нестримного. Вода – невблаганна доля, яка змиває все на своєму шляху. І лише найсильніші можуть вистояти під її натиском. Вона дарує нам естетичне задоволення. Змушує задуматись про найелементарніше – про себе, свої вчинки, які залишились в минулому і мрії, які необхідно втілювати в життя. Адже, час – вода. Його не зупинити. І не залишається нічого, окрім плисти тією річкою, що називається життям, не задумуючись про колись і завтра. Бо «завтра» може не бути.
    Черемош, Тиса, Ріка, Прут, Дністер, Біла Тиса - нетлінні скарби матінки природи, які ми повинні свято оберігати. Вони багато бачили, багато знають. Ми можемо набратись в них найголовнішого – жаги до життя, любові до рідної землі, наполегливості та впертості, що з гідністю долати всі життєві «пороги». Ті річки чарують своєю красою, захоплюють подих величністю та дарують душевний спокій ніжністю, недоторканістю. Вони доносять до нас те, що ми слухали, але не чули. Розповідають про істинні цінності життя – любов, розуміння, повагу, незламність.
    Люди, які побували в Карпатах і бачили їх найпрекрасніше диво – просто щасливчики. Впевнена, що вони воліють повертатись туди знов і знов, щоб напитись незримої цілю моє енергії життя.
    Виконала:учениця 9 класу, СЗШ № 7
    Вербіцька Анастасія Миколаївна


