19 березня - Форум
Меню сайту
Нові коментарі
Авторизация

Друзі сайту
Оновлення форуму
  • Закарпатська область (3)
  • Дом для Ваших родных (0)
  • Конференції, зїзди, семінари (38)
  • Наші печатні видання (15)
  • Релігії світу та екологічне виховання молоді (58)
  • Работа в интернете (1)
  • Здоров'я спини (0)
  • літературний журнал "Дніпро" (1)
  • Ділимось поезією. (2)
  • Росла собі ялиночка (5)
  • Хмара тегів
    Вестник Мечты ЗРЗ ПИТАНИЕ МАМА-86-Запорожье здоровье Вісник Мрії ВМ-НФ електронні відходи Мама-86 Республіка Мрія Мама-86-Запоріжжя живи органично Запорожье Экомарафон екомарафон Республика Мечта Запоріжжя конкурс екоосвіта Живи органічно
    Пошук
    Статистика



    mail.ru

    Сегодня работали на сайте:

    Сейчас на сайте

    Вітаю Вас, Гость · RSS 29.03.2024, 02:26

    [ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
    • Сторінка 1 з 1
    • 1
    Форум » Дитячий екологічний Рух України » Екологічний календар » 19 березня (Вважається днем, коли прилітають із теплих країв лелеки)
    19 березня
    ПВПДата: Пятница, 26.02.2010, 16:55 | Повідомлення # 1
    800-1200
    Група: Керівник проекту
    Повідомлень: 856
    Репутація: 13
    Статус: Оффлайн
    My WebPage

    У небі над Буськом - чорні лелеки
    Надія ШПАК, “Україна і час” / 19.04.2007 11:47
    Уперше через 15 років у місті з`явились унікальні птахи.

    Віддавна білий птах з чорною ознакою є символом Буська, що на Львівщині. Лелеки щороку з теплих країв повертають додому. Обживають насиджені гнізда, виводять пташенят. Традиційним для Бузеччини є білий лелека, а ось чорний -- рідкісне явище. Останній не навідувався до міста з лелечою назвою років п`ятнадцять. Яким було здивування бужан, коли минулого тижня у небі вони побачили зграю чорних буслів. Лелеки покружляли над склозаводом, заявили про своє прибуття і подались далі.

    Марево чи реальність?

    Чорні лелеки -- мирні й лагідні птахи. На противагу білим уникають людей, гніздяться здебільшого у лісах.

    "Я очам своїм не вірив, -- зізнається місцевий природолюб Степан Михайлюк. -- Саме був на роботі, дивлюсь: у небі журавлі. Покликав знайомих, щоби переконатись, що не помиляюсь. Ми нарахували сорок три чорні лелеки. Думаю, що їх поява у нашому краю -- добра прикмета. Я живу у Журатині -- селі, що за чотири кілометри від Буська. Саме цей відтинок і є тим повітряним коридором, через який птахи прилітають та відлітають у теплі краї".

    Через кілька днів пан Степан знову дався чути. Чоловік повідомив, що йому вдалося сфотографувати унікальних птахів, лише дещо здалека, на сільському вигоні. І більше того, один чорний лелека уподобав собі потічок, що йде від приватного ставка рідного брата пана Степана. І щодня дуже рано, коли село ще "спить", прилітає сюди поїсти.

    "Вони дуже полохливі, -- розповідав чоловік, -- їх не порівняти з білими. Зате дуже гарні: срізь чорні, лише грудинка біла, і мають яскраво червоні дзьоб та ноги".

    Африканські птахожери

    Чорні лелеки -- птахи, що зникають. Тому занесені до Червоної книги. Найбільше в Україні їх гніздиться на Поліссі. Там сприятлива болотиста місцевість і непогана природна кормова база. На Львівщині орнітологи бачили буслів у Жовківському, Радехівському, Бродівському районах. Тут птахи гніздяться на незаповідних ділянках держлісфонду. Прикро, що через масові вирубки дерев часто лелеки залишаються без придатних до гніздування дерев. І слабо адаптовуються до нових умов проживання.

    До слова, міський голова Буська Василь Вовк каже, що цього року чимало лелек не повернулось у рідні краї, тому гнізда у багатьох селах залишились порожніми.

    "Мабуть, причина у тому, що в Африці, наскільки мені відомо, -- каже мер, -- полюють на лелек, як у нас на дику качку. Недаремно Академія природоохоронних наук України запропонувала укласти між країнами Європи, Азії, Африки міждержавну угоду про захист лелек. Окрім того, бусли зникають і через незадовільні екологічні умови, руйнування людиною їхніх гнізд. Сьогодні лелек уже нема у деяких районах Дніпропетровської області, таких державах, як Японія, Швеція. Щоби вносити свою лепту у збереження цих унікальних птахів, у 2001 році наш Буськ вступив до європейської організації містк, на гербах яких є лелека -- ESCO. Вона об`єднала вісім держав. Ми щороку збираємось в одному з міст, обговорюємо наболілі проблеми.

    Для бузецького краю типовим є білий лелека. Повернення чорного красеня -- добрий знак для Буська. Ця птаха приносить щастя і добробут. Ми постараємось створити лелекам усі умови для проживання. Бусли гніздяться далеко від доріг і не ближче як за два кілометри від населених пунктів. Для гніздування обирають старі міцні дерева.

    До слова, населення нашого майже дев`ятитисячного містечка не зменшується. Минулого року, завдяки лелекам, нас стало більше на 200 людей. Дитячі садочки переповнені, з`явилася потреба у будівництві нового. Наступного року плануємо здати дошкільну установу на 280 місць".

    Коментар

    Ігор Шидловський, орнітолог кафедри зоології Львівського національного університету імені Івана Франка:

    -- Саме тепер відбувається міграція цих птахів. Вони мігрують не поодинці, а зграями. Радше за все, це чорні лелеки, які через Україну летять до Білорусії, а може, й до Прибалтики. Однак це можуть бути і львівські мешканці. Загалом у Львівській області станом на 1982-1986 роки їх було до 30 пар, у 1990-му -- 15-17 пар, у 1998-2000 роках -- 20-25 пар. Сьогодні на Львівщині спостерігається тенденція до збільшення чисельності чорних лелек. Нині їх у наших краях є приблизно 50 пар. Переважно лелеки гніздяться у північній частині області, а Буськ -- теж північний район".


    vprystupa@inko.lviv.ua
     
    Форум » Дитячий екологічний Рух України » Екологічний календар » 19 березня (Вважається днем, коли прилітають із теплих країв лелеки)
    • Сторінка 1 з 1
    • 1
    Пошук:

    Авторське право належить керівникам проекту та авторам матеріалів © 2024
    Сайт управляється системою uCoz