РІЗНЕ - Форум
Меню сайту
Нові коментарі
Авторизация

Друзі сайту
Оновлення форуму
  • Закарпатська область (3)
  • Дом для Ваших родных (0)
  • Конференції, зїзди, семінари (38)
  • Наші печатні видання (15)
  • Релігії світу та екологічне виховання молоді (58)
  • Работа в интернете (1)
  • Здоров'я спини (0)
  • літературний журнал "Дніпро" (1)
  • Ділимось поезією. (2)
  • Росла собі ялиночка (5)
  • Хмара тегів
    Вестник Мечты ЗРЗ ПИТАНИЕ МАМА-86-Запорожье здоровье Вісник Мрії ВМ-НФ електронні відходи Мама-86 Республіка Мрія Мама-86-Запоріжжя живи органично Запорожье Экомарафон екомарафон Республика Мечта Запоріжжя конкурс екоосвіта Живи органічно
    Пошук
    Статистика



    mail.ru

    Сегодня работали на сайте:

    Сейчас на сайте

    Вітаю Вас, Гость · RSS 29.03.2024, 12:39

    [ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
    • Сторінка 1 з 1
    • 1
    Форум » Разом подолаємо кризу » Екологічна консультація » РІЗНЕ (запитання - відповіді)
    РІЗНЕ
    ПВПДата: Воскресенье, 31.01.2010, 14:04 | Повідомлення # 1
    800-1200
    Група: Керівник проекту
    Повідомлень: 856
    Репутація: 13
    Статус: Оффлайн
    My WebPage

    Добрий день! Поясніть, будь-ласка: 1)чи існує в Україні Закон про органи рибоохорони (подібно до Закону про міліцію, СБУ, податкову службу і т.д.); 2)яким актом законодавства регламентовані права та обов*язки органів рибоохорони (носіння вогнепальної зброї, проводити затримання осіб, зупиняти човни і т.д.).

    Доброго дня. Можете переглянути такі нормативні акти: ПОЛОЖЕННЯ про Державну інспекцію охорони, відтворення водних живих ресурсів та регулювання рибальства, ЗАТВЕРДЖЕНО Наказом Міністерства аграрної політики України від 12.05.2005 N 198;
    ТИМЧАСОВИЙ ПОРЯДОК ведення рибного господарства і здійснення рибальства ЗАТВЕРДЖЕНИЙ постановою Кабінету Міністрів України від 28 вересня 1996 р. N 1192.
    ***********************************************************
    Хочу виконати реконструцію інуючої будівлі в колишньому \"БАНІ\" під майстерню з виготовлення меблів. В санєпідемстанції при видачі технічних умов класифікують моє майбутнє виробництво, за V класом та затверджують санітарно-захисну зону в розмірі 50 метрів. В ДБН написано, що сан.зона вимірюється від джерела забруднення до межі житлової забудови. Питання: \"Межею житлової забудови є: паркан або межа земельної ділянки, будівля з усіма добудовами та господарські приміщення або тільки сама будівля будинку в якому проживають люди?

    Ця межа встановлена місцевою радою згідно проекту забудови відповідної ділянки - місценвості в зоні якої розташовано Вашу майстерню, підніміть план забудови району - там визначено чітко де саме встановлено межу житлової забудови з конкретними позначками.
    ***********************************************************

    Доброго времени суток. Мне нужно найти информацию по некоторым вопросам, касающимся экологического права. Не подскажите где можно найти ответ на них? 1. Общая хар-ка субъектов экологического права 2. Земли водного фонда -могут передаваться в собственность граждан и юридических лиц -могут передаваться в собственность граждан и юридических лиц общей площадью до 3 Га -могут передаваться в собственность граждан и юридических лиц замкнутые природные водоёмы общей площадью до 3 Га 3. Прибрежные защитные полосы устанавливаются по берегам рек и вокруг водоёмов вдоль уреза воды ( в меженный период для средних рек, водохранилищ на них, водоёмов, а также прудов) площадью свыше 3 Га: -25 Га - 50 Га -100 Га - 150 Га Заранее благодарю

    Что касается субъектов экологического права, то Вам лучше всего ознакомиться с любым учебником по эколог. праву, например, Каракаша И.И. В общих чертах, субъектами эк. права выступают, как правило,с одной стороны, физ. и юр. лица, а с другой стороны, всегда государственные органы.
    Второй вопрос посмотрите в Водном кодексе
    *************************************************************

    Какими нормативно-правовыми актами регулируются отношения, связанные с размещением автомобильных стоянок? Какое минимальное расстояние от автомобильной стоянки открытого типа до жилого дома? Каким образом можно достичь ликвидации открытой автомобильной стоянки, которая находится близко от жилого дома ( расстояние от окон 1-ноэтажного жилого дома около 4 метров), в какие органы необходимо обратиться, какие необходимо собрать документы для этого? Как доказать наличие морального ущерба в данной ситуации?

    a.-Законами України :
    "Про оренду землі" - 6.10.98р.
    "Про охорону атмосферного повітря" - 16.10.92р.
    "Про охорону навколишнього природного середовища" - 26.06.91р.
    "Про планування і забудову теріторій" - 20.04.00р.
    "ПРо Форми власності на землю" - 30.03.92р.
    "Про власність" - 26.03.91р.
    "Про екологічну експертизу" - 9.02.95р.
    "Про забезпечення санітарного і епідемічного благополуччя населення" - 24.02.94р.
    "Про захист людини від інфекційних захворювань" - 6.04.00р.
    "Про місцеве самоврядування" - 21.05.97р.
    Кодексами законів :
    "Земельний кодекс" - 25.10.01р.
    "Про адміністративні порушення" - 7.12.84р.
    "Кримінальний кодекс" - 5.04.01р.
    "Цивільний кодекс" - 18.07.63р.
    - "Порядок обмеження ,тимчасової заборони(припинення)або зупинення діяльності підприємств, установ,організацій і об'єктів у випадках порушення ними законодавства про охорону навколишнього природного середовища" - постанова ВРУ - 29.10.92р., а також -
    "Про практику розгляду судами справ про відповідальність за порушення законодавства про охорону природи" - 26.01.90р.
    (Постановами ВРУ:
    "Основи законодавства України про охорону здоров'я" - 19.11.92р.
    "Основні напрямки державної політики України в галузі охорони навколишнього середовища ,використання природних ресурсів та забезпечення екологічної безпеки" - 5.03.98р.)...
    b.-від 150-1560 в залежності: від призначення , місцевості , власності , та сан-епідем норм(норм зазначених , щодо права зайняття певною господарською діяльністю - СПД...)...
    с.-тільки через суд ...- в Вашому випадку Є гарний шанс вирішити цю проблему - "шляхом законодавчо-обгрунтованого посилання на погіршення здоров'я" (медичні довідки ,заключення сан-епідем служби ...) та порушення ряду норм законодавства викладених мною вище ...
    d.-перш за все , це явне-істотне , обгрунтоване для суду , погіршення здоров'я та морального стану ...


    vprystupa@inko.lviv.ua
     
    ПВПДата: Понедельник, 22.02.2010, 14:15 | Повідомлення # 2
    800-1200
    Група: Керівник проекту
    Повідомлень: 856
    Репутація: 13
    Статус: Оффлайн
    My WebPage

