Волинська область - Форум
Меню сайту
Нові коментарі
Авторизация

Друзі сайту
Оновлення форуму
  • Закарпатська область (3)
  • Дом для Ваших родных (0)
  • Конференції, зїзди, семінари (38)
  • Наші печатні видання (15)
  • Релігії світу та екологічне виховання молоді (58)
  • Работа в интернете (1)
  • Здоров'я спини (0)
  • літературний журнал "Дніпро" (1)
  • Ділимось поезією. (2)
  • Росла собі ялиночка (5)
  • Хмара тегів
    Вестник Мечты ЗРЗ ПИТАНИЕ МАМА-86-Запорожье здоровье Вісник Мрії ВМ-НФ електронні відходи Мама-86 Республіка Мрія Мама-86-Запоріжжя живи органично Запорожье Экомарафон екомарафон Республика Мечта Запоріжжя конкурс екоосвіта Живи органічно
    Пошук
    Статистика



    mail.ru

    Сегодня работали на сайте:

    Сейчас на сайте

    Вітаю Вас, Гость · RSS 29.03.2024, 10:06

    [ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
    • Сторінка 1 з 1
    • 1
    Форум » Разом подолаємо кризу » "Зелена" антипремія України » Волинська область (екологічні негаразди області)
    Волинська область
    ПВПДата: Среда, 18.11.2009, 10:00 | Повідомлення # 1
    800-1200
    Група: Керівник проекту
    Повідомлень: 856
    Репутація: 13
    Статус: Оффлайн
    My WebPage

    На Волині може статися екологічна катастрофа через систематичні шкідливі викиди в Турію?
    09.07.2009 14:29
    Внаслідок викиду невідомих стоків у річку Турія гине риба, а влада, санітарні, екологічні служби та правоохоронні органи закривають на все очі. Представники Української народної партії звертаються по допомогу у вирішенні цього питання до прокуратури та народних депутатів. Про це інтернет-видання «Волинська правда» повідомили у прес-службі ВОО УНП.

    УНП вимагає від прокуратури з’ясувати причини масової загибелі риби у річці Турія. З такою заявою звернулись представники партії до прокурора міста Ковель Сергія Масалова. Голова ковельського районного осередку УНП Ігор Верчук наполягає на проведенні розслідування за фактом бездіяльності районної влади, санітарних, екологічних служб та правоохоронних органів щодо масової загибелі риби в ріці Турія внаслідок викиду невідомих стоків 5-8 липня 2009 року підприємствами міста Ковель.

    З цією проблемою до РО УНП вернулися обурені жителі сіл Бахів, Гішин, Заріччя, Тойкута. Ігор Верчук з групою однопартійців виїзджав на місця масової загибелі риби. Факт масової загибелі риби зафіксовано на відео- та фотоматеріалах.

    Жителі навколишніх сіл занепокоєні систематичністю таких викидів, що відбуваються з року в рік, але жодного разу винуватців не було притягнено до відповідальності.

    У другій заяві ВОО УНП просить народних депутатів з’ясувати, хто навмисно забруднює Турію. Голова ВОО Української Народної Партії Сергій Годлевський звернувся до народних депутатів Верховної ради України від Української Народної Партії з проханням посприяти у з’ясуванні обставин забруднення річки Турія.

    Як зазначає заступник голови ВОО УНП, екс-начальник екологічної інспекції Волинської області Володимир Кіндрат, те що сталося в річці Турія може призвести до масштабної екологічної катастрофи. Причиною якої, швидше за все, є скидання промислових відходів підприємствами молочної промисловості.

    У зверненні йдеться, що на сьогодні, неозброєним оком можна побачити плями на воді, які свідчать про те, що у річку було скинуто значну кількість відходів. Висновки екологічних служб, що причиною масової загибелі риби є розкладання водоростей, піддаються значному сумніву, адже подібні речі вже неодноразово відбувалися в Ковельському районі через скидання промислових відходів.

    Це забруднення може призвести до серйозних наслідків, адже вже фіксуються випадки виявлення забруднення промисловими відходами та загибелі риби вгору по течії ріки Турія, які ризикують потрапити до Прип’яті, що збільшить масштабність даної екологічної катастрофи.


    vprystupa@inko.lviv.ua

    Повідомлення відредагував ПВП - Среда, 18.11.2009, 10:02
     
    ПВПДата: Понедельник, 22.02.2010, 13:12 | Повідомлення # 2
    800-1200
    Група: Керівник проекту
    Повідомлень: 856
    Репутація: 13
    Статус: Оффлайн
    My WebPage

    На «Шацькому молокозаводі» на Волині виявлено екологічні порушення
    У ТзОВ «Шацький молокозавод» на Волині, що включене в державний реєстр об'єктів підвищеної небезпеки, оскільки у господарській діяльності застосовує аміак у холодильному обладнанні, виявили порушення вимоги Законів України «Про відходи» та «Про охорону атмосферного повітря».

    Як повідомили ZAXID.NET у прес-службі Держекоінспекції, такого висновку дійшли спеціалісти ДЕІ у Волинській області.