    vprystupa@inko.lviv.ua
     
    ПВПДата: Пятница, 09.08.2013, 10:01 | Повідомлення # 15
    800-1200
    Група: Керівник проекту
    Повідомлень: 856
    Репутація: 13
    Статус: Оффлайн
    Немає на світі, напевно, такої людини, яка не хотіла б побувати в найдивовижнішому, найпривабливішому місці чи куточку на Землі. Думаю, що кожен погодиться з цим. Я дуже люблю подорожувати разом з моїми батьками. Якщо у них з’являється тільки-но невелика краплинка вільного часу від роботи чи можливість позбутися будь яких негативних емоцій, ми обов’язково вирушаємо на відпочинок. Уже й не злічити кількість чудових місць, де б я з батьками не була: сонячне узбережжя Чорного моря і цікаві міста Східної та Центральної України, зачаровані плавні славної Десни і, звичайно, захоплююча мандрівка старим Славутичем-Дніпром.
    Але найпрекраснішим куточком нашої держави, де по-справжньому цілинна природа, свіже та чисте повітря, багате історичне минуле, красива національна культура і гостинний народ – це моя рідна Західна Україна, в якій народилися мої прадіди, батьки і я, це місцина з славнозвісними Карпатами, яких не проміняла б ні на що і ні на кого в світі.
    Карпати – одне з небагатьох місць на Землі, де можна відпочивати цілий рік. Тут цілюще практично все повітря, неперевершена природа й географія і, звичайно, унікальні живі, метушливі карпатські гірські річки, без яких не обійдеться повноцінний відпочинок у будь-яку пору року.
    Все це гарантовано підкорить кожного своєю неповторною природною красою – адже природа нашого краю є особливою. Вона милує око, коли все навколо буяє та зеленіє, ясно світить сонце, коли чисте гірське повітря наповнене ароматами пахучих трав і квітів, а дзюркотливі карпатські річки наповнюють душу кожної людини трепетом та невичерпною енергією.
    Природа нашого краю ніби хвастає багатющими своїми нарядами різноманітних колірних відтінків і щедро обдаровує свій народ стиглими овочами та фруктами, а прозоро донні гірські річки можуть порадувати й нагодувати нас смачними та вишуканими видами риб.
    Коли ми втомлюємося від неймовірної метушні, шуму та буденності, саме час шукати місце, де можна приємно і корисно провести час. Але навіщо потрібно віддалятися до заморських дорогих країн, щоб просто комфортно відпочити? Ніщо так не заспокоює та впорядковує думки і відчуття, як наше чисте гірське повітря, мирне потріскування дров карпатської ватри чи смачна вечеря у наметах біля швидкоплинної річки, чи просто споглядати у цю живу воду, як сходить перша вечірня зоря. Тоді прислухаєшся – навколо тільки тиша. Лише через раз чути дзюркіт та биття до каміння привабливих хвиль чарівного Дністра. Якою прекрасною та незайманою тоді стає природа! А як чудово виглядає нескінчений плин річки, що вражає своєю красою та умиротворенням!
    Дністер для мене – особлива річка, рідна з дитинства. А рідна тому, що вона протікає разом зі своєю притокою через моє село. Саме в Дністрі я навчилася плавати, разом з друзями активно засмагати та відпочивати на його привабливих берегах. А скільки тут водиться дивовижної риби – не перелічити! Часто з друзями їздимо на відпочинок біля витоку річки у село Вовче Турківського району. На перший погляд – це невеликий бурхливий струмок, який непомітно перетворюється на одну з найбільших річок Карпатського басейну.
    Я дуже люблю свою річку. Вона майже ніколи не буває одноманітною, нецікавою, бо кожен раз стає іншою. Неосяжна, таємнича, мінлива – вона ніколи не залишає байдужим серце. Промені сонця, пронизуючи джерельну воду, сягають дна, торкаються дрібненьких гладких камінців, ловлять спритних маленьких рибок, що зграйками весело бавляться біля берега.
    Дністер стає досить повноводним навесні, коли тануть сніги, випадає непередбачувана кількість дощу, постійно підживлюється підземними та ґрунтовими водами. До таких паводкових ситуацій ми вже звикаємо. Але причина не тільки у надмірній кількості води. А ще у масовій, нищівній вирубці лісів у нашій місцевості, забрудненню навколишнього середовища, викиданню промислових відходів саме у нашу берегиню-річку. Кому ж як не нам потрібно боротися з цим! Хіба не в наших силах змінити хоч щось на краще? Я переконана, що починати треба саме з перебудови власної свідомості та поведінки кожного з нас.
    Але враз, коли погідне, блакитне небо тобі відкриється над головою та яскраві сонячні промені торкаються води, відчуваєш десь високо вгорі ніжний і веселий спів карпатських пташок чи, може, якесь полегшення. І десь в душі відразу ж забуваються всі ті людські незгоди та фактори, які могли б зашкодити цій невтомній гірській річечці.
    З уроків географії я знаю, що окрім Дністра, в Карпатах протікає ще багато інших річок. Серед них: Тиса, Прут, Черемош, Уж, Стрий та інші. Початок цих річок починається в глибині гір, на великих висотах. Вони мають своєрідний гірський характер, зі стрімкими схилами, де часто зустрічаються пороги та водоспади. Різняться швидкими течіями, незначною глибиною, а також частими повенями. Саме в умовах високої води ці річки стають подекуди вельми складними, що так приваблюють не одного туриста - екстримала.
    Усі річки величні у своїй красі. Вони є частиною природи, частиною нашої душі. Та ми – її діти!
    Врешті-решт слід зрозуміти, що людині необхідний зв'язок з рідною природою. Нехай лише вона подивиться на чари наших цілющих річок, почує шепіт трав і дерев, відчує тяжіння карпатських вершин, і все зробить, щоб нам, нащадкам, усміхалася наша найпрекрасніша на світі земля.
    Отже, прикладаймо всіх зусиль, щоб врятувати наші рідні живі річки Карпат від забруднення, а в максимальному випадку від знищення. Пам’ятаймо це на все життя!
    Головецька Уляна Андріївна
    8 клас Тершівської ЗСШ І-ІІ ст.
    Старосамбірського району


    vprystupa@inko.lviv.ua
     
    ПВПДата: Пятница, 09.08.2013, 10:01 | Повідомлення # 16
    800-1200
    Група: Керівник проекту
    Повідомлень: 856
    Репутація: 13
    Статус: Оффлайн
    ПРО КАРПАТСЬКУ РІЧКУ
    Тече річка-невеличка.
    Вода стрімко грає.
    В’ється, ніби срібна стрічка.
    Що на сонці сяє

    Кіт-муркіт із малих літ
    Добре діло знає:
    Як рибалити йде дід,
    То й він рибку має.

    У Карпатах у всіх річках,
    Де вода чистенька,
    Навіть у малих потічках
    Є форель чистенька.