    § 3. Адміністративна відповідальність за екологічні правопорушення

    Адміністративна відповідальність являє собою за­стосування уповноваженими органами й посадовими особами адміністративних стягнень до суб'єктів, вин­них у вчиненні адміністративного проступку в галузі охорони навколишнього природного середовища, при­родокористування. Ця відповідальність є оперативним засобом реагування на екологічні правопорушення, для її застосування не вимагається підрахунку збитків. Адміністративні екологічні правопорушення ви­значені у главі 7 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Ці правопорушення згруповані, пе­реважно за галузевою ознакою, а саме:
    - земельні правопорушення (статті 52 - 56);
    - правопорушення в галузі використання й охоро­ни надр (статті 57 - 58);
    - водні правопорушення ( статті 59 - 62);
    - лісові правопорушення та порушення вимог щодо випалювання рослинності, захисту рослин (статті 63 -77-1, 83-1);
    - правопорушення в галузі охорони атмосферного повітря (статті 78-79, 84);
    - правопорушення в галузі використання й охоро­ни тваринного й рослинного світу (статті 77-1, 83-1, 85-90, 91).
    Окрему групу складають правопорушення, пов'яза­ні з недотриманням екологічних вимог при проекту­ванні, розміщенні, будівництві, реконструкції та при­йнятті в експлуатацію об'єктів або споруд, створенні біотехнологій, у процесі експлуатації транспортних та інших пересувних засобів, поводженні з відходами, пестицидами, агрохімікатами, токсичними речовина­ми, у процесі впровадження відкриттів, винаходів, корисних моделей, промислових зразків, раціоналіза­торських пропозицій, нової техніки, технологій і сис­тем, речовин і матеріалів (статті 79-1 - 83, 90-1, 91-3). Також передбачена адміністративна відповідальність за перевищення лімітів і нормативів використання природних ресурсів (стаття 92-2) та відмову від на­дання чи несвоєчасне надання екологічної інформації (стаття 91-4).
    Залежно від характеру, змісту та виду екологічного правопорушення, відповідно до статті 24 Кодексу України про адміністративні правопорушення, можуть застосовуватися такі адміністративні стягнення: попе­редження, штраф, оплатне вилучення предмета, який став знаряддям вчинення або безпосереднім об'єктом адміністративного правопорушення; конфіскація: предмета, який став знаряддям вчинення або безпосе­реднім об'єктом адміністративного правопорушення; позбавлення спеціального права, наданого даному громадянинові (права полювання).
    Попередження як захід адміністративного стяг­нення виноситься в письмовій формі. У передбачених законом випадках попередження фіксується іншим установленим способом.
    Штраф є грошовим стягненням, що накладається на громадян і посадових осіб за адміністративні пра­вопорушення у випадках і розмірі, встановлених цим Кодексом та іншими законами України.
    На практиці штраф є самим розповсюдженим ви­дом адміністративної відповідальності за екологічні правопорушення.
    Оплатне вилучення предмета, який став знаряддям вчинення або безпосереднім об'єктом адміністративно­го правопорушення, полягає в його примусовому вилу­ченні за рішенням суду і наступній реалізації з переда­чею вирученої суми колишньому власникові з відраху­ванням витрат по реалізації вилученого предмета.
    Конфіскація предмета, який став знаряддям вчи­нення або безпосереднім об'єктом адміністративного правопорушення, полягає в примусовій безоплатній передачі цього предмета у власність держави за рі­шенням суду. Конфісковано може бути лише предмет, який є у приватній власності порушника, якщо інше не передбачено законами України. Важливо зазначити, що конфіскація вогнепальної зброї, інших знарядь полювання та бойових припасів не може застосовува­тись до осіб, для яких полювання є основним джере­лом існування.
    Позбавлення спеціального права, наданого даному громадянинові (права полювання), застосовується на строк до трьох років за грубе або систематичне пору­шення порядку користування цим правом. Позбавлен­ня права полювання не може застосовуватись до осіб, для яких полювання є основним джерелом існування.
    Справи про адміністративні правопорушення роз­глядаються, як правило, відповідно до протоколів про адміністративне екологічне правопорушення, складе­них уповноваженими органами (стаття 255 Кодексу України про адміністративні правопорушення). У та­кому протоколі має зазначатися: дата й місце його складення, посада, прізвище, ім'я, по батькові особи, яка склала протокол; відомості про особу порушника; місце, час вчинення і суть адміністративного правопо­рушення; нормативний акт, який передбачає відпові­дальність за дане правопорушення; прізвища, адреси свідків і потерпілих, якщо вони є; пояснення поруш­ника; інші відомості, необхідні для вирішення справи. Якщо правопорушенням заподіяно матеріальну шкоду, про це також зазначається в протоколі. Протокол підписується особою, яка його склала, і особою, яка вчи­нила адміністративне правопорушення; при наявності свідків і потерпілих протокол може бути підписано та­кож і цими особами. У разі відмовлення особи, яка вчинила правопорушення, від підписання протоколу, в ньому робиться запис про це. Особа, яка вчинила пра­вопорушення, має право подати пояснення і заува­ження щодо змісту протоколу, які додаються до прото­колу, а також викласти мотиви свого відмовлення від його підписання (стаття 256 Кодексу України про адміністративні правопорушення). Протокол надсила­ється органові (посадовій особі), уповноваженому роз­глядати справу про адміністративне правопорушення.
    Протокол не складається в разі вчинення адмініс­тративних екологічних правопорушень, передбачених статтями 70, 73, 77, частинами першою та третьою статті 85 Кодексу України про адміністративні право­порушення. У цих випадках штраф накладається і стягується, а попередження оформлюється на місці вчинення правопорушення. Якщо порушник оспорює стягнення, що на нього накладається за вчинення правопорушення, то складається протокол про адміні­стративне правопорушення.
    Справи про екологічні адміністративні правопо­рушення розглядають у межах своїх повноважень:
    - судді районних, районних у місті, міських чи міськрайонних судів - справи про адміністративні правопорушення, передбачені частинами другою, чет­вертою та п'ятою статті 85, статтями 85-1, 88-88-2, 90, 91 Кодексу України про адміністративні правопо­рушення;
    - органи державного геологічного контролю-справи про порушення законодавчих та інших нормативних актів, які встановлюють порядок, правила та вимоги щодо проведення робіт по геологічному вивченню надр України (статті 57, 58 Кодексу про адміністративні правопорушення);
    - органи, установи та заклади державної санітар­но-епідеміологічної служби - справи про адміністра­тивні правопорушення, передбачені статтями 78, 80-83, 90-1 Кодексу про адміністративні правопорушен­ня;
    - органи земельних ресурсів - справи про адмініст­ративні правопорушення, пов'язані з порушенням за­конодавства в галузі використання й охорони земель та порядку регулювання земельних відносин (статті 52, 53, 53-1, 53-2, 54, 55, 56 цього Кодексу);
    - спеціально уповноважені органи виконавчої вла­ди у сфері захисту рослин - справи про адміні­стративні правопорушення, пов'язані з порушенням законодавства про захист рослин (стаття 83-1 Кодексу про адміністративні правопорушення);
    - органи спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади в галузі водного господарства розглядають справи про адміністративні правопору­шення, пов'язані з порушенням правил використання, охорони водних ресурсів (статті 59, 60, 61 (за винят­ком випадків забруднення та вичерпання підземних вод або порушення водоохоронного режиму на водо­зборах, яке спричинило забруднення цих вод);
    - органи рибоохорони - справи про адміністрати­вні правопорушення, пов'язані з порушенням правил рибальства й охорони рибних запасів, передбачені ча­стиною третьою статті 85, статтями 86-1, 91-2 цього Кодексу;
    - органи лісового господарства - справи про адмі­ністративні правопорушення, передбачені статтями 49, 63-70, 73, 75, 77 цього Кодексу;
    - органи мисливського господарства-справи про адміністративні правопорушення, пов'язані з пору­шенням правил ведення мисливського господарства і полювання, передбачені частиною першою статті 85, статтями 91-2 цього Кодексу;
    - органи спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади у галузі екології та природних ресурсів України - справи про адміністративні право­порушення, передбачені статтями 52-55, 57-74, 76-77-1, статтею 78 (крім порушень санітарно-гігієнічних і санітарно-протиепідемічних правил і норм), статтями 78-1-79-1 та статтями 80-83 (крім порушень санітарно-гігієнічних і санітарно-протиепі­демічних правил і норм), частинами першою та тре­тьою статті 85, статтями 86-1, 87, статтею 89 (щодо диких тварин), статтею 90-1 (крім порушень санітар­но-гігієнічних і санітарно-протиепідемічних правил і норм), статтями 91-1-91-4 Кодексу про адміністратив­ні правопорушення.
    Стягнення застосовуються відповідно до рішень, що приймаються уповноваженими органами, у поряд­ку, що встановлений адміністративним законодавст­вом.


    vprystupa@inko.lviv.ua
     
    ПВПДата: Понедельник, 22.02.2010, 14:24 | Повідомлення # 3
    800-1200
    Група: Керівник проекту
    Повідомлень: 856
    Репутація: 13
    Статус: Оффлайн
    § 4. Кримінальна відповідальність за екологічні злочини

    Кримінальний кодекс України від 05.04.2001 р. (розділ VIII) передбачає наступні екологічні злочини:
    - порушення правил екологічної безпеки (стаття 236) - порушення порядку проведення екологічної експертизи, правил екологічної безпеки під час проек­тування, розміщення, будівництва, реконструкції, введення в експлуатацію, експлуатації та ліквідації підприємств, споруд, пересувних засобів та інших об'єктів, якщо це спричинило загибель людей, екологі­чне забруднення значних територій або інші тяжкі на­слідки;
    - невжиття заходів щодо ліквідації наслідків еколо­гічного забруднення (ст237)
    - ухилення від прове­дення або неналежне проведення на території, що за­знала забруднення небезпечними речовинами або ви­промінюванням, дезактиваційних чи інших відновлювальних заходів щодо ліквідації або усунення наслідків екологічного забруднення особою, на яку покладено такий обов'язок, якщо це спричинило загибель людей або інші тяжкі наслідки;
    - приховування або перекручення відомостей про екологічний стан або захворюваність населення (стат­тя 238)
    - приховування або умисне перекручення слу­жбовою особою відомостей про екологічний, у тому чи­слі радіаційний, стан, який пов'язаний із забруднен­ням земель, водних ресурсів, атмосферного повітря, харчових продуктів і продовольчої сировини й такий, що негативно впливає на здоров'я людей, рослинний і тваринний світ, а також про стан захворюваності на­селення в районах з підвищеною екологічною небезпе­кою;
    забруднення або псування земель (стаття 239);
    порушення правил охорони надр (стаття 240);
    забруднення атмосферного повітря (стат­тя 241);
    порушення правил охорони вод (стаття 242);
    забруднення моря (стаття 243);
    порушення законодавства про континенталь­ний шельф України (стаття 244);
    знищення або пошкодження лісових масивів (стаття 245);
    незаконна порубка лісу (стаття 246);
    порушення законодавства про захист рослин (стаття 247);
    незаконне полювання (стаття 248);
    незаконне зайняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом (стаття 249);
    проведення вибухових робіт з порушенням правил охорони рибних запасів (стаття 250);
    порушення ветеринарних правил (стаття 251);
    умисне знищення або пошкодження територій, взятих під охорону держави, та об'єктів природно-заповідного фонду (стаття 252);
    проектування чи експлуатація споруд без сис­тем захисту довкілля (стаття 253);
    безгосподарське використання земель (стат­тя 254).
    До екологічних злочинів слід віднести й злочини, передбачені іншими розділами Кримінального кодексу України. Це, зокрема, заготівля, переробка або збут радіоактивно забруднених продуктів харчування чи іншої продукції (стаття 327),
    жорстоке поводження з тваринами (стаття 299),
    порушення правил зберігання, використання, обліку, перевезення радіоактивних ма­теріалів (267),
    незаконне придбання, зберігання, вико­ристання, передача або руйнування радіоактивних матеріалів (стаття 265).
    Родовим об'єктом екологічних злочинів є охоронювані кримінальним законом природоохоронні відноси­ни, які охоплюють екологічну безпеку, інформування про стан довкілля, санітарно-гігієнічний захист насе­лення, поліпшення довкілля, раціональне використан­ня й відтворення природних ресурсів, збереження природного стану об'єктів природи. Предметом еколо­гічних злочинів є різноманітні об'єкти як природного походження, так і створені чи змінені людиною, але які зберігають екологічні зв'язки з біосферою, життя та здоров'я людини.
    Об'єктивна сторона екологічних злочинів включає суспільно небезпечні діяння (дії чи бездіяльність), які полягають у знищенні (пошкодженні) або захопленні (привласненні) об'єктів природи чи іншого порушення порядку користування ними. У багатьох складах екологічних злочинів обов'язковою ознакою є певний спо­сіб посягання, знаряддя і засоби вчинення злочину: наприклад, знищення або пошкодження лісових маси­вів, зелених насаджень вогнем чи іншим загально не­безпечним способом; забруднення атмосферного повітря речовинами, відходами або іншими матеріалами промислового чи іншого виробництва внаслідок пору­шення спеціальних правил; приховування або умисне перекручення відомостей про екологічний стан.
    Суб'єктом екологічних злочинів можуть бути як службові особи, так і інші особи, що досягай 16-річного віку. У ряді злочинів проти довкілля суб'єкт має бути наділений спеціальними ознаками. Так, за частиною 2 статті 244 Кримінального кодексу України відповіда­льність за порушення законодавства про континента­льний шельф України несуть лише іноземці, за части­ною 1 статті 238 - службові особи, а за частиною З статті 243 - спеціально відповідальні особи.
    Суб'єктивна сторона екологічних злочинів характе­ризується лише виною. Мотив і мета не є обов'яз­ковими ознаками складів цих злочинів. Деякі екологі­чні злочини можуть бути вчинені тільки умисно (умис­не перекручення службовою собою відомостей про екологічний, у тому числі радіаційний стан (части­на 1 статті 238); умисне знищення або пошкодження територій, узятих під охорону держави, та об'єктів природно-заповідного фонду (частина 1 статті 252)).
    У багатьох випадках об'єктивна сторона екологіч­ного злочину вимагає наявності значної шкоди чи тя­жких наслідків (створили небезпеку для життя, здоров'я людей, тяжких технологічних аварій або екологічних катастроф, а також спричинило загибель людей, їх ма­сове захворювання, екологічне забруднення значних територій, масову загибель об'єктів тваринного та ро­слинного світу, тривале зниження або втрату родючос­ті земель, виведення їх з сільськогосподарського обо­роту, змивання гумусного шару, порушення структури ґрунту тощо.


