Подготовительные мероприятия - Сторінка 2 - Форум
Меню сайту
Нові коментарі
Авторизация

Друзі сайту
Оновлення форуму
  • Закарпатська область (3)
  • Дом для Ваших родных (0)
  • Конференції, зїзди, семінари (38)
  • Наші печатні видання (15)
  • Релігії світу та екологічне виховання молоді (58)
  • Работа в интернете (1)
  • Здоров'я спини (0)
  • літературний журнал "Дніпро" (1)
  • Ділимось поезією. (2)
  • Росла собі ялиночка (5)
  • Хмара тегів
    Вестник Мечты ЗРЗ ПИТАНИЕ МАМА-86-Запорожье здоровье Вісник Мрії ВМ-НФ електронні відходи Мама-86 Республіка Мрія Мама-86-Запоріжжя живи органично Запорожье Экомарафон екомарафон Республика Мечта Запоріжжя конкурс екоосвіта Живи органічно
    Пошук
    Статистика



    mail.ru

    Сегодня работали на сайте:

    Сейчас на сайте

    Вітаю Вас, Гость · RSS 24.04.2024, 14:34

    [ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
    • Сторінка 2 з 3
    • «
    • 1
    • 2
    • 3
    • »
    Форум » Дитячий екологічний Рух України » Різні заходи » Подготовительные мероприятия (Что нужно предпринять организаторам?)
    Подготовительные мероприятия
    inga-litvinДата: Воскресенье, 13.09.2009, 17:01 | Повідомлення # 26
    0-20 сообщений
    Група: Пользователи
    Повідомлень: 15
    Репутація: 0
    Статус: Оффлайн
    Извините если я скинула информацию не в ту рубрику, но я просто у вас еще новичок. Организовать такую акцию можно за дней пять-шесть главное получить разрешение в исполкоме(не знаю как там у вас). У нас в городе одна большая площадь на которой мы всегда проводим мероприятия если нужно привлечь внимание. В какой форме проводить ее это полностью ваша фантазия (всё зависит от возраста участников). В феврале Верховна Рада приняла закон об охране летучих мышей (а воз и ныне там). В Красной книге Украины из класса млекопитающих занесено самое большее именно рукокрылых. проблема в том, что люди даже не подозревают об этом мы же их не отстреливаем а просто от безграмотности уничтожаем их места обитания. Поэтому акция несет информационную цель. А насчет Львова посмотрите на своих местных сайтах высших учебных заведений у вас должны быть крупные специалисты там же Карпаты близко ну а в них пещеры у вас там можно так развернуться по полной программе. ну а главное чтобы участникам это самим нравилось тогда любой незначительный праздник можно так развернуть и еще ко всему нужно подходить творчески и с улыбкой. Удачи!!!
     
    ПВПДата: Понедельник, 14.09.2009, 10:39 | Повідомлення # 27
    800-1200
    Група: Керівник проекту
    Повідомлень: 856
    Репутація: 13
    Статус: Оффлайн
    В попередніх листах ми вже повідомляли про свою акцію по поширенню газети "Лісовичок" по школах м. Львова.
    Якщо у наших колег з інших дитячих екоорганізацій України є бажання та фінансові можливості (оплатити лише за пересилку, самі газети безкоштовно) отримати комплект газет починаючи від першого номера 2003 р по сьогоднішній день (це близько 80 газет). Можемо надіслати. Лише повідомте про це, надіславши свою поштову адресу.
    Чекаємо відповіді.
    Деякі з номерів газети можете подивитись тут -
    Архів громадянського суспільства


    vprystupa@inko.lviv.ua

    Повідомлення відредагував ПВП - Понедельник, 14.09.2009, 10:49
     
    inga-litvinДата: Понедельник, 14.09.2009, 19:10 | Повідомлення # 28
    0-20 сообщений
    Група: Пользователи
    Повідомлень: 15
    Репутація: 0
    Статус: Оффлайн
    Хорошо когда у организации есть финансовая поддержка но у нас увы она отсутствует. Все мероприятия и акции я делаю за свой счет (наверное поэтому они не такие маштабные) если не сильно дорого то вышлите 2-3 последних номера Черниговская область, город Нежин, ул.Прилукская д.130 кв.16 индекс16601 Литвин Инге Леонидовне

    Додано (14.09.2009, 20:10)
    ---------------------------------------------
    если лично хотите уточнить какие-то вопросы контактные телефоны
    (04631)26161, 80978305923(моб)

     
    ПВПДата: Вторник, 15.09.2009, 07:28 | Повідомлення # 29
    800-1200
    Група: Керівник проекту
    Повідомлень: 856
    Репутація: 13
    Статус: Оффлайн
    Ви писали що працюєте в будинку школярів (будинок піонерів). Може спробувати надіслати газети туди, і отримання цієї посилки оплатить сам будинок школярів. Як Вам такий варіант, підходить?. Якщо так то надішліть адресу цього будинку.

    Щодо фінансування то газету видаємо самі. Ті з кими ми вже давно знайомі знають як це робиться, я про це вже писав. Газети набираю на компютері (інформації достатньо - інтернет, газети, журнали, наукова та художня літератьура). Видруковую на роботі (доречі працюю в СУ-14 нач. відділу, а "Легіони Землі" це громадська робота) перший примірник. А потім починаються походи по знайомих, близьких, родичах, друзях, співпрацівниках які можуть на ксероксі зробити хоч декілька копій. Хто 10, хто 100,, як кажуть хто скільки може. Так в середньому в місяць можемо зробити від 1500 до 2500 примірників одного номера. Газети по місту Львовву (я про цей захід вже писав вище) також розносили самі. Поштою дорого, а взаєморозуміння з управлінням освіти так і не знайшли (ми хотіли щоб вони самі розповсюдили ці конверти по школах). Мені відповіли що "це у ваших інтересах", тобто самим рознести бо вони за доставку не відповідають.

    От звідки (та і ще з багатьох інших випадків з мого життя) випливають мої нюанси про які я писав в іншому розділі.
    Якщо чимось у своїх попередніх листах образив прошу вибачення. А то якось негарно вийшло наше перше знайомство


    vprystupa@inko.lviv.ua

    Повідомлення відредагував ПВП - Вторник, 15.09.2009, 07:35
     
    inga-litvinДата: Вторник, 15.09.2009, 16:57 | Повідомлення # 30
    0-20 сообщений
    Група: Пользователи
    Повідомлень: 15
    Репутація: 0
    Статус: Оффлайн
    я вас умоляю. ксерокопии даже для уроков я оплачиваю. как было сказано"НАШЕ НАПРАВЛЕНИЕ ЭТО ТАНЦЫ И МУЗЫКА" я думаю что вы всё поняли. даже молодежку я регистрирую на свой домашний адрес. а наше управление образования это вообще "ужас летящий на крыльях ночи". меня еще более менее поддерживает молодежный парламент города и то в основном там только пишут "писюльки" поэтому меня еще называют "экологическим штормом" а в написании официальных документов я вам не помощник (я поняла вы и так умные "дяденьки") не умею и не люблю этим заниматься(не могу даже журналы еще нормально заполнить). да я вообще больше практик.

    Додано (15.09.2009, 17:57)
    ---------------------------------------------
    вы просили специалистов по летучим мышам во Львове:Львівський національний університет , кафедра зоології тел. 794794
    або Зоологічний музей ім.Добовського
    (Сребродольська Євгенія, Дикий Ігор)

     
    ПВПДата: Пятница, 18.09.2009, 14:06 | Повідомлення # 31
    800-1200
    Група: Керівник проекту
    Повідомлень: 856
    Репутація: 13
    Статус: Оффлайн
    В повідомлені за №20 я вже повідомляв які заходи можна провести в жовтні (свого роду екологічнй календар). В даному повідомлені продовжимо розглядати далі, що можна провести в жовтні в школах на різних уроках. Хочу попередити що мої рекомендації не є істинною в останній інстанції. Використовуючи досягнення техніки, я маю на увазі інтернет, сьогодні можна знайти багато цікавої і різної інформації про той чи інший день в календарі. Які події відбувалися в цей день у різні роки. Взявши цю інформацію до уваги, пропустіть через себе, через решето екологізації. Гортаючи сторінки різних сайтів та інтернет видань, не дивіться лише на ті події які звязанні з охоронною довкілля. Підходьте до всього творчо. Наприклад в цей день не відбулося нічого щоб було повязано екологією. Але можливо в цей день родився визначний письменик. Поцікавтесь чи він писав про природу. Ознайомте з цим твором дітей. Можливо в цей день є річниця видатного художника. Поцікавтесь чи він малював природу. Ознайомте дітей з цими картинами. А якщо цей день звязаний з імям відомого музиканта. То тут поле діяльності взагалі безмежне. Бо вважаю що музика і природа нерозривно звязанні. І одним з засобів екологічного виховання є слухання музики на природі. (я маю на увазі МУЗИКУ, а не те що ллється сьогодні до наших вух з різних каналів телебачення та радіо). Мені навіть здаються що вся музика що є вона про природу і взята з неї. Як би там не називались різні увертюри і кантати їх можна використовувати в ековихованні. Але перейдемо до справ. Ось що мені вдалось знайти і як я бачу екологізацію у школі на різних уроках

    1 ЖОВТНЯ
    Міжнародний день музики
    Я про музику вже писав вище

    2 ЖОВНЯ
    Міжнародний день ненасилля
    Коли це друкува нагадав що є чудова книжка "Антологія ненасилля" я колись таку отримав в офісі ІСАР. Там розповідається як ненасильницькими методами вдалось багато чого досягти в сфері охорони навколишнього середовища. Якщо потрібно автора подам пізніше (не памятаю).

    3 ДЕНЬ НІМЕЦЬКОЇ ЄДНОСТІ
    ознайомте дітей з тим як охороняється природа в Німеччині. Доречі одна з досить успішних країн у питаннях розвязання екологічних проблем де "зелені" були і є в тій чи іншій мірі при владі

    4 ЖОВТНЯ
    Всесвітній день середовища проживання - всесвітній день Хабітат
    Тут можна багато чого розповісти про екологічні стандарти у сфері проживання людей і т.д і т.д.

    7 ЖОВТНЯ
    75 років від дня народження Є.С. Товстухи (1934) українського лікаря-фітотерапевта.
    Широке поле діяльності для вчителів біології, ботаніки, природознавства. Розкажіть дітям про цілющі властивості різноманітних видів з царства рослин. Покажіть що не тільки лікує хімія (таблетки, уколи і т.д) але лікує сама природа. Просто необхідно її розуміти і відчувати. Навчитися користуватися всім тим що вона для нас створила.

    8 ЖОВТНЯ
    День юриста. Ознайомте на своїх уроках дітей з законами в галузі охорони довкілля. А їх стільки що вистачить не на один урок.
    P.S. Лиш би тільки виконувались

    9 ЖОВТНЯ
    Всесвітній день пошти.
    Є чудові колекції марок з рослинами та тваринами. Використайте це у себе на уроках

    11 ЖОВТНЯ
    День художника
    Про це я вже писав. Коротко скажу ідіть на природу і малюйте. На вулиці чудова пора. Опадає листя. Все навколо неначе покрите золотом. А під ногами чути лише шурхіт Це природа готується до зими. Відчуйте у собі ці приготування і відобразіть це у своїх малюнках.
    Можна піти і іншим шляхом. Можна розповісти дітям про художників які малювали природу. Ознайомити дітей з цими картинами.

    12 ЖОВТНЯ
    75 років від дня народження Ю.М.Щербака
    Одного із засновників "Зеленого світу", першого голову Партії Зелених

    12 ЖОВТНЯ
    День Іспанської Нації
    Знайдіть інформацію про те як охороняється природа в Іспанії, про екологічне законодавство цієї країни

    14 ЖОВТНЯ
    День Українського козацтва
    Можливо ви скажете що цей день з охоронною довкілля взагалі не має нічого спільного, але ви помиляєтесь. Є досить багато документів, різноманітних указів що показують нам як бережно ставилося козацтво до природи. Про те як карали на той час порушників "екологічного законодавства".

    14 ЖОВТНЯ
    Міжнародний день по зменшенню небезпеки стихійних лих.
    Покажіть дітям звязок між кількістю, та збільшенням інтенсивності стихійних лих та глобальними змінами у природі. Зокрема зі зміною клімату.

    16 ЖОВТНЯ
    Всесвітній день продуктів харчування (день продовольства)
    В цей день можна знайомити дітей багато з чим. Розповісти про ГМО, про неефективне використання земель, про пестициди та гербіциди у продуктах харчування. Про екологічно чисті продукти та методики їхнього вирощування

    17 ЖОВТНЯ
    Міжнародний день бротьби з бідністю.
    Також великий спектр розмов з дітьми. Але я б особисто приділив би увагу проблемі нестачі води у бідних країнах. Використання води там, і недбале викоритання води тут. Є чудові фільми, та статті на цю тему.

    18 ЖОВТНЯ
    День працівника харчової промисловості.
    Можна використати матеріали ті самі що і 16 жовтня. Можна використати свіжі, як то фільм "Мясо. Історія всеросійського обману". Здається йшов по СТБ. Не соромтесь і розкажіть дітям чим їх годують, і що їсте ви самі. Раніше їли мясо наповнене хімією, сьогодні їмо одну хімію. Доречі тут можна розповісти і про вегетаріанство. Хоча сьогодні в цій галузі (рослинництво) також одна хімія. Проте не страждають тварини.

    18 ЖОВТНЯ
    День державної незалежноств Азейбарджанської республіки.
    Ознайомте дітей з охороною навколишнього природного середовища в цій країні. Покажіть плюси і мінуси. Що краще у них, а що краще у нас (мається на увазі охорона повітря, води, землі, тварин, рослин і т.д.)

    23 ЖОВТНЯ
    День проголошення Угорської Республіки.
    Те саме що і 18 жовтня, тільки з привязкою до іншої країни.

    24 ЖОВТНЯ
    День Організації Обєднаних Націй.
    Покажіть роль ООН у вирішення вже існуючих екологічних проблем. Та планування покращення стану довкілля на майбутнє.

    25 ЖОВТНЯ
    День автомобіліста і дорожника.
    Надайте дітям інформацію про те як і якими елементами забруднюють довкілля автомобілі. Знайдіть інформацію про те як зменшити викиди автомобіля в атмосферу. Ознайомте дітей з цією інформацією з тим щоб вони ознайомили своїх батьків (ті що мають авто). Перед тим як відмовитися від зайвих поїздок на авто, нехай дорослі хоча б відрегулюють всі елементи та системи свого автомобіля з метою зменшення викидів.

    26 ЖОВТНЯ
    Національне свято Австрійської республіки
    Тема та саме що і про інші країни.

    26 ЖОВТНЯ
    145 років від дня народження Є.П. Вотчала (1864-1937), українського фізіолога, фундатора школи фізіологів рослин. Велике поле діяльності для вчителів біології , ботаніки та природзнавства. Вперед. Але не забувайте звязок (зробіть наголос) з екологією.

    27 ЖОВТНЯ
    День незалежності Республіки Туркменистан
    Що в цей день робити і про що розповідати дітям? Про це вже багато писалося вище.

    30 ЖОВТНЯ
    110 років від дня народження В.П. Зосимовича (1899-1981) українського біолога. Знайдіть взаємозвязок в працях цієї людини з екологією і відобразіть це на уроках біології


    vprystupa@inko.lviv.ua

    Повідомлення відредагував ПВП - Пятница, 18.09.2009, 14:44
     
    inga-litvinДата: Пятница, 18.09.2009, 18:44 | Повідомлення # 32
    0-20 сообщений
    Група: Пользователи
    Повідомлень: 15
    Репутація: 0
    Статус: Оффлайн
    1 октября- Всемирный вегетарианский день(у нас акция: "Один день без котлеты")
    2 ок.- Всемирный день сельскохозяйственных животных
    3-10 ок. - Неделя в защиту животных
    4ок.- Всемирный день защиты животных
    5-6ок.-Всемирные дни наблюдения птиц
    6ок-Всемирный День охраны мест обитания
    10-16ок.-Всемирная неделя дождевых лесов
    15ок-15 Международный день мытья рук
    31ок- Международный день Черного моря

    К каждому празднику я готовлю по 2-3 акции, а дети выбирают.