    Якось дід та кіт-муркіт,
    Як півні збудили,
    Наловити на обід
    Рибки захотіли.

    Марно квапились вони,
    Досвіту вставали,
    Марно вудочку вони
    Тільки закидали.

    Коли сонце освітило
    Променем водичку,
    У них дух перехопило,
    Глянувши на річку.

    Всюди плями і піна,
    Мулява технічна…
    А це значить, що й вода
    Дуже вже токсична!

    «Якби ГЕС оту малу
    Тут не збудували,
    Мурчик, рибку немалу
    Ми б з тобою мали».

    Так коту жалівся дід,
    Лаяв ці споруди,
    Від яких на сотні літ
    Нищать все отрути!
    Азарська Анастасія Юріївна
    7 клас ЛМДЕНЦ


    vprystupa@inko.lviv.ua
     
    ПВПДата: Пятница, 09.08.2013, 10:01 | Повідомлення # 17
    800-1200
    Група: Керівник проекту
    Повідомлень: 856
    Репутація: 13
    Статус: Оффлайн
    ВОДА ПРОДОВЖУЄ ЖИТТЯ
    Вода продовжує життя,
    Лише. Як чиста є вона.
    Карпатські ріки – Прут і Уж,
    І Білий й Чорний Черемош…
    Якби Карпат усі річки
    Були прозорі, як струмки –
    То веселіший був би світ,
    І стало б менше лиха й бід.
    Хворіти б люди перестали,
    Цілющу воду пити стали…
    Я хочу чистий, гарний світ,
    Без війн, хвороб і всяких бід…
    А я – землі мале дитя
    Люблю річки Карпат й життя!
    Юзьків Олеся
    3-В клас ЗШ «Первоцвіт» м. Львів


    vprystupa@inko.lviv.ua
     
    ПВПДата: Пятница, 09.08.2013, 10:02 | Повідомлення # 18
    800-1200
    Група: Керівник проекту
    Повідомлень: 856
    Репутація: 13
    Статус: Оффлайн
    ЖИВІ РІЧКИ КАРПАТ
    Вода – це життя…
    Карпатська, чиста, мов кришталь!
    Назад не буде вороття…
    Як ми зруйнуєм Божий дар!

    Ви хоч задумайтесь на мить
    Що без води ніхто не зможе жить
    Усі дерева на землі, тварини
    Люди та рослини…

    Вода вирує навкруги
    Напоїть ліс, поля, луки
    Як же без неї обійтись?
    Ми маєм нею дорожить.

    Не кожен серцем думає отак
    І хочуть річки зруйнувать.
    Вони забули що вони живі
    Веселі, радісні та гомінкі!

    Карпатський край!
    Чарівна – це краса
    Побачиш лише раз
    А згадка на усе життя

    Там кришталеві ріки
    Чисті, мов сльоза…
    Там рідні гори, полонини
    І ти відчуєш радості хвилини.

    Ліси дарують чистоту повітря
    Вода – здоров’я нам несе
    Такого не побачите ви в світі
    У нас на Україні лиш таке!

    Я закликаю всіх людей
    Одумайтесь та схаменіться!
    Хто хоче рікам шкоди завдавати
    Страшним – це лихом обернеться!

    Карпатські річки треба берегти
    Та й всі у цілім світі
    У них вирує дух життя!
    Не вміють тільки говорити…

    Живі річки Карпат.
    Живі ліси та гори.
    Це Божа – благодать…
    Бережімо все з любов’ю!
    Такий закон природи
    Давайте шанувать!
    Брода Андрій Ігорович
    4-А клас СЗШ №90 м. Львів