    vprystupa@inko.lviv.ua
     
    ПВПДата: Понедельник, 22.02.2010, 14:29 | Повідомлення # 4
    800-1200
    Група: Керівник проекту
    Повідомлень: 856
    Репутація: 13
    Статус: Оффлайн
    My WebPage

    Екологiчний контроль при перемiщенні товарiв та предметiв через кордон
    Якщо ви вирішили щось перемістити через митницю (або імпортувати, або експортувати), знайте, що вам, можливо, доведеться мати справу одночасно не лише з митниками та прикордонниками, а й з працівниками служб екологічного, фітосанітарного і ветеринарного контролю, служби міжнародних автомобільних перевезень. Усі ці служби взаємодіють на кордоні.
    У цій добірці йтиметься про екологічний контроль.

    Перед тим як щось переміщувати, з'ясуйте, чи цей товар є об'єктом екологічного контролю і чи взагалі його можна провезти.

    Окремі особливості є в проходженні екоконтролю транспортними засобами. Збираючись за кордон, перевірте, чи ваше авто має допустимі значення рівня димності та вмісту оксиду вуглецю й вуглеводнів.

    Якщо виявиться, що такі показники вашого авто перевищують граничні величини, через кордон вас не пропустять. Ускладнена процедура екоконтролю з переміщення брухту металів та відходів.

    Детальніше про це у добірці.

    --------------------------------------------------------------------------------

    Для чого проводиться екоконтроль
    Об'єкти екологічного контролю
    Обов'язки та права працiвникiв екоконтролю
    Вимоги до автотранспортного засобу
    Екоконтроль вантажiв
    Вимоги до маркування небезпечних вантажiв
    Особливостi контролю об'єктiв рослинного i тваринного свiту
    Особливостi вивезення брухту чорних та кольорових металiв
    Як перемiщуються вiдходи
    Відповідальність за порушення екологічного законодавства

    --------------------------------------------------------------------------------

    Для чого проводиться екоконтроль
    Екологiчний контроль на кордонi проводиться з метою дотримання пiдприємствами, установами, органiзацiями незалежно вiд форм власностi та господарювання, громадянами, а також iноземними юридичними та фiзичними особами i особами без громадянства, якi перетинають кордон України, вимог природоохоронного законодавства України.
    Екологiчний контроль у пунктах пропуску через державний кордон України проводиться вiдповiдно до Указу Президента України вiд 16 грудня 1993 р. №596/93 "Про Комплексну програму розбудови державного кордону України" та п. 4 Постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 20 березня 1995 р. №198 "Про здiйснення екологiчного контролю у пунктах пропуску через державний кордон".

    Здiйснення функцiй контролю покладено на Державну екологiчну iнспекцiю на кордонi Мiнiстерства охорони навколишнього природного середовища та ядерної безпеки України та екологiчнi iнспекцiї Азовського та Чорного морiв.

    Об'єкти екологічного контролю
    Об'єктами екоконтролю є:
    1. Транспортнi засоби, у тому числi автомобiлi, лiтаки, судна самохiднi та несамохiднi, вiйськовi кораблi.

    2. Вантажi, якi мiстять промислову сировину, вiдходи виробництва, хiмiчнi сполуки, токсичнi хiмiчнi, радiоактивнi та iншi небезпечнi для навколишнього природного середовища i здоров'я людей речовини, пестициди i агрохiмiкати.

    3. Всi види риб, дикi тварини i рослини, зоологiчнi, ботанiчнi, мiнералогiчнi колекцiї, мисливськi трофеї, що перетинають державний кордон на залiзничних станцiях, автошляхах, в морських, рiчкових i повiтряних портах.

    4. Забороненi знаряддя i засоби вiдлову i добування об'єктiв тваринного свiту.

    Примiрний перелiк пiдконтрольних вантажiв наведено в табл. 3 і 4.

    Обов'язки та права працiвникiв екоконтролю
    До службових обов'язкiв працiвникiв екологiчного контролю на кордонi входить:
    - перевiрка документiв, транспортних засобiв, огляд пiдконтрольних вантажiв, сировини, продуктiв тваринного походження, рослин, що iмпортуються, експортуються чи перевозяться в сумiжнi держави транзитом;

    - контроль на предмет незаконного перемiщення або транзиту вантажiв, якi мiстять промислову сировину, вiдходи виробництва, хiмiчнi сполуки, токсичнi хiмiчнi, радiоактивнi та iншi небезпечнi для навколишнього природного середовища i здоров'я людей речовини, пестицидів i агрохiмiкатів, а також забрудненого баласту на суднах;

    - контроль за виконанням зобов'язань України щодо мiжнародної торгiвлi видами дикої флори та фауни, якi знаходяться пiд загрозою зникнення;

    - протидiя незаконному вивезенню з територiї України об'єктiв рослинного та тваринного свiту, занесених до Червоної книги України, мисливських трофеїв, зоологiчних, ботанiчних, мiнералогiчних колекцiй, а також рослинних ресурсiв, на збiр та заготiвлю яких необхiдно спецiальний дозвiл;

    - контроль за перевезенням продуктiв, якi виготовленi з видiв тварин, що охороняються (кити, тюленi та iншi);

    - контроль дотримання екологiчних вимог при перевезеннi тварин i рослин, сировини i продуктiв тваринного походження всiма вантажовiдправниками i вантажоодержувачами;

    - контроль проведення санiтарної обробки i дезінфекцiї транспортних засобiв, причалiв, платформ i мiсць, де здiйснюється вiдвантаження або розвантаження тварин, продукцiї i сировини тваринного походження, всiх видiв вiдходiв;

    - контроль за вивезенням та ввезенням:

    - м'яса диких тварин, окремих частин тварин (роги, шкури, iкла тощо) без спецiального дозволу, що пiдтверджує законнiсть добування (лiцензiя, вiдстрiлочна картка тощо);

    - заборонених знарядь i засобiв для вiдлову, вiдстрiлу об'єктiв тваринного свiту;

    - контроль за додержанням екологiчних норм та правил транспортними засобами, в тому числi лiтаками, суднами, вiйськовими кораблями, що перетинають пункти пропуску через державний кордон України.

    - нарахування зборiв за виконання робiт з надання послуг при здiйсненнi екологiчного контролю в пунктах пропуску через державний кордон, розмiр та порядок використання яких встановлює Кабiнет Мiнiстрiв України.

    Державнi iнспектори служби екологiчного контролю мають право:

    - перевiряти документи та оглядати всi пiдконтрольнi об'єкти, вантажi, транспорт, особистi речi пасажирiв;

    - вимагати вiд посадових осiб мiнiстерств, вiдомств, пiдприємств, установ та органiзацiй, громадян, iноземних фiзичних i юридичних осiб необхiднi довiдковi та iнформацiйнi матерiали, пояснення для визначення екологiчного стану вантажiв, вiдходiв та iнших речовин, що перевозяться через прикордоннi пункти;

    - припиняти або тимчасово забороняти перевезення вантажiв, якi пiдлягають екологiчному контролю та використання яких регулюється вiдповiдними мiжнародними угодами України, при вiдсутностi дозволу органiв Мiнiстерства охорони навколишнього природного середовища та ядерної безпеки України до його одержання;

    - забороняти до усунення виявлених недолiкiв використання мiсць i засобiв навантаження чи розвантаження вантажiв, транспортних засобiв (у т. ч. плавзасобiв) у випадках виявлення їх незадовiльного екологiчного стану чи наявностi загрози згубної дiї на здоров'я людей i навколишнє природне середовище України;

    - забороняти ввезення на територiю України вiдходiв, хiмiчних елементiв, матерiалiв та речовин, сполук, що належать до категорiї небезпечних;

    - проводити експрес-аналiз речовин та матерiалiв з метою встановлення їх належностi до токсичних, радiоактивних речовин, вiдходiв та вмiсту забрудненого баласту i стiчних вод суден;

    - накладати на посадових осiб, а також громадян, винних у порушеннi законодавства про охорону навколишнього природного середовища, адмiнiстративнi стягнення у виглядi штрафу, якщо цi порушення не тягнуть кримiнальної вiдповiдальностi, згiдно з чинним законодавством України (розміри штрафів наведені нижче);

    - давати обов'язковi для виконання приписи в межах своєї компетенцiї органiзацiям, установам, пiдприємствам, громадянам - власникам вантажiв;

    - передавати правоохоронним органам матерiали про факти порушення, за якi передбачено кримiнальну вiдповiдальнiсть у галузi охорони навколишнього природного середовища i використання природних ресурсiв.