     
    ПВПДата: Воскресенье, 20.09.2009, 10:55 | Повідомлення # 33
    800-1200
    Група: Керівник проекту
    Повідомлень: 856
    Репутація: 13
    Статус: Оффлайн
    Доречі я тут віднайшов ще одну цікаву інформацію. Хоча вона стосується вересня але мабуть також є цікавою і ще актуальною

    18-26 вересня "Тиждень клімату в Україні"

    My WebPage


    vprystupa@inko.lviv.ua

    Повідомлення відредагував ПВП - Воскресенье, 20.09.2009, 11:02
     
    ПВПДата: Воскресенье, 27.09.2009, 12:11 | Повідомлення # 34
    800-1200
    Група: Керівник проекту
    Повідомлень: 856
    Репутація: 13
    Статус: Оффлайн
    Продовжимо розглядати які заходи екологічного спрямування ми можемо провести у листопаді. Відразу хочу попередити що ці матеріали не є табу, вони подаються для того щоб стимулювати (сприяти) наших колег з еко НГО (які працюють з дітьми) до дії, до творчого підходу в екологічному виховані. Коли в екологічній освіті є якісь усталені норми, правила, закони. Розроблено багато методик, наукових праць і т.д. То в екологічному виховані можна використовувати все, що як кажуть "лежить у нас під ногами".. Зрозуміло що можна задати в пошукову систему слова "екологічний календар" і знайти там одну або дві події в місяць, що мають звязок з екологією. А що робити решту часу. Ми говоримо що екологічне виховання це безперервний процес. Ось тому кожен день має бути насичений різного роду цікавинками які б нагадували дітям про природу, про звязок з нею, про бережливе ставлення до неї. Навіть взявши за основу наші рекомендації ви помітите, що в кожному місяці також не "закриті" всі дні. Але ми цього і не намагалися робити. Ми хотіли показати принцип дії. А шукати матеріали, і які саме кожен може сам. Думаю що за більш як 2000 років писемності людство лишило нам багато фактів що мають відношення до охорони довкілля і які відбувалися саме в той день коли ви зібралися поспілкуватися з дітьми.
    Сьогодні подамо матеріали які можуть вам стати у пригоді, а саме:
    квітковий календар,
    гороскоп друїдів,
    зодіакальний гороскоп
    календар ядерної ери
    календар законів.
    Зрозуміло що і у цих документах ми подаємо лише "краплю в морі " того матеріалу що можна сьогодні віднайти, але це як кажуть початок. А далі творіть, фантазуйте. Станьте на мить дітьми з дорослим розумом. Подавайте наукові речі на мові дітей.
    Доречі не забувайте що цей рік, що минає, є рік бика. Скільки цікавого і корисного можна розповісти про цей вид. А скільки є цікавого матеріалу про охорону зубрів на Україні (якщо це можна назвати охороною).
    Сам календар ЛИСТОПАДА ми подамо пізніше, а сьогодні ще трішки прози.
    *************************************************************
    Про них так і кажуть: березень і листопад – як братові брат. У цьому є сенс – останній місяць осені з нестійким і конозистим характером чимось скидається на перший весняний, обидва відмежовують різні пори року. Якщо, скажімо, березень запрошує в гості весну, то листопад замикає ворота осені. Тож і мовиться, що «він жовтню син, а зимі – рідний брат». Генеалогія місяця досить давня й цікава. Для переважної більшості європейських мов він має спільний латинський корінь «новем», бо займав дев’яту позицію в літочисленні Стародавнього Риму. Проте в багатьох слов’янських мовах, зокрема в українській, листопад набув цілком самостійної назви. Під цю пору з дерев опадає останнє листя, ліс стає незатишним, непривітним, природа біологічно налаштовується на зимовий спочинок. Одначе листопад в Україні не завжди збігається з періодом падолисту. Скоріше така назва пасувала б жовтню. Зрештою, воно так і було у давнину. Ще за Київської Русі його називали груднем, а сучасний грудень – студнем. Чому ж тоді нинішній місяцелік в Україні прибрав цю не зовсім точну назву? Справа в тім, що за основу сучасного календаря було взято західноукраїнський поділ часу. А саме там завершальний місяць осені зберіг нинішню кличку. Досить цікавими є й регіональні назви листопада – напівзимник, ворота зими, грудкотрус, листопадень, падолист. На українському Поліссі довгий час зберігалася ще одна назва листопада – братчини. Для сучасників слово це майже незнане. Обряд братчини стосувався, зокрема, оглядин зими і зустрічі першого снігу, так звані «обнови самоткані». Ця дія чимось нагадувала храмове свято, але мала інший зміст. До цього дня – переважно це було на Михайла (21 листопада) – в селах готували медові напої. На свято сходилися всі мешканці, які брали участь у колективних іграх, пов’язаних із зустріччю зими та першого снігу. Листопад, падолист, напівзимник. Це – місяць, у якого напохваті і віз, і сани. Тому й кажуть: «Листопад – вересню онук, жовтню – син, а зимі – рідний брат».
    ЛИСТОПАД
    Листопад, листопад
    Залетів до нас у сад,
    Листя все обтрусив
    З груш, і яблунь, і слив.

    Квіти всі потоптав
    І погнув стебла трав,
    Обірвав на межі
    Пелюстки із жоржин.

    Вітер хмари веде,
    Дощ дрібненький іде;
    Листя котить, мов пух,
    Мій зірвав капелюх.

    І поніс, мов м’яча…
    - Ой, ловіть втікача!..
    Листопад, листопад
    Залетів до нас у сад.
    В.Ворскло
    Прислів’я та приказки
    Листопад вересню онук а жовтню – син, а зимі рідний брат.
    Листопад зимі ворота відчиняє.
    Листопад – не лютий, проте спитає, чи одягнутий та взутий.
    У листопаді зима саньми проїжджає.
    Листопад уриває дня, а накликає ночі.
    …Холодно й непривітно. Дні сірі й похмурі. Рідко визирає сонце крізь товсті хмари, що затягнули небо. Все частіше йдуть дощі зі снігом. Вистигає земля. Настав листопад – місяць густих вечірніх туманів і холодних вітрів. Погода в листопаді майже так само нестійка, як і в примхливому жовтні. Різкі похолодання і заморозки часто змінюються потеплінням, земля то замерзає, то відтає. Але до середини місяця температура опускається нижче 0о С, а це означає, що річки незабаром скує крига, а земля вкриється снігом. Тварини і рослини підготувалися до зимових холодів. Скинули листя і заклали бруньки листопадні дерева, а деякі з них – ті, що зацвітуть напровесні (вільха, осика, ліщина), - і зачатки суцвіть. Засохло листя і стебла трав’янистих багаторічників – живими взимку у них залишаються тільки підземні органи (бульби, цибулини, кореневища і корені). А деякі трави і кущики, ніби не помічаючи листопадових холодів, досі зеленіють. Від холоду їх захистить товстий шар снігу. Відлітають останні перелітні птахи – дрозди, граки і качки. Потроху переміщаються на південь і чимало інших пернатих – синиці, снігурі, дятли та інші. А пуночок, чечіток, смеречнюків та омелюхів, які з’являються наприкінці осені – на початку зими, влітку не побачиш. Ці північні пернаті гостюють у нас тільки в холодну пору року. Багато звірів уже приготувалося до зими і поринуло в зимовий сон. Згорнувшись клубочком, спить у купі листя колючий їжак. Зачепившись за стінку дупла, вниз головою зимуватимуть кажани. Наповнивши кормом комори, спить у підземній норі борсук. Хоча ведмідь ще бродить лісом, з першими снігопадами він заляже в барліг аж до весни.

    Прикріплення: 8727969.doc (58.5 Kb) · 2632422.doc (37.0 Kb) · 6488583.doc (55.0 Kb) · 5819233.doc (34.0 Kb) · 0737795.doc (32.0 Kb)


    vprystupa@inko.lviv.ua
     
    ПВПДата: Четверг, 01.10.2009, 10:41 | Повідомлення # 35
    800-1200
    Група: Керівник проекту
    Повідомлень: 856
    Репутація: 13
    Статус: Оффлайн
    Продовжуємо подавати матеріали по календарю визначних та памятних дат листопада. В прикріпленому файлі наводимо дати які, як на нас, ви можете використати в екологічному виховані.
    А зараз трішки про листопад.
    Автор Марія Чумарна
    ЛИСТОПАД
    Заскрипіли ворота зими –
    Закурились сивенькі дими.
    Сонце в хмарах сховалось, як лис:
    Вже на землю прийшов падолист.
    До Дмитра (8 листопада) закінчувалась пора весіль. В цей день по Україні вшановували померлих родичів і починали готуватися до зими. В кожного була своя робота: жінки та дівчата пряли вишиванки, чоловіки починали ремонтувати та кувати плуги, лемеші, - готуватись до наступної весни.
    Вечорами дідусь курив люлечку та розповідав онукові казочку про небесних ковалів Козьму та Дем’яна, що змія у плуга запрягли та всю землю ізорали. Саме в ці дні (14 листопада) вшановували Кузьму та Дем’яна – покровителів ковальства, усіляких ремесел, що колись навчили людей на землі господарювати.
    Дівчата вперше збиралися на вечорниці, а діти довгими зимовими вечорами бавилися в різні хатні забави. Сидячи на печі, вони розповідали одне одному різні цікаві історії, казочки, перемовлялись жартівливими перемовками та словесними байками-нескінчуками, ось такими: Одгадай загадочку, кину її в грядочку,
    Нехай моя загадочка лежить до весни.
    (Озимина)
    били мене, били, на шматки порвали,
    у воді мочили, по траві валяли.
    Одну половину з кашею поїли,
    Другу половину – на плечі наділи.
    (Коноплі)
    Послухайте, люди:
    Довга байка буде!
    Був собі раз горобець,
    Бабі збив новий горнець.
    Прилетіла горобчиха,
    Питається в баби стиха:
    „А то хто вам збив горнець?”
    Баба каже: „Горобець!”
    „Підіб’ю йому крильця!”
    Чи казати знов з кінця?
    Як казати, то казати:
    Був собі горобець...
    А 21 листопада відзначали свято архистратига Михайла – охоронця звірів, що об’їжджає землю на білому коні і приносить на землю перший сніг.
    МИХАЙЛО НА БІЛІМ КОНІ
    Кому срібний килим місяць простеляє,
    А зоря-зірниця зерном засіває?
    Кому вітри буйні у сумерки грають,
    Кого так велично на землі вітають?
    То їде Михайло на коні біленькім –
    Креше з-під копитця снігом молоденьким.
    На ріках глибоких срібні мости мостить
    І звірят, і діток закликає в гості.

    А ЦЕ ВЖЕ ВІД МЕНЕ
    Автор Володимир Приступа

    Мертве листя стелиться під ноги
    Голе гілля стукає у шибу
    Осінь наче в полі плуг
    Року відгорта останню скибу

    Відлетіли в вирій птахи
    Вже не чути плачу журавлів
    Розпустила осінь свої коси
    І не видно їхніх вже країв

    Листопад рихтує свої сані
    Ось Михайло коней запряже
    І розвіє вітер їхні білі гриви
    І легкий морозець принесе

    Буйні коні стукнуть копитами
    І притрусять землю ще сніжком
    А зима із осінню зустрінутьсь
    Й сядуть гомоніти за столом

    Вітер знову, знову закружляє
    І підніме листя в свій танок
    Танго осені – прощання
    Ще останнє па, іще хоч крок

    Та скінчиться музика і листя ляже
    Щоб закрити свої очі назавжди
    Щоб весною брунькою вернутись
    А поки що темінь і холодні сни

    А дерева втомлено і мляво
    Скинуть з себе ще один листок
    І відкриють ягоди останні
    Для голодних, змерзлих пташечок

    Небо враз насупить свої брови
    І немов сльоза на землю дощ впаде
    Хмари зійдуться і знову розійдуться
    А за ними мокрий сніг піде

    Сонце піде собі на спочинок
    Вже промінням пестити не буде
    Лиш на мить воно десь прогляне
    І роботу знов свою забуде

    Все замре навколо і повсюди
    Ляжуть спати звірі у норі
    Одинокий птах лиш тільки крикне
    У похмурім небі, у горі

    І заснуть дерева у зажурі
    Осінь заспіває колискову
    І присняться їм чарівні сни
    Як розквітнуть знов вони весною

    Все навколо враз сповільнить крок
    Осінь покривалом всіх накриє
    Ми у вікні чекаєм перший сніг
    Але поки що дощ на дворі лиє

    Прикріплення: 5872232.doc (55.5 Kb)


    vprystupa@inko.lviv.ua
     
    ПВПДата: Воскресенье, 04.10.2009, 13:25 | Повідомлення # 36
    800-1200
    Група: Керівник проекту
    Повідомлень: 856
    Репутація: 13
    Статус: Оффлайн
    Ось у плануванні своїх заходів ми підійшли і до останнього місяця року грудня. Як і в попередніх свої пропозиція я додаю матеріали "квітковий календар", "календар ядерної ери", "гороскоп друїдів", "астрологічний гороскоп", "список законів грудня".
    А зараз трішки про сам місяць

    ГРУДЕНЬ
    Хоч народне прислів’я і стверджує, що сумний грудень у свято і в будень, але саме останній місяць року налаштовує кожного з нас на оптимістичну хвилю, бо хоч зима і повертає на мороз, проте сонце вже йде на літо. Сучасна назва грудня раніше стосувалася передостаннього місяця року. В давньоруські часи початок зимового літочислення йменувався студнем. Поруч співіснувала й інша кличка – студь, грудь і означала «нерівний, покритий грудками шлях». Разом з тим були у вжитку й чимало діалектичних означень. Серед них найвідоміші – лютень, хмурень, стужайло, студений, мостовик тощо. На західноукраїнських землях була в ужиткові ще одна назва – трусим. Вчений Яків Головацький з цього приводу писав: «Грудень – то замерзлі груди дорогу возову псують, не раз сніг потрусить, зовсім уже зима – для того студень…» На Закарпатті жодне з названих ймень не відоме. Тут користувалися лише двома термінами: мочавець (мочарець) та андріїв (андрієць). Стосовно першої назви, то вона означає – вологий, мокрий або мовчазний місяць. Інша назва – «андрієць» - походить від народного свята Андрія. Це було чи не найпопулярніше обрядове дійство, з яким пов’язані цікаві вечорницькі забави. У наш час грудень завершує календарний рік. На кінець місяця, тобто 22 число, припадає зимове сонцестояння, за яким визначають астрономічний початок зими. Наші пращури пов’язували з ним «народження сонця» або ж «родини сонця». Саме в цей день настає найдовша ніч. Але мине кілька днів – і світловий час посне прибавлятися «на горобиний скік».
    Народні прикмети.
    Шумить узимку ліс – на близьку відлигу.
    Взимку без вітру шумить ліс – бути хуртовині.
    Дим із труби стовпом – на мороз.
    Дим із труби коромислом – на тепло.
    Якщо вночі був іній, удень снігу не буде.
    Багато інею взимку – влітку багато роси.
    Якщо в мороз вода виступить на лід – чекай відлиги.
    Хмари йдуть проти вітру – на сніг.
    Хмари йдуть низько – буде холодно.
    Лапатий сніг – на негоду.
    Ворони купаються – до негоди, каркають – на мороз, гуртами літають – на снігопад, сідають на землю – до відлиги, а вмощуються на нижніх гілках дерев – на вітер.
    Ворони каркають зграєю – на мороз.
    Галки до вечора кричать і збираються в зграю – на ясну погоду.
    Снігурі під вікном свистять – на відлигу.
    Снігурі туляться до оселі – на великий снігопад.
    Сорока під стріху лізе – на завірюху.
    Сильно рипить під ногами сніг – буде мороз.
    Увечері в ясну погоду дроти виграють, наче струни, - на негоду.
    Не скинув листя дуб – буде люта зима.
    Чистий блакитний колір неба взимку – ознака стійкої ясної погоди.
    Лунко потріскує лід – на міцний мороз.
    Кімнатні птахи мовчать перед заметіллю.
    Яскраві зірки взимку – на мороз.
    Прислів’я та приказки.
    Сонце блищить, а мороз тріщить.
    Холод не брат, а завірюха не сестра.
    Мороз не вітчим, а холод не мачуха.
    Зимова днина така: сюди тень, туди тень – та й минув день
    Зимове сонце, як мачуха – світить, та не гріє.
    Якби не зима, то й літо було б довше.
    Сніг, завірюха – то зима біля вуха.
    Зима літо годує.
    Зима без трьох підзимків не буває.
    Не так зима, як призимки.
    Як зазиміє, то жаба оніміє.
    Зимовий деньок, як комарів носок.
    Хоч мороз припікає, зате комарів немає.
    Низько піднімається холодне сонце над обрієм. Важкі снігові хмари затягнули небо. Вдарили морози й повалив сніг. Із холодом і завірюхами прийшов грудень – най похмуріший і найтемніший місяць року. Але не найхолодніший: ще не зовсім остиг ґрунт і водойми, а західні вітри приносять тепло і вологу. Саме тому в першій половині грудня холоди чергуються з відлигою і середня температура цього місяця на 2 – 3 градуси вища за січневу. У глибокий зимовий сон поринули рослини. Зеленіють у лісі лише хвойні дерева. Не сплять під снігом і деякі трави та кущики. Процес фотосинтезу не припиняється в їхньому зеленому листі з приходом зими. Щоправда, через низьку температуру і нестачу світла він відбувається дуже повільно, і замість крохмалю рослини виробляють цукри й олії. У тріщинах кори, деревині і ґрунті зимують дорослі комахи, їхні яйця, личинки і лялечки, а також чимало інших безхребетних. Яйцям і лялечкам метеликів та жуків морози не страшні. Це неодмінна умова їхнього розвитку: на личинки або дорослих комах вони перетворяться навесні тільки після тривалого охолодження. У трухлявих пнях, підземних норах і під купами хмизу сплять холоднокровні хребетні – амфібії та рептилії. Життя у них ледь жевріє: вони майже не дихають, а температура тіла близька до нуля. Заціпеніння допомагає цим звірям пережити несприятливу пору року. У глибокому сні або постійних турботах про поживу проводить грудень більшість птахів і звірів. Але в деяких є ще й важливіші справи. Готуючись до сімейного життя, об’єднуються в пари рябчики, а в кабанів у грудні – розпал гону. Життя в лісі не завмирає і в найтемнішу пору року…

    Прикріплення: 5241296.doc (34.5 Kb) · 4330456.doc (39.5 Kb) · 0801495.doc (72.0 Kb) · 1190303.doc (26.5 Kb) · 8085422.doc (30.5 Kb)


    vprystupa@inko.lviv.ua
     
    inga-litvinДата: Понедельник, 05.10.2009, 17:52 | Повідомлення # 37
    0-20 сообщений
    Група: Пользователи
    Повідомлень: 15
    Репутація: 0
    Статус: Оффлайн
    31 октября - День Чорного моря. Мы планируем провести грандиозную акцию в городе вместе с нами Сочи,Новоросийск, Севастополь, Одесса, два города Турции и Болгарии. Давайте присоединяйтесь!!!!
     
    ecorezervДата: Понедельник, 05.10.2009, 18:22 | Повідомлення # 38
    Admin
    Група: Администраторы
    Повідомлень: 114
    Репутація: 0
    Статус: Оффлайн
    Где можно прочитать про эту акцию?

