10 березня - Форум
Меню сайту
Нові коментарі
Авторизация

Друзі сайту
Оновлення форуму
  • Закарпатська область (3)
  • Дом для Ваших родных (0)
  • Конференції, зїзди, семінари (38)
  • Наші печатні видання (15)
  • Релігії світу та екологічне виховання молоді (58)
  • Работа в интернете (1)
  • Здоров'я спини (0)
  • літературний журнал "Дніпро" (1)
  • Ділимось поезією. (2)
  • Росла собі ялиночка (5)
  • Хмара тегів
    Вестник Мечты ЗРЗ ПИТАНИЕ МАМА-86-Запорожье здоровье Вісник Мрії ВМ-НФ електронні відходи Мама-86 Республіка Мрія Мама-86-Запоріжжя живи органично Запорожье Экомарафон екомарафон Республика Мечта Запоріжжя конкурс екоосвіта Живи органічно
    Пошук
    Статистика



    mail.ru

    Сегодня работали на сайте:

    Сейчас на сайте

    Вітаю Вас, Гость · RSS 25.04.2024, 02:46

    [ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
    • Сторінка 1 з 1
    • 1
    Форум » Дитячий екологічний Рух України » Екологічний календар » 10 березня (1938 народився Моргун В.В. генетик-селекціонер)
    10 березня
    ПВПДата: Четверг, 25.02.2010, 18:32 | Повідомлення # 1
    800-1200
    Група: Керівник проекту
    Повідомлень: 856
    Репутація: 13
    Статус: Оффлайн
    My WebPage

    МОРГУН Володимир Васильович

    Директор Інституту фізіології рослин і генетики НАН України. Видатний вчений у галузі генетики і селекції рослин, експериментального мутагенезу, генетичної інженерії, біотехнології та фізіологічної генетики, автор понад 460 наукових праць, у тому числі 6 монографій, серед яких добре відомі «Мутационная селекция пшеницы», «Экспериментальный мутагенез и его использование в селекции кукурузы» та ін., 112 авторських свідоцтв і патентів. Він є головним редактором таких фундаментальних наукових видань як «Генетика і селекція в Україні на межі тисячоліть» (у 4 т.), «Фізіологія рослин в Україні на межі тисячоліть» (у 2 т.), «Живлення рослин: теорія і практика», «Досягнення і проблеми генетики, селекції та біотехнології» (у 2 т.), перекладного видання «Применение физиологии в селекции пшеницы» тощо.
    В.В. Моргун народився 10 березня 1938 р. у с. Новоселиця Чигиринського району Черкаської області. Закінчив Знам’янський сільськогосподарський технікум та агрономічний факультет Української сільськогосподарської академії у 1963 р. Із 1964 по 1967 рр. навчався в аспірантурі Української сільськогосподарської академії за спеціальністю “генетика”. У 1967 році захистив кандидатську, у 1980 р. – докторську дисертацію. У 1985 р. його обрано членом-кореспондентом АН УРСР, у 1990 р. – академіком АН УРСР. Із 1974 р. В.В. Моргун завідував відділом експериментального мутагенезу в Інституті молекулярної біології і генетики АН УРСР. У 1986 р. він обраний директором Інституту фізіології рослин АН УРСР, який після об’єднання з генетичними відділами Інституту молекулярної біології і генетики реорганізував в Інститут фізіології рослин і генетики НАН України.

    Головним напрямом досліджень В.В. Моргуна було і залишається генетичне поліпшення найважливіших для України сільськогосподарських культур – пшениці та кукурудзи. Володимир Васильович розвинув теорію індукованої мутаційної мінливості та обґрунтував новий напрям генетичного поліпшення рослин – мутаційну селекцію. Йому належить пріоритет у встановленні мутаційної активності низки хімічних речовин і фізичних чинників, у тому числі й факторів навколишнього середовища. Учений розкрив генетичну природу мутацій, створив унікальні форми рослин, які ознаменували розвиток окремих напрямів генетико-селекційних досліджень. Загального визнання набули праці В.В. Моргуна з питань теорії і методів гетерозисної селекції кукурудзи, створення нового типу напівкарликових сортів озимої пшениці, які поклали початок “зеленій революції” в Україні. Йому належить першість у розробці методів практичного використання індукованих мутантів, а також у розвитку наукових основ ведення насінництва мутантних сортів сільсько­господарських культур.