    Як проходять екоконтроль автотранспортні засоби

    Автотранспортнi засоби перевiряються на предмет дотримання вимог щодо:

    - зовнiшнього вигляду та чистоти;

    - пiдтiкання пально-мастильних матерiалiв, якi можуть забруднювати навколишнє середовище, та охолоджувальних речовин (холодильне обладнання i кондицiонери);

    - вмiсту окису вуглецю та вуглеводнiв, рiвня димностi у вiдпрацьованих газах двигунiв;

    - радiацiйного стану.

    Рiвень димностi визначається для автомобiлiв з дизельними двигунами на двох режимах роботи:

    - вiльного прискорення (вiд мiнiмальних до максимальних обертiв);

    - максимальної частоти обертання при повнiстю натиснутiй педалi подачi пального.

    Рiвень димностi не може перевищувати показникiв, визначених у ГОСТ 21393-75, див. табл. 1.

    Табл. 1
    Вимоги щодо показникiв рiвня димностi. Режим вимiрювання димностi
    Режим вимірювання димності Димність у %, але не більше
    Вільне прискорення дизельного двигуна 40
    без наддуву
    з наддувом 50
    Максимальні оберти 15

    Для автомобiлiв з iскровим запалюванням (карбюраторних двигунiв) визначаються показники токсичностi вiдпрацьованих газiв. Контроль вмiсту оксиду вуглецю i вуглеводнiв у вiдпрацьованих газах визначається при роботi двигуна на двох режимах, встановлених заводом-виготовлювачем: мiнiмальному та пiдвищеному, згiдно з вимогами ГОСТ 17.2.2.03-87, див. табл. 2.

    Табл. 2
    Допустимi показники вмiсту оксиду вуглецю та вуглеводнiв
    Частота Гранично Гранично допустимий вміст вуглеводнів
    обертів двигуна допустимий вміст оксиду вуглецю, Для двигунів з кількістю циліндрів (млн - 1 частка бінарної газової суміші)
    об'ємна частка, % до 4-х біль- ше 4-х
    мінімальна 1,5 1200 3000
    підвищена 2,0 600 1000

    Якщо граничнi величини, поданi у вищевикладених таблицях, перевищено, то транспортний засiб вважається несправним i екологiчно небезпечним i пропуску через кордон не пiдлягає. Позитивнi результати проведення перевiрки є пiдставою для безперешкодного пропуску через кордон, а також для справляння екологiчного збору. Рiвень забруднення (в межах визначених норм) не впливає на величину екологiчного збору.

    Вимоги до автотранспортного засобу
    Технiчнi характеристики транспортного засобу мають вiдповiдати даним пiдприємства - виготовлювача, а при транспортуваннi небезпечних вантажiв додатково вiдповiдати таким вимогам:
    - наявнiсть свiдоцтва про допущення до перевезення певного роду вантажiв;

    - не має бути механiчних пошкоджень кузова та покриття, що контактує з вантажем чи убезпечує його при транспортуваннi навалом;

    - критi брезентом кузови повиннi бути вогнетривкими та водостiйкими;

    - кузови типу "фургон" повиннi мати замковi та пломбувальнi пристрої;

    - причiп повинен бути обладнаний спецiальним гальмiвним пристроєм, що автоматично спрацьовує на випадок розриву зчепа;

    - має бути як мiнiмум один опломбований вогнегасник мiсткiстю не менше 5 лiтрiв.

    Екоконтроль вантажiв
    До екологiчного контролю при перевезеннi через кордон вантажiв подаються такі документи:
    - декларацiя на вантаж - при експортi (при iмпортi - за наявностi);

    - контракт;

    - вантажна накладна (фактура-специфiкацiя, рахунок-специфiкацiя, рахунок-проформа, рахунок-фактура, CMR - мiжнародна накладна, iн.);

    - сертифiкат (якщо товар пiдлягає сертифiкацiї в Українi);

    - дозвiл на перемiщення небезпечних вантажiв вiдповiдно до режимiв перемiщення (ввезення, вивезення, транзиту);

    - сертифiкат походження або iнший документ торгово-промислової палати, що засвiдчує походження товару;

    - фiтосанiтарний сертифiкат (подається при перевезеннi деревини).

    При перевезеннi небезпечного вантажу водiй (експедитор) додатково зобов'язаний мати при собі:

    - шляховий лист з написом у верхнiй частинi лицьового боку "Небезпечний вантаж";

    - затверджений маршрут (при 1, 3, 6, 7 класi небезпечностi вантажу);

    - лист безпеки (згiдно з директивою ГС 91/155/ЕўС), свiдоцтво про допуск транспортного засобу до перевезення небезпечних вантажiв, свiдоцтво про допуск водiя до такого типу перевезень;

    - сертифiкат до транспортної накладної на небезпечний вантаж;

    - аварiйну картку системи iнформацiї про небезпеку;

    - вiдмiтку на документах про проходження вантажем екологiчного контролю в країнi iмпорту;

    - письмову iнструкцiю, складену пiдприємством - виготовлювачем (вiдправником) на випадок iнциденту щодо органiзацiї заходiв безпеки.

    Примiтка. При перевезеннi небезпечних вантажiв екiпаж автотранспортного засобу має складатись з 2-х водiїв.

    Вимоги до маркування небезпечних вантажiв
    Маркування тари i автотранспорту наноситься вiдповiдно до "Iнструкцiї про забезпечення безпеки перевезень небезпечних вантажiв автомобiльним транспортом", затвердженої наказом МВС СРСР №181 вiд 23.09.85 р.
    Всi транспортнi засоби i вантажi повиннi мати маркування, яке попереджує про характер вантажу, мати найменування товару, серiйний номер ООН, класифiкацiйний шифр, а упаковка також додатково мати iнформацiю про верх та наявнiсть крихкої тари. На транспортний засiб з обох бокiв прикрiплюється iнформацiйна таблиця зі знаками небезпеки.

    Особливостi контролю об'єктiв рослинного i тваринного свiту
    Видача дозволiв на переміщення через митницю флори і фауни провадиться уповноваженими до цього органiзацiями (див. табл. 5).
    У випадку перемiщення тварин та рослин з порушенням правил вони вилучаються iнспекторами екоконтролю. За неможливостi повернути такi об'єкти в природне середовище вони реалiзуються за договiрними цiнами зоопаркам, природним паркам, заповiдникам. Вилучене м'ясо, риба, продукти життєдiяльностi (мед, вiск тощо) реалiзуються заготiвельним чи торговельним органiзацiям. Нереалiзованi вилученi матерiали за домовленiстю можуть передаватись на зберiгання на склади митних органiв або знищуються за участю представника митницi.

    Особливостi вивезення брухту чорних та кольорових металiв
    Контроль брухту чорних та кольорових металiв здiйснюється згiдно з "Порядком здiйснення екологiчного контролю експортних партiй брухту чорних i кольорових металiв пiдроздiлами Державної екологiчної iнспекцiї Мiнiстерства охорони навколишнього природного середовища та ядерної безпеки", визначеним постановою КМУ №999 вiд 02.07.98 р.
    Згiдно з цим порядком екологiчному контролю пiдлягає кожна експортна партiя брухту. Партiєю вважається вантаж, що направляється одночасно на адресу одного отримувача, у складi однiєї вiдправки вiд одного вiдправника.

    Контроль проводиться у два етапи - в перiод формування транспортних партiй брухту в мiсцях його накопичення i в пунктi пропуску через державний кордон України.

    Контроль транспортних партiй брухту в мiсцях його накопичення здiйснюється на пiдставi заявки експортера. Заявка подається за 15 днiв до початку вiдвантаження експортної партiї. У цей перiод проводиться перевiрка супроводжувальних документiв, а саме:

    контракту;

    дозволу Мiнекобезпеки на транскордонне перевезення брухту;

    лiцензiї на збирання, заготiвлю, переробку, купiвлю i продаж брухту, виданої в установленому порядку;

    сертифiката походження брухту;

    перевiрка вiдповiдностi складу вантажу зазначенiй документацiї;

    замiри рiвнiв радiацiйного випромiнювання, а також наявнiсть хiмiчного та iншого забруднення поверхнi металобрухту;

    у разi необхiдностi, з метою виявлення характеру та походження забруднення, виконуються додатковi хiмiчнi чи радiохiмiчнi дослiдження.

    Замiри рiвнiв радiацiйного випромiнювання проводяться державним iнспектором з охорони навколишнього природного середовища або представником органiзацiї, яка має дозвiл територiального органу Мiнекобезпеки на проведення таких вимiрювань. Результати обстеження оформляються протоколом. У разi необхiдностi в присутностi власника вантажу або особи, яка його представляє, проводиться вiдбирання зразкiв для проведення хiмiко-аналiтичних, радiохiмiчних дослiджень.

    На основi протоколiв, при вiдсутностi порушень природоохоронного законодавства, оформляється Сертифiкат екологiчного контролю у двох примiрниках, якi пiдписуються посадовою особою, призначеною керiвником територiального органу Мiнекобезпеки. Перший примiрник Сертифiката видається заявнику для пред'явлення пiд час проходження екологiчного контролю на кордонi, другий залишається в територiальному органi Мiнекобезпеки, що його видав.

    У випадку якщо дослiдження покажуть перевищення допустимих норм радiацiйного випромiнювання або недопустимий рiвень хiмiчного забруднення, яке у визначенi строки не може бути усунене, державний iнспектор приймає рiшення щодо заборони перемiщення даної партiї брухту.

    Контроль у пунктi пропуску через державний кордон України включає:

    перевiрку наявностi та достовiрностi супроводжувальних та дозвiльних документiв;

    вiзуальний огляд вантажу i транспортного засобу;

    перевiрку вiдповiдностi вигляду i властивостей вантажу змiсту супроводжувальних документiв;

    проведення контрольних замiрiв радiацiйного випромiнювання вантажу i транспортного засобу.