    Згідно з Кодексом України «Про надра», тут не здійснюється облік відходів, що утворюються під час виробничої діяльності; відсутній дозвіл на утворення та розміщення відходів; відсутня паспортизація пилогазоочисного устаткування; відсутній спеціальний дозвіл на користування надрами з метою видобування прісних підземних вод.

    На усунення виявлених порушень видано приписи. Керівника підприємства притягнуто до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу.
    о 01:41 0 коментарі
    Мітки: 03. Волинська обл., відходи, компанії, надра


    vprystupa@inko.lviv.ua
     
    ПВПДата: Среда, 23.02.2011, 10:30 | Повідомлення # 3
    800-1200
    Група: Керівник проекту
    Повідомлень: 856
    Репутація: 13
    Статус: Оффлайн
    http://www.lesovod.org.ua/node/7964

    ЕКОЛОГІЧНІ ПРОБЛЕМИ НЕ МОЖНА ВІДКЛАДАТИ НА ЗАВТРА
    04/11/2010 - 230 перегл.
     Коли мова йде про Маневицький район, то цей регіон перш за все асоціюється з лісами, водними плесами, унікальними болотами. Саме у Маневицькому районі Указом Президента дев'ять років був створений перший у нашій області природний заповідник - «Черемський». Тобто об'єкт з найвищим природоохоронним статусом. А ще ж тут є сім заказників загальнодержавного значення і чимало - місцевого. Загалом природно-заповідний фонд становить шість відсотків території. Одне слово, є що охороняти, берегти для майбутнього. Чергова поїздка представників засобів масової інформації (а такі поїздки запроваджені з приходом на посаду начальника державної екологічної інспекції у Волинській області Анатолія Гетьманчука) була в Маневицький район. Про екологічні проблеми і перспективу їх вирішення журналісти почули з перших вуст і побачили все на власні очі

    СТИХІЙНИЙ ВІДСТІЙНИК У ЛІСІ

    Важко повірити, що можливе таке зневажливе ставлення до природи. Уже багато років Маневицька виправна колонія працює без очисних споруд. Власне, очисні споруди тут були збудовані ще у п'ятдесятих роках минулого століття - якраз на тому місці, де тепер рукотворне озерце з нечистотами. Але вони вийшли давно з ладу і функцій своїх не виконували вже й у вісімдесятих роках. Ми мали можливість сфотографувати залишки цієї споруди і переконатись, що болото, поросле вільхою, яке знаходиться в межах землекористування державного підприємства «Маневицький лісгосп», стало відстійником.
    За інформацією державного інспектора з охорони навколишнього природного середовища у Маневицькому районі Олега Філона, ця багаторічна проблема наближається до вирішення. Протягом останніх п'яти-семи років велось будівництво очисних каналізаційних споруд для північної частини Маневич на базі очисних споруд Маневицького професійного ліцею. Мільйон гривень уже пішло на це, зокрема на будівництво колектора.
    - Фактично - це реконструкція очисних споруд, - говорить Олег Степанович. - Після завершення робіт на ці споруди мають скидатися і стоки Маневицької виправної колонії. Залишилось провести пуско-налагоджувальні роботи і підключити колектор від каналізаційної станції Маневицької виправної колонії до каналізаційної насосної станції Маневицького професійного ліцею. Вже звідти стоки будуть перекачуватися на поля фільтрації, що за півтора кілометра від селища.
    Але, виявляється, для того, щоб Маневицька виправна колонія підключилась до каналізації, потрібні технічні умови від власника очисних споруд. Маневицький професійний ліцей в силу своєї діяльності їх дати не може. Тільки після того, як очисні споруди після реконструкції будуть здані повністю в експлуатацію, коли ліцей передасть їх Маневицькому виробничому управлінню житлово-комунального господарства, тоді вже Маневицьке УЖКГ дасть технічні умови на підключення стоків колонії до очисних споруд. Але навіть якщо така процедура успішно завершиться, керівництво району побоюється, що відразу ж виникне інша проблема.
    - Справа в тому, - говорить голова районної держадміністрації Микола Миронюк, - що Маневицька виправна колонія має мільйон гривень боргу по платежах до бюджету, до Пенсійного фонду... А, крім того, не розрахувалась за харчі, які закуповує для засуджених. Постає питання, де установа візьме гроші (а це більш як сто тисяч гривень при ціні одна гривня за куб води)?
    Із згадуваного болота, куди потрапляють без очистки стоки, вода тече в канал, що за кілометр від рукотворного озерця. А точніше в річку Манівку (від неї і назва селища Маневичі). За результатами проб води, взятих з неї, критичної ситуації ще нема. Але це лише завдяки тому, що довкілля виконує функції очисних споруд. Хіба це не суто споживацьке ставлення до природи, коли ліс стає і відстійником, і фільтраційним полем?

