1 грудня - Форум
Меню сайту
Нові коментарі
Авторизация

Друзі сайту
Оновлення форуму
  • Закарпатська область (3)
  • Дом для Ваших родных (0)
  • Конференції, зїзди, семінари (38)
  • Наші печатні видання (15)
  • Релігії світу та екологічне виховання молоді (58)
  • Работа в интернете (1)
  • Здоров'я спини (0)
  • літературний журнал "Дніпро" (1)
  • Ділимось поезією. (2)
  • Росла собі ялиночка (5)
  • Хмара тегів
    Вестник Мечты ЗРЗ ПИТАНИЕ МАМА-86-Запорожье здоровье Вісник Мрії ВМ-НФ електронні відходи Мама-86 Республіка Мрія Мама-86-Запоріжжя живи органично Запорожье Экомарафон екомарафон Республика Мечта Запоріжжя конкурс екоосвіта Живи органічно
    Пошук
    Статистика



    mail.ru

    Сегодня работали на сайте:

    Сейчас на сайте

    Вітаю Вас, Гость · RSS 26.04.2024, 13:59

    [ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
    • Сторінка 1 з 1
    • 1
    Форум » Дитячий екологічний Рух України » Екологічний календар » 1 грудня (1981 — На Чорнобильській АЕС став до ладу 3-й енергоблок)
    1 грудня
    ПВПДата: Пятница, 20.11.2009, 18:30 | Повідомлення # 1
    800-1200
    Група: Керівник проекту
    Повідомлень: 856
    Репутація: 13
    Статус: Оффлайн
    My WebPage

    Підготовка до зняття ЧАЕС з експлуатації

    22 березня 2002 року Державний комітет ядерного регулювання України видав ДСП ЧАЕС ліцензію на зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС. Раніше, 30 грудня 2001 року, була отримана ліцензія на експлуатацію об’єкту "Укриття" і перетворення його в екологічно безпечну систему. Зняття з експлуатації енергоблоків Чорнобильської АЕС було почате в украй несприятливих умовах: відсутність програми і проекту зняття з експлуатації ЧАЕС, а також необхідної інфраструктури (потужностей з переробки накопичених за час експлуатації РАВ).

    На сьогоднішній день виконаний значний об’єм робіт з перегляду і розробки документації по зняттю з експлуатації. До основних переглянутих і розроблених документів належать:

    концепція зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС.
    регламенти експлуатації блоків 1,2,3 Чорнобильської АЕС на етапі припинення експлуатації.
    класифікатор систем і елементів важливих для безпеки на етапі припинення експлуатації енергоблоків № 1,2,3.
    програма зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС.
    загальнодержавна програма зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС і перетворення об’єкту "Укриття" в екологічно безпечну систему.
    керівництво за якістю для етапу припинення експлуатації енергоблоків ЧАЕС.
    інтегрована програма поводження з радіоактивними відходами на етапі припинення експлуатації Чорнобильської АЕС і перетворення об’єкту "Укриття" в екологічно безпечну систему.
    стратегія поводження з довгоіснуючими і високоактивними твердими радіоактивними відходами на етапах припинення і зняття з експлуатації енергоблоків ЧАЕС і перетворення об’єкту "Укриття" в екологічно безпечну систему (фази 1,2).
    підсумковий звіт за наслідками КІРО енергоблока № 1,2,3.
    програма поводження з радіоактивними відходами на етапі остаточного закриття Чорнобильської АЕС.
    програма радіаційного захисту на етапі остаточного закриття енергоблоків Чорнобильської АЕС - Розроблена, на узгодженні в Госатомрегулювання.
    програма забезпечення якості на етапі остаточного закриття енергоблоків Чорнобильської АЕС" - Розроблена, на узгодженні в підрозділах ЧАЕС.
    технічне завдання на розробку проекту зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС на етапі остаточного закриття і консервації.

    Відповідно до меморандуму 1995 року для потреб зняття з експлуатації ЧАЕС в рамках міжнародної технічної допомоги ведеться будівництво об’єктів інфраструктури (СВЯП-2, ЗПРРВ, ПКВТРВ, об’єкти по виробництву первинного упакування ТРВ і бетонних контейнерів).