    Розміри зборів за здійснення екологічного контролю експортних партій металобрухту наведено в табл. 6

    --------------------------------------------------------------------------------

    У файлі 10-99-2(WinWord6.0 zip 18K) містяться:
    Відповідальність за порушення екологічного законодавства
    Табл. 3 Розмір зборів за виконання робiт, пов’язаних з наданням послуг пiд час здiйснення екологiчного контролю вантажiв i транспортних засобiв у пунктах пропуску через державний кордон
    Табл. 4 Перелiк товарної продукцiї, за здiйснення екологiчного контролю якої справляються збори
    Табл. 5 Видача дозволiв на перемiщення пiдконтрольних об’єктiв флори та фауни
    Табл. 6 Розміри зборів за здiйснення екологiчного контролю експортних партiй металобрухту

    --------------------------------------------------------------------------------

    Читайте далі:
    Як переміщуються відходи

    --------------------------------------------------------------------------------

    E-mail: webgc@gc.lviv.ua
    При передруку посилання на "ГК" обов'язкове


    vprystupa@inko.lviv.ua
     
    ПВПДата: Понедельник, 22.02.2010, 14:32 | Повідомлення # 5
    800-1200
    Група: Керівник проекту
    Повідомлень: 856
    Репутація: 13
    Статус: Оффлайн
    My WebPage

    Забруднення середовища: що робити?
    24.11.2008 11:04

    Право на безпечне для життя природне середовище
    Кожного дня ми маємо справу з природним середовищем: вдихаємо атмосферне повітря, готуємо їжу, милуємся краєвидом тощо. Але лиш невеличка частина населення може похизуватися тим, що вдихає чисте повітря, споживає якісні продукти та тим, що з її вікна краєвид не псується промисловими спорудженнями та відходами.

    Конституція України у ст. 50 зобов’язало державу забезпечити безпечне для життя і здоров’я природне середовище. Крім того, вказало, що кожному буде відшкодована шкода завдана порушенням цього права на безпечне навколишнє середовище. Щоб громадяни мали можливість проконтролювати виконання цього постулату було закріплено право вільного доступу до інформації про стан довкілля, про якість харчових продуктів і предметів побуту, а також право на її поширення.

    Це не просто декларативні висловлення. Існує механізм захисту від негативного впливу промислового виробництва. Якщо поряд з Вашим домом розташоване невеличке підприємство хімичної промисловості чи Вам просто цікаво знати про якість водопроводної води, то ця стаття саме для Вас.

    Інформація про стан навколишнього середовища
    Перш за все, слід дізнатися, з чим маємо справу, а для цього потрібно отримати інформацію про стан навколишного природного середовища. Отримання інформації відбувається відповідно до ЗУ «Про інформацію». Для отримання інформації необхідно подати інформаційний запит. Він може бути як індивідуальний, так і колективний. У запиті повинно бути зазначено прізвище, ім’я та по батькові запитувача, документ, письмова або усна інформація, що його цікавить, та адреса, за якою він бажає одержати відповідь. Отож, йде річ про звичайну заяву, яку необхідно надіслати рекомендаційним листом (чи безпосередньо зареєструвати в органі до якого звертаєтесь). Після отримання такого запиту відповідна посадова особа повинна відповісти Вам через 10 днів щодо можливості його задоволення. Саме ж інформація надається протягом 1 місяця.

    Якщо строки відповіді порушені чи Вам неправомірно відмовили, то такі дії (бездіяльність) оскаржуються до вищестоячого органу чи до суду. З цього приводу можете звернутися до нас на сайт для отримання додаткової інформації.

    Відшкодування шкоди
    За наявності інформації про небезпечне навколишнє середовище можливо виявити причинний зв'язок з погіршенням Вашего здоров'я чи пошкодженням майна. Тоді слід звернутися до ЗУ «Про охорону навколишнього середовища», де зазначено, що шкода, заподіяна внаслідок порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища, підлягає компенсації, як правило, в повному обсязі без застосування норм зниження розміру стягнення та незалежно від збору за забруднення навколишнього природного середовища та погіршення якості природних ресурсів.

    Чи це можливо? – запитаєте Ви. Можливо. Вся складність полягає у доказуванні причинного зв'язку між погіршенням навколишнього природного середовища певними підприємством і наслідком (погіршення здоров'я, пошкодження майна та інше). Тому незволікайте і захищайте свої права та природу. Для виявлння причинного зв'язку існують екологічні експертизи.

    Реалізація
    Як же я сам проти такого підприємства піду? – постає логічне питання. По – перше, ще давня мудрість зазначає: «одна людина і закон – то вже більшість», а по – друге, погіршення екологічного становища зачіпає права не окремого громадянина, а цілої спільноти (групи людей на певній місцевості). Крім того, держава надає широкі можловості для об'єднання у громадські екологічні організації. Отож, у даному випадку Ви будете не на одинці з цією проблемою, а разом з іншими і зможете перемогти.

    Не забувайте!
    І на останнє зазначемо, що крім прав не безпечне навколишнє природне середовище у Вас є і обов'язки, а тому:

    використовуйте воду економно

    користуйтесь енергозберігаючими лампами та електроприводами

    викидуйте мусор у належні місця
    поважайте тварин

    та любить природу


    vprystupa@inko.lviv.ua
     
    ПВПДата: Воскресенье, 07.03.2010, 14:02 | Повідомлення # 6
    800-1200
    Група: Керівник проекту
    Повідомлень: 856
    Репутація: 13
    Статус: Оффлайн
    Громадський форум Львова та «Громадянська позиція» будуть проводити безкоштовні консультації з питань енергоощадних технологій

    Сьогодні, коли цілий світ починає жити за принципом енергетичної безпеки, кожна країна робить усе можливе для зменшення імпорту енергоносіїв. Україна у цьому процесі бере пасивну участь. Непоінформованість українців щодо альтернативних джерел енергії, а також відсутність стимулювання до їх запровадження, призводить до високих енергозатрат при продукуванні тепла для обігріву осель, а також у промисловості.

    Мета ГФЛу та ГП донести до споживача новітні технології енергоощадності, які давно застосовуються у всьому світі і які дозволяють суттєво економити енергоносії, не завдаючи шкоди навколишньому середовищу. Найефективнішими пристроями використання безкоштовної теплової енергії є водонагрівальні та повітряні сонячні колектори, а також теплові помпи (ТП). У зв’язку з черговим, але не останнім підвищенням ціни газу їхнє використання стає вигідним та швидкодоступним.

    ГФЛ та «Громадянська позиція» будуть проводити безкоштовні консультації з питань енергоощадних технологій кожної п’ятниці з 17 год. до 19 год. за адресою: І. Франка, 15 (перший поверх).

    Контактні телефони:

    Качмар Любов -- 80962724572

    Дудикевич Юрій -- 80972462356


    vprystupa@inko.lviv.ua
     
    ПВПДата: Вторник, 01.03.2011, 14:17 | Повідомлення # 7
    800-1200
    Група: Керівник проекту
    Повідомлень: 856
    Репутація: 13
    Статус: Оффлайн
    http://eco-lviv.razom.eu/eco_poradu.html

    ЕКОЛОГІЧНІ ПРАДИ
    В магазині

    Не купуємо нічого зайвого – лише те, що Вам дійсно потрібно

    Уникайте купівлі товарів у зайвій упаковці, яка збільшує кількість відходів

    Візьміть з собою торбу
    Ідучи до магазину, візьміть із собою поліетиленовий пакет чи торбинку, які Ви вже використовували. Не купуйте знову те, що потім викинете.

    Обирайте місцеві товари
    Пам’ятайте, обираючи товари, вироблені якнайближче до місця Вашого проживання, Ви не лише не сплачуєте додаткові кошти за транспортування, але й допомагаєте зменшити забруднення довкілля.

    «Ні» одноразовому вжитку!
    Відмовтеся від продукції одноразового використання – пластикового посуду, пакетів тощо

    Бережіть ялинки
    Не купуйте новорічних ялинок, вирубаних нелегально. Краще купіть штучну ялинку, яку можна використовувати протягом багатьох років

    Зменшуємо кількість відходів

    Сортуємо відходи.
    Органічні відходи збирайте окремо від неорганічних

    Ремонтуємо
    Якщо можливо, відремонтуйте зламану річ, а не купуйте нову

    Здаємо відходи на переробку
    Можна не лише зекономити природні ресурси, але й повернути частину витрачених грошей. Дізнайтеся про найближчі до Вашого помешкання пункти прийому вторсировини.
    Макулатура Папір виготовляється з деревини. Для того, щоб виростити дерево на зміну зрізаному, потрібно 25-30 років. Здайте папір на переробку – цим Ви допоможете зберегти наші ліси.

    Допомагаємо Людям і Природі
    Віднесіть непотрібний одяг, меблі, посуд, книги чи іграшки до дитячих інтернатів чи притулків.

    Вдома

    «Ні» лампам Ілліча
    Замість ламп розжарювання використовуйте енергоефективні флюоресцентні лампи. Вони служитимуть вдесятеро довше, а рахунок за електроенергію зменшиться приблизно на 25%

    Накривайте каструлі кришкою
    Коли куховарите, закривайте посуд кришкою. По-перше, скоротиться час приготування їжі, по-друге, кухня залишиться чистою, а по-третє, витратиться менше енергії.

    Кип’ятіть економно
    Набирайте у чайник рівно стільки води, скільки потрібно на цей момент. Вийде і швидше, і економніше.

    Ощадливе використання пральної машинки
    Намагайтеся прати при повністю завантаженій машині. Якщо білизна не сильно забруднена, обирайте скорочений режим прання. Економія води, електрики та ощадливе використання пральної машинки

    Душ, а не ванна
    Якщо Ви тиждень приймаєте душ замість ванни, Ви зекономите 400 літрів води

    Ощадливе чищення
    Вимикайте воду, поки чистите зуби або миєте посуд

    У митті скляних поверхонь ефективно допомагає розчин оцту. Після цього поверхню слід протерти сухою газетою

    Не спалюйте листя
    Пам’ятайте, що в опалому листі накопичуються шкідливі речовини та важкі метали з повітря, які при спалюванні потрапляють до Ваших легень

    Їжа - харчові добавки

    Харчові добавки (загадкові коди "Е") — простий та дешевий спосіб надати продукту привабливий вигляд і колір, посилити смак, а також продовжити тармін зберігання. Більшість харчових добавок – штучно створені речовини, чужерідні для нашого організму – тому багато з них є токсичними і шкідливими для здоров’я.