    ЄВРОПІДДОНИ - ПОЛЬЩІ, ВІДХОДИ - МАНЕВИЧАМ

    А наступ на довкілля йде, як кажуть, з багатьох позицій. Підприємством, яке працює, не дотримуючись вимог природоохоронного законодавства, є ТзОВ «Крайімпекс», яке займається деревопереробкою. Сім років тому воно викупило у ЗАТ «Рівнеавтошляхбуд» виробничу базу ліквідованого ШБУ-51 на земельній ділянці площею понад шість гектарів. Було розроблено проект реконструкції об'єкта під цех по виробництву товарів народного споживання та виробничого призначення. Цей проект отримав позитивний висновок державної екологічної експертизи. І все б, може, було добре, але виробничу діяльність підприємство розпочало до завершення у повному обсязі робіт з реконструкції та прийняття його в експлуатацію. Мовляв, пояснювало керівництво, треба заробляти кошти, щоб завершити реконструкцію. Результат не забарився: на території «Крайімпексу» накопичилось півтори тисячі тонн відходів переробки деревини. Звичайно ж, без дозволу на розміщення цих відходів. І ще недавно тирсою та дерев'яними обрізками була завалена територія аж до залізничної колії. На сьогодні, після штрафних санкцій, частково відходи вивезено. І все ж ще вражають їх гори.
    До ТзОВ «Крайімпекс» застосовано штрафні санкції в сумі майже 250 тисяч гривень. Згідно з рішенням господарського суду Волинської області ці кошти стягнуто на користь Державного бюджету України. Рішенням головного державного інспектора з охорони навколишнього природного середовища у Волинській області Анатолія Гетьманчука минулого літа було тимчасово призупинено експлуатацію технологічного обладнання підприємства до усунення порушень вимог природоохоронного законодавства. Але в жовтні знову дозволено відновити експлуатацію обладнання з розпиловки деревини. На такі поступки екологічна служба, місцева влада пішли за умови, що в місячний термін буде наведено порядок. Інакше підприємство закриють.
    До речі, коли дійшло до сплати чималого штрафу, то лише тоді в Маневичах з'явився його власник з Польщі. І йому представники влади заявили, що ніяких компромісів не буде. Тобто не буде так, що підприємство платитиме штрафи і надалі робитиме, що завгодно.
    У той день, коли ми побували на підприємстві, воно працювало. Директор Сергій Ветряк старався довести, що накопичене сміття - це відходи виробництва, які можна переробити й одержати цінну вторинну продукцію - паливні брикети. Тим самим долучитись до виконання програми, яка передбачає виготовлення екологічно чистого біопалива. Чому ж не виготовляють це біопаливо? За словами директора, на жаль, не вистачає коштів для повної комплектації лінії по брикетуванню. А у зв'язку з цим - нарікання на те, що дуже зросла орендна плата за землю, що економічна криза у світі торкнулась і кожної фірми. Але це зовсім не означає, що можна нехтувати екологічними проблемами.

    НЕ ТІЛЬКИ БРАТИ У ПРИРОДИ, А Й ВІДДАВАТИ

    Це те питання, яке, по суті, завжди є на першому місці, коли йдеться про виробництво, пов'язане з видобутком покладів. Таке питання стоїть і перед керівництвом торфобрикетного заводу «Сойне» державного підприємства «Волиньторф». При проектуванні його були розраховані потужності на п'ятдесят років. Завод пропрацював двадцять сім літ. Тобто перспектива у підприємства ще є.
    А свідченням того, що попит на продукцію заводу теж є, - вантажівки на його території, які приїхали згідно з контрактом з Польщі, Словакії, не кажучи вже про населені пункти Волині. Для того, щоб мати надійну перспективу, треба розширювати ділянки під розробку (у розробці постійно має бути 400 гектарів).
    - На жаль, - говорить директор Іван Киричик, - на сьогоднішній день багато площ, які були зарезервовані за нашим заводом, потрапили під статус заповідних територій. Тепер ми проводимо разом з науковцями обстеження, перевіряємо запаси торфу на цих родовищах. З'ясовується, що деякі заповідні території вже не відповідають своєму статусу. Минув час - змінився гідрологічний режим, а відтак і рослинний, тваринний світ.
    - На сьогоднішній день, - розповів директор заводу Іван Киричик, - ми маємо висновок науковців з цього приводу. Разом з тим з науковцями ми обстежуємо території, передані нами після виробки попередньому землекористувачу. Хочу сказ ати, що там після рекультивації хороший стан по лісонасадженнях, по рослинному і тваринному світі.
    Чи справді території природно-заповідного фонду втратили свій статус? Чи просто треба знайти компроміс між людиною, виробництвом і природою? Ясно, що компроміс мусить бути. Але ні в якому разі не на шкоду довкіллю. І хочеться сподіватися, що у співпраці керівництва підприємства з науковцями, владою буде зроблено правильні кроки.

    Автор: Катерина ЗУБЧУК


    vprystupa@inko.lviv.ua
     
    Форум » Разом подолаємо кризу » "Зелена" антипремія України » Волинська область (екологічні негаразди області)
    • Сторінка 1 з 1
    • 1
    Пошук:

    Авторське право належить керівникам проекту та авторам матеріалів © 2024
    Сайт управляється системою uCoz