    Будемо разом - переможемо!
     
    inga-litvinДата: Понедельник, 05.10.2009, 18:34 | Повідомлення # 39
    0-20 сообщений
    Група: Пользователи
    Повідомлень: 15
    Репутація: 0
    Статус: Оффлайн
    если вы прямо сейчас залезете ко мне в голову вы всё узнаете (это шутка). Решили провести акцию в слепую вышли на эти города получили подтверждения что они тоже будут проводить акции (в каком виде все решают сами) вы понимаете что города на берегу моря проводят в основном зеленый десант а у нас (у чёрта на куличках от берега) "информационная атака". Все данные и фото были предоставлены Российскими экологическими организациями(нашим мало верится). Самое главное сейчас найти мало-мальских спонсоров и работа закипит(вообще-то голову взрывает уже неделю).
     
    ПВПДата: Среда, 07.10.2009, 08:22 | Повідомлення # 40
    800-1200
    Група: Керівник проекту
    Повідомлень: 856
    Репутація: 13
    Статус: Оффлайн
    Можливо до дня Чорного моря буде корисна і ця інформація

    My WebPage

    My WebPage

    ЕКОЛОГІЧНА БЕЗПЕКА ОБОРОННОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

    ТА КОНВЕРСІЇ ВПК

    У 2001 році Держінспекцією охорони Чорного моря було проведено 127 перевірок військових частин, кораблів, допоміжних суден Чорноморського флоту Російської Федерації та Військово Морських Сил та Прикордонних військ України, у тому числі 72 перевірки об’єктів ЧФ РФ та 55 об’єктів ВМС і ПВ України. В результаті цих перевірок було виявлено 80 порушень природоохоронного законодавства, з них 50 порушень по водним ресурсам, 8 порушень по атмосферному повітрю та 22 порушення в галузі поводження з відходами. За виявлені правопорушення на посадових осіб накладено 5 штрафів на загальну суму 425 грн. Заводу “Металіст” ВМС України пред’явлено 3 позови на загальну суму 4017 грн., які було сплачено, та 1 позов пред’явлено ВМС України за аварійне забруднення моря нафтопродуктами кількостю 1347,3 кг з військово-допоможного судна “Славутич” на суму 443262 долари США. По виявленим порушенням природоохоронного законодавства України у частинах, на кораблях і суднах ВМС та Прикордонних військ України, Чорноморського флоту Російської Федерації надсилалась інформація до прокуратури та командування ВМС України і Чорноморського флоту для притягнення до дисциплінарної відповідальності посадових осіб військових частин, кораблів та суден.

    З-за відсутності дозволу для допуску інспекторів Держінспекції на кораблі ЧФ РФ, протягом 2001 року на них не було проведено перевірок виконання природоохоронного законодавства України.

    У 2001 році Держінспекцією охорони Чорного моря було зафіксовано 10 випадків забруднення акваторій Севастопольських бухт, винуватцями яких, по нашим даним, могли були об’єкти ЧФ РФ. Начальнику Штабу ЧФ РФ було запропонувано провести спільні розслідування цих випадків, але до цього часу командування не відреагувало на наші пропозиції, внаслідок чого джерела забруднення морського середовища не були виявлені.

    Проекти будівництва та реконструкції природоохоронних об’єктів ЧФ РФ не узгоджуються з Держінспекцією охорони Чорного моря. Начальник штабу флоту повідомів Держінспекцію, що Головкомандуючим ВМФ Росії розроблено та затверджено “План дооборудования кораблей и судов на период до 2012 года” та заплановано будівництво інших природоохоронних об’єктів, однак роботи по обладнанню кораблів і військово-допоможних суден природоохоронними пристроями та будівництво очисних та каналізаційних споруд до теперішнього часу не ведеться.

    Ось основні порушення природоохоронного законодавства України, які відмічаються з боку військово-морських сил на протязі багатьох років:

    1. 100 % кораблів і суден Чорноморського флоту Російської Федерації та ВМС України не обладнані закритими фановими системами, тому всі стічні води з суден безпосередньо скидаються в акваторію Севастопольських бухт. Роботи, які передбачалися угодою між Кабінетом Міністрів України та Урядом Російської Федерації, по обладнанню кораблів та допоміжних суден ЧФ РФ закритими фановими системами до теперішнього часу не проводяться.

    2.Військові поселення, розташовані у прибережній смузі Севастопольських бухт, не мають централізованої каналізації, стічні води без очистки скидаються у море.

    3. ВМС України в районі м. Севастополь не мають технічних засобів для збирання, локалізації забруднюючих речовин в акваторії бухт, а також суден для збирання нафтовмістних вод, стічних вод та сміття.

    4.Командуванням не виконані у повному обсязі вимоги природоохоронного законодавства України (інвентаризація джерел викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря, отримання дозволів на спецводокористування, проведення первинного обліку витрат та відведення води, дозволи на скиди та викиди забруднюючих речовин у довкілля і розміщення відходів, реєстрація в суднових документах операцій з шкідливими речовинами та сумішами).

    Автор Буй Юлія buyj@mail.ru

    My WebPage

    Чорне море стає ще чорнішим

    Екологічні проблеми Чорного і Азовського морів пов'язані з військово-морськими флотами Росії та України

    Дослідження бентосу (сукупності організмів, що населяють дно водойми) Чорного і Азовського морів показало, що його реакцією на хронічні антропогенні впливи є скорочення видового різноманіття, посилення домінування окремих організмів, збільшення загальної чисельності й зменшення загальної біомаси, розвиваються організми з мінімальними розмірами тіла і короткими циклами розвитку, кількість особин на кожний міліграм загальної біомаси різко зростає. Змінюється співвідношення чисельності окремих груп, а також співвідношення чисельності й біомаси донних тварин більшого й середнього розміру. Одним із серйозних наслідків антропогенного пресу є скорочення площ нагулу личинок і молоді важливих промислових риб придонного і донного комплексів.

    Порівнюючи загальний баланс енергії екосистеми Чорного моря в 1970-х і в 1992-1994 рр. слід відзначити, що із загальної кількості енергії, яка входить до неї, істотно знизився рівень споживання її гетеротрофними тваринами — з 15 до 2,6%, водночас роль бактерій у цьому процесі зросла з 35 до 41,5%. Якщо частка невикористаної завислої органічної речовини в 1979 р. складала 5%, то в 1992-1994 рр. — 12%. Вихід чистої продукції риб зменшився з 2,34х1012 до 0,42х1012 кДж, що пов'язано з низькою екологічною ефективністю рівня хижаків, зокрема гребінця Mnemiopsis leidyi, продукція якого майже не використовується ні в екосистемі, ні людиною. Таким чином, екосистеми Чорного і Азовського морів перебувають у стані глибокої деградації. Ризики екологічних катастроф зростають з кожним роком і можуть мати непередбачувані наслідки.

    Негативний вплив на морські екосистеми спричинюють гідромеханічні роботи, які проводяться в територіальних водах і на чорноморському шельфі. Несприятливо впливають й ерозійні процеси. Близько 2 600 км берегової зони постійно руйнується ерозійними процесами. Адже найчутливішими до антропогенного навантаження є прибережні екосистеми Чорного й Азовського морів. Істотний внесок у забруднення вносять великі урбанізовані райони завдяки промислових підприємств. Забруднюють морське середовище комунально-побутові стоки, в першу чергу це стосується Одеси, Севастополя, Феодосії тощо. У Чорне море щороку скидається 5,9 млн. кубометрів неочищених вод, 34,5 млн. кубометрів води, яка незадовільно очищена.

    Особливо шкідливе токсичне забруднення водного середовища — глобальний процес, що охоплює протягом останніх десятиріч усі морські й континентальні водойми світу. Він зумовлений застосуванням у промисловості "брудних" технологій, подальшою урбанізацією, хімізацією сільського господарства, використанням сотень тисяч нових хімічних продуктів — ксенобіотиків, що включаються у біотичний колообіг біосфери і врешті-решт потрапляють у водне середовище.

    Особливе місце у формуванні несприятливої екологічної ситуації в Чорному морі посідають ВМФ Росії та України, а також відлуння колишніх війн. Зокрема встановлено, що від Одеси до Керчі головне джерело забруднення моря — боєприпаси, що затонули в часи війни. Зокрема в Козачій бухті лише на одному із затонулих транспортів знаходиться понад шість тисяч тонн боєприпасів. Чільне місце у формуванні загрозливої екологічної ситуації посідають бухти базування військово-морського флоту Росії, України та прилеглі до них акваторії.

    Повний вакуум інформації утворився щодо екологічного становища у Севастополі. Місто останніми роками утверджується як курорт. І хоч російський та український військові флоти перебувають у малорухомому стані, проте рівень забруднення бухт міста Севастополя у 4-5 разів перевищує аналогічні показники найбільш забруднених бухт у США. Щороку з кораблів понад 10 тисяч кубометрів відходів нишком скидають у море: затоплені різні об'єкти, у тому числі і боєприпаси. Це ще більше загострює екологічну ситуацію.

    Саме тому проблема військово-морського флоту заслуговує особливої уваги. Ситуація істотно ускладнюється тим, що законодавством не врегульовані питання забруднення водного середовища. Щодо ВМС, то нині повністю відсутня паспортизація суден, кораблів, берегових і затонулих об'єктів. У результаті в екологічної інспекції відсутні важелі впливу на військові кораблі, які забруднюють морське середовище. Адже режим скидання забруднених вод, паливно-мастильних речовин тощо має регламентуватися саме паспортом судна, які, зазвичай, на військових кораблях відсутні.

    У глухий кут цю проблему загнало тривале її ігнорування, адже в радянські часи діяльність військових була поза будь-яким контролем екологів.

    Для докорінного поліпшення ситуації вкрай необхідно, перш за все, налагодити систему екологічного моніторингу баз ВМФ Росії та України, дієву систему оцінки впливу військових об'єктів на прилеглі акваторії.

    Особливе значення має кількісна оцінка екологічних наслідків військово-морських навчань та розробка заходів мінімізації їхнього шкодочинного впливу на морські екосистеми. На жаль, у цьому аспекті практично нічого не робиться. Необхідне створення екологічного комплексу — мобільної лабораторії та її спорядження, що забезпечило б оперативне отримання об'єктивної картини стану морських акваторій.

    Однією з центральних установ, призначених досліджувати та пропагандувати екологічні проблеми Чорноморського ВМФ, є Севастопольський Океанаріум. В його розпорядженні є підводні апарати: Малюк — до 500 м занурення, Агент-1 — до 800 м занурення, Тетіс — до 300 м, Север-2 — до 2 000 м занурення, розрахований на шість членів екіпажу (вже підготовлено два екіпажі), маса апарата складає 36 тонн. Проте з різних (головним чином, економічних) причин нині жоден з підводних апаратів не експлуатується.

    Певні роботи співробітниками Океанаріума все ж таки проводяться. Зокрема ретельні дослідження проведені у бухті Козача із застосуванням гідролокатора (точність якого становить 10 см), що уможливлює ефективні пошуки, підйом та утилізацію боєприпасів. Причому значна і економічна віддача цих робіт: лише за рік здано державі понад тонну високоякісного срібла.

    Військові флоти — чи не найбільша загроза екології Чорного моря
    Варто зазначити, що екологічні проблеми, пов'язані з базуванням та діяльністю ВМФ притаманні і країнам-членам НАТО, проте, на відміну від України, ці проблеми досить ефективно вирішуються у них на всіх рівнях.

    Щороку країни-члени НАТО все більше уваги приділяють вирішенню екологічних проблем, у першу чергу, пов'язаних з військовим сектором та військовою діяльністю. Регулярно проводяться засідання робочих груп із систем управління станом середовища у військовому секторі (EMS in the Military Sector) та з військової океанографії (MILOC). Як представнику України на більшості з цих засідань мені, з одного боку, завжди було цікаво спостерігати, яку велику увагу всі члени НАТО приділяють питанням охорони та збереження довкілля, навіть в умовах навчальних та бойових військових операцій (так, крім загальної проблеми зменшення забруднення морського середовища, у ВМС НАТО існують потужні програми з захисту морських ссавців від діяльності ВМФ навіть під час проведення бойових операцій. Зокрема військово-морські флоти не використовують частоти, які можуть зашкодити морським мешканцям). З іншого боку — наскільки істотна прірва навіть у підходах до цих проблем між членами НАТО та Україною. Водночас всі слушні пропозиції щодо подальшого удосконалення системи екобезпеки у військовому секторі, запропоновані мною на засіданні робочих груп НАТО, були прийняті як офіційні документи відповідних нарад.

    Звичайно, нам ще далеко у цій галузі до таких фанатиків збереження довкілля як Нідерланди чи Данія, проте і нові члени НАТО, в недалекому минулому — наші сусіди, вже мають істотні успіхи у цій царині й охоче діляться з нами своїм досвідом.

    Щодо вирішення екологічних проблем моря, то перш за все хотілося б згадати про досвід Латвії, яка охоче ділиться ним з українцями. Ілона Екмане — Радник Державного Секретаря Міністерства оборони Латвійської Республіки з питань охорони навколишнього середовища — справжній фахівець своєї справи, яка робить все можливе для вирішення екологічних проблем, пов'язаних з військовим сектором. У ході свого нещодавнього візиту в Україну делегації Латвії, вона детально поінформувала нашу сторону про систему екобезпеки Латвії, зокрема щодо системи охорони морського середовища. Цікаво, що ВМФ Латвії, не дивлячись на свої скромні ресурси, виконує цілу низку функцій, зокрема: берегової охорони, пошуку та порятунку людей на воді, охорони морського середовища від забруднення, боротьби з браконьєрством тощо.

    Варто відзначити, що і економічна ефективність діяльності такого багатофункціонального флоту просто вражає. Водночас Міністерство оборони Латвії проводить з охорони морського середовища семінари для представників Військово-морських Сил Балтійських країн.

    Охорона морського середовища потребує задіяння специфічних теоретичних знань та практичних навиків. Саме тому Міноборони Латвії започаткувало курс з охорони морського середовища для ВМС Латвії, а починаючи з 2002 року для особового складу ВМС Латвії проводяться щорічні семінари з охорони морського середовища.

    Докорінне поліпшення екологічної ситуації та вирішення проблем екобезпеки на якісно новому рівні вимагає об'єднання зусиль служб екобезпеки Міноборони України, Міністерства охорони навколишнього природного середовища та інших відповідних структур. Необхідно повніше творчо використовувати багатий зарубіжний досвід, зокрема країн-членів НАТО у царині охорони морських екосистем під час проведення навчань і бойових операцій ВМФ та низки проблем, пов'язаних з базуванням і діяльністю військово-морських флотів. З огляду на сказане, вступ України до НАТО є вкрай необхідним заходом.

    Володимир ГАНДЗЮРА, доктор біологічних наук, міжнародний експерт Комітету викликів сучасному суспільству НАТО

    My WebPage

    Заправка паливом бойових кораблів ЧФ РФ вдруге за останній час завершилася забрудненням Чорного моря.

    Сторожовий корабель "Сметливий" ЧФ РФ
    Заправка паливом одного з бойових кораблів Чорноморського флоту Росії закінчилася аварійним розливом нафтопродуктів і забрудненням морської акваторії Севастополя.

    Нештатна ситуація виникла 7 серпня під час заправки паливом сторожового корабля "Сметливий" ЧФ РФ. З морського танкера "Істра" до моря потрапила значна кількість нафтопродуктів.

    За даними журналістів, заправка корабля проводилася в самому центрі міста, біля причалів так званої Мінної стінки. Очевидці розповідають, що запах розлитих нафтопродуктів відчувався на значній відстані.