    Шкідливі та безпечні харчові добавки - Е >>

    Зелений офіс

    Економимо папір
    Використовуйте папір для писання і друку з обох сторін

    Збираємо макулатуру
    Збирайте використаний папір у спеціальний ящик. Так Ви зекономите і кошти, і ліси

    Вимикаємо комп’ютер
    Якщо Ви залишаєте офіс на тривалий час, вимикайте комп’ютер і монітор. У режимі очікування використання електроенергії не зменшується

    Транспорт

    Придбайте велосипед

    Полюбіть громадський транспорт

    Ходіть пішки, коли це можливо. Це спосіб зміцнити здоров’я, зекономити гроші і час, який витрачається в години пік

    Автомобіль
    Піклуйтеся про технічний стан Вашого «залізного коня». Лише правильний тиск у шинах дозволить скоротити на 10% витрати пального

    Іграшка для вашої дитини

    Діти мають особливі стосунки з іграшками. З ними вони навіть лягають спати. Тому ніколи не економте на дитячому здоров‘ї і купуйте іграшки тільки у спеціалізованих магазинах.

    83% китайських ляльок та 37% інших китайських іграшок щороку виявляються шкідливим для дитячого здоров’я >>


    vprystupa@inko.lviv.ua
     
    ПВПДата: Вторник, 12.07.2011, 12:01 | Повідомлення # 8
    800-1200
    Група: Керівник проекту
    Повідомлень: 856
    Репутація: 13
    Статус: Оффлайн
    http://www.climateinfo.org.ua/content....vedinki

    Екологічний відпочинок у лісі: правила поведінки
    Вт, 07/12/2011 - 10:59 — mcluck
    Певно, що така стаття нікого не повинна здивувати.

    Про те, що в лісі не можна залишати сміття, недопалки і вогнища, які тліють, знають усі. Дана тема обговорювалася повсюдно і тисячі разів, але проблем від того не поменшало. Легені планети все ще страждають від людського недбальства, а жителі зелених насаджень – від нашої байдужості до усього живого. Тому, як говорив класик, «повторення – мати навчання».

    Сміття

    Залишки продуктів, які ви вже не можете ввіпхнути в себе, можна залишити – лісові мешканці будуть вам вдячні; якщо ж їх не буде поруч, відбудеться природний процес розкладання. Звичайно, не варто розкидати залишки їжі рівномірним шаром по стоянці. Краще акуратно скласти під кущем або в іншому непомітному місці. Якщо ж відходів багато, то слід викопати яму, а потім засипати її землею, прикрити дерном.

    Сміття неорганічного походження, у тому числі те, яке не можна палити в багатті (поліетилен, гума, пластикові пляшки, залізні банки, скло), не полінуйтеся вивезти з лісу до найближчого контейнера. Бляшані банки можна залишити в лісі в тому випадку, якщо обпекти до стану, коли вони легко ламаються.

    Особливо небезпечні відходи – батарейки/акумулятори – викидати не можна. Єдиний правильний варіант їхньої утилізації – здати в пункт прийому та переробки, а не залишати у лісі.

    Не бийте скляні пляшки! Ви самі, інші люди, лісові тварини можуть поранитися; під час спекотного літа скло фактично стає лупою і може спричинити пожежі.

    Вогнище

    Місце для вогнища вибирайте подалі від дерев, на відстані не менше 1,5 метрів. Інакше ви ризикуєте влаштувати лісову пожежу, особливо якщо дощу не було вже давно. Лісову пожежу загасити дуже складно, часом просто неможливо.

    Не влаштовуйте вогнище на новому місці, якщо навколо є вже готові. По-перше, вам же простіше буде розпалити багаття на прогрітій землі з вугіллям, по-друге, ви збережете щонайменше 2 м² лісової підстилки з усіма рослинами, тваринами і мікроорганізмами – погодьтеся, не так вже й мало! Якщо готового місця немає, тоді треба акуратно зняти верхній шар ґрунту (дерен), покласти його навколо багаття в якості природної перешкоди – так можна заощадити на витраті дров, потім «цеглинки» дерну необхідно повернути на місце, це буде сприяти активному заростанню точкового вигорання. На дрова збирайте і спилюйте тільки сухі мертві дерева – вони добре горять, легко визначаються за ламкими гілками, відсутності листя і сухими бруньками.

    Коли зберетеся додому – вогнище слід залити водою. За можливості – перекопайте землю разом із попелом. Якщо розкидати вугілля, є ймовірність, що вогонь розгориться знову. Ви можете ніколи не дізнатися, що після вашого пікніка згорів ліс!

    Недопалки

    Курці за звичкою кидають недопалки під ноги, і за сміття це не вважають. А насправді – недопалок отруйний. Після використання цигарка не втрачає своїх шкідливих властивостей, про які попереджає МОЗ. Якщо він викидається у водойму, то його може проковтнути якась велика риба, а потім потрапити вам же на стіл. Пам'ятайте, що шкідливі речовини накопичуються і передаються по харчовому ланцюжку, іноді збільшуючи концентрацію у 10-100 разів. Також не можна забувати, що «свіжий» недопалок тліє і легко може підпалити суху траву. Тому недопалки треба гасити і забирати з собою, або спалювати у багатті.

    «Шкідливі» тварини в лісі

    Завжди пам'ятайте, в лісі ви – гості. А гості не можуть диктувати господарям свої правила, а тим більше кривдити їх. І в лісі немає шкідливих тварин, є незручні для людини. Будьте готові до наявності надокучливих комах: комарів, ґедзів, мошок – якщо не можете терпіти, застосовуйте репеленти.

    Не чіпайте змій, мишей, жаб, ящірок, черв'яків та інших тварин, які здаються вам небезпечними, бридкими або непотрібними. Вони – невід'ємна, важлива частина лісового середовища. Якщо зв'язки будуть порушені, це в кінцевому результаті може завдати шкоди всій системі. Тут діє закон: ви не чіпаєте – вас не чіпають. Не будете ставити намет на мурашиної стежці – мурашки вас не розбудять ранковим маршем. Навіть хижаки, швидше за все, будуть обходити стороною, якщо почують голос людини.

    На пам'ять?

    Якщо є спокуса залишити про себе «пам'ять» у лісі, подумайте 100 разів, перш ніж вирізати ножиком на стовбурі дерева «Тут був Арчібальд». По-перше, це ім’я занадто довге, а по-друге, нешкідливі, на перший погляд, пустощі можуть призвести до всихання дерева, заселення його паразитами. Вам хочеться залишити наскельні малюнки? Написи фарбою на камені давно пішли в минуле, вони належать до історії кам'яного віку, коли люди не мали писемності, і малюнки на камені були важливим засобом спілкування і показником культури. Сьогодні для цього винайдено багато зручніших засобів.

    Люди і дари лісу

    Будьте помірні. Навіщо рвати красиву рослину, якщо вона по дорозі зів'яне або простоїть у воді 1-2 дні? Сфотографуйте її та залиште, в лісі їй набагато краще, ніж у вас удома у вазі. Рослини, котрі зникають, тим більше не можна зривати, це протизаконно. Та й навряд чи усвідомлення того, що ви ще на один крок наблизили рідкісний вид до загибелі, може принести задоволення.

    Поради можна давати нескінченно довго. Пам'ятайте головне: не беріть з лісу більше, ніж це справді необхідно.

    Це зручно

    Сьогодні існує широкий вибір засобів для комфортного відпочинку. Замість ялинового гілля під наметом використовуйте туристичний килимок. Замість неекологічного миття посуду у водоймі за допомогою токсичних засобів, використовуйте старі перевірені засоби - пісок, гілочки хвоща або осоки, опале листя. Вони ефективно очищують посуд від забруднення і легко змиваються водою. В особливих випадках виручить господарське мило. Якщо вибір таки зупинився на рідких засобах для миття посуду, запасіться легким складаним водонепроникним відром-раковиною з синтетичних матеріалів і виливайте залишки води в ґрунт подалі від берега.

    Над багаттям замість пристроїв із дерев'яних кілків зручніше використовувати ґрати або натягувати трос між деревами. Робіть вибір на користь багаторазового пластмасового або залізного посуду, не користуйтеся одноразовим пластиком. Припустимий варіант – посуд із вторинного картону, який можна спалити.

    Ці загальні рекомендації допоможуть організувати відпочинок в лісі без великих збитків природі. А на особливо цінних природних територіях, в заповідниках і національних парках, треба ще дбайливіше ставитися до природи і слідувати правилам екологічного туризму.

    Отже, поважайте усе живе, і ви отримаєте максимум задоволення від відпочинку.


    vprystupa@inko.lviv.ua
     
    ПВПДата: Четверг, 08.08.2013, 14:13 | Повідомлення # 9
    800-1200
    Група: Керівник проекту
    Повідомлень: 856
    Репутація: 13
    Статус: Оффлайн
    http://www.cls.ks.ua/index.p....emid=71
     

    Досвід роботи фахівця: Проекти і програми еколого-просвітницької роботи  
     Екологічна консультаціяЦентральна дитяча бібліотека методико-бібліографічний відділ  

     "Екологооріентовна діяльність дитячих бібліотек"

    Розпочалося XXІ століття і людство зіткнулося з реальною можливістю екологічної катастрофи. Не одне десятиріччя накопичувались проблеми у взаємовідношенні людини і природи. Зараз на планеті Земля немає жодної ділянки, суші або моря, де б не були виявлені сліди людської діяльності. Як слідує з "Докладу комісії ООН по проблемам навколишнього середовища", прогноз розвитку людства до 2032 року досить невтішний. В найближчі 30 років під впливом людської діяльності на планеті відбудуться неповоротні зміни. Так або інакше буде деформовано більше 70 % земної поверхні, безповоротно загублено більш чверті усіх видів тваринного та рослинного світу, непоправним дефіцитом стане чисте повітря, чиста питна вода.