    В.В. Моргун – засновник і керівник широковідомої наукової школи з експериментального мутагенезу та теоретичних основ селекції рослин. Координує наукові дослідження з питань фізіології, генетики і селекції рослин, протягом багатьох років був заступником академіка-секретаря та є членом Бюро Відділення загальної біології НАН України. В.В. Моргун – член Міжвідомчої комісії з питань біологічної та генетичної безпеки при РНБО України, член Колегії міністерства аграрної політики України, заступник голови секції Комітету з Державних премій України в галузі науки і техніки, Президент Українського товариства фізіологів рослин, неодноразово обирався Президентом Українського товариства генетиків і селекціонерів ім. М.І. Вавилова, є головою спеціалізованої вченої ради Інституту фізіології рослин і генетики НАН України із захисту докторських і кандидатських дисертацій за спеціальностями “фізіологія рослин” і “генетика”, головним редактором журналу “Физиология и биохимия культурных растений”, членом редколегій журналів “Цитология и генетика”, „Вісник Українського товариства генетиків і селекціонерів”, „Науковий вісник Ужгородського університету (Серія: Біологія)”, „Сорто­вивчення та охорона прав на сорти рослин”, „Насінництво”. В.В. Моргун – автор 86 сортів і гібридів різних культур, занесених до Державного реєстру сортів рослин України.

    В.В. Моргун започаткував нову форму знайомства з розробками Інституту – Міжнародну науково-практичну конференцію «День поля» та виступив ініціатором створення спільно зі швейцарською фірмою Сингента «Клубу 100 центнерів», який є школою новітніх агротехнологій. Академік НАН України В.В. Моргун є науковим радником багатьох великих міжнародних і вітчизняних агрофірм.

    В.В. Моргун – Герой України (2008 р.), двічі Лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки (1982 та 1997 рр.) та Державної премії СРСР (1986 р.), премії президентів академій наук України, Білорусі і Молдови (2002 р.), премії ім. В.Я. Юр’єва НАН України. Його нагороджено орденом “Знак Пошани”, орденом Жовтневої революції, орденом Князя Ярослава Мудрого V ступеня, Почесною грамотою Кабінету Міністрів України, нагрудними знаками “Знак Пошани” Мінагрополітики та Київського міського голови, почесними грамотами Президента Національної академії наук України та численними медалями, відзнаками, дипломами і грамотами. Йому присвоєно звання “Кращий винахідник сільського господарства СРСР”, “Кращий винахідник Академії наук УРСР”, “Винахідник року НАН України у 2004 р.”, почесне звання “Заслужений діяч науки і техніки України” (1998 р.). Його наукова та педагогічна діяльність високо оцінюється за межами нашої держави. Радою Американського бібліографічного інституту міжнародних досліджень В.В. Моргуна було обрано Людиною року 1997. У 2001 р. він став почесним академіком Угорської академії наук. У 2004 р. Східно-Український біографічний інститут визнав В.В. Моргуна Лауреатом номінації “Лідер України” за професійні заслуги. Того ж року йому присвоєно звання “Лідер агропромислового комплексу 2004 року”. За особливі заслуги в розбудові національної освіти і науки В.В. Моргуну присвоєно звання Почесного професора Національного аграрного університету (2000 р.), Подільського державного аграрно-технічного університету (2007 р.) і Тернопільського національного університету імені Володимира Гнатюка (2008 р.) та звання Почесного доктора Ужгородського націо­нального університету (2005 р.).


    vprystupa@inko.lviv.ua
     
    Форум » Дитячий екологічний Рух України » Екологічний календар » 10 березня (1938 народився Моргун В.В. генетик-селекціонер)
    • Сторінка 1 з 1
    • 1
    Пошук:

    Авторське право належить керівникам проекту та авторам матеріалів © 2024
    Сайт управляється системою uCoz