    На місце інциденту прибули представники Державної Азово-чорноморської екологічної інспекції, проте посадовці Чорноморського флоту відмовили їм у доступі на територію причалу.

    За інформацією екологів, розлив нафтопродуктів став другим за останній час фактом забруднення внутрішньої акваторії порту Севастополя кораблями і судами російського Чорноморського флоту.

    Аналогічний інцидент стався минулого тижня. 31 липня під час заправки ракетного корабля на повітряній подушці "Самум" з танкера також вилилися нафтопродукти. Тоді екологи оцінили збитки в 175 тисяч доларів, але командування ЧФ факти забруднення морської акваторії заперечує.

    My WebPage

    Причини виникнення соціальної екології та необхідності розповсюдження соціально-екологічних знань
    Травень 21st, 2009. Добавила Cristo. | Скачали раз.

    (+2 rating, 2 votes)
    Loading ...

    . При цьому людство свідомо використовує глибини океану як місце захоронения найнебезпечніших відходів: ядерних, хімічних, біологічних та інших, вважаючи це цілком прийнятним для себе.

    Показовою є інформація, наведена на спеціальній зустрічі в Осло 1993 p., присвяченій питанню забруднення північних морів. У мілководному Карському морі на глибині 20-60 м «спочиває» реактор першого у світі атомного криголама «Ленін», а з 1959 р. по 1991 р. у бочках було поховано близько 32 тис. м3 твердих відходів. Більш глибоководне Баренцове море прийняло 200 тне. м3 рідких відходів. Через це радіоактивність Баренцового моря зросла до 12900 км, а Карського до 228 тис. км. Крім того, у Баренцовому і Карському морях біля о. Нова Земля до 1995 р. було затоплено 15 аварійних реакторів і один - пізніше, тобто після прийняття спеціальної Лондонської конвенції, а також 11 тис. контейнерів із радіоактивними відходами. Щоправда, МАГАТЕ має інформацію про те, що ВМФ колишнього СРСР затопив у цих морях не 16, а 21 реактор. Міжнародна природоохоронна організація «Грінпіс» стверджує, що Північний флот Росії взагалі скидає в моря щорічно близько 10 тис. м3 рідких і 2 тис. м3 твердих радіоактивних відходів.

    Не набагато краща ситуація і в українському секторі Чорного та Азовського морів. Найбільшого розголосу набула інформація про забруднення бухт Севастополя кораблями Чорноморського флоту РФ, що скидають до їх вод неочищені стоки.

    Не так давно один із німецьких «вчених» пропонував перетворити на всесвітнє звалище Чорне море, мотивуючи це тим, що його глибина досягає більш ніж 2 км і у водах на глибині понад 200 м відсутнє життя, а, отже, ніякої загрози життю на землі не буде. Але треба пам’ятати, що глибини Світового океану є найбільш невивченими районами планети і людство дуже мало знає про процеси, які там відбуваються, особливо щодо еволюції мікроорганізмів під впливом продуктів людської діяльності - токсичних та високорадіоактивних речовин.

    Навіть космосфера, освоєння якої почалось зовсім недавно, вже зазнала досить значного впливу людини. В 1990 р. в навколоземному космопросторі знаходилось близько 1 млн твердих тіл штучного походження - космічні кораблі та залишки їх паливних систем, штучні супутники, як діючі, так і ті що вже виробили свій ресурс, космічні станції та відходи життєдіяльності космонавтів і т. ін. Загальна маса цих тіл склала близько 100 тис. тонн, що приблизно дорівнює загальній масі природної речовини ближнього космосу.

    Українські вчені І.Алексієнко та Л.Кейсевич зазначають, що з огляду на те, що ближній космос уже перетворений у звалище радіоактивних відходів, дехто пропонує використовувати його як сміттєзбиральник і в подальшому - за допомогою потужних ракет систематично виводити на високі орбіти контейнери з рідкими і твердими радіоактивними відходами![1] Вперше ця ідея була сформульована в 1959 р

    My WebPage

    La Repubblica. Екологічна катастрофа в Чорному морі: затонули 4 танкери

    час публікації: 12 листопада 2007 р., 13:45
    останнє оновлення: 12 листопада 2007 р., 13:55

    Морські метеослужби в Маріуполі, Ростові, Бердянську, Керчі і Новоросійську розповсюдили попередження про шторм, котрий наближається, з силою вітру, порівнянною з торнадо, в другій половині дня в суботу 10 листопада. З Арктики прорвався потік крижаного повітря руйнівної сили, він на величезній швидкості промайне над Росією і обрушиться на Крим, пише Леонардо Коен з La Repubblica

    Подібні вторгнення, що викликають тривогу у всіх моряків, провокують явище, котре отримало назву "циклогенез". Сигнал тривоги прозвучав завчасно, за 14 годин до початку шторму. У водах Керченської протоки, яка сполучає Чорне і Азовське море, в той момент знаходилось 59 судів. 42 судам вдалося сховатися в акваторії Азовського моря.

    Сімнадцяти іншим, котрі недооцінили загрозу, про яку йшлось в прогнозах, довелося боротися з високими хвилями і протистояти урагану. Вони зробили катастрофічний вибір: деякі кораблі затонули, інші терплять аварії, щонайменше, 15 людей загинуло. Це призвело до нової драматичної екологічної катастрофи. У морі з'являється все більше ушкоджених кораблів, як тільки сила і висота хвилі збільшується. Це плаваючі екологічні бомби, готові вибухнути, якщо море, як це часто трапляється, починає штормити.

    Турецьке судно "Хаш Ізмаїл", котре вийшло з Маріуполя і взяло курс на Стамбул, затонуло удосвіта в неділю 11 листопада. До складу екіпажа входили 17 людей. Двох врятували, останні зникли безвісти. О 04:55 (за московським часом) нафтовий танкер "Волганефть-139", водотоннажністю 5000 тонн, що належав компанії "Волганефть", розколовся надвоє: у його трюмах знаходилося 4700 тонн мазуту, 1200 тонн опинилися в морі, 560 тис галонів сильними морськими глибинними течіями розносяться по кримських пляжах.

    Танкер стояв на якорі в порту "Кавказ", який знаходиться в північній частині Керченської протоки. Екіпаж уцілів, оскільки знаходився в кормовій частині і дрейфував в бік України. Рятувальні операції за участю буксирів "Посейдон" і "Капітан Задорожний" проходять в скрутних умовах, які ще більше ускладнює ураганний вітер.

    О 10:42 затонув "Волгодонськ", котрий знаходився приблизно в цьому ж морському квадраті, на його борту було 2400 тонн сірки. Екіпаж - 8 осіб - спробував висадитися на рятувальний пліт, але почалася інша одіссея, оскільки пліт кидало на сильних хвилях як горіхову шкаралупу. Менш ніж за годину аналогічна доля спіткала і інше вантажне судно. "Нахічевань" пішла на дно о 11:50. На її борту також була сірка, ще 2000 тонн.

    Троє з 11 членів екіпажа були врятовані грузинським буксиром. Потім список затонулих кораблів почав поповнюватися. Судно "Ковель" з 2000 тонн сірки сильно нахилилось під ударами могутніх поривів вітру, і вода почала заливатися за борт. Груз, ймовірно, змістився, і корабель залишився лежати на боці. Склалася критична ситуація. 11 членів екіпажа борються із стихією. Але це ще не все. Судно "Волганефть-123" - того ж класу "річка-море", що "Волганефть-139", - розкололося на дві частини, будучи нокаутованою страшними ударами морських хвиль. У корпусі судна утворилася пробоїна. Щоб уникнути розливу мазуту, робляться зусилля до того, щоб відбуксирувати танкер ближче до берега.

    Тим часом з Новоросійська, важливого порту на північнокавказькому узбережжі Чорного моря (тут розташовується виведена з України база російського Чорноморського флоту), прийшло повідомлення про те, що два кораблі зірвали з якоря і що вони дрейфували, поки не сіли на мілину. Мова йде про турецьке вантажне судно і грузинський сухогруз, що перевозив металобрухт. Під час вчорашньої вечірньої переклички не надходило сигналів ще про 7 судів: точніший підсумок можна буде підвести тільки сьогодні вранці.

    Російська транспортна прокуратура вже приступила до розслідування і почала судочинство відносно деяких судновласників і капітанів затонулих кораблів у зв'язку із злочинами, пов'язаними з "забрудненням навколишнього середовища" і "недотриманням заходів безпеки". Щоб очистити море від сірки і мазуту, будуть "потрібні роки" - до такого невтішного висновку дійшов Олег Мітволь, заступник голови Росприроднагляду.

    "Я не приховую, що ситуація небезпечна. Це серйозна екологічна подія, яка зажадає великої кількості відновних, рекультиваційних заходів". Шаленство природи і людська безвідповідальність, що є наслідком жадності, геополітики або військової необхідності, - така злощасна формула, з якою росіяни вже давно дуже добре знайомі. Цей шторм, що майже утих, в Керченській протоці поповнить і без того обширний список трагедій.

    За матеріалами: InoPressa

    My WebPage

    Злий циклон
    Катастрофічна невідповідність застарілої техніки й екологічного мислення

    --------------------------------------------------------------------------------

    Микита КАСЬЯНЕНКО, Сімферополь

    --------------------------------------------------------------------------------

    Два дні над півднем України лютував південно-західний вітер, швидкість якого над Кримом, наприклад, сягнула 30—40 метрів на секунду, а над морем — до 50 метрів. Він угамувався тільки під вечір у неділю. Хвилі заввишки до 6 метрів билися об кримське узбережжя, яке виходить далеко на середину Чорного моря, від Чорноморського і Севастополя до Феодосії та Керчі. З ночі на понеділок на Азовському і Чорному морях розпочалися рятувальні роботи. У Крим прилетів міністр із надзвичайних ситуацій України Нестір Шуфрич, який координує роботи української служби з російськими рятівниками.

    У суботу і неділю неглибока, але бурхлива Керченська протока стала справжньою пасткою для суден. Сигнали лиха кораблі подавали і з українського, і з російського боку протоки. У неділю фахівці вже оголосили про загрозу екологічної катастрофи. Першим о 4 й годині 55 хвилин11 листопада забруднив акваторію танкер «Волганефть-139», який стояв на якорі на рейді протоки з вантажем мазуту і розламався навпіл. З нього у протоку вилилося 2 тисячі тонн мазуту. Ніс корабля залишився на якорі, але екіпажу вдалося перебратися на корму, яка стала дрейфувати в морі. Людей підібрали тільки о 14 й годині. У понеділок рятівникинамагалися локалізувати величезну пляму і запобігти екологічній катастрофі, однак у перший же день були виявлені мертві птахи, які потрапили в мазутну пляму.

    Далі кораблі тонули один за одним. О 10 й годині 25 хвилин пішовпід воду суховантаж «Вольногорськ», на борту якого перебувало 2436 тонн сірки. Через годину — суховантаж «Нахічевань» з 2 тисячами тонн сірки. 11 чоловік його екіпажу знесло у море. Буксиром «Нептунія» Керченського порту врятовано троє членів екіпажу, доля восьми залишається невідомою. Пошуки продовжуються. У воду потрапили десятки тисяч тонн мазуту та сірки. Їх відносить течією у бік Криму.

    — Питання про те, що призвело до загибелі цих суден під час шторму, незважаючи на те, що було штормове попередження, залишається відкритим, — сказав «Дню» заступник міністра промислової політики, транспорту, зв'язку і ТЕК Криму Микола Черевков. — Перший чинник — звичайно, дуже сильний шторм. Я сам керчанин, але у нас такого сильного шторму ніхто вже пам'ятає — хвилі піднімалися до 6 метрів! Можна сказати, що це найсильніший шторм за останні 100 років. Однак за своїми характеристиками сучасні судна повинні витримувати такий шторм. За звичаями, порти після штормового попередження просто виганяють судна в море, оскільки біля причалу судна стояти не можуть, вони б'ються об пірс, один об одного. У наших портах залишилося декілька буксирчиків — так їх побило зовсім. Порятунок один: вийти у відкрите море, а там пощастило — значить, вижив, не пощастило — потонув. Інша справа, яку тактику і який напрямок стояння щодо хвилі вибере капітан. Чи зможе він боротися з хвилею, чи ні — від цього також залежить багато що. І велике зло полягає в тому, що багато хто зараз економить, судна ремонтують неякісно, заправляють паливом не повністю, моряків набирають іноді некваліфікованих, — звідси всі трагедії.

    До полудня неділі надійшло повідомлення, що у протоці зірвало з якоря баржу «Деметра» з 3 тисячами тонн мазуту. Її несло до коси Тузла. Недалеко від неї сіли на мілину два судна під грузинським і турецьким прапорами. У районі Севастополя затонув корабель — «Хаш-Ізмаїл» під грузинським прапором, який перевозив вантаж металобрухту. Загинули двоє чоловік із екіпажу, ще один пропав безвісти. В українських водах затонув суховантаж «Ковель», 11 чоловік екіпажу вдалося врятувати. Вздовж узбережжя Криму постійно курсують кримські баржі та буксири, які намагаються врятувати тих, хто зазнав лиха. Час від часу надходять повідомлення про те, що і буксири потерпають від лиха.

    Із 19 членів екіпажу судна «Віра Волошина», яке під прапором Російської Федерації перевозить сільськогосподарську техніку з Румунії й постраждало від лиха в районі мису Меганом під Судаком, рятівниками МНС на берег евакуювали 15 чоловік. Інші члени екіпажу проводять аварійні роботи з герметизації тріщини і недопущення викиду горючого.

    Лише протягом двох днів, за даними МНС, у Чорному й Азовському морях потонуло понад 5 судів, загинуло понад 10 чоловік, врятовано 65 чоловік, доля декількох десятків людей поки що невідома.

    У Севастопольському торговельному порту та Керченському морському координаційному аварійно-рятівному центрі створено штаби з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій. У МНС України в цілодобовому режимі працює оперативна група. Налагоджено взаємодію з рятувальними службами Мінтрансзв'язку, Держмитниці, МВС, а також із відповідними службами Російської Федерації та Республіки Грузія.

    Проте у понеділок до полудня у Криму було знов оголошено штормове попередження. У зв'язку з рясними опадами МНС попереджає, що на ріках Криму можна чекати підвищення рівня води на 0,3— 1 метр вище за звичайні відмітки.

    Буревій багато лиха завдав і на суходолі. У Криму були пошкоджені всі три електромережі, що передають струм із материка на півострів. Загалом, за даними енергетиків, 11 листопада та вночі 12 листопада внаслідок ускладнення погодних умов і через спрацювання автоматики захисту мереж електропередач у Криму і 16 областях було знеструмлено 2 тисячі 360 населених пунктів.

    КОМЕНТАРI

    Тетяна ТИМОЧКО: «В Чорному морі загине більша частина риби»

    Голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко назвала прецедент у Керченській затоці «серйозною екологічною катастрофою, яка викличе значне забруднення флори, фауни, водних акваторій». Навіть якщо вдасться зібрати значну частину забруднюючих речовин, у Чорному морі загине більша частина риби, вважає Т. Тимочко, за її словами, «важко відповісти на запитання: коли ж тут можна буде купатися».

    Як заявив Інтерфаксу керівник токсичної програми «Грінпіс» Росії Олексій Кисельов, «тисяча тонн нафти — це величезна цифра». «Якщо пригадати події двотижневої давності — аварію нафтової баржі на Ладожському озері — то там витекли 10 тонн і шлейф йшов на 7,5 км. А тут мазуту виплеснулося в 100 разів більше», — зазначив він. За його словами, ситуація погіршується тим, що в цей час мазут, що розлився внаслідок аварії, не можуть почати прибирати, бо на морі розігрався шторм.

    Керівник громадської групи ЕКО-захист Володимир Сливяк вважає: «Це крупномасштабна екологічна катастрофа. Це забруднення доведеться прибирати дуже довго, але навіть через рік, а може й довше, наслідки цього забруднення будуть дуже відчутні», — розповів В. Сливяк. Крім того, В. Сливяк заявив, що не можна говорити про поліпшення екологічної ситуації, якщо мазут, що вважається вірогідним при такій погоді, грудками опустився на морське дно. «Тут немає принципової різниці, оскільки ця токсична речовина, хоч де вона знаходиться, виділятиме свої отрути. А якщо воно знаходитиметься ще й на дні, то його не буде видно, і по суті, — неможливо зібрати», — повідомив він.

    У свою чергу директор проекту з природоохоронної політики російського відділення Світового фонду дикої природи Євген Шварц заявив, що «ризики екологічної катастрофи дійсно дуже великі». Він зазначив, що Керченська затока є мілководною, і розлив великої кількості нафтопродуктів може небезпечно вплинути не тільки на затоку, але й на берегову лінію. «У принципі нафта й мазут розповсюджуються по воді тонкою плівкою і їх можна зібрати. Але в цьому випадку заважає шторм», — розповів Є. Шварц.