    По даним Всесвітньої організації здоров'я (ВОЗ), вже сьогодні 80% всіх хвороб виникає в результаті споживання неякісної питної води. Вода може стати однією із головних причин майбутніх військових конфліктів.

    Все це аж ніяк не сприяє покращенню екологічного стану, тому так гостро стоїть зараз питання виживання людства на Землі.

    Отже не дивно, що останнім часом виріс інтерес до екологічної літератури, екологічного виховання.

    Звісно бібліотеки не повинні залишатись осторонь. Помилковою є думка тих, хто вважає, що бібліотеки не повинні займатись екологією, що для цього існують природоохоронні заклади. Але бібліотеки володіють такими інформаційними ресурсами, як ніхто інший. Практично з усіх видів екологічної та природоохоронної діяльності в бібліотеці можливо знайти інформацію.

    Тому наше з вами завдання не тільки зробити цю інформацію доступною, а й намагатися донести до наших читачів злободенність цієї проблеми, довести необхідність по-іншому відноситися до оточуючої нас природи.

    Не в глобальних проблемах, а тут, вдома, на своїй вулиці, в своєму місті.

    Пізнання навколишнього світу, частиною якого є людина, йде двома шляхами: через розум й серце. Так само повинні працювати й бібліотеки: інформування для розуму, а виховання любові, бережливого ставлення, усвідомлення краси та тендітності світу, який нас очолює - через серце.

    Навчитися самим та навчити інших мислити "екологічно" - девіз дитячих бібліотек міста на сьогоднішній день.

    В пропаганді та вихованні екологічних знань для різного віку повинен бути диференційований підхід: ігрові елементи для середнього та більш серйозні, дискусійні форми для старшого віку. Бібліотеки повинні прагнути, щоб граючись, відповідаючи на питання вікторин, приймаючи участь в масових заходах, дитина починала формувати своє видіння світу, приходила до думки, що потрібне зовсім інше відношення до оточуючої нас природи.

    ***

    Головним завданням в роботі з читачами - дошкільниками та молодшого шкільного віку є формування у них початкових уявлень про оточуючий нас світ, про взаємозв'язок "природа-людина", про зміцнення здоров'я. Але щоб пізнавати світ, потрібне уявлення, фантазія і обов'язково зацікавленість.

    Тому в роботі з цим віком потрібно застосовувати ігрові, розважально-пізнавальні форми, яскраво оформлені книжкові виставки та тематичні полиці, плакати-звернення.

    Пропонуємо оформити тематичну полицю про пори року "Календарик - їжачка лісовичка". Кожен квартал будуть експонуватися нові книги та журнали по темам: "Кришталева зима", "Весняний розмай", "Літо-літечко настало", "Жовтокоса осінь". Також тут доречно виставляти кросворди, вірші - загадки, вікторини та різні завдання, які допоможуть читачам дізнатися про кожну пору року.

    Аналогічно можна оформити т.п. - вікторину "Чарівна книга Природи". На макеті книги розміщують питання вікторини. Кожна пора року повинна мати свій колір: "Біла сторінка", "Зелена", "Червона", "Жовта". Можливо також підготувати к/в - вернісаж "Акварелі року", де разом з книгами про природу будуть виставлятися малюнки, як відомих художників так і самих читачів.

    Рекомендуємо оформити на молодшому абонементі "Лісовий куточок" або "Віконце в природу". Разом з літературою тут будуть експонуватися поробки із природничого матеріалу, лісовик, який сидить на галявині, фігурки тварин, хатинка Баби-яги та інші. Все це неодмінно приверне увагу дітей.

    Тут також можливо розмістити дятла - почтальона з телеграмами від тварин, в яких вони розповідають про ставлення до них людей; ведмідь з правилами поведінки на природі; ромашка - "чомучка" на пелюстках якої розміщенні питання вікторини про лісові рослини. Біля цього куточка будуть проводитися різноманітні міні-заходи: "хвилинки-інформинки", вікторини, бесіди та огляди.

    Рекомендуємо також оформити куточок "Природа рідного краю", де буде зібрана еколого-краєзнавча література.

    Цікавою для цього віку буде така гра, як еко-лото "Впізнай мене". Потрібно мати 2 набора карток, де на першому наборі буде зображення тварин або рослин, а на другому їх опис. Картки перемішуються, учасники гри повинні правильно їх скласти.

    Гра "Прикрась дерево" - виготовляється макет дерева та окремо його листки. Діти повинні прикрашати дерево листками, на яких спочатку пишуть прислів'я про бережливе ставлення до природи. Гра "Збери кошик" - дітям пропонують намалювати ягоди, рослини, гриби, що ростуть в лісі та покласти їх у кошик.

    Варіантів таких ігор можна придумати багато і використовувати їх, як окремо так і в якомусь заході екологічної тематики.

    Рекомендуємо підготувати т.п. - інформину "Вони живуть поряд з тобою", де буде зібрана література про міських птахів та тварин, про рослини та дерева , що тут ростуть. Саме біля цієї т.п. буде умісний діалог бібліотекаря з читачами про відношення дітей до бродячих тварин, про допомогу птахам взимку, як допомогти всім їм вижити поряд із людиною.

    Велику зацікавленість виявляють читачі до літератури про домашніх тварин. В такому разі рекомендуємо оформити книжкову виставку-вікторину "Викрадачі наших сердець". Епіграфом до цієї к/в можуть бути слова А. Сент - Екзюпері: "Ти назавжди береш на себе відповідальність за того, кого приручив".

    Діти цього віку полюбляють дивитися енциклопедії про тварин, птахів. Тому потрібно проводити презентації цих книжок, або оформити к/в прем'єру "По сторінках дивовижної книги".

    В своїй роботі необхідно постійно використовувати художні твори письменників, які пишуть про природу. Це може бути бенефіс письменника В. Сухомлинського "Розумів природу серцем", мандрівка по книгам І.Акімушкіна "Що не відомо, то все цікаво". Використовуйте твори В.Сухомлинського, Г. Тютюнника, Є.Гуцало, М.Вінграновського, Н.Забіли, В.Чапліної, В.Чарушина та ін. Необхідно, розповідая про природу та її мешканців, підкреслювати, що все в ній взаємопов'язано, що кожна істота, кожна травинка має право на існування, приносить свою користь.

    В захоплюючу та пізнавальну мандрівку можна перетворити екологічну експедицію "Таємничими стежками". Під час цієї подорожі діти зустрічають лісовика, який загадує їм загадки про природу. Вони знаходять Бабу-Ягу, яка захворіла, і учасникам потрібно згадати лікарські рослини, щоб її вилікувати. Мандрівники побувають біля чарівної яблуні, на якій розташовані яблука з питаннями вікторини, зустрінуть водяного, який скаржиться про забруднення річки і очікує на допомогу від дітей.

    Цікаво проходять заходи, в яких використовуються музичні елементи. Наприклад, музично - валеологічне дозвілля "Барвінковими стежками", епіграфом до якого можуть бути слова: "Ти повір, в природі все, здоров'я й радість нам несе". Читачам пропонують помандрувати трьома стежинами - барвінкова (питання про лікарські рослини), музична (природа в музиці) та казкова.

    Про користь води можна розповісти під час гри-мандрівки "Мандруємо з Капітошкою". Цей захід треба проводити з елементами народознавства, розповідаючи про легенди та вірування українців пов'язаних з водою.

    Діти молодшого віку завжди охоче беруть участь у проведенні різноманітних конкурсів малюнків, поробок з природного матеріалу, аплікації. Доречно проводити години творчості, де після розповіді, або прочитання бібліотекарем відривків художньої літератури діти малюють.

    ***

    Працюючи з дітьми середнього шкільного віку, потрібно використовувати в масовій роботі пізнавальні форми, під час яких читачі знайомляться з навколишнім світом.

    Рекомендуємо провести: "Екологічний турнір знавців природи", шоу-вікторина "Квіти в легендах, поезії та музиці", гра-подорож "У світі рослин", екологічне свято "Чарівне моє довкілля", зустріч у фітобарі "Материнка".

    Для шанувальників та знавців квітів можна провести квітковий калейдоскоп "Окраса нашого життя". Епіграфом до цього заходу можуть служити слова Г.Х.Андерсена "Щоби жити потрібно сонце, свобода та маленька квітка".

    Для проведення заходу потрібно виготовити макет ігрового поля в вигляді квітки, де кожен пелюсток буде відповідати певному сектору.

    1 сектор "Загадковий"- загадки про квіти .

    2 сектор "Казковий" - казки про квіти.

    3 сектор "Квіткові імена" - ім'я, яке утворилося від назви квітки.

    4 сектор "Вони благають порятунку" - рослини Червоної книги.

    5 сектор "Поетичний" - вірші про квіти.

    6 сектор "Пісенний" - пісні де згадуються квіти. Кожен сектор має свою кількість балів , що залежить від складності питань. Учасники гри самі вибирають собі сектор, граючі по черзі.

    А ігрове шоу "Нам потрібні всі на світі" - допоможе читачам перевірити свої знання з екології.

    1 конкурс "Вікторина"

    2 конкурс "Біологічна експертиза" (відгадати по наданих листях дерев та слідах тварин, кому що належить)

    3 конкурс "Поверніть на Батьківщину" (командам роздають конверти , в яких знаходяться прапорці із зображенням тварин. Потрібно закріпити прапорець на карті в тому місці, де живе яка тварина).

    4 конкурс "Загадки для капітанів".

    5 конкурс "Плямографія" (намалювати тварину або рослину із плями).

    6 конкурс "Можна не можна" - перша команда називає, що можна робити в природі, а друга чого робити не потрібно.

    В популяризації екологічних знань потрібно використовувати нестандартні форми (еколабіринт, екомарафон, екологічний мітинг, екологічний бумеранг) та форми, які давно вже проводяться в бібліотеках (екочитання, година актуальних повідомлень, гра-мандрівка, екологічне свято, КВК).

    Так пропонуємо провести читацьку конференцію "Торкнись краси природи серцем", поле чудес у країні природи "Брати наші менші", інтелектуальне шоу "Екологія: погляд з середини". Обов'язково потрібні в роботі з читачами діалоги, міні-обговорення книг, під час яких дитина висловлює своє ставлення до природи, розуміння актуальності даної проблеми.

