29 грудня - Форум
Меню сайту
Нові коментарі
Авторизация

Друзі сайту
Оновлення форуму
  • Закарпатська область (3)
  • Дом для Ваших родных (0)
  • Конференції, зїзди, семінари (38)
  • Наші печатні видання (15)
  • Релігії світу та екологічне виховання молоді (58)
  • Работа в интернете (1)
  • Здоров'я спини (0)
  • літературний журнал "Дніпро" (1)
  • Ділимось поезією. (2)
  • Росла собі ялиночка (5)
  • Хмара тегів
    Вестник Мечты ЗРЗ ПИТАНИЕ МАМА-86-Запорожье здоровье Вісник Мрії ВМ-НФ електронні відходи Мама-86 Республіка Мрія Мама-86-Запоріжжя живи органично Запорожье Экомарафон екомарафон Республика Мечта Запоріжжя конкурс екоосвіта Живи органічно
    Пошук
    Статистика



    mail.ru

    Сегодня работали на сайте:

    Сейчас на сайте

    Вітаю Вас, Гость · RSS 28.03.2024, 14:10

    [ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
    • Сторінка 1 з 1
    • 1
    Форум » Дитячий екологічний Рух України » Екологічний календар » 29 грудня (Міжнародний день збереження біологічної різноманітності)
    29 грудня
    ПВПДата: Понедельник, 07.12.2009, 08:13 | Повідомлення # 1
    800-1200
    Група: Керівник проекту
    Повідомлень: 856
    Репутація: 13
    Статус: Оффлайн
    My WebPage

    22 травня - Міжнародний день біологічного різноманіття
    22 травня міжнародна спільнота відзначає Міжнародний день біорізноманіття. Традиційно цей день відзначається серією подій по всьому світові: виступами по телебаченню та радіо, проведенням семінарів, фотовиставок, конкурсів для учнів та молоді тощо.

    20 грудня 2000 року Генеральна Асамблея оголосила 22 травня Міжнародним днем біологічного різноманіття (резолюція 55/201). Саме цей день у 1992році була прийнята Конвенція про біологічне різноманіття на спеціальній Конференції з прийняття узгодженого тексту даного (документу Найробі, Кенія); (сторінка Конвенції – http://www.cbd.int ; текст Конвенції -
    http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=995_030 ).

    Раніше цей День відзначався 29 грудня, але 2000-го року Конференція учасників Конвенції рекомендувала змінити дату для того, щоб привернутибільше уваги до цього заходу.Щороку секретаріат Конвенції про біорізноманіття визначає тему Міжнародного дня біорізноманіття, яка на цей час є актуальною. Цього року його темою є «Інвазивний чужорідний вид» - одна з найбільших загроз біологічній варіативності, а також екологічному та економічному добробуту суспільства і планети в цілому.

    Чужорідний вид – вид, який внаслідок навмисної або випадкової людської діяльності, потрапив в регіон, де він природно не зустрічається (інші назви – неаборигенний, вид - вселенець, інтродукований, екзотичний, інвазійний, аллохтонний, чужий).

    Інвазивні чужорідні види - це рослини, тварини, хвороботворні мікроорганізми і інші організми, які не є притаманними до певної екосистеми, і які можуть завдати економічного, екологічного збитку або шкідливо впливати на здоров'я людини. Зокрема вони негативно впливають на біологічну варіативність, включаючи зниження чисельності або усунення місцевих видів - через конкуренцію, хижацтво або передачу хвороботворних мікроорганізмів - і шляхом руйнування місцевих екосистем та порушення їх функціонування. Інвазивні чужорідні види, представлені та/або поширені поза їх природними місцями існування, вплинули на біорізноманіття майже кожної типової екосистеми на Землі і є однією з найбільших загроз біологічній варіативності.

    Поширення чужорідних видів, які можуть негативно вплинути на екосистеми, місцеві види або здоров’я населення, у природних екосистемах викликає істотний дисбаланс у біоценозах. Наприклад, Гребінник мнеміопсис (тип Ctenophora), який вперше було виявлено в Чорному морі у 1982 р., призвів до підриву кормової бази риб, катастрофічного зменшення маси планктону, майже десятикратного зниження обсягу вилову риб. У 80-х роках відмічалася масова деградація запасів азовської хамси та тюльки. В свою чергу, розповсюдження рапанів, з 1950-х років, призвело до масового знищення запасів устриці і мідії Чорного та Азовського морів. Поширення амброзії полинолистої зумовлює алергійні захворювання.

    Інвазивні чужорідні види підсилюють бідність і загрожують розвитку через їх негативну дію на сільське господарство, лісівництво, рибальство і природні системи, які є важливою складовою для існування народів в країнах, що розвиваються.

    Сучасний стан біорізноманіття України викликає глибоке занепокоєння та потребує вжиття кардинальних заходів. Основними причинами зміни біотичних компонентів є знищення та деградація природних середовищ існування, фрагментація ландшафтів, екологічно незбалансоване, виснажливе використання компонентів біорізноманіття, поширення чужорідних видів у природні екосистеми, розповсюдження хвороб, шкідників та паразитів, забруднення довкілля в результаті промислової й сільськогосподарської діяльності. Збереження тенденції до втрати живої компоненти природи та її цілісності стає загрозою для національної безпеки та вимагає негайних дій.


    vprystupa@inko.lviv.ua
     
    Форум » Дитячий екологічний Рух України » Екологічний календар » 29 грудня (Міжнародний день збереження біологічної різноманітності)
    • Сторінка 1 з 1
    • 1
    Пошук:

    Авторське право належить керівникам проекту та авторам матеріалів © 2024
    Сайт управляється системою uCoz