    Лідер «зеленої» фракції партії «Яблуко», російський еколог Олексій Яблоков заявив Інтерфаксу: «По суті сталося те, про що екологи говорили вже давно. Не можна нафтопродукти перевозити в таких танкерах — це повинні бути інші судна, з подвійною системою корпусів і іншими пристроями, які могли б забезпечувати безпеку перевезення».


    vprystupa@inko.lviv.ua

    Повідомлення відредагував ПВП - Среда, 07.10.2009, 08:23
     
    ПВПДата: Пятница, 09.10.2009, 11:45 | Повідомлення # 41
    800-1200
    Група: Керівник проекту
    Повідомлень: 856
    Репутація: 13
    Статус: Оффлайн
    Зрозуміло що в грудні є дати які прямо звязані з екологією це:
    3 грудня День боротьби з пестицидами

    10 грудня День прав людини

    29 грудня Міжнародний день збереження біорізноманіття

    Але прочитавши прикліплений файл (додається) ви зможече знайти в грудні багато подій які тим чи іншим чином можна використати в екологічному виховані дітей

    Автор: Марія Чумарна
    Студень, грудень, мостовик –
    Збив на льоду черевик:
    Катерина в гості жде
    Ще й Наума приведе.
    Калету смачну зготує
    І Андрія почастує.
    Святкували до Миколи,
    Не відходили від столу, -
    Бо ні віхола, ні сніг
    Не остудить в серці сміх.
    Бо ведмедю взимку спати,
    А діточкам святкувати.
    Перший місяць зими хоч і скупий на тепло, зате щедрий на свята. 4 грудня Третя Пречиста (за християнським календарем – Введе-ння Богородиці у храм). Це перше з великих свят зимового цик-лу. За ним ішли чередою свята, пов’язані з народженням нового річного кола. Третя Пречиста, як добра матінка, співала землиці колискову. В народі говорили: „Прийшла перша Пречиста – зодя-гла природа намисто, прийшла друга Пречиста – взяла комара не-чиста, прийшла третя Пречиста – стала діброва безлиста”. Моло-дь у грудні весело, з ворожіннями і жартами, відзначала свято Ка-лети (чи Андрія). Це свято було пов’язане із завершенням соняч-ного кола – „калетою”. Називали круглий калач, який дівчата під-вішували до стелі, а парубки намагались доскочити до нього і вкусити. В ці дні дівчата ворожили на долю, на майбутній вро-жай. На Варвари – 17 грудня – дівчата вишивали і протягом дня спостерігали за погодою: в цей день можна було визначити пого-ду на весь рік. Улюбленим святом дітей є день Миколи (19 груд-ня). А напередодні (14 грудня) в давніші часи відзначали день найменших школярів – на Наума їх вперше відводили до школи: „Наум наставляє на ум”. Свято Миколи (в християнському кален-дарі – Миколи-чудотворця) має дуже давню традицію і пов’язане воно найперше із сонечком. Саме в цей день стрілочка його годи-нника відцокотіла рівно 360 днів – і завершила коло обертання сонця. На землі наступила найдовша ніч – на п’ять наступних днів, які, які залишились до того часу, коли на сонячному годин-нику стане 365 днів, і його стрілочка почне нове коло обертання. Ці дні холодні і морозні. Особливо глибока ніч стоїть на Ганни – 22 грудня. Дітей треба було зайняти забавами та розвагами, аби були певні, що зима неминуче відступить, що в її холодах уже відчутно подих весни. Тому виникло прислів’я: В ніч найтемнішу – про сонце пам’ятай.А святий Микола в цю першу ніч завми-рання сонечка приносив діткам подарунки і клав під подушечки: звичайно, у нього є помічники – і ви здогадуєтесь, хто вони.
    Котилося колесо та й стало в дворі:
    А вже наше сонечко змаліло вгорі.
    Стала нічка темная – довга, як зима.
    Ходить попід вікнами заспана пітьма.
    Не ходи під вікнами, діток не буди –
    Знов вернеться сонечко юним, молодим.
    А щоб діткам затишно в білих снах жилось –
    Ходить, ходить лагідно тої ночі Хтось:
    Хтось несе даруночки сонним діточкам, -
    Знає він і відає, хто на що чекав.
    Кому гарну лялечку, а кому – санки,
    Кому теплу шапочку, кому – чобітки.
    А ще добру посмішку в дар свій докладе –
    Щоб були щасливими діти увесь день.
    Щоб були здоровими діточки рідненькі –
    Для землі, для сонечка, для тата і неньки.
    Не покине діточок у пітьмі ніколи –
    Щедрий, милий, люблячий наш дідусь...

    Прикріплення: 6316553.doc (170.0 Kb)


    vprystupa@inko.lviv.ua
     
    ПВПДата: Воскресенье, 11.10.2009, 13:58 | Повідомлення # 42
    800-1200
    Група: Керівник проекту
    Повідомлень: 856
    Репутація: 13
    Статус: Оффлайн
    Подаючи екологічний календар на грудень, я забув дуже суттєву акцію яку можна провести в грудні січні. Це захід "Збережемо ялинку"

    ************************************
    Новорічне свято у нас пов’язане із смолистим запахом ялинки. І хоч не завжди довгождана ялиночка струнка і пухнаста, та несемо її додому. Така встановилась традиція. А тим часом для святкових прикрас кімнати не обов’язково купувати велику ялинку. Дуже оживляє будь-яке приміщення і одна або кілька зимових композицій.
    Основу їх становлять, як правило, гілки будь-якої хвойної рослини. Не слід захоплюватись їх надмірною кількістю. Нехай буде одна або дві, але красиво зігнуті, з витонченими обрисами.
    У фон гілок чудово вписуються живі квіти. Це можуть бути троянди, гвоздики, калли, а також кімнатні цикламени і примули.
    Замість квітів підійдуть яскраві ліхтарики оранжевого фізалісу або тоненькі перламутрові плоди лунарії. Можна взяти ягоди шипшини, грона горобини, сухе суцвіття деревію.
    Дуже вдалим доповненням буде одна або кілька декоративних свічок.
    Квіти краще розміщувати в низьких плоских вазах, в блюді, в плетених корзинках. На дно кладуть спеціальне пристосування – кендзан. Кендзан – це такий собі “їжачок” із цементу або металу. Між його голками і кріпляться гілки та квіти. Кендзан можна придбати в квітковому магазині або виготовити самому, використавши цвяхи або дріт з нержавіючої сталі товщиною біля 1 мм.
    Радимо використати у ваших композиціях матеріали: бересту, гриби-трутовики, зрізи пеньків.
    Сухі гілки легко прикріпити за допомогою пластиліну, а квітучі паростки можна помістити у невеликі пробірки з водою, замаскувати їх серед зелені.
    Ваша композиція прикрасить не лише святковий стіл. У підвішених вазочках особливо декоритивно будуть виглядати невеличкі хвойні гілочки з одною-двома блискучими кульками.
    Можна зробити “засніжені” композиції. Для цього готують гарячий перенасичений розчин харчової солі (400 г на 1 л води), трохи охолоджують його, і занурюють гілку, так щоб не діставала дна, і закріплюють її. Всю цю споруду залишають на добу у спокої. Надлишок солі осідає на гілці кристалами. Можна крапнути в розчин розведеної акварельної фарби, тоді кристали вийдуть кольоровими. Потім гілку виймають і сушать.
    Іще простіше прикрасити глицю, сухі гілки та сухі квіти “снігом” з пінопласту, потертого на звичайній кухонній терці. А приклеїти “сніг” можна клеєм ПВА або клейстером.
    ************************************************

    Переходячи суто до справ "січневих", як звичайно подаємо допоміжні матеріали, що можуть бути використанні в роботі з дітьми. А саме: Квітковий календа, Календар Друїдів, Астрологічний гороскоп, Календар ядерної ери, Закони прийняті (затвердженні) у січні.
    А далі знову трішки літератури.
    Про січень від Марії Чумарної

    СІЧЕНЬ

    Сніжень, тріскун, вогневик,
    Лютовій і льодовик,
    Січень, просинець зимовий –
    Так його картали в слові.
    Бо в морозах і в снігах,
    В кучугурах і димах
    Їде білими саньми
    Полем срібної зими.

    Зимові дні – це дні красивих і величних свят. Все в природі спить урочистим сном, а люди звеселяють свої домівки і серця веселою колядою, щедрівками і радісними віншуваннями. Бо зима і не вважалась активною, діяльною порою року: люди відпочивали, як і вся природа. Ще восени приготувались до весняних робіт, напряли і наткали, а тепер славили народження Сина Божого, господаря і його родину, замовляли добрим словом на новий рік і щасливий вік. За сонячним годинником новий рік наступає з 24 на 25 грудня – день зимового сонцевороту: з цього дня ночі починають коротшати, а дні – довшати. Саме в цей день увесь світ починає святкування Різдва. В Україні ще дотримуються старого звичаю: відзначати свята за календарем, який колись був запроваджений указом римського імператора Юлія, тому називається юліанським. Цей календар неточний – він відстає від сонячного годинника уже на 13 діб. Тому і виходить, що в Україні святкують Різдво на 13 днів пізніше. До речі, діточки, вам, напевно, буде цікаво дізнатися, що той календар, яким нині користується весь світ і який майже точно співпадає із сонячним, - так званий григоріанський календар, - був запропонований римському імператору Григорію скіфом Діонісієм. Оскільки скіфами називали колись наших з вами предків, то це означає, що українці давно мали дуже точний календар. Юліанський же календар, за яким відзначаються донині Різдвяні та інші християнські свята в Україні, був колись запроваджений указом російського царя Петра І. Але Різдво – це завжди велике і славне родинне свято. Вся родина збирається при столі на Свят-вечерю при покутньому снопі, зібраному на обжинки, при свічках та дванадцяти святвечірніх стравах, якими вшановували прожитий рік і душі померлих, і незримо в мелодіях та словах величальної коляди присутній у кожній родині новонароджений Син Божий і Його Мати Пречиста. За Різдвом йшло свято Нового року – Василя й Маланки. Василем колись називали місяць, тому в цей день по хатах водили „козу” – вона своїми рогами нагадувала молоденького місяця і то „помирала”, то „оживала”, як він. Здоров’я „Кози” віщувало господареві добрий урожай: „Де коза рогом, там жито стогом”. Ще казали так: „Ходить Ілля на Василя, носить пугу житяную: куди махне – жито росте, - сійся, родися, жито-пшениця, на увесь рік!”
    ЩЕДРІВКА
    Щедрівочка щедрувала –
    Долю словом засівала:
    Та веселим, та багатим,
    Уродливим і крилатим,
    Щоб світило і святило,
    Засівало й молотило,
    Щоб ставало короваєм –
    Всьому світу Божим раєм!
    Якщо влітку на Івана в найбільшій силі був вогонь, то на Водох-рещі (чи Водосвяття, або Йордан) вода освячується Божою си-лою. Діти в цей день умивали личка у воді і пускали в небо білих голубів – як символ святого Духа, що сходить над усіма водами.

    Прикріплення: 7754214.doc (36.0 Kb) · 6447152.doc (31.5 Kb) · 2179110.doc (60.5 Kb) · 1881935.doc (28.5 Kb) · 3024208.doc (30.5 Kb)


    vprystupa@inko.lviv.ua
     
    ПВПДата: Понедельник, 07.12.2009, 10:55 | Повідомлення # 43
    800-1200
    Група: Керівник проекту
    Повідомлень: 856
    Репутація: 13
    Статус: Оффлайн
    Подаючи матеріали в тему "Екологічний календар" ми трішки випустили з уваги ці заходи які можна провести у січні.
    Окрім нище наведенних матеріалів, знову хочу нагадати про акцію "Збережемо Ялинку", яка є актуальною і в січні

    СІЧЕНЬ
    Колись наші пращури Новий рік зустрічали весною. А з впровадженням християнства у Київській Русі 988 року новолітування перенесли на вересень. Згодом його почали відзначати в січні. Ця традиція збереглася й до сьогодні.
    Серед слов'янських народів українські назви місяців мають місцеве, себто національне походження. Крім того, в кожній етнографічній групі (Бойківщина, Гуцульщина) та географічній зоні (Поділля, Полісся тощо) були свої, регіональні, назви. Сучасний січень називали студнем, просинцем, сніговиком, вогневиком, тріскуном, шипуном, льодовиком, сніжнем, лютовієм тощо. Як ви здогадалися, таке різноманіття пов'язане насамперед з конозистим характером першого місяця року.
    В офіційних джерелах попервах січнем називали сучасний лютий. В одному давньому рукописі мовиться: "Місяць лютий, званий січнем". Але згодом відбулася уніфікація і початок року придбав сучасну назву січня.
    Про походження цього слова є кілька гіпотез. Одні вчені вважають, що воно пов'язане з серединою зими, яка розсікає навпіл найхолоднішу пору року (згадаймо поговірку: "Січень снігом січе, а мороз вогнем пече"). Дехто схильний вважати, що накличка пішла від того, що в цей час домашнім тваринам сікли на корм гілки. Західно-Головацький писав: "Січень, здається, від того так званий, що в той час звичайно сніги, інеї з вітром січуть, або скоріше від "січа" - вітки, суччя, котрі дають взимку маржині (коровам)".
    Але більшість дослідників пов'язують назву місяця з лісопромислом. Саме в цей час давні ратаї починали розчищати (сікти) деревину, щоб весною на розкорчованих ділянках - лісосіках - посіяти збіжжя. Ці роботи проводили лише взимку, коли деревину було легше вирубувати і безпечніше спалювати. Попіл використовували для підживлення ґрунту.
    За іншими свідченнями, наші пращури заготовляли деревину взимку, коли дерево "спало", себто перебувало в стані спокою. Вважалося, що житло, зведене з такого матеріалу, витриваліше, краще зберігає тепло, його майже не точить шашіль і обминає блискавка.
    Січень вважається найхолоднішою порою року. Адже на цей місяць припадає найбільше морозяних днів та снігопадів. Саме така погода, за довголітніми спостереженнями, віщувала добрий врожай. Тому й казали: "Хвали січень сніговий".
    Давньоукраїнські повір'я та перекази:
    Мороз. Мороз у багатьох місцевостях України розуміють і пояснюють у цілому правильно. В Ушицькому повіті кажуть, ніби мороз - з моря, яке так само, як і земля, може постачати нам усе, що завгодно. Найчастіше він уособлюється в образі сивого, лисого, сердитого діда, одягненого в снігове вбрання, в крижаних чоботях і зовсім обмерзлого "сосулями" (Ушицький, Новоград-Волинський і Переяславський повіти та Подільська губернія); в нього великі червоні губи і такий же ніс. Він родич сонця й вітру, але могутніший за них (Новоград-Волинський повіт). "Якщо хочеш, щоб пересівся мороз, то треба нарахувати дванадцять лисих так: лисий - пересядься мороз; і так після кожного" (м. Тараща). Зимові морози бувають з веління Божого, а морози у квітні і травні, а також ранньої осені надсилаються відьмами (Холмська Русь). Якось мороз засперечався про щось зі святим Онуфрієм (свято його 12 червня). Святий Онуфрій сильно розлютився і розрубав йому сокирою голову, внаслідок чого мороз прохворів до Спасового дня (6 серпня - за старим стилем): через те і не буває морозу з 1 червня по 6 серпня.

    Та прийдуть до тебе три праздники в гості
    Програмний зміст:
    Ознайомити дітей із звичаями українського народу святкувати Різдвяні свята, Новий рік, Йордан: коли колядують, щедрують, а коли посівати. Пояснити значення кожного свята. Сприяти відродженню національної свідомості; виховувати повагу до народних традицій, бажання брати активну участь у святах.
    Хід заняття:
    Звучить магнітофонний запис коляди.
    Вихователь: З давніх-давен у ці зимові дні приходять до нас у гості три великі празники.
    А той перший празник (Різдво Христове).
    Радуйся, ой радуйся, земле -
    Син Божий народився!
    Різдво - свято народження Ісуса Христа. Як у кожного з вас, у Ісуса Христа також є день народження - 7 січня. (Звучить розповідь про звичаї святкування Різдва).
    За Різдвом наступає другий праздник - свято Василя (Новий Рік за старим календарем - 14 січня). Доброю ознакою на Новий Рік є посівання. Посівають житом, пшеницею і віншують (бажають добра, щастя, здоров'я і достатку в хаті). Хто з вас ходив посівати? До кого ходили? Як посівали?
    На Новий Рік удосвіта засівають хлопчики., а першими йдуть до хрещених тата і мами, до діда і баби, до тіток і дядьків. Скільки щедрих і теплих слів у цих побажаннях: "щоб рясно родила садовина і городина", "щоб бджоли велися і солодкий медок на жовтий вощечок носили", "щоб у коморі та обері зерна були повні гори".
    Сієм, сієм посіваєм,
    З Новим Роком Вас вітаєм!
    Сієм зерно ваговитим
    Добрим людям працьовитим
    Не з сівалок, а з долоні
    По долівці, по ослоні
    Посіваєм в кожній хаті -
    Будьте радісні й багаті
    Сієм густо перехрестним
    На добробут людям чесним
    Промовляєм з кожним кроком:
    З Новим щастям, З новим Роком!
    А той третій праздник - Святе Водохреща. Його ще називають Йордан. 18 січня всією родиною сідають вечеряти, а 19 січня - цілий день щедрують. (Звучить кілька щедрівок).
    В цей день люди святять воду. Для чого людям свячена вода, як ви думаєте? Люди бережуть цю воду цілий рік, бо вона має цілющі властивості, лікує від хвороб. На Йордан люди співають:
    Йордан - Йордан вода студена,
    Пречиста Діва воду брала,
    Своє дитятко напувала.
    Священики ходять з свяченою водою від хати до хати і нею кроплять і хату, і подвір'я, і всі прибудови, щоб вигнати з них злих духів.
    (В кінці заняття діти віншують одне одного з святами)

    Прикріплення: 6555999.doc (36.0 Kb) · 2345031.doc (31.5 Kb) · 8288403.doc (60.5 Kb) · 2179667.doc (28.5 Kb) · 3795477.doc (46.5 Kb)


    vprystupa@inko.lviv.ua
     
    ПВПДата: Воскресенье, 13.12.2009, 13:04 | Повідомлення # 44
    800-1200
    Група: Керівник проекту
    Повідомлень: 856
    Репутація: 13
    Статус: Оффлайн
    Ще деяка цікава інформація що стосується січня місяця.
    Які самі події та знаменні дати переплітаються з цим місяцем Ви можете також довідатись на форумі "Екологічний календар"

    Марія Чумарна
    СІЧЕНЬ

    Сніжень, тріскун, вогневик,
    Лютовій і льодовик,
    Січень, просинець зимовий –
    Так його картали в слові.
    Бо в морозах і в снігах,
    В кучугурах і димах
    Їде білими саньми
    Полем срібної зими.