    До оформлення книжкових виставок потрібно підходити вдумливо, щоб експонована література викликала зацікавленість, потребу прочитати книги та прийняти участь у вікторинах та конкурсах, які проводить бібліотека.

    Пропонуємо декілька варіантів нестандартних книжкових виставок для 5-6 класів.

    К/в - натхнення "Я землі цієї паросток зелений"

    "Є в травах і квітах цілюща сила"

    1. Про що оповідають рослини.

    2. Азбука квітів.

    3. Оспівані в віршах і прозі.

    К/в - порада "До природи не неси шкоди".
    Природа нам - як рідний дім,
    Вона усім - як мати.
    Щоб лад завжди був в домі тім,
    Про це нам треба дбати.

    1. На світі ніхто і ніколи не зайвий.

    2. Вода - відображення біди.

    3. Рости - виростай, про природу дбай.

    Для читачів пропонується оформити "Посібник екологічної ввічливості", де вони повинні роз'яснити своїм одноліткам правила поведінки в природі.

    К/в - звинувачення "Червона книга України".

    1. Природа звинувачує.

    2. Гармонія чи трагедія.

    3. Що ми залишаємо нащадкам.

    К/в - діалог "Щоб світ став добрішим". На книги з цієї виставки прикріплюються чисті аркуші, на яких читачі висловлюють свою думку про них.

    К/в - пошук "Зелений глобус", де на кожній полиці виставляються питання, відповіді на які, треба шукати в книгах.

    К/в - заклик "Буду я природі другом". Читачі повинні прочитавши літературу з цієї виставки, вибрати собі друга серед тварин або рослин, написавши про нього листа.

    ***

    До читачів 7-9 класів потрібно звертатися з літературою більш серйозного, проблематичного характеру, використовувати елементи дискусійних форм. Це може бути спор-година "Зберегти людяність в людині, природне в природі" і прес-конференції "Екологія та здоров'я людини", "Уроки екологічних прорахунків", "Дзвони пам'яті та тривоги".

    Досить цікавою формою, яка потребує більш детальнішої підготовки, як бібліотекаря так і читачів є екологічні диспути: "XXІІ століття для людства може не бути", "Природа і людина: екологічне мислення". Питання для обговорення можуть бути такими:

    1. Чи є людина насправді царем та володарем природи?

    2. Чи приречене людство і далі руйнувати природу?

    3. "Краса врятує світ". Чи дійсно це так?

    4. Екологія природи і екологія душі. Як зберегти душу від ненависті, байдужості?

    5. Чи може природа покарати за злочини, що їх чинила людина?

    Серед нетрадиційних форм роботи з учнями 9 кл. потрібно назвати екологічний моніторинг "Конфлікт чи гармонія, друзі чи вороги?"

    Моніторинг - постійне спостереження, оцінка та прогноз стану навколишнього середовища. Ця форма допомагає розвивати екологічне мислення у читачів. Захід складається з декількох частин.

    1 частина - обговорюються глобальні екологічні проблеми людства і робиться спроба розібратися в помилках, які привели до такого стану природи як зараз.

    В 2 частині розглядаються екологічні проблеми міста.

    3 частина "Як врятувати світ, або хоча б спробувати це зробити" - це конкретні поради, що треба зробити дітям для збереження планети.

    Крім того, добрий ефект в роботі бібліотек мають вечори запитань та відповідей "Екологія твого міста", на якому можуть прозвучати такі питання:

    1. Які підприємства забруднюють наше місто?

    2. Якість питної води та радіаційний фон - де можна дізнатися про ці відомості?

    3. Чи відповідає планування міста його ландшафту?

    4. Як вирішуються питання відпочинку, туризму в нашому місті?

    5. Що робиться для збереження міських парків та скверів?

    Аvктуальною також є така форма, як круглий стіл "Коли мовчить совість", "Екологія крізь каплю води".

    Форми масових заходів популяризації екологічної літератури досить різноманітні.

    Це може бути екологічна вітальня "З природою у дружбі", екологічний суд "Нам право не дано нищити природу"; екологічний діалог читача та бібліотекаря "Як ти вважаєш…", де можуть обмірковуватися питання забруднення річок, покинутих тварин, звалища на вулиці та ін.; диспут "Серце природі" або "До совісті та розуму людського".

    Рекомендуємо на заходи діалогового та дискусійного характеру запрошувати спеціалістів, які працюють в екологічних організаціях.

    Із пізнавальних форм пропонуємо також провести:

    1. Еко - лото. Учасникам гри пропонується 6 конвертів та жетони. Кидаючи кубик по черзі, вони відповідають на питання конверта, номер якого випав, одержуючи за вірну відповідь жетон. Перемагає ігрок, який найбільше отримав жетонів.

    Назви конвертів:

    1. Червона книга України.
    2. Птахи наші друзі.
    3. Райдуга кольорів. (квіти)
    4. В країні комах.
    5. В світі тварин.
    6. Друзі нашої оселі.
    2. Віртуальна подорож "Торкнись краси природи серцем "
    3. Еко - вітряк.

    Робиться макет у вигляді вітряка, на крилах пишуться назви конкурсів. Гравці вибирають конкурс та відповідають на питання. Бали нараховуються за складність завдань. Крім того проводиться конкурс малюнків, вікторина для глядачів.

    4. Ділова гра "Дій локально - мисли глобально", під час якої обговорюються екологічні проблеми та шляхи їх вирішення. Також для читачів старшого віку можливо проводити літературні конкурси:
    1. "Планета Земля в 3000 році"
    2. "Тварини інших планет"
    3. "Наше майбутнє - океан або космос"
    4. "Що думає про нас природа".

    Безперечно має значення актуальність оформлення виставок.

    К/в - заклик "Право живих на життя поважайте"

    Природа є життя: А бачити життя Чи не найкраща В світі насолода.

    Н.Забіла

    1. Сусіди по планеті
    2.Море благає пощади
    3. Квіти - перлини природи

    К/в - меморандум "Зупинімось - останній є шанс" (див. в додатку)

    К/в - роздум " Екологічна катастрофа:як ії уникнути"

    Занапастити природу не можна.

    Можна лише загинути разом з нею.
    Ж.І.Кусто

    1. Земля хворіє: озирнись в турботі.

    Де твій розум, людина, спинись,

    Бо лиш крок - півжиття - до безодні

    2. І гіркота тече полинна
    Ми атомні заложники прогресу,
    Вже в нас нема ні лісу, ні небес.
    Так і живем від стресу і до стресу
    Абетку смерті маємо АЕС.

    3. Здоров'я і навколишнє середовище.
    Хвороба є розплатою за насилля над природою.
    Х.Баллу

    З 1991р. Україна признана зоною екологічного лиха. Цій проблемі можна посвятити к/в - застереження "Україна - зона екологічного лиха"
    1. Екологічна ситуація в Україні: пресинг на природу триває.
    2. Біль наш - Чорнобиль.
    3. В центрі уваги жива природа.

    Проблеми екології можливо також розвивати через популяризацію народознавства, народної екології (знання, які накопичені українцями при взаємодії з природою), екологічне краєзнавство.
    Так проблемам навколишнього середовища Херсонщини можна присвятити прес - виставку "Людина в місті ХХІ століття"
    1) Чим дихає місто
    2) Що будемо пити
    3) Коли дерева плачуть.

    З малих форм наочної популяризації літератури пропонуємо оформити: Т.п. - плакат "Зберігаючи довкілля, збережемо себе"; Прес - полицю з актуальними статтями із періодики "Що нас врятує: почитай і поміркуй"; Т.п. - застереження "Екологія не прощає помилок"; Т.п. - вікторина "Ти, я і все навкруги"; Т.п. - звернення "Жити, як людина мисляча".

    Щоб зрозуміти роль природи в духовному житті людини, потрібно знайомити користувачів, як змальовується природа в творах поетів, музикантів, художників.

    Пропонуємо провести літературно - музичну композицію "Гармонія людини і природи", естетичний конкурс - калейдоскоп "Чарівні риси Природи", екологічний аукціон "Світ природи в літературі", вечір - дозвілля "Союз природи та мистецтва", к/виставка - вернісаж "Природа - муза видатних людей"

    Діти завжди охоче приймають участь у різноманітних заходах бібліотеки і тому пропонуємо проводити конкурси малюнків та поробок з природознавчого матеріалу, виставки композицій із квітів, акції "Зелений друг" і "Разом ми сила" та ін.

    Досить актуальною формою є опитування та анкетування користувачів. Це дає можливість оцінити рівень екологічної культури дітей, їх відношення до природи, допоможе накреслити шляхи подальшої роботи.

    Прикладом такого анкетування є анкета "Довкілля і я": - Що ти зробив і що міг зробити корисного для захисту природи? - Який свій вчинок ти вважаєш найгіршим у відношенню до природи? - Що на твою думку, люди могли б зробити найбільш корисного для охорони природного середовища.

    ***

    Давньокитайський філософ Гуань - цзи казав: "Розраховуєш на рік - саджай рис. Розраховуєш на 10 років - саджай дерево.

    Розраховуєш на 100 років - освічуй людей" Тому задача бібліотек - дивитися в майбутнє, виховувати екологічно грамотне покоління.

    Укладач консультації: головний методист ЦДБ
    Лібіга Л.Г.


    vprystupa@inko.lviv.ua
     
    ПВПДата: Четверг, 08.08.2013, 14:14 | Повідомлення # 10
    800-1200
    Група: Керівник проекту
    Повідомлень: 856
    Репутація: 13
    Статус: Оффлайн
    мінстерство екології - запитання відповіді
     

    http://www.menr.gov.ua/question?print=true&page=7
     


    vprystupa@inko.lviv.ua
     
    Форум » Разом подолаємо кризу » Екологічна консультація » РІЗНЕ (запитання - відповіді)
    • Сторінка 1 з 1
    • 1
    Пошук:

    Авторське право належить керівникам проекту та авторам матеріалів © 2024
    Сайт управляється системою uCoz