    Етапи зняття ЧАЕС з експлуатації

    Етап припинення експлуатації є останньою стадією експлуатації енергоблоків (підготовчий етап до зняття з експлуатації), під час якого буде здійснено вилучення ядерного палива з енергоблоків і переміщення його в сховище відпрацьованого ядерного палива, призначене для довгострокового зберігання. Термін завершення - не раніше 2013 року;

    Відповідно до прийнятої в 2004 році Концепції зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС етапами зняття ЧАЕС з експлуатації є:

    остаточне закриття і консервація реакторних установок. На цьому етапі буде проведена консервація реакторів і найбільш радіаційно забрудненого устаткування (орієнтовно до 2022 року);
    витримка реакторних установок протягом періоду, під час якого повинне відбутися природне зниження радіоактивного випромінювання до прийнятного рівня (орієнтовно до 2045 року);
    демонтаж реакторних установок. На цьому етапі буде проведений демонтаж устаткування і очищення майданчика з метою максимального зняття обмежень і регуляторного контролю (орієнтовно до 2065 року).

    Завдання зняття з експлуатації

    Відповідно до вимог Загальних положень забезпечення безпеки при знятті з експлуатації атомних електростанцій і дослідницьких ядерних реакторів при знятті з експлуатації ЧАЕС повинні бути вирішені наступні завдання:

    1. Забезпечення безпеки при знятті енергоблоків № 1,2,3 з експлуатації.

    2. Захист персоналу, населення і навколишнього середовища від шкідливого впливу іонізуючих випромінювань і захист майбутніх поколінь.

    3. Приведення енергоблоків № 1,2,3 в стан, що виключає можливість подальшого використання даних енергетичних установок в цілях, для яких вони були побудовані.

    4. Виконання комплексу заходів для досягнення на території, яку займають енергоблоки № 1,2,3 і допоміжні споруди, умов, які максимально знижують обмеження на використання цієї території. Це передбачає:

    поступове звільнення від джерел іонізуючого випромінювання, які підлягають контролю;
    відміна режиму обмежень і скорочення радіаційного контролю в зоні спостереження і санітарно-захисній зоні ЧАЕС.

    Визначення кінцевого стану ЧАЕС

    У зв’язку з тим, що ЧАЕС знаходиться на території Зони відчуження, забрудненої радіоактивними речовинами в результаті аварії 1986 року, а енергоблок № 3 має загальні будівельні конструкції з об’єктом "Укриття" повне зняття обмежень для майданчика ЧАЕС недосяжне в передбачуваному майбутньому.

    Враховуючи відсутність перспектив споруди на майданчику нових енергетичних або інших народногосподарських об’єктів, приводити територію Чорнобильської АЕС до стану "зеленого лужка" прийнято недоцільним.

    На цій підставі прийнята концепція зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС, де найбільш прийнятною кінцевою метою є стан, який можна умовно визначити як "бура пляма". Основним критерієм вказаної кінцевої мети є досягнення рівнів обмеженого звільнення матеріалів від регулюючого контролю, прийнятих для даного об’єкту.

    При цьому, враховуючи те, що Чорнобильська АЕС розміщена в 10-км зоні відчуження, забрудненій довгоіснуючими радіонуклідами, а також наявність великої кількості будівельних споруд на території Зони відчуження, представляється недоцільним здійснювати повний демонтаж будівельних конструкцій в рамках зняття ЧАЕС з експлуатації. Таке завдання повинне бути вирішено в рамках реабілітації Зони відчуження.

    Таким чином, кінцевим станом при знятті з експлуатації Чорнобильської АЕС є демонтаж устаткування, в якому немає потреби для діяльності ДСП ЧАЕС, і очищення/дезактивація будівельних конструкцій до рівнів обмеженого звільнення від регулюючого контролю.

    Такі рівні встановлені спеціальними нормативними документами, затвердженими Міністерством охорони здоров’я України. Чисельні значення рівнів визначають кількість РАВ, які утворюватимуться при знятті з експлуатації ЧАЕС.