    Зимові дні – це дні красивих і величних свят. Все в природі спить урочистим сном, а люди звеселяють свої домівки і серця веселою колядою, щедрівками і радісними віншуваннями. Бо зима і не вважалась активною, діяльною порою року: люди відпочивали, як і вся природа. Ще восени приготувались до весняних робіт, напряли і наткали, а тепер славили народження Сина Божого, господаря і його родину, замовляли добрим словом на новий рік і щасливий вік. За сонячним годинником новий рік наступає з 24 на 25 грудня – день зимового сонцевороту: з цього дня ночі починають коротшати, а дні – довшати. Саме в цей день увесь світ починає святкування Різдва. В Україні ще дотримуються старого звичаю: відзначати свята за календарем, який колись був запроваджений указом римського імператора Юлія, тому називається юліанським. Цей календар неточний – він відстає від сонячного годинника уже на 13 діб. Тому і виходить, що в Україні святкують Різдво на 13 днів пізніше. До речі, діточки, вам, напевно, буде цікаво дізнатися, що той календар, яким нині користується весь світ і який майже точно співпадає із сонячним, - так званий григоріанський календар, - був запропонований римському імператору Григорію скіфом Діонісієм. Оскільки скіфами називали колись наших з вами предків, то це означає, що українці давно мали дуже точний календар. Юліанський же календар, за яким відзначаються донині Різдвяні та інші християнські свята в Україні, був колись запроваджений указом російського царя Петра І. Але Різдво – це завжди велике і славне родинне свято. Вся родина збирається при столі на Свят-вечерю при покутньому снопі, зібраному на обжинки, при свічках та дванадцяти святвечірніх стравах, якими вшановували прожитий рік і душі померлих, і незримо в мелодіях та словах величальної коляди присутній у кожній родині новонароджений Син Божий і Його Мати Пречиста. За Різдвом йшло свято Нового року – Василя й Маланки. Василем колись називали місяць, тому в цей день по хатах водили „козу” – вона своїми рогами нагадувала молоденького місяця і то „помирала”, то „оживала”, як він. Здоров’я „Кози” віщувало господареві добрий урожай: „Де коза рогом, там жито стогом”. Ще казали так: „Ходить Ілля на Василя, носить пугу житяную: куди махне – жито росте, - сійся, родися, жито-пшениця, на увесь рік!”
    ЩЕДРІВКА
    Щедрівочка щедрувала –
    Долю словом засівала:
    Та веселим, та багатим,
    Уродливим і крилатим,
    Щоб світило і святило,
    Засівало й молотило,
    Щоб ставало короваєм –
    Всьому світу Божим раєм!
    Якщо влітку на Івана в найбільшій силі був вогонь, то на Водох-рещі (чи Водосвяття, або Йордан) вода освячується Божою си-лою. Діти в цей день умивали личка у воді і пускали в небо білих голубів – як символ святого Духа, що сходить над усіма водами.

    Прикріплення: 9846057.doc (30.5 Kb)


    vprystupa@inko.lviv.ua

    Повідомлення відредагував ПВП - Воскресенье, 13.12.2009, 13:10
     
    ПВПДата: Воскресенье, 24.01.2010, 12:38 | Повідомлення # 45
    800-1200
    Група: Керівник проекту
    Повідомлень: 856
    Репутація: 13
    Статус: Оффлайн
    Хоча ці матерали дещо переплітаються з форумом "екологічний календар", але все ж таки ми б хотіли розділити ці матеріали. По-перше в "екологічному календарі" ми подаємо матеріали що стосуються того чи іншого дня даного місяця. Тут же знаходяться матеріали які стосуються всього місяця загалом, тобто їх можна використати в для роботи з дітьми в будь-який день місяця. По-друге на форумі "екологічний календар" подаються так би мовити більш "сухі" матеріали - знаменні дати та визначні події. Ці матеріали можна використовувати на будь якому уроці, і на це не потрібно багато часу. Чому б наприклад на уроці фізики чи хімії не згадати визначного фізика чи хіміка який родився в цей день і зробив щось корисне (чи працював у цьому напрямку) в галузі охоронни довкілля. На цьому форумі ми вирішили подавати матеріали, які будуть більш стосуватися назви цього форуму "різні заходи". Наприклад використовуючи квітковий календар на лютий можна провести цікавий захід про квіти (і не потрібно чекати весни - коли ми всі звикли проводити такі заходи). А добавивши до цього ще і гороскоп Друїдів можна провести змістовний і тривалий захід, підключивши вчителів біології, природознавства, астрономії, ботаніків і т.д. До цього ж заходу можна додати відповідно повіря, прикмети, приказки які переплітаються з тим чи іншим місяцем, тут вже підключаємо вчителів української літератури.
    Так що поле діяльності широке, потрібні тільки бажання і фантазія.
    І не потрібно думати що екологічне виховання це лише проблема вчителів біології. НА цьому прикладі ми можемо бачити що до еко виховання можна залучати будь-який предмет шкільної програми.

    ЛЮТИЙ
    Хоча другий місяць року і є найкоротшим серед зимових місяців, але він найпримхливіший. Справа в тім, що зима силкується втримати свої права, нагадуючи про себе частими завірюхами, снігопадами та морозами.
    Це підтверджують і регіональні назви місяця: сніжень, лютень, крутень, зимобор, бокогрій, криводоріг, межень (тобто календарна межа між зимою та весною). На західноукраїнських землях його ще називали казибрід та казидорога. Це – від того, що погода, як то кажуть у народі, «казиться», перемітаючи шляхи-дороги.
    Під цю пору селяни вже готувалися до весни – ла-годили транспорт, вивозили на поля добрива, підготовляли посівний матеріал. Відтак з лютим пов’язано чимало прик-мет і завбачень. Люди ретельно стежили за поведінкою погоди, аби передбачити, якими мають бути весна й літо. Адже в лютому сонце повертає на літо. День уже помітно збільшується. Сучасна назва місяця не вимагає особливих пояснень більшість сходяться на тому, що лютий придбав таку накличку від вередливої, примхливої погоди.
    Але є ще одна цікава думка. Як ви, очевидно, знаєте, раз на чотири роки місяць довшає на один день. Цей рік називають високосним, і має він 29 днів. Це зумовлено календарними потребами, бо протягом трьох літ набігають зайві 24 години. З цього приводу існує цікава легенда. Якось святі Миколай та Касян, ідучи путівником, вздріли бабусю, що загрузла в болоті. Святий Миколай запропонував своєму попутникові разом допомогти жінці. Але Касян відмовив, що він одягнений у святкове вбрання. Довелося Миколаєві самому вирятовувати бабусю. Йдучи далі дорогою, вони зустріли Бога. Той поцікавився, чому так забруднився святий Миколай. Той розповів про випадок. Тоді Ісус сказав:
    - За те, що ти порушив Божу обітницю – допомагати людям у біді, - тебе, Касяне, будуть згадувати раз на чотири роки, а Миколая святкуватимуть двічі на рік!
    Так воно і є. Якщо Касяна відзначають лише по високосних літах, то святого Миколая двічі – весною та взимку. Дехто із старших людей 29 лютого остерігається до обіду виходити на вулицю – «бо на кого Касян кине оком, тому буде зле». Всі попередні роки він буцімто спить, а на високосний приплющує очі, насилаючи на людей хвороби, на тварин – мор, спричиняє повені, засуху, пошесті та інші біди. Ось чому люди бояться високосних років. У народній уяві Касян постає старим дідуганом з довгою бородою та віями, злими очима й непривітним обличчям. Тому й кажуть на розлючену людину: «Чого ти Касяном дивишся?».
    Ось така цікава легенда про високосний рік. Оскільки він збігається з останнім місяцем зими, то, на думку деяких дослідників, його й назвали лютим. І все ж імовірніше, що ім’я своє місяць «кривих доріг» придбав од непостійного, лютого характеру.

    ЗИМА ІДЕ НА СПОЧИН

    Зими маленький павучок
    Розвішує на вікнах павутинки
    Не для того щоби ловити білих мух
    А просто так, лиш для розваги і розминки

    А дітлахи маленьким пальцем водять
    І домальовують на шибах щось своє
    А хлопчаки на дворі з снігу бабу котять
    І дівчинка чорнява з моркви ніс несе

    І сніг скрипить попід ногами перехожих
    Неначе той старий чумацький віз
    На вії падає сніжинка й плаче – тане
    Мороз злегка щипа за руки, щоки й ніс

    І хуртовина кажуть десь застрягла
    Зайшла до лісу й присіла на пеньок
    А снігопад до вечора скінчився
    Відкривши небо для усміхнених зірок

    Від сяйва їх дорога наче срібло
    Співа й бринить неначе той кришталь
    Зима вже йде на зустріч із весною
    Й знімає з міст білим-білу вуаль.

    В.Приступа

    Давньоукраїнські повір’я та перекази:
    Сніг. У Літинському повіті вважають, що сніг утворюється з тієї ж самої води, яку райдуга всотує з моря в хмари для дощу; не встигши впасти на землю дощем і застоявшись у хмарах, вона замерзає там і після того падає на землю вже снігом. В інших місцевостях того ж повіту стверджують, що десь у невідомій, далекій країні є дуже високі сніжні і крижані гори. Коли хмари проходять повз них, то захоплюють із собою частинки снігу, а згодом і розсипають їх по землі. Відносно снігу є ще й інші повір’я. кажуть, наприклад, що сніг – це пара, яка виходить з димом і замерзає у повітрі (Луцький повіт); що він походить від дощу, який замерзає (там же); що він приготовляється на небі і тоді його розсипають по землі святі (Ушицький повіт); що на небі зберігаються особливі величезні запаси снігу, який скидають на землю лопатами янголи то навмисне, то прочищаючи собі шлях (Грубешівський повіт). Повір’я деяких місцевостей Ушицького повіту наближені до тих повір’їв великоросів, які художньо відтворені Пушкіним у відомій баладі «Біси». Сніг збирають «шатани», тобто чорти. Він виходить із землі і з води у вигляді пари і в хмарах наростає. Зібравши багато снігу, сатана святкує своє весілля і розсипає скрізь по землі сніг, чому й бувають сильні хурделиці. Під час свого весілля сатана викликає і вихор. Тому народ, угледівши вихор, хреститься, приказуючи: «Щезни, сатано!» (Ушицький і Канівський повіти). Найчастіше вихор уособлюється в образі самого диявола (Холмська Русь, Грубешівський, Літинський, Луцький, Житомирський та Харківський повіти). Якщо вихор підвіє людину, то їй загрожує неминуча хвороба, від якої може врятувати хіба що йорданська вода (Літинський повіт). Вихору слід усіляко берегтися, бігти від нього чимдалі, читати молитви і хреститися. Бо як він когось наскочить, то може геть понівечити (Вінницький повіт).

    Прикріплення: 2958427.doc (34.5 Kb) · 9395469.doc (33.5 Kb) · 9403909.doc (83.5 Kb) · 5961141.doc (27.0 Kb)


    vprystupa@inko.lviv.ua
     
    ПВПДата: Воскресенье, 24.01.2010, 12:42 | Повідомлення # 46
    800-1200
    Група: Керівник проекту
    Повідомлень: 856
    Репутація: 13
    Статус: Оффлайн
    Слідом надсилаю ще деякі матеріали по лютому, що упустив в попередньому повідомленні

    ЛЮТИЙ
    Лютень, крутень, бокогрій,
    Зимобор в пилу завій –
    У зими цей місяць межень:
    Вже морозу він не вдержить.
    Бо на Стрітення Весна
    У снігу стоїть, ясна,
    Та й у Зими питається:
    Коли спати вкладається?
    Відшуміли січневі заметілі, відсвяткували Різдвяні свята, - а зима ще не відступається. Іноді лютий буває ще холоднішим та не привітнішим, ніж січень, - тоді сутужно приходиться і дітям, і пташенятам, і звірятам. Діти мусять знаходити собі забаву вдома, а от пташенятам і звірятам бракує корму. Зайці забігають в сади і підгризають фруктові дерева, горобці сокочуть зграйками, бо ягід на деревах уже не залишилось, а сніги високі. В цей час діти підгодовували пташенят – робили на деревах годівнички. Зима навчала дітей бути спостережливими і дбайливими: вони помічали, що горобчики, синички, сороки літають найближче до людської оселі, а чижі, чечітки, снігурі люблять ласувати березовим насіннячком, тому шукають собі притулку на узліссях. Горобчикам і синичкам перепадало більше крихт хліба чи пшонця з дитячих рук. Птахи наче віддячували людям за їхню турботу: синичка, стукаючи дзьобиком в шибку, повідомляла господаря, що до нього йдуть гості. А сорока цю новину галасливо розносила по всьому селу. Спостерігали діти і за погодою: коли птахи літають низько – буде сніг, дим з димарів стелиться – погода зіпсується. В непогоду бавились в хатні ігри: „В лови”, „В котики і мишку”. Хоч тісно – зате весело. 15 лютого – свято Стрітення: зима стрічається з літом. Хоч як зима не старається, а відступати пора.