    vprystupa@inko.lviv.ua
     
    ПВПДата: Пятница, 09.08.2013, 10:03 | Повідомлення # 19
    800-1200
    Група: Керівник проекту
    Повідомлень: 856
    Репутація: 13
    Статус: Оффлайн
    ГОЛОС КАРПАТ
    Крапля робить перші кроки…
    Проминувши сиві роки
    І бринять гірські потоки.
    Одягнувшись в срібні шати
    Українськії Карпати.
    Усе снігом замело,
    Лиш дзюркоче джерело.
    Хлюпоче, шепоче –
    Гомоніти хоче!
    Лиш весною засміється,
    Водограєм розіллється
    Музика гірського серця…
    Огинала круті схили,
    Поспішала у долини.
    Раптом стихла буйна річка.
    Камінь вже вода не точить,
    Лихо річці це пророчить.
    Не пускають мандрувати
    Дерев’яні міцні врата.
    Гребля річці, мов в’язниця.
    В тихім плесі спить водиця.
    А без неї – у долині
    Гине риба й звірі нині.
    То ж благають Вас Карпати,
    Щоб життя не руйнувати,
    Припиніть же будувати
    Смертні греблі на річках!
    Юлій Шеремета-Мер’є
    4-Б клас ЛСШ №4 м. Львів


    vprystupa@inko.lviv.ua
     
    ПВПДата: Пятница, 09.08.2013, 10:03 | Повідомлення # 20
    800-1200
    Група: Керівник проекту
    Повідомлень: 856
    Репутація: 13
    Статус: Оффлайн
    Прохання-звернення зберегти від знищення та забудови
    гідроелектростанціями неповторні річки Карпат
    Тінь річки, наче в чорній хустці мати
    (Позбулась ж найдорожчого – води…)
    Ще буде довго в нас, людей, питати:
    Що робимо? Куди йдемо? Куди?
    «Ще назва є, а річки вже немає…»
    Так кажуть люди про її життя.
    Багато хто з людей не знає,
    Як гірко їй було іти у забуття.
    Україна славиться на весь світ насамперед мальовничими дарами природи, що ваблять око чи не кожного туриста. Саме Карпати вважають Меккою нашої країни.
    На сьогоднішній час вони стали центром уваги журналістів, бо постає питання про побудову ГЕС на гірських ріках. Оскільки проблема забезпечення енергоресурсами є невідкладною, прошу звернути вашу увагу на її велике значення, а також на трагічні наслідки.
    Відомо, що уряд планує побудувати близько 550 гідроелектростанцій. Якщо розглядати сам принцип їх зведення, то близько десяти тисяч «карпатських жил» буде повністю запомповано в труби. Звичайно, що це призведе до порушення шляхів міграції риби, масове вимирання мешканців екосистеми, руйнування кормових угідь. Крах туризму та негативний вплив на природоохоронні території – неминучі..
    Через порушення гідрологічного режиму річки, уповільнений водообмін буде сприяти нагромадженню значної кількості органічних речовин (деревини, гумусу, рослинних залишків, тощо) у воді. Це призведе до погіршення якості «джерела життя». А через підсилене прогрівання води, інтенсивно будуть розвиватися водорості, у тому числі й отруйні. це ще одна загроза вимирання «річкових жителів».
    Хочу наголосити, що ГЕС створює можливість затоплення величезної площі родючих земель. Через це доводиться переселяти громадян, прокладати нові комунікації, дороги… Важко підрахувати колосальну вартість утрат тієї сільськогосподарської продукції через таку ситуацію.
    І це ще не все… Зменшиться водність гірських річок, що несприятливо позначиться на гідробіологічному режимі, пересиханні їх природних русел, збільшенні ймовірності зсувів.
    Хочу звернути увагу на будівництво безгреблевих гідроелектростанцій. Звичайно, вартість проекту обійдеться кругленькою сумою й уряд скаже: «Немає коштів…».
    Також варто врахувати факт, що складність гірських рік Карпат полягає у значній зміні обсягів води протягом року. Тому будувати традиційні ГЕС, я вважаю, досить ризиковано та небезпечно.
    Складна ситуація склалася при зведенні гідроелектростанції на Черемоші, адже може загинути цілий ряд риб, що занесені до Червоної книги України та загальмуватися розвиток інфраструктури. До акцій протесту активно залучаються не тільки наші земляки, а й іноземці.
    Але не будьмо байдужими!!! Це все – наше, рідне!!! Пам’ятаймо: завжди знайдеться вихід із будь-якої ситуації. Ми вбиваємо красу Карпат, мальовничу природу, шелест таємничих лісів, шум гірської річки, а вони кричать: «Ми хочемо жити!!!».
    А що буде далі?! Варто задуматись… І пора вже відійти від принципу: «Моя хата скраю…».
    Бо чим будуть пишатися майбутні покоління, якщо ми не поцінуємо те. Що маємо зараз?!
    Гриник Тетяна Василівна
    10-А клас Новороздільської ЗШ І-ІІІ ст. №5


    vprystupa@inko.lviv.ua
     
    ПВПДата: Пятница, 09.08.2013, 10:04 | Повідомлення # 21
    800-1200
    Група: Керівник проекту
    Повідомлень: 856
    Репутація: 13
    Статус: Оффлайн
    РАНКОВА РІЧЕНЬКА