    Планування і організація робіт

    На завершення діяльності зі зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС і перетворення об’єкту "Укриття" в екологічно безпечну систему відповідно до прийнятої Програми зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС буде потрібно біля 70 років.

    Планування і організація робіт на етапі припинення експлуатації ЧАЕС в даний час здійснюються відповідно до Комплексної програми зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС.

    З 1 січня 2010 року вступає в дію "Загальнодержавна програма зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС і перетворення об’єкту "Укриття" в екологічно безпечну систему" (далі ЗДПЗЕ), яка прийнята Законом України № 866-VI від 15 січня 2009 року.

    ЗДПЗЕ містить першочергові заходи, які необхідно здійснити в період 2009 – 2012 років на етапі припинення експлуатації Чорнобильської АЕС і перетворення об’єкту "Укриття" на екологічно безпечну систему. Основним джерелом фінансування ЗДПЗЕ є Держбюджет України.

    В результаті виконання Програми в період до 2013 року передбачається:

    завершити експлуатацію енергоблоків Чорнобильської АЕС і отримати дозвіл на реалізацію етапу "остаточне закриття і консервація";
    створити ефективну систему поводження з радіоактивними відходами Чорнобильської АЕС;
    завершити будівництво і введення в експлуатацію нового сховища відпрацьованого ядерного палива (СВЯП-2);
    завершити будівництво і введення в експлуатацію конфайнмента над об’єктом "Укриття";
    удосконалити систему соціальних гарантій працівників Чорнобильської АЕС;
    забезпечити прозорість висвітлення для громадськості питань, пов’язаних з безпекою діяльності зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС і перетворення об’єкту "Укриття" в екологічно безпечну систему.

    Етап припинення експлуатації опрацьований достатньо детально і оформлений у вигляді програм, затверджених в установленому порядку, для кожного з енергоблоків. Щорічно розробляється зведений план-графік робіт, в якому відмічені необхідні для його виконання кошти, терміни і відповідальні особи.

    Таким чином, програма робіт на найближчих 5 років відома. Вона дозволяє здійснювати комплексне річне планування діяльності і підвищувати екологічну безпеку на майданчику ЧАЕС.

    Припинення експлуатації енергоблоків Чорнобильської АЕС

    Етап припинення експлуатації ЧАЕС, розпочатий 15.12.2000 року завершується в 2013 році після видалення ядерного палива з блоків № 1,2,3.

    Основними видами робіт, які ведуться в даний час на енергоблоках, є остаточна зупинка систем, устаткування і частковий демонтаж виведеного з експлуатації устаткування.

    Остаточно зупинено 312 систем і підсистем, з них в 2008 році – 33 системи і підсистеми. У зв’язку із завершенням робіт з остаточної зупинки в 2008 році були зняті з реєстрації в наглядових органах 152 одиниці устаткування.

    На 1 січня 2009 року завершені роботи з приведення реакторних установок блоків №1,2. у стан "остаточно зупинені".

    Завершені роботи з вивантаження ВЯП з активної зони реактора блоку №3. Ведуться роботи з приведення реакторної установки блоку №3 у стан "остаточно зупинена" (Заходи щодо реалізації Решення "Про остаточний зупин реакторної установки блоку № 3 ДСП ЧАЕС після завершення вивантаження ядерного палива з реактора" № 3-ВЗЕ від 05.02.2008). Завершення робіт планується в 2009 році.

    Впродовж 2008 року відповідно до затверджених графіків актуалізації даних КІРО 1 проводилися роботи з інженерного і радіаційного обстеження устаткування, систем і приміщень блоку № 1 ЧАЕС. У 2008 році завершені роботи з інженерного обстеження устаткування і приміщень. Обстежено більше 1000 приміщень і устаткування в них.

    Роботи з актуалізації даних (радіаційне обстеження) КІРО 1 продовжуються в 2009 році


    vprystupa@inko.lviv.ua
     
    Форум » Дитячий екологічний Рух України » Екологічний календар » 1 грудня (1981 — На Чорнобильській АЕС став до ладу 3-й енергоблок)
    • Сторінка 1 з 1
    • 1
    Пошук:

    Авторське право належить керівникам проекту та авторам матеріалів © 2024
    Сайт управляється системою uCoz