    СТРІТЕННЯ
    - Ой зимонько-тітонько, ви куди?
    - До ріки-криниченьки, до води.
    Підкую я сріблечком всі мости,
    А ще треба сніженьку намести.
    Та з морозом люлечку закурить,
    Та хурделиць в полечко відпустить.
    - Не журіться, Зимонько, - бо не час:
    Задзвонили дзвоники вже для нас, -
    Що вже ясне сонечко вгору йде,
    За собою Літечко приведе.
    А я вам, Весняночко, постелю –
    Та спіть собі, Зимонько, без жалю.
    Бо втомились дітоньки без квіток,
    Бо затерп ведмедику вже бочок,
    Бо годинник весело цокотить –
    Хоче сонну земленьку розбудить.
    В лютому, коли стоять найміцніші морози, дерева додивляються останні сни, - їхній сон ще міцний і солодкий. В цей час господарі обрізували дерева, щоб краще розросталися навесні та були плодючішими. Заготовляли також деревину на господарські потреби. Бо ще трішки – і земля пробудиться, весела зелена кров зашумить у стовбурах дерев. І знову прилине весна! 24 лютого – День Велеса (чи Власа): день переходу від зими до весни. Сонечко спалахує над землею радісним переможним світлом, бо почалось нове коло життя! І ви, діточки, встаючи раненько, завжди усміхайтесь сонечку, татові і мамі, братику й сестричці, котику і песику, квіточці і дереву, - всьому на світі!
    Марія Чумарна

    Кравець поглянув у вікно:
    - Навколо біле полотно.
    А пасічник: - То бджоли білі
    перепочити роєм сіли.
    Івасик до дядьків прибіг:
    - То уночі в нас випав…
    (Сніг)
    В на узимку білим цвітом
    сад зацвів, неначе літом.
    (Сніг)
    Білий та пухнастий,
    падає, кружляє
    і на землю тихо
    стелиться, лягає.
    (Сніг)
    І у воді не горить,
    і у воді не тоне.
    (Сніг)
    Взимку, як дерева голі,
    він лежить – біліє в полі.
    А як сонце припече,
    то заплаче і … втече.
    (Сніг)
    Біле, а не цукор,
    м’яке, а не вата,
    без ніг, а йде.
    (Сніг)

    Срібна зірка, біла-біла,
    на долоню теплу сіла.
    І як сіла, то й розтала –
    голуба водиця стала.
    (Сніжинка)
    Взимку вкрили ми навкруг
    ліс, дорогу, поле й луг.
    А як сонце припече –
    ми струмочком потечем.
    (Сніжинки)
    Я падаю на ваші хати,
    я білий-білий, волохатий,
    я прилипаю вам до ніг
    і називаюсь просто…
    (Сніг)
    З неба зірочка упала.
    Я спіймав, хотів зігріти:
    зимно ж їй було летіти!
    А вона взяла й розтала.
    (Сніжинка)
    Надворі горою, а в хаті водою.
    (Сніг)
    Біле, лежаче, на стрісі плаче,
    що його тіло сонце пригріло.
    (Сніг)
    Скатертина біла
    Увесь світ накрила.
    (Сніг)
    Лежить – мовчить,
    а як помре – то зареве.
    (Сніг)
    Живе – лежить, умре – побіжить.
    (Сніг)

    Прикріплення: 5477742.doc (28.5 Kb)


    vprystupa@inko.lviv.ua
     
    ПВПДата: Воскресенье, 31.01.2010, 13:44 | Повідомлення # 47
    800-1200
    Група: Керівник проекту
    Повідомлень: 856
    Репутація: 13
    Статус: Оффлайн
    В розділі "новини дитячих організацій" ми розмістили повідомлення про початок створення "міжшкільного екологічного музею". Тут хотілося б більш детально розповісти про це.
    Ідея створення такого "музею" (можна назвати будь-як, бо чесно кажучи слово музей сюди не зовсім підходить, але так сталося що саме це слово було запропоноване) виникла ще на початках діяльності АДЕО (офіційної реєстрації) десь 1997-1998 рр. Писалися проекти у різні фонди, писалися різні пропозиції в міськвно та облвно, відшуковувалися кошти у місцевиих бізнесменів, але.... Хоча коштів не було знайдено цей задум все ж таки почав втілюватися в життя. На базі одного осередку АДЕО було створено дитячу екологічну організацію "Міжшкільний екологічний музей" (без реєстрації, як структурний підрозділ "Легіонів Землі"). Почала створюватися екологічна бібліотека, а також живий куток (акваріум, вазонки з кімнатними рослинами). Було передано значну кількість плакатів, малюнків, фото та літературних творів, які були результатом проведення різноманітних конкурсів. На жаль негативним в цьому було те, що цей музей був привязаний до певної школи. Він не діяв в силу певних обєктивних і субєктивних причин. Коли обєктивні причини ми могли ще зрозуміти (далеко добиратися з одного кінця міста в інший) то субєктивні причини нам були не зрозумілі (а чому не у нашій школі, а чим ми гірші, а чому я туди маю їхати і т.д.). Крапку в цій історії поставив сам час. Під час літніх канікул та ремонту приміщення (був відсутній керівник осередку) значна частина матеріалів була викинута, інша частина прийшла в непридатність (під час ремонту даху матеріали конкурсів залляло водою). Хоча після цього випадку та у звязку з відсутністю коштів ми перестали втілювати цей задум у життя. Все ж таки у нас жевріла надія і думка про те, що колись це здійсниться.
    Не так давно "Легіони Землі" розпочало співпрацю з бібліотеками м. Львова. Проводились ріноманітні конкурси, та заходи. Через мережу шкільних бібліотек поширювалась газета "Лісовичок". І задум про створення цього "музею" розгорівся з новою силою. Хоча коштів як і в попередні роки знову немає, ми вирішили не чекати - створити, зробити те що в наших силах, а тоді вже можна (для розбудови) і пошукати кошти на те що не буде вистачати. Позитивним в тому що саме на базі бібліотеки почав втілюватися наш задум є те, що бібліотека обслуговує декілька шкіл а не одну, має просторі приміщення (де можна проводити різноманітні самінари), працює у неділю (діти можуть відвідати на вихідних, а не після уроків). Ще один плюс це те, що бібліотеки підпорядковуються управлінню культури, школи управлінню освіти, ну а ми громадська організація. Тобто задіяно три різні структури і тому є більше можливостей у роботі. Тако голосом "ЗА" було і те що ми побачили що на базі бібліотеки постійно проводяться різноманітні заходи - семінари, конкурси, бесіди, дитячі вистави, диспути та обговорення і т. д. і т.д. В наш час (коли я вчився в школі) такого не було - бібліотека просто приймала та видавала книги.
    Але перейдемо до справ, це був просто вступ - з чого все розпочиналося.
    Самого проекту (кошторис, пропозиції, агрументи і т.д) ми тут друкувати не будемо, а ознайомимо з матеріалами буклету який був випущений нами (див прикріплений файл). Можливо деякі питання можна відкорегувати дещо добавити. Пройшло вже більше десяти років, а час як кажуть не стоїть на місці.
    Так наприклад сьогодні можна добавити ще один розділ -
    - це компютер з інтернетом, а також зі списком сайтів екологічного спрямування.
    - також можна розширити коло бесід та різних заходів. Привязавшись наприклад до нашого екологічного календаря.
    - можна добавити різноманінітні опудала тварин, які час від часу списуються чи то в школах чи то у вищих навчальних закладах.
    Як кажуть поле діяльності є. Тому можливо Вам стануть у пригоді наші пропозиції.
    На сьогодні як ми вже писали в "новинах..." передано в бібліотеку 632 найменування екологічної літератури, готуються до передачі 25 компактдисків для відеотеки, передано 12 вазонків кімнатних рослин а також знаходяться на збережені велика кількість плакатів, малюнків, фото та літературних творів з наших екоконкурсів.
    Станом на сьогоднішній день в бібліотеці відбувається ремонт. Так що весною можливо до 22 квітня (якщо будуть виконані всі ремонтні роботи) нам вдасться відкрити цей "музей". Можливо ще не повністю укомплектований згідно нашим задумам, але це лише початок.
    Прикріплення: 4122901.doc (82.0 Kb)


    vprystupa@inko.lviv.ua
     
    ПВПДата: Воскресенье, 07.02.2010, 14:03 | Повідомлення # 48
    800-1200
    Група: Керівник проекту
    Повідомлень: 856
    Репутація: 13
    Статус: Оффлайн
    Розповідаючи про різні заходи які ми провели, чи то збираємось провести, думаю цікавим буде інформація про проведення нами екологічного марафону.
    Хоча цей марафон ми провели вже дуже давно, і сьогодні надворі зима, але...
    По-перше такі заходи можна провести у кожній області, а по-друге всі табори та експедиції потрібно готувати ще заздалегідь. І так..

    За основу проведення такого марафону ми взяли повідомлення мінекобезпеки 100 джерел небезпеки. Такі повідомлення є щорічними і розбиті по областях. Так що будь яка організація може вибрати з бюлетення свої підприємства забруднювачі і вперед...

    КОРОТКІ ВІДОМОСТІ
    З 29.07 по 7.08 1995 р. АДЕЛ «Легіони Землі» провела екологічний марафон «SIX SOS – 95». Короткі відомості про акцію див прикріплений файл.
    Участь у марафоні взяло 12 чоловік.
    В зв’язку з вихідними днями програма марафону була дещо змінена: м. Сокаль – виставка екологічного стенду та малюнку, а також екологічної літератури відбулася в центрі міста. Так як на ВО «Хімволокно» був вихідний день агітаційні листівки, що були заплановані для робітників цього об’єднання роздавались жителям міста.
    В м. Добротвір марафон пройшов перед центральною прохідною ДРЕС. Після коротких переговорів керівництво ДРЕС дозволило відвідати саму електростанцію.
    При переїзді з м. Добро твір в м. Дрогобич учасники марафону побували у Львові де поповнили запаси продуктів харчування.
    В м. Дрогобич марафон пройшов на центральній площі так, як нафтопереробний завод має декілька корпусів які розміщені в різних частинах міста.
    В містах Миколаїв і Новий Розділ марафон пройшов перед центральними прохідними цих підприємств.
    В м. Яворів марафон відбувся в СШ№3 (в цій школі є осередок АДЕО). Всі заходи було перенесено в СШ в зв’язку з тим, що ВО «Сірка» знаходиться за містом і проведення марафону біля ВО дало б малі результати. Крім програми, що була запропонована учасниками марафону, члени осередку АДЕО в СШ№3 запропонували наукову конференцію по екологічних проблемах, а також екологічний вечір.
    Під час проведення марафону було складено декілька протоколів на порушників охорони природи.
    Місцевим жителям і працівникам підприємства пропонувалось записати свої враження у книгу відгуків.

    АНКЕТА

    ЕКОЛОГІЧНИЙ МАРАФОН
    1. Керівник: Приступа Володимир Петрович
    2. Організація, що проводила: Асоціація Дитячих Екологічних Організацій «Легіони Землі», голова – Приступа В.П.
    3. Тематика: привернення уваги громадськості до екологічних проблем області, екологічна освіта та виховання
    4. Підбір контингенту: приймали участь члени організації (співбесіда).
    5. Структура: 1 загін 9-11 чоловік (вік від 12 до 15 років), керівник.
    6. Місце та термін проведення: Львівська обл. 29-30.07 м. Сокаль (ВО «Хімволокно»), 30-31.07 м. Добро твір (ДРЕС), 31.07-2.08 м. Дрогобич (Нафтопереробний завод), 2-3.08 м. Новий Розділ (ВО «Сірка»), 3-5.08 м. Миколаїв (Цементно-гірничий комбінат), 5-7.08 м. Яворів (ВО «Сірка»).
    7. Організація побуту: розміщення в наметах: три намети 3-х містних, один 2-х містний.
    8. Режим дня: 600 – підйом чергових для приготування сніданку, 700 – підйом, 700-800 – ранковий туалет, фіз. хвилинка, 800-830 – сніданок, 830-1200 – практична робота (виставка еко плакату, еко літератури, еко стенду, роздача агіт листівок), 1200-1300 – власний час, 1300-1400 – обід, 1400-1500 – вільний час, 1500-1800 – екскурсія по підприємству, 1800-2000 – від’їзд на нове місце, 2000-2030 – обладнання табору, 2030-2100 – вечеря, 2100-2200 – аналіз зробленого за день та план дій на наступний день, 2200-2300 – власний час, 2300 – відбій.
    9. Програма: 1-й день – приїзд в м. Сокаль, обладнання табору, 2-й день – виставка (по програмі), пікетування та відвідання підприємства (ВО «Хімволокно»), 3-й день – (програма 2-го дня з урахуванням специфіки даного підприємства - ДРЕС), 4-й день – зупинка в м. Львів, від’їзд в м. Дрогобич, 5-й день – (програма 2-го дня з урахуванням специфіки даного підприємства – Нафтопереробний завод), 6-й день – (програма 2-го дня з урахуванням специфіки даного підприємства – ВО «Сірка»), 7-й день – (програма 2-го дня з урахуванням специфіки даного підприємства – Цементно-гірничий комбінат), 8-й день – зупинка в м. Львові, від’їзд в м. Яворів, 9-й день – (програма 2-го дня з урахуванням специфіки даного підприємства – ВО «Сірка»), 10-й день – від’їзд в м. Львів.
    10. Необхідне обладнання: обладнання (власне, загального користування, туристичне, медичне, ігрове) підбиралось згідно тематики акції і кількості людей.
    11. Додатки: фотографії, публікації в пресі (м. Миколаїв, та м. Яворів), виступ на районному радіо (м. Дрогобич та м. Сокаль).

    ІНФОРМАЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ
    Екологічний марафон «SIX SOS – 95»

    30.07 м. Сокаль – ВО «Хімволокно»
    31.07 м. Добротвір – ДРЕС
    2.08 м. Дрогобич – Нафтопереробний завод
    3.08 м. Новий Розділ – ВО «Сірка»
    4.08 м. Миколаїв – Цементно-гірничий комбінат
    6.08 м. Яворів – ВО «Сірка»

    ЗВЕРНЕННЯ

    Звертаємось до всіх шкіл, що розташовані в містах через які буде проходити марафон з проханням прийняти у ньому участь.
    Просимо підтримати нас приєднавшись до спільних дій, що будуть відбуватися з 900 до 1300 год. Біля центральних прохідних підприємств, у вказані вище дні.

    У ПРОГРАМІ МАРАФОНУ

    - пікетування підприємств
    - роздача агітаційної літератури про шкідливість даного підприємства
    - роздача екологічної літератури
    - виставка екологічних плакатів
    - конкурс «Малюнок на асфальті»
    - зустріч з керівництвом підприємства

    ОПИС ЕКОЛОГІЧНОГО СТЕНДУ

    створено в квітні 1995 р.(стенд-«розкладка»)
    (розмір: довжина 10 м, висота 1,2 м)

    1. В розділі «Темне» показано:
    1.1. Екологічна ситуація на Україні (Загальна характеристика). Дев’ять років після аварії на ЧАЕС. 100 джерел небезпеки на Україні. Екологічна карта України.
    1.2. Аналіз екологічної ситуації на Львівщині (загальна характеристика), основні забруднювачі навколишнього середовища Львівщини – Миколаївський гірничо-цементний комбінат, Яворівські ВО «Сірка», Ново-Роздільське ВО «Сірка», Сокальське ВО «Хімволокно», Дрогобицький нафтопереробний завод, Добротвірська ДРЕС (викиди та скиди). Фотоматеріали.
    1.3. «Чорна» карта Львівщини – екологічно небезпечні об’єкти, джерела забруднення води, повітря, ґрунту.
    1.4. Екологічна ситуація в м. Львові. Головні екологічні проблеми м. Львова – проблема відходів та води. Фотоматеріали. Екологічна карта м. Львова.

    2. В розділі «Шляхи подолання» вміщені:
    2.1. Впровадження нових технологій та очисних споруд – Миколаївський цементно-гірничий комбінат.
    2.2. Досвід роботи організацій «Екоправо-Львів». Громадські слухання по справі Бурштинської електростанції.

    3. В розділі «Світле» показано:
    3.1. «Світла» карта Львівщини – заповідні території, та інші об’єкти що охороняються державою.
    3.2. Державні та громадські організації (екологічні) Львівщини. По яких питаннях в які організації звертатись.
    3.3. «Виграні» справи – електропідстанція (вул.. Кримська). Фотоматеріали.
    3.4. АДЕО «Легіони Землі» - основні заходи проведені Асоціацією у1990-1995 р.р. Фотоматеріали.


    vprystupa@inko.lviv.ua
     
    ПВПДата: Воскресенье, 07.02.2010, 14:15 | Повідомлення # 49
    800-1200
    Група: Керівник проекту
    Повідомлень: 856
    Репутація: 13
    Статус: Оффлайн
    Як ми і обіцяли подаємо короткий зміст відкритого уроку про харчові добавки, який відбувся в рамках тиждня здоровя. Це тільки один із прикладів. Цей урок можна проводити у будь якій формі як і лекції так і гри, а можна все це обєднати. В даному прикладі діти виготовляли і використовували листівки з написами кодів відповідних добавок ("ешки"). Таким самим чином можна вигтовити листівки з написами різних органів людини - "серце", "печінка", "нирки", "легені і т.д. Можна провести гру у вигляді "я їм, і що мене болить". При підняті відповідної "ешки" учень повинен підняти відповідний орган (на який ця добавка впливає). З меньшими дітьми можна провести гру "товариш-ворог". Тоді замість "ешок" потрібно виготовити листівки з написами різних продуктів харчування. І кожен "орган" (дитина) повинен знайти собі товариша і віднайти відповідно ворога. Різних варіантів багато все залежить від віку учасників і матеріальної бази. Так що місце для фантазії багато.
    А от і деякі основні матеріали відкритого уроку, запропоновані нам керівником осередку "Легіонів Землі" в СШ№34 Мамчин Г.П.