    Рано-ранесенко річка ранкова
    Рифи ряскові рівненько розкидала.
    Рясно-ряснесенько ромашок роздоли
    Ранком рівнина ретельно розсипала.

    Різко розтанули розсипи росяні –
    Риба розкидалась руслом розмірено:
    Ріже, розвідниця, річеньки розрізи,
    Рівно ряску розгортає, роздрібнює.

    Річка ранкова раптово рибалками
    Різко розбуджена, ритмом розмови.
    Риба розігнана родом русалковим,
    Рясно розгулює руслом річковим.

    Різки рогозу ріку розмежовують;
    Ремезу розспіву ринуть розмірено;
    Равлик рослинку ріже розжовує –
    Ранішня річка розквітла розмріяно.
    Юзьків Христина
    ЛМДЕНЦ


    vprystupa@inko.lviv.ua
     
    ПВПДата: Пятница, 09.08.2013, 10:04 | Повідомлення # 22
    800-1200
    Група: Керівник проекту
    Повідомлень: 856
    Репутація: 13
    Статус: Оффлайн
    Яке то диво-дивне влітку річка.
    Краса безмежна, в вербах береги.
    Прозора й тепла, лагідна водичка
    І стільки в цьому радості й снаги.
    Пливеш по ній, а над тобою небо
    Бездонне, чисте, іноді в хмарках.
    До цього придивитись лише треба,
    Щоб описати цю красу в словах,
    А потім прочитати і згадати
    У дні, коли завіють холоди.
    А зараз просто хочеться співати
    І мріяти, щоб так було завжди.
    Бо ж над тобою ластівки літають,
    Он зимородок-красень пролетів.
    Лелеки попід хмарами кружляють
    І вітерець легенький просвистів…
    Враз хвильки на ріці заряботіли,
    І сонечко скупалося у них.
    Хмарки біленьким пухом налетіли
    І стільки дива в хмарах чарівних…
    А вийдеш із води – трава зелена,
    Такою свіжою, росистою була…
    Та в день якийсь упав листок із клена.
    Скінчилось літо. Осінь підійшла.
    Іваночко Володимир
    ЛМДЕНЦ


    vprystupa@inko.lviv.ua
     
    ecorezervДата: Пятница, 09.08.2013, 10:05 | Повідомлення # 23
    Admin
    Група: Администраторы
    Повідомлень: 114
    Репутація: 0
    Статус: Оффлайн
    Чому статті не розміщуєте в модуль "Публікації"?


    Будемо разом - переможемо!
     
    ПВПДата: Пятница, 09.08.2013, 10:07 | Повідомлення # 24
    800-1200
    Група: Керівник проекту
    Повідомлень: 856
    Репутація: 13
    Статус: Оффлайн
    ще до кінця всі роботи не набрав. Наберу всі на компютері сформую в одну книжку і тоді розміщу. Ще є велика кількість рефератів що надійшла на цей конкурс. але їх також потрібно набирати.

    vprystupa@inko.lviv.ua
     
    ПВПДата: Пятница, 09.08.2013, 10:12 | Повідомлення # 25
    800-1200
    Група: Керівник проекту
    Повідомлень: 856
    Репутація: 13
    Статус: Оффлайн
    вже розмістив. Але роботи ще буду добавляти

    vprystupa@inko.lviv.ua
     
    Форум » Дитячий екологічний Рух України » Творча сторінка » Живі річки Карпат (матеріали екологічного конкурсу)
    • Сторінка 1 з 2
    • 1
    • 2
    • »
    Пошук:

    Авторське право належить керівникам проекту та авторам матеріалів © 2024
    Сайт управляється системою uCoz