    ********************************
    Основи безпеки харчування. Хвороби, до яких призводить неякісне, незбалансоване харчування. Харчові добавки.
    Практична робота: Моделювання ситуації на виконання алгоритму надання першої допомоги при отруєнні та кишкових інфекціях.
    Мета: встановити біологічне значення безпеки харчування; визначити основні види захворювань до яких призводить неякісне, незбалансоване харчування, ознайомити дітей із причинами харчових отруєнь і навчити їх надавати першу долі карську допомогу у випадку харчового отруєння.
    Обладнання і матеріали: саморобні плакати «Дерево отрути»; по хім. добавках «ешках»; «чіпси з беконом» фірмові; чіпси домашні; пальник; сірники.
    Базові поняття і терміни: нутріціологія – наука, що вивчає потреби організму людини в основних харчових речовинах і енергії в конкретних умовах.
    Концепція лекції: ознайомити дітей з основними рекомендаціями щодо безпеки харчування, впливом і наслідками дії на організм людини харчових добавок і фастфудів; розповісти про хвороби пов’язані з особливостями харчування, харчові отруєння та надання першої долі карської допомоги при отруєннях.
    Хід лекції
    І. Організаційний етап.
    ІІ. Актуалізація опорних знань і мотивацій навчальної діяльності дітей.
    1. До чого призводить недотримання принципів харчування.
    2. Чому їжа людини повинна бути різноманітною і калорійною?
    3. Чи завжди ми звертаємо увагу на біологічну якість їжі?
    ІІІ. Вивчення нового матеріалу
    1. Харчування забезпечує активну життєдіяльність організму
    2. Рекомендації щодо гігієни харчування.
    3. Харчові отруєння.
    4. Джерела отруєння.
    5. Харчові добавки. Їх вплив на організм людини. Хвороби які вони викликають.
    6. надання першої долі карської допомоги при харчових отруєннях.
    Практична робота. Моделювання ситуації на виконання алгоритму надання першої допомоги при отруєнні та кишкових інфекціях.
    Класифікація харчових добавок
    Е100-Е182 – барвники
    Е200-Е299 – консерванти
    Е300-Е399 – антизакислювачі
    Е400-Е499 – стабілізатори
    Е500-Е599 – емульгатори
    Е600-Е699 – посилювачі смаку і аромату
    Е700-Е899 – запасні індекси
    Е900-Е999 – піногасники
    Синтетичні харчові добавки – це органічні сполуки, які не зустрічаються в природі, тобто вони штучні. Вони не мають вітамінів і смаку, не володіють біологічною активністю. Серед них є цілий ряд заборонених в багатьох країнах світу.
    Лікар: А зараз ми ознайомимося із тими добавками, які викликають особливе застереження щодо впливу на здоров’я, а також дізнаємося про хвороби, які вони викликають.
    Е102, Е103 (малиновий) – викликає приступи астми;
    Е104-Е107, Е110, Е120 (жовтий, оранжевий) – викликає астму, гастрити, виразкову хворобу шлунка.
    Е121 (цитрусовий, червоний), Е122 – ракові хвороби
    Е123 – спричиняє пороки серця у плода (під час вагітності), утворенню каменів у нирках і печінці.
    Е124 (пунцовий) – канцерогенний, викликає астму.
    Е125, Е127 – викликає гіперфункцію щитовидної залози.
    Бензойна кислота Е210; бензоат натрію Е211; бензоат калію Е212 – бактерицидний і протигрибковий засіб (використовують у джемах, повидлах, фруктових соках, маринадах, фруктових йогуртах) – канцерогенний, викликає астму.
    Е 221 сульфіт натрію Na2SO3; Е220 діоксид сірки SO2 – концентровані соки виробництва Туреччини.
    Вони руйнують вітаміни В1 (тіамін) і вітамін Н (біотин) в організмі людини, спонукають збудливість нервової системи, дратівливість, камені в нирках і печінці.
    Е250 нітрит натрію NaNO2, Е251 нітрат натрію NaNO3 – вони виконують роль стабілізатора кольору, не допускають порчу продуктів, запобігають розмноженню бактерій, збільшують термін зберігання. Використовують при виготовленні копченостей, ковбасних виробів як копчених так і варених, м’ясних рулетів. Викликають хвороби серцево-судинної системи, гастрити, кам’яну хворобу печінки і нирок, підвищують збудливість у дітей, можуть призвести до харчового отруєння і навіть смерті. Є канцерогенні. Їх додають до копченої риби, консервований оселедець, шпроти, тверді сири.
    Консервант Е281 викликає мігрень.
    Для тривалого зберігання мучних і хлібобулочних виробів використовують пропіонат калію, який запобігає плісняві – Е282 – канцерогенний.
    Е239, Е240 формальдегід. Використовують для консервування ікри осетрових риб. Канцерогенний. Викликає рак молочних залоз, остеопороз.
    Е201 (сорбат Na) викликає онкохвороби.
    Е230 (дифеніл) обробляють цитрусові від плісені і грибків, може бути перенесений під час очищення шкірки на м’якоть фрукту, треба мити руки після чищення. Викликає кровотечі у органах і злоякісні зміни в органах. Канцерогенний.
    Е400-Е405 – стабілізатори дуже небезпечні.
    Е450-Е451 (фосфати). Використання їх може призвести до порушення балансу в організмі між фосфатом і кальцієм. Надмірне їх використання погіршує засвоєння Ca, що сприяє відкладенню фосфору і кальцію в нирках і печінці у вигляді каменів і сприяє розвитку остеопорозу.
    Е321 – антиоксидант, використовується для повільного окислення топлених жирів, жуйок. Викликає онкологічні хвороби, спонукає токсикоз.
    Е636, Е637 (мальтол) – небезпечний, підсилює аромат фруктовий і вершковий; використовується в низько жирних майонезах, низькокалорійні йогурти, морозиво, сахарин.
    Е951 (аспартам) – підсилювач смаку і запаху, замінник цукру. Дуже небезпечний (нирково - та печінково - кам’яна хвороба, онкологія) – входить до складу жуйок, йогуртів, печива, цукерок.
    Е954 (сахарин) – канцерогенний. Жуйки, солодощі.
    Е967(ксиліт) – викликає нирково -, та жовчнокам’яну хворобу. Жуйки. Солодощі.
    Під індексом Е500-Е585 ховаються речовини проти злежування, різноманітні поліпшувачі борошна, розрихлювачі, комплексоутворювачі, регулятори вологи тощо. Емульгатори використовують для утворення однорідної суміші з продуктів, які не змішуються, наприклад вода й олія. Ця група добавок використовується переважно у хлібопекарській та кондитерській галузях. Такі "покращувачі" дозволяють пекарям використовувати низькосортну сировину, спрощувати процес виробництва та зменшити часові затрати, зберігаючи при цьому привабливий вигляд і стабільні показники продукту.
    Добавки Е500-Е599 – емульгатори, можуть спровокувати захворювання травної системи. Небезпечні добавки Е510, Е513 та Е527, особливо негативно впливають на печінку та викликають розлади шлунка.
    Речовини проти злежування також використовують при виробництві приправ. У наш час у харчовій промисловості застосовують понад 2000 різноманітних приправ. Проте природні прянощі, які були колись "на вагу золота", зараз майже не використовуються. Їх витіснили різноманітні синтетичні суміші.
    Фаст-фуди – висококалорійна їжа без корисних біологічно-активних речовин, вітамінів, мікроелементів, проте містять у великій кількості консерванти, які імітують натуральні апетитні запахи, що нейтралізуються печінкою. Така їжа викликає гастрити, виразку шлунку, слабкий імунітет, атеросклероз, варікоз вен, кили, запори, спайки, непрохідність кишківника, безсоння, ожиріння. Фаст-фуд створює ефект, «великого обжори»; вдень притуплює голод, але не насичує, а ввечері людина «накидається» на смачну домашню їжу.
    Харчові добавки діють на людину, як наркотичні речовини. Своїми смаковими якостями вони все більше захоплюють людину і втягують її у «залежність». І тоді ми не можемо обійтись без продуктів харчування, які бачимо на таблицях «Дерева отрути» №1 і №2 (див. фото).

    Виконання практичної роботи.
    IV. Узагальнення, систематизація і контроль знань і вмінь учнів.
    1. Перерахувати джерела харчових отруєнь.
    2. Чому харчові добавки викликають у споживачів «залежність»?
    3. Як надати першу долі карську допомогу при харчовому отруєні?
    V. Скласти список продуктів харчування (які використовують у вашій сім’ї), до яких входять харчові добавки представлені сьогодні.

    Прикріплення: 7116110.jpg (238.9 Kb) · 7927736.jpg (231.0 Kb)


    vprystupa@inko.lviv.ua

    Повідомлення відредагував ПВП - Воскресенье, 07.02.2010, 14:25
     
    ПВПДата: Среда, 10.02.2010, 18:09 | Повідомлення # 50
    800-1200
    Група: Керівник проекту
    Повідомлень: 856
    Репутація: 13
    Статус: Оффлайн
    Не за горами березень місяць. Хоча матеріали які ми подавали до кожного місяця ми ще подамо додатково, сьогодні хотілося б більше уваги приділити основній акції яку можна провести у березні - це "Первоцвіт" (можна і у лютому - в залежності від погодніх умов).
    Не будемо придумувати велосипеда, а запропонуємо матеріали підготовлені "Печенігами"

    My WebPage

    My WebPage

    My WebPage

    КУПИЛ БУКЕТ - УНИЧТОЖИЛ ЛЕС
    Олег Перегон

    В ряде районов Крыма в этом году зафиксирована аномально теплая зима. Уже в середине января (прямо,
    как в той детской сказке) в лесах некоторых заповедников и заказников полуострова зацвели прекрасные
    цветы: занесенные в Красную Книгу Украины подснежник складчатый, шафран Крымский, безвременник и
    другие. Казалось бы, этому явлению стоит только радоваться... Но, увы, тамошним экологам и
    правоохранителям это событие - головная боль: раньше времени приходится начинать кампанию
    "Первоцвет-2010", чтобы защитить растения от браконьеров. Объявили о начале кампании и харьковские
    экологи.

    Капризы природы чуть было не застали отечественных природоохранников врасплох. Дело в том, что
    обычно крымские первоцветы появляются в конце февраля - начале марта. Именно тогда начинают свои
    рейды милиционеры с экоинспекторами. Теперь же им приходится мобилизоваться на эту работу уже с
    середины января. Но возникла и еще одна проблема - в конце прошлого года в Украине вышло новое
    издание "Красной Книги", так что имевшиеся на вооружении правоохранителей и экологов памятки и
    алгоритмы действий частично устарели и нуждаются в срочной замене.
    На днях эти проблемы были озвучены на пресс-конференции, проведенной в Харьковском зоопарке.
    Объясняя причины столь экстренного сбора журналистов и специалистов-экологов, председатель
    общественной организации Экологическая группа "Печенеги" Сергей Шапаренко объяснил:
    - Как нам стало известно от крымчан, в этом году в ряде районов полуострова, в частности,
    вблизи от Севастополя, наблюдается небывало теплая погода. Любители легкой наживы активно этим
    пользуются, незаконно собирая редкие, занесенные в Красную Книгу Украины растения. Если же
    подходящей температуры нет - они "ускоряют процесс", накрывая целые поляны пленкой. Так или иначе,
    но первые торговцы подснежником складчатым (Красная Книга Украины, Международные красные списки) уже
    появились в Харькове. Они продавали свой товар в переходах станции метро "Исторический музей", в
    ряде других мест. Как показывает опыт, после одной удачной поездки браконьер обязательно
    осуществляет следующую, следующую, следующую. Во второй раз он захватывает с собой
    "единомышленников", то есть гибнут тысячи, тысячи цветов. Вообще, авторы и составители нового
    издания Красной книги констатировали, что за 13 лет с момента выхода предыдущего выпуска, ситуация с
    этими растениями только ухудшилась. А одной из главных причин исчезновения этих ранних цветов ученые
    называют "сбор с целью продажи", браконьерство. Вот почему очень важно вовремя мобилизовать все силы
    и остановить первую же "браконьерскую волну". Чем быстрее будет выставлен в Харькове заслон от
    браконьеров - тем меньше цветов ими будет уничтожено!
    А директор Харьковского зоопарка Алексей Григорьев убежден:
    - Мы должны создать в обществе мнение, что дарить такие цветы дамам - это моветон, дурной вкус.
    Женщинам также следует приучить к этому своих кавалеров. Пусть дарят садовые цветы, например, розы.
    А эти, которых на планете не так уж много теперь осталось, должны быть сохранены. Как мы можем
    победить браконьерство, спасти столь прекрасные растения? Просто проходить мимо торговцев. Я не
    говорю, останавливать, делать замечание - даже если просто самому пройти мимо и не купить, и если
    так сделает каждый - цветы будут спасены, ведь спрос рождает предложение, а не наоборот!
    Алексей Яковлевич рассказал, что первоцветы играют важную роль в жизни животных. К примеру,
    винторогие козлы и кабаны принимают многие первоцветы вместо лекарства, некоторые виды черепах не
    гнушаются употреблять их в пищу, а капуцины... натирают этими растениями свое тело. По мнению
    капуцинов, запах некоторых первоцветов придает их телу сексуальную привлекательность... А еще эти
    цветы - единственный шанс на выживание для первых просыпающихся ранней весной насекомых, так что
    если не удастся спасти растения - погибнет и немало видов животных, как знать, какая разразится в
    конце концов экологическая катастрофа!
    Именно поэтому экологи общественной организации "Печенеги" в эти зимние дни вынуждены были
    провести колоссальную работу. Рассказывает заместитель председателя этой организации Алексей
    Ведмидский:
    - Еще с седины 90-х годов мы предоставляли милиции информацию о раннецветущих дикорастущих
    растениях, занесенных в Красную Книгу. Причем снабдили памятками, буклетами, листовками, помогающими
    работать, наверное, каждый милицейский участок в городе Харькове. С выходом нового издания Красной
    Книги эта информация частично устарела. Нет, ни одно из растений, к сожалению, из списка редких и
    исчезающих не исчезло. Наоборот, перечень видов был значительно расширен, а для ряда растений была
    усилена охранная категория. Но, все равно, в сжатые сроки пришлось разрабатывать все эти материалы
    заново. Теперь мы передаем милиции области карманные книжечки для сотрудников, буклеты и памятки, с
    помощью которых любой милиционер сможет быстро и точно опознать редкое, занесенное в Красную Книгу
    растение, торговля которым запрещена, а также вспомнить статьи законов, стоящих на защите этих
    растений. Надеемся, что с помощью этих материалов наши правоохранители будут противодействовать
    браконьерству еще эффективнее.
    А Сергей Шапаренко добавил:
    - Кампания "Первоцвет" направлена не только на защиту крымских видов, но и на спасение от
    уничтожения растений Харьковщины. К примеру, черемша, которая в наших краях появилась во время
    ледникового периода (ученые считают, что сегодня это растение встречается там, где в доисторические
    времена дольше всего не таяли ледниковые глыбы), нуждается в такой охране. А о чем думают продавцы
    такого удивительного по красоте цветка как тюльпан дубравный, который встречается сегодня крайне
    редко? Неужели они не понимают, что своими действиями наносят непоправимый ущерб природе?! А о чем
    думают покупатели? Одним словом, допустить полного уничтожения этих растений мы просто не имеем
    права, а потому должны делать все возможное, чтобы их сохранить!
    К счастью, сегодня экологи знают, как защищать растения. Научный сотрудник Национального
    природного парка "Гомольшанские леса" Антон Биатов рассказывает, что еще несколько лет назад суды
    очень неактивно реагировали на дела о браконьерах-цветочниках. Но судебная реформа сделала свое
    дело, и сегодня нарушители экологического законодательства получают наказания по справедливости.
    Так, в прошлом году в Природном парке охране удалось задержать нескольких граждан, собиравших
    черемшу и ландыши. Каждого из них оштрафовали на 50-60 гривень. Но законодательство, кроме штрафов,
    предусматривает выплату государству ущерба за каждое уничтоженное (или поврежденное) растение. Этот
    ущерб составляет от 9 до 15 гривень (в зависимости от категории охраняемости вида). Так как ущерб от
    действий браконьеров оказался огромным, это дело было передано в прокуратуру. Больше полугода
    длились судебные тяжбы. Результат: одному из браконьеров предстоит выплатить 3 тысячи гривень
    ущерба, другому - 4, третьему - пять тысяч. А самому "везучему" - 30 тысяч гривень. Суд пожалел
    мужчину и позволил ему выплачивать державе ущерб не единовременно, а в рассрочку, по 500 гривень в
    месяц. Программа выплат рассчитана на пять лет. "Сегодня штрафные санкции и ущербы за это
    правонарушение во много раз превышает потенциальную прибыль он его совершения!" - Констатирует Антон
    Биатов. И добавляет: "Люди, которые ленятся вырастить на своем огороде что-то на продажу, и пытаются
    заработать таким преступным образом, должны быть готовы к тому, что наказывать их будут по всей
    строгости закона!"
    Чтобы поощрить правоохранителей, создать для них дополнительный стимул бороться с
    браконьерством, руководство Харьковского зоопарка объявило об учреждении диплома "Друг природы".
    Награду эту харьковские экологи намерены вручать самым активны в борьбе с цветочным браконьерством
    сотрудникам милиции. Кроме чувства гордости за важное дело, сделанное для спасения окружающей нас
    природы, эта награда будет иметь и важное практическое значение: по ней правоохранителя и его семью
    год будут бесплатно пускать в Харьковский зоопарк. Еще одно предложение от зоопарковцев - принимать
    на утилизацию изъятые у браконьеров цветы. "Жалко, если эти исчезающие растения окажутся на свалке.
    Лучше мы дадим их в корм нашим питомцам!" - Сказал Алексей Григорьев, подводя итог встречи.

    Прикріплення: GOR_LIN.doc (53.0 Kb) · GR-LIN_khar.doc (35.0 Kb) · K_sov.doc (102.5 Kb)


    vprystupa@inko.lviv.ua

    Повідомлення відредагував ПВП - Среда, 10.02.2010, 18:34
     
    Форум » Дитячий екологічний Рух України » Різні заходи » Подготовительные мероприятия (Что нужно предпринять организаторам?)
    • Сторінка 2 з 3
    • «
    • 1
    • 2
    • 3
    • »
    Пошук:

    Авторське право належить керівникам проекту та авторам матеріалів © 2024
    Сайт управляється